Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Merhaba, bugünler corona günleri, herkes evinde, kimse alışveriş yapmak, dışarıda yemek yemek istemiyor çünkü hiçbir şeye, hiçbir kimseye güvenmiyor. İlk defa insanlar kendinden başka hiçbir kimsenin yanında kendini güvende hissetmiyor. Hal böyleyken insanlar evde kendi ekmeklerini yapmaya başladı, evde hazır mayası olan için sorun yok ama artık maya bile bulmak zor. O yüzden ekşi mayalı ekmek bu günlerin furyası. 

Ben bundan bir buçuk yıl kadar önce kendi mayamı üretmiştim, ne öngörülü insanmışım diyorum bazen kendi kendime, çünkü beni bu günlerde her gün sokağa çıkıp ekmek almaktan kurtardı. Kendi ekşi mayamla misler gibi ekmek yapıyorum. Bu yüzden dedim ki bari buraya "ekşi maya nasıl üretilir" bir başlık açayım. 

Bu sayfada "ekşi maya nasıl üretilir", "ekşi maya nasıl çoğaltılır," "ekşi mayayla ekmek nasıl yapılır" şeklinde konuyu 3 başlık halinde elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Kolay gelsin o zaman. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

EKŞİ MAYA NASIL ÜRETİLİR? - EVDE EKŞİ MAYA YAPIMI

Öncelikle söylemeliyim ki ekşi maya yapmak için biraz un biraz su ve biraz da ilgi, sabır, sevgi gerekiyor. Unutmayın o da tıpkı evinizdeki bir kedi, köpek gibi bir canlı, ilgiyi, sevgiyi, sabrı sonuna kadar hak ediyor. 

Maya için ağzı geniş cam bir kavanoz kullanın. Geniş olması önemli çünkü ilerleyen günlerde maya kabaracak, üstte kabarması için alan kalmalı. Cam kavanozu da mayanın kabarmasını izlemek için öneriyorum, ağzının geniş olması da işlemleri yaparken rahat hareket etmenizi sağlar. Tüm karıştırma işlemleri için sadece tahta kaşık kullanıyoruz, metal olmaz. 

Un olarak da beyaz unla birlikte tam buğday buğday unu kullanıyoruz. Su için ben içme suyu kulandım ama arıtılmış su da kullanabiliriz. 

Mayanın hazır hale gelmesi ortalama 15 gün sürecek ve bu 15 gün boyunca her akşam aynı saatte mayanıza bazı işlemler yapmanız gerekecek. O yüzden kesin evde olacağınız ve mayanızla ilgilenebileceğiniz bir saat seçip alarmınızı 15 gün boyunca aynı saatte çalacak şekilde kurun. 

1.gün

100 gr un kullanacağız bu yemek kaşığıyla 4 kaşığa denk geliyor. 2 kaşık beyaz, 2 kaşık tam buğday ununu cam kavanozun içinde 100 ml (yarım su bardağı) oda sıcaklığında içme suyuyla karıştırıyoruz. Ağzını bir peçeteyle kapatıp açılmasın diye peçeteyi kavanozun kapağına lastikle tutturun. Evinizin rüzgar almayan bir köşesine bırakıyoruz. 

f97abf5ddd4c0272a9819dcdb24f20cf.jpg

2.gün

Bir şey yapmamız gerekmiyor, bugün pek bir hareketlenme olmayacaktır en fazla mayanın üzeri biraz kabuklanabilir ama sorun yok ama yine de mayanızı kontrol etmeniz gerek, hava sıcak olur vs. kabarma 2. günden de başlayabilir. Eğer kabarma olmuşsa 3. gün işlemlerini bugünden yapabilirsiniz. 

3.gün

Kabarma halen yoksa sadece mayanızı karıştırıp bırakın. Eğer kabarma başlamışsa o zaman mayanızın üstte kalan yarısını sıyırıp atın. Kalanına  2 çorba kaşığı un ve çeyrek su bardağı su katıp karıştırın. Köşesine bırakın. 

Ek%25C5%259Fi+Maya2.JPG

4. gün ile 10. gün arası

Artı kabarma başlamış olmalı. Mayanız artık asidik olmaya kokusu da ekşimeye başladı. 3. gün yaptığımız üst yarısını atıp kalanına yine 3.gündeki gibi aynı oranda un, su eklemeye devam ediyoruz ve bunu 10. güne kadar aynen tekrarlıyoruz. 

-0IsHcBygZISEPDjx_aHTn7cCFsxJ3cas87a4V-G

10. gün ile 15.gün arası

Bu gün itibariyle artık mayanız her an olabilir. O yüzden bugünden itibaren kontrollü ilerlememiz gerek. Mayamızı her günkü gibi besliyoruz, besledikten iki saat sonra mayadan bir kaşık alıp içi su dolu bir kabın içine bırakıyoruz. Eğer maya suyun içinde havada asılı kalıyorsa ekşi mayamız artık hazır demek, suyun içinde dibe çöküyorsa o zaman henüz olmamış demektir ve ertesi gün yine aynı besleme işlemlerini yapmaya devam etmemiz gerekir. 

Bu arada besledikten sonra bir kaşığını suya attığımız için bu sürede un ve suyu bir miktar artırabilirsiniz. 

Bu beş gün içinde eğer ters bir şey yapmamışsanız, mayanızdan aldığınız ekşi koku biramsı bir kokuysa sorun yok. devam edin. benim mayamın oluşması tam 15 gün sürmüştü, sabra devam. 

maya.jpg

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

EKŞİ MAYA NASIL BESLENİR

Şimdi ekşi mayamız artık hazır sıra geldi ilk ekmek için beslemeye. 

Hatırlarsanız 100 gr un ve 100 ml su ile başlamıştık yani toplamda 200 gram mayamız vardı ve bitimine kadar da bu rakamları sabit tuttuk ama bunu eğer direkt ekmeğe koyarsak bize başka maya kalmaz o yüzden ilk defasında mayamızı beslememiz ve ekmeği öyle yapmamız gerek. 

Bunun için ekşi mayamızı 200 gramdan toplam 400 gram çıkarmamız gerek. 

Toplamda 200 gram mayamız var. Bunun üzerinden 50 gram kadarını ayırıp atıyoruz. Bu durumda kavanozda 150 gram mayamız kaldı. Bunu 400 grama çıkarmak için (150+250=400) 250 gram daha ekleme yapmamız gerek. Bunu da 125 gram un ve 125 gram su ekleyerek yapacağız. Artık mayamızı besledik. 

Şimdi 2 saat bekliyoruz ve su testi yapıyoruz. Yani suyun içine bir kaşık maya koyup yüzeyde kalıyor mu diye bakıyoruz eğer kalıyorsa artık mayamız ekmek yapmak için hazırdır. 

 

eksimaya.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yine hüsrana uğramaktan korkuyorum ama senin tarifinle tekrar deneyeceğim.. Gerçi un gördüm mü kaçmam lazım şu günlerde..😭

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

EKŞİ MAYALI EKMEK TARİFİ

1 kiloluk bir ekmek için bize 200 gram ekşi maya gerekiyor. Bizim hazırda artık 400 gram mayamız var. Bunun 200 gramını kullanacağız ve kavanozda kalan 200 grama 100 gram un ve 100 ml su ekleyip onu yine 400 gram yapacağız. Bu maya her zaman 400 gram olarak sabit kalmalı. (Besledikten sonra biraz dışarıda bekletin, maya büyüyünce kavanozun ağzını kapatıp dolapta saklayabilirsiniz.)

Ben her hafta ekmek yaptığım için haftada bir kez besliyorum ama siz her ekmek yaptığınızda önce besleme yapıp mayayı büyütmeli, sonra 200 gramını ekmek için ayırıp kavanozdaki mayaya yine 400 grama çıkarmalısınız.  

 

Gelelim ekmek yapımına. Ben en pratik haliyle anlatacağım. 

300 gr beyaz un (3 su bardağı),

200 gr tam buğday unu (2 su bardağı)

Su testinden geçmiş 200 gram ekşi maya (eğer mayanız su testinden geçememişse ya henüz olmamıştır ya da olmuş ve siz zamanını kaçırmışsınızdır. Olmamışsa biraz daha bekleyin. Olmuş ve zamanını kaçırmışsanız o halde un ve suyla biraz daha besleyin ve biraz daha bekleyin. ) - 5 çorba kaşığına denk gelir.

350 ml su 

10 gram tuz (1 tatlı kaşığı)

Mayayı suya katıp karıştırın, sonra da unla birleştirip iyice yoğurun. Yoğurma işlemini yaparken yumruklamak yerine alttan alıp yukarıya kıvırarak yani katlayarak yoğurun. Ekstra un veya su eklemenize gerek yok, ekmek hamuru ele yapışan bir hamurdur. Ağzını kapatıp yarım saat bekleyin. 

Yarım saat sonra hamurun içine tuzu ekleyin ve tekrar yoğurun. 

3 saat boyunca her yarım saatte bir hamuru alttan alıp üste doğru 7 kez katlayın.

folding.jpg

Artık sıra hamurunuzu pişmeye hazır hale getirmeye geldi.  

 

Hamuru kabından çıkarıyoruz elimizle iyice sağa sola açarak büyütüyoruz. Sonra içine ve dışına un serpeleyip hamuru içe doğru katlayıp yuvarlıyoruz, tepsi mayasına alıyoruz. Bundan sonrasında kabın üzerini güzelce sarın eğer dışarıda bekletecekseniz 6 saat mayalayın. 6 saat sonunda ekmeğinizi iyice kızmış 200 derecelik fırına atıp her tarafı güzelce kızarana kadar pişirin. Arada fırını açı üzerine su püskürtün ya da fırına ekmekle birlikte bir kap su koyun. Piştiğini anlamak için ekmeğinize yavaş yavaş vurun tok tok sesi gelince pişmiş demektir. Fırından çıkarıp soğuyana kadar bekleyin. Sonra da afiyet olsun. 

 

Eğer dolapta bekletecekseniz ki ben bu yöntemi tercih ediyorum. 3 saatlik katlama işleminden sonra ekmeği pişireceğiniz kabın içine koyun (ben derin borcam tencere kullanıyorum) ağzını streçleyin ve dolapta en az 10 saat en fazla 3 gün bekletin. Sonra da dolaptan çıkarıp yukarıda anlattığım pişirme işleminin aynısını uygulayın. 

 

Aslında bence yazarak anlatmak çok zor o yüzden bu videoya da bakabilirsiniz. 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

3 dakika önce, Radya dedi:

Yine hüsrana uğramaktan korkuyorum ama senin tarifinle tekrar deneyeceğim.. Gerçi un gördüm mü kaçmam lazım şu günlerde..😭

Valla ben de anlatabildiğim kadarıyla anlattım işte. Ama ben başlamadan önce çok video izledim, onlar baya ufkumu açtı sen de öyle yap bence, görseller çok işe yarıyor. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir de ben video kanallarından Refika'nın Mutfağı'nı çok seviyor ve takip ediyorum. Mayamı yaparken de onların düşüncelerini çok merak etmiş ve önemsemiştim. Bugünlerde yeni bir video çekmişler, ekşi mayayla ilgili soru ve cevaplar hazırlamışlar. İlgilenenler bence mutlaka bunu denesinler. 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Şu an ekşi mayalı bir ekmek pişiriyorum eğer kendisi doğru düzgün olursa buraya bir resmini paylaşacağım. Doğru düzgün derken tadı her zaman doğru düzgün ve muhteşem oluyor ona diyecek lafım yok ama kendisi o kadar anarşist bir maya ki sen istediğin kadar üstünü kes, şekillendir o kendi bildiği gibi kabarıyor, kendi bildiği yerden patlıyor. Her ekmek ayrı bir sürpriz :d bakalım bu seferki nasıl olacak?

Bu sefer ki ekmeğimi beyaz unla yaptım, 550 gr beyaz un, 200 gr ekşi maya, 350 ml su ve 12 gram tuzla yaptım. Ortaya ortalama 1 kiloluk bir ekmek çıkacak. Bu arada aynı oranda bir hamur daha mayaladım ve onu da mayalanması için buzdolabına bıraktım. Buzdolabındaki hamur soğuk fermentasyon olacak ve ortalama 3 gün dolapta kalacak. Böylece yeni pişirdiğim ekmek bitmeyle onu dolaptan cıkarıp pişirebileceğim. Öyle şey olur mu diye sormayın, oluyor. Ben genelde böyle yapıyorum. Ayrıca ekşi maya nazlı bir mayadır ve buzdolabında mayalanmaktan keyif alır. Deneyin siz de :) Pişman olmayacaksınız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.