Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rusya'da Gizemli Bir Patlama Gerçekleşti. Gerçekten Ne Oldu?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Rusya'da Gizemli Bir Patlama Gerçekleşti. Gerçekten Ne Oldu?

Rusya’nın nükleer motorlu füze testi, yeni bir küresel silahlanma yarışının yeni nükleer kazalar anlamına geleceğini kanıtlıyor.

5e84bbdb886ac.jpg

8 Ağustos 2019'da Rus yetkililer şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Rusya'nın Kuzey Kutbu kıyısı boyunca Severodvinsk şehrine yakın bir füze motorunun testi sırasında bir tür kaza meydana geldi. İki kişi öldü ve radyasyonda kısa bir artış tespit edildi. Kısa süre sonra, hazmat kıyafetleri, ambulanslar ve acil hava ikmali için bir helikopterdeki ilk yanıt verenlerin sosyal medyasında görüntüler ve videolar ortaya çıktı.

Radyasyona atıf çarpıcıydı - füze motorlarının testleri radyasyon içermiyor. Bir istisna dışında: 2018'de Rusya bir nükleer reaktörle çalışan bir seyir füzesini test ettiğini açıkladı. Bu füzeye 9M730 Burevestnik diyor. NATO buna SSC-X-9 Skyfall diyor.

Nükleer enerjili bir seyir füzesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin teknik, stratejik ve çevresel bir kabus olarak uzun zaman önce düşündüğü ve reddettiği çirkin bir fikirdir. Vladimir Putin’in Rusya'sı farklı düşünüyor. Dünyanın dört bir yanındaki nükleer silahların yayılma durumunu izlemek için düzenli olarak açık kaynaklı araçlar kullanan Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'ndeki meslektaşlarım ve ben Skyfall ile ilgili bir sorun olup olmadığını merak ettik. Yakında buna inanmak için iyi bir sebep olduğunu keşfettik.

Yaptığımız ilk şey olayın nerede gerçekleştiğini tespit etmekti. Raporların birçoğu, Severodvinsk'ten yaklaşık 30 km yükseklikte, Nenoksa adlı bir yerde bir füze test alanına işaret etti. Varsayımımız, kazanın Nenoksa Füze Test Merkezinde meydana geldiği yönündeydi. Tesis bir sır değil: Sınıflandırılmamış istihbarat raporlarında iyi belgelenmiştir ve hatta Wikimapia gibi açık kaynaklı platformlarda işaretlenmiştir. Test merkezi 1960'lardan beri oradaydı ve uydu görüntülerinden yaşının her yılına bakıyor.

Ancak siteye daha yakından baktığımızda, yeni bir şeyler bulmak bizi şaşırttı. Size ne gördüğümüzü söylemek için Skyfall hakkında biraz daha bilgi vermem gerekiyor.

Rusya nükleer enerjili bir seyir füzesini test etmeye başladığını duyurduğunda, Putin füzeyi uçuşta gösterdiği anlaşılan kısa bir video oynattı. O zaman, test alanını Novaya Zemlya'nın uzak Arctic takımadalarına yerleştirmek için lansman videosunu kullanabildik. Bu hiç de fena değildi - kuzeyde çok fazla uydu kapsama alanı yok, yılın yarısında fotoğraf çekmek için neredeyse hiç ışık yok ve çoğu zaman bulutlarda örtülüyor. Bir zamanlar bir uyduyu nükleer testler için kullanılmış ve haftada bir hafta bekledikten sonra yakındaki bir sitenin görüntüsünü çekmek için uyduya görev verdik, uydu sadece Bob Ross'un sevebileceği kabarık bulutların resmini çekti. Yine de 2018'e kadar görüntülerimiz vardı ve fırlatma sitesini ve destek alanlarını bulabildik. Fırlatma sahasının kendisi çok farklıydı; bilim insanlarının fırlatmadan önce füzeyi hazırlayabilecekleri bir çevre sığınağından oluşuyordu. Barınak raylara monte edildi, böylece ekip füzeyi test etmeye hazır olduğunda geri çekilebilirdi. Ve bazı nedenlerden dolayı, tüm ekipman mavi nakliye konteynerlerinde ortaya çıktı.

Siteyi bulduktan sonra izlemeye devam ettik. Skyfall'un bir sonraki testine başlamadan önce hazırlıkları tespit edip edemeyeceğimizi görmek istedik. Ve bir gün, 2018 yazında Rusya açıklanamaz bir şekilde şeyleri paketlemeye başladı. Basında ABD istihbarat topluluğunun önceki sonbaharda yapılan testlerin hepsinin başarısız olduğuna inandığı, en uzun olanının ise sadece 22 saniye sürdüğüne dair raporlar vardı. Meslektaşım Anne Pellegrino ve ben NPR’nin Geoff Brumfiel'e, Rusya'nın siteyi neden terk ettiğini bilmediğimizi ancak Rusya'nın kıyamet turu füzesi ile çizim tahtasına geri dönmesinin mümkün olduğunu açıkladık.

Şimdi, Nenoksa'ya bakıyorduk - işte oradaydı. Aynı barınak, rayların üzerinde oturuyor ve aynı mavi nakliye konteynırları ile çevrili. Rusya bu yeni test alanını Skyfall için Novaya Zemlya'daki eski test sahasını hazırladığı sırada inşa etmişti. Test bölgesini güneye taşımışlardı. Resim Google Earth’te oturuyordu. Sadece fark etmemiştik.

Aniden motor test kazasının radyasyon içerdiği gerçeği hiç de garip görünmüyordu.

Sonra ikinci bir meraklı gerçeği fark ettik. 8 Ağustos'ta alınan sitenin uydu görüntüsüne baktığımızda, birkaç gemi ve füze menzilinin kıyısı dışında ticari nakliye için sınır dışı bir alanda oturan bir platform gördük.

Temel bir güvenlik önlemi olarak, uluslararası yolculuk yapan tüm büyük ticari gemilerin AIS vericilerine sahip olması gerekmektedir. Bu vericiler periyodik olarak büyük bir geminin yerini duyurur ve esas olarak denizdeki çarpışmaları azaltmaya yardımcı olur. Meslektaşım Cameron Trainer, AIS şanzımanlarının ticari bir veritabanını kontrol etti. Yasak bölge içindeki gemilerden biri AIS vericisini açmıştı. Ve biz bunu fark ettik.

Söz konusu gemi Serebryanka adı verilen büyük bir kargo gemisidir. Bu gemi olağandışıdır - Rus devlet atom enerjisi şirketi Rosatom'a aittir ve radyoaktif yükleri taşımak için kullanılır. Serebryanka, 2018 yılında okyanusa düşen nükleer enerjili bir seyir füzesini kurtarma çabasının bir parçasıydı. CNBC’den Amanda Macias, 2018 kurtarma çabasıyla ilgili gizli bir istihbarat raporunu açıklayarak “Ekipler Kasım ayında başlatılan ve Barents Denizi'ne açılan bir füzeyi kurtarmaya çalışacaklar. “Operasyon, biri silahın nükleer çekirdeğinden radyoaktif materyalleri taşımak için donatılmış üç gemi içerecek.” AIS verilerini kullanarak, radyoaktif materyali taşıyacak şekilde donatılmış gemiyi Serebryanka olarak belirledik. Ve şimdi, burada, bir yıl sonra, kaza yerinde oturuyordu.

Kanıtlar, Skyfall veya başka bir nükleer enerjili füze testi sırasında bir tür kazaya işaret ediyor gibi görünüyor. Haftasonu boyunca Rosatom kazada beş çalışanının öldürüldüğünü itiraf ettiği için bir tür onay ortaya çıktı. Bir Rosatom ifadesi, "Roket testleri deniz platformunda gerçekleştirildi." “Testler tamamlandıktan sonra, roket yakıtı ateşledi ve ardından patladı. Patlamadan sonra birkaç çalışan denize atıldı. ”

Ancak Rosatom füzenin ne olduğunu ya da neyin yanlış gittiğini açıklamadı. Açıklamada basitçe “yeni teknolojileri test ederken ortaya çıkan faktörlerin bir araya geldiği ortaya çıktı” dedi.

Ayrıca hafta sonu boyunca, tüm genç erkeklerin sosyal medyada ölülerin adlarının bir listesi ortaya çıktı. Meslektaşlarım ve ben hafta sonunu bu isimleri taşıyan erkeklerin Rosatom için çalıştıklarını doğruladık - hepsi Sarov'daki nükleer tasarım laboratuvarında. Sosyal medya hesaplarını, sevdiklerinin kaybına yas tuttukları yerde bulduk. Ayrıca hayatlarının resimlerini bulduk - spor yapmak, tatile çıkmak, evlenmek. Eşlerinin ve çocuklarının resimlerini bulduk. İnanılmaz derecede üzücü ve biri şu soruyu sormalı: Bu aptal füze bu genç adamları öldürmeye değer miydi?

ABD ve Rusya, ya tuhaf bir nostaljiden ya da hiç kimse yapacak daha iyi bir şey düşünemediği için yeni bir silahlanma yarışına sürükleniyor gibi görünüyor. Trump yönetiminin 2018 Nükleer Duruş İncelemesi, heyecan verici bir gelişme gibi büyük güç rekabetinin geri dönüşünden bahsediyor ve ABD'nin nükleer cephanesinin geniş bir modernizasyonunu gerektiriyor. Rusya, nükleer enerjili seyir füzesi de dahil olmak üzere ABD füze savunmasını yenmek için geliştirilmekte olan sayısız tuhaf silahla milyarlarca ruble kendi modernizasyonuna yatırım yapıyor. Ve kenarda, New York Times’ın Bret Stephens gibi nitwitleri “ABD'nin Daha Fazla Nükleer İhtiyacı Var” gibi saçmalıklarla tezahürat ediyorlar.

Silahlanma yarışının tehlikeleri hakkında düşündüğümüzde, medeniyete son veren bir tufan olasılığını düşünüyoruz. Ancak Soğuk Savaş geniş çaplı felaketle sonuçlanmasa da, onu yaşayan insanların çoğu için hala bir dizi küçük ölçekli felaketle sonuçlandı. Rusya'daki çevrecilere nükleer silahlanma yarışı ya da Rocky Flats, Hanford veya ABD'deki sayısız başka bölgede yaşayan insanların masraflarını sorun. Bazen Soğuk Savaş sırasında dar bir şekilde kaçındığımız korkunç şeylere o kadar odaklanırız ki, gerçekte olan tüm korkunç şeyleri unuturuz. Rosatom'un çok soğuk olarak belirttiği gibi “yeni teknolojileri test ederken” sık sık meydana gelen şeyler.

Gerçek dünyada bu silahlanma yarışının masraflarını karşılayacak insanlar var. İşte bu insanlardan beşi. Ebeveynleri, eşleri ve çocukları bir daha asla görmeyecek beş kişi. Buna değer mi? Ben öyle düşünmüyorum. Hayır, Amerika Birleşik Devletleri'nin daha fazla nükleere ihtiyacı yok. Ve hayır, Rusya'nın yenilerine ihtiyacı yok. Eşlerin kocalarına ya da çocukların babalarına ihtiyacı olmadığı kadar.

Jeffrey Lewis, Middlebury'deki James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Çalışmaları Merkezi'nin Doğu Asya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Programı'nın direktörü

Kaynak: J.Lewis - F.Policy

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.