Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşte Egzersiz Sırasında Beyniniz


Önerilen İletiler

  • Admin

İşte Egzersiz Sırasında Beyniniz

Egzersiz, vücudunuz için olduğu kadar beyniniz için de iyidir ve araştırmacılar nedenini keşfetmeye yeni başlıyor.

bill-butcher-brain-excersise_s.jpg?itok=

İnsanlar hareket etmek için evrimleşti. Beynimiz de dahil olmak üzere bedenlerimiz, bin yıllık avı takip etme ve avı kovalamadaki dayanıklılık aktiviteleri için ince ayar yapıldı. Northeastern Üniversitesi'nde psikoloji profesörü Charles Hillman, on yıllardır egzersiz ve biliş arasındaki bağlantıyı inceleyerek geçiren Charles Hillman, “Bunu şimdi hayatımızdan çıkardık” diyor. Nispeten yeni sedanter yaşam tarzımızın bedenlerimizi ele geçirdiği ücret açıktır: ABD tarihinde ilk kez, genç nesillerin ebeveynlerinden daha kısa ve sağlıksız yaşamları bekleniyor.

Egzersizin vücudumuzu şekillendirebileceği sayısız yol bilinse de, araştırmacılar uzun süredir beynin de doğru olabileceğinden şüpheleniyorlar. Kaliforniya Üniversitesi, Davis'te bir psikiyatri profesörü olan Richard Maddock'a göre, onlarca yıllık araştırmalar egzersizin dikkat, hafıza ve görsel duyarlılık üzerindeki etkisini inceliyor. Maddock, “Egzersiz sonrası beynin daha iyi çalıştığı konusunda çok tutarlı bir bulgu var” diyor. Ama bunun neden olduğunu anlamak daha zordu.

Santa Barbara'daki California Üniversitesi'nden doktora sonrası Tom Bullock, “Hareket halindeyken beyinde gerçekte neler olup bittiğine çok az çalışma baktı” diyor. Sadece son zamanlarda teknoloji, bilim insanlarına oyundaki mekanizmaları sıfırlamak için araçlar verdi. Aerobik egzersiz, hem beynin yapısında hem de çalışma biçiminde değişikliklere yol açıyor, bu da çocuklarda öğrenmeyi destekliyor, yetişkinlere bilişsel görevlerde bir avantaj sağlıyor ve sıklıkla yaşla birlikte gelen bilişsel gerilemelere karşı koruma sağlıyor.

Burada, kalp atış hızınız yükseldiğinde kafanızda ne olduğunu bildiğimizi tam olarak özetliyoruz.

Beyin Dalgaları Güçlenir

Maddock, beyniniz egzersiz sırasında çok daha aktif hale geliyor, “belki de her zamankinden daha aktif” diyor. Nöronların iletişim kurmasının bir yolu elektrik darbeleriyle, bazen de nöron ağlarının tümü, bir oyunda birlikte zikir eden bir grup futbol taraftarı gibi birlikte ateş ediyor. Bu senkronize darbeler, konuşma dilleri olarak beyin dalgaları olarak bilinir. Tek bir saniyede salınımlarının sayısıyla karakterize edilen farklı beyin dalgaları, kişinin zihinsel durumu ve ruh hali ile bağlantılıdır. Düşük frekanslı dalgalar, otopilot üzerinde çalışırken ortaya çıkar: örneğin dişlerimizi fırçalamak, araba kullanmak veya uyumak. Beta dalgaları olarak bilinen daha yüksek frekanslı dalgalar, uyanık ve zihinsel olarak meşgul olduğumuzda ve dikkat, bellek ve bilgi işlemeyle ilişkilendirildiğinde ortaya çıkar.

Araştırmacılar, bu elektriksel darbeleri toplayan bir elektroensefalogram (EEG) gibi araçları kullanarak aerobik egzersizin beyin dalgalarının genliği ve frekansında bir değişikliğe neden olduğunu bulmuşlardır. Diğer bir deyişle, daha fazla beta dalgası, egzersiz yapanların daha uyanık durumda olabileceği anlamına gelir. Maddock, “İnsan hareket halindeyken beyin farklı bir viteste.

Etrafınızdaki Dünyaya Daha Duyarlı Olun

Egzersiz sırasında, beyin gelen bilgilere çok daha açık hale gelir ve görüşte ölçülebilir değişikliklere yol açar. Tom Bullock ve UC Santa Barbara'da psikoloji ve beyin bilimleri profesörü Barry Giesbrecht, egzersiz sırasında aerobik aktivitenin görsel korteks üzerindeki etkilerini ölçmeyi başaran birkaç laboratuvardan birinde çalışıyor. Bullock, bir konu hareket halindeyken bir EEG'yi nasıl tutarlı ve güvenilir bir şekilde kaydetmenin dört yıl sürdüğünü söylüyor.

Görsel korteks, ortamdaki önemli özellikleri (örneğin, bir yırtıcı veya avın varlığını gösterebilecek türden özellikler) sıfırlamak ve daha az önemli arka plan gürültüsünü filtrelemek için tasarlanmıştır. Bu yıl, Bullock ve Giesbrecht, düşük yoğunluklu döngünün bu özellik-seçicilik yeteneğini arttırdığını, böylece beynin egzersiz sırasında belirli özellikleri daha iyi tanımlayabildiğini keşfetti.

Bilim adamları ayrıca egzersizden hemen sonra bilişsel testleri de uyguladılar - örneğin, titreme füzyon eşiğini (yanıp sönen bir ışığın sürekli parlayan gibi görünmeye başladığı oran) ölçmek ve aynı şeyi buldular: Egzersizden sonra, kişinin duyuları artar ve böylece yanıp sönmeyi egzersiz öncesi olduğundan daha yüksek bir frekansta tespit edin.

Birlikte ele alındığında, bu bulgular “insanların egzersizden hemen sonra daha net görüyor” diyor Maddock. “Daha ince görsel ayrımlar yapabilirler; algıları daha keskin. ”

Beyniniz Nörotransmitter Mağazalarını Üretiyor

Egzersizin beyninize faydaları, kalp atış hızınız yükselmeye başlar başlamaz başlayabilir. Mümkünse, sabah yolculuğu için bisikletinize tırmanmayı ve zorlu ama sürdürülebilir bir klipste pedal çevirmeyi hayal edin. Akciğerleriniz hareket halinde vücudun oksijen taleplerini karşılamaya çalışırken nefesiniz daha hızlı ve daha ağır hale gelir. Vücudunuzdaki ve beyindeki oksijenli kanı pompalarken kalp atış hızınız tırmanır. Ve egzersiz sırasında kaslarınızın daha fazla enerji talep ettiği gibi, beyin vücut hareket halindeyken glikoz veya diğer karbonhidratları yumuşatmaya başlar.

Maddock, “Geçmişte kimse beynin tüm bu yakıtla ne yaptığını bilmiyordu” diyor. Yani, 2016 yılına kadar kendisi ve meslektaşları Nörobilim Dergisi'nde yeni bir çalışma yayınladılar. Beynin, sinir sisteminin etrafındaki mesajları ileten kimyasallar olan daha fazla nörotransmitter oluşturmak için bu yakıtın bir kısmını kullandığını keşfettiler. Maddock ve meslektaşları, sabit bir bisiklet üzerinde yapılan bir egzersizden sonra çalışma deneklerindeki nörotransmitter seviyelerini ölçmek için MRI kullandılar ve beyindeki en yaygın nörotransmitterlerden ikisi olan glutamat ve GABA seviyelerinin arttığını buldular. Beyin, “temel malzeme depolarını dolduruyor olabilir” diyor Maddock. “Belki de sürekli bir avlanma dönemiyle başa çıkmak için, örneğin koşmak, kaçmak ya da savaşmak.” Başka bir deyişle egzersiz, beyni en iyi şekilde çalışması için gereken temel nörotransmitterlerle yeniden stoklayabilir.

Bu süreç egzersizin depresyonu hafiflettiği gösterilmiştir. Maddock’un ekibi, aktivite sırasında, depresyon hastalarında nörotransmitter stoklarının daha düşük olduğu beynin aynı bölgesinde glutamat seviyelerinin yükseldiğini buldu.

Beyniniz Gençleşiyor

Egzersiz yapan kişinin beyninde organı daha genç gösteren birkaç şey olur. İlk olarak, hem hayvanlarda hem de insanlarda yapılan çalışmalar, egzersizin yeni nöronları besleyen ve mevcut hücrelerin hayatta kalmasına yardımcı olan büyüme faktörlerinin üretimine yol açtığını göstermektedir. Tomurcuklanan sinir hücreleri de büyüdükçe daha fazla besine ihtiyaç duyarlar ve hayvan çalışmaları, egzersizin, bu besinleri sağlayabilen kan damarı büyümesini destekleyen diğer büyüme faktörlerinin salınmasını teşvik ettiğini göstermektedir. İnsanlarda yapılan en az bir çalışma, aktif bireylerin daha fazla ve daha sağlıklı kan damarlarına sahip olduklarını veya yazarların sözleriyle “daha genç görünen bir beyin” olduğunu bulmuştur.

Beyindeki bu yapısal değişikliklerin gelişmesi genellikle en az birkaç hafta alır, ancak çalışma belleği gibi bilişsel görevlerle ilişkili beynin bölgelerinde uzun süreli iyileşmelere yol açar. Giesbrecht, “Orada yapılan birçok müdahale çalışması, aerobik egzersizin hipokampusta nörogenezi arttırdığını gösteriyor” diyor. “Hipokampus hafıza için gerçekten kritik.”

Bunun ötesinde, araştırmalar yaşlanan sporcuların, dikkatten planlamadan problem çözme becerilerine kadar her şeyi kapsayan genel zeka ve yürütücü işlevle ilişkili bölgelerde gri madde hacmini arttırdığını göstermektedir. Çalışmalar aynı zamanda uygun yetişkinlerin, denge ve koordinasyon için kritik bir bölge olan bazal gangliyonlarda, gri maddenin çeşitli bölgelerini birbirine bağlayan süper otoyolların daha sağlıklı beyaz madde yollarına sahip olduğunu göstermektedir.

Nöronlar Arasında Yeni Bağlantılar Ortaya Çıkıyor

Zamanla, egzersiz hem beyninizdeki nöron sayısını hem de nasıl iletişim kurduğunu değiştirir. Örneğin, Arizona Üniversitesi'nden yapılan bir 2016 araştırması, kros koşucularının beynin hafıza, dikkat, karar verme, çoklu görev ve duyusal bilgileri işleyen bölümleri arasında artan bağlantıya sahip olduğunu keşfetti. yaşlandıkça en sağlıklı olmak için - sağlıklı fakat yerleşik kontrollere kıyasla. Siz koşarken birlikte ateş eden ağlar — rotanızı koordine etmek, trafikte sekmeleri tutmak, kayalara çıkmamaya çalışmak ve hızınızı korumak - kullandıkça güçlenir, böylece istirahat halindeyken bile koşucular beyin arasında daha fazla bağlantıya sahip olma eğilimindedir bölgeler. Müzisyenlerin ve taksi şoförlerinin ve diğer beceri tabanlı uzmanların geliştirdiği bir tür bağlantı. Aynı zamanda, koşucular beynin tipik olarak zihin dolaşımı ile ilişkili bir bölgesi ile daha az bağlantıya sahipti, bu da koşucuların artan odak veya konsantrasyon becerilerine sahip olabileceğini gösterir.

Peki, Egzersiz Büyülü mü?

Hillman şimdilik egzersiz yapanların aerobik aktivitelerin beyin için neler yapabileceği konusunda gerçekçi olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. “IQ'nuzu veya bu nitelikteki herhangi bir şeyi artırmayı beklememelisiniz” diyor. “Biliş ve beyin sağlığını iyileştirmek için potansiyel olarak harika olan küçük ila orta dereceli etkilerden bahsediyoruz.”

Ancak Bullock ve Giesbrecht, doktorların ilaç yerine egzersiz önerdikleri bir gelecek öngörüyor. Giesbrecht, “Egzersiz, yaşa bağlı bilişsel gerilemenin bazı yönlerine karşı potansiyel bir profilaktiktir” diyor. “Yaşlanan bir demografik bilgilerimiz ve yüksek depresyon yaygınlığımız olduğunu düşündüğünüzde, orada egzersiz gibi daha basit tedaviler olabilir.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.