Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya Tarafından Japonlardan Kopyalanan Bir Davranış: Farkındalık


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya Tarafından Japonlardan Kopyalanan Bir Davranış: Farkındalık

Farkındalık son yıllarda dünya çapında popüler hale geldi - ancak Japon kültüründe yüzyıllardır olan bir şey.

5e8fa90bc4829.jpg

Şık shinkansen hızlı tren istasyona sessizce kayarken garip bir ritüelin başladığını izledim. Kısa durak sırasında, son arabadaki iletken kendi kendine konuşmaya başladı. Her seferinde yüksek sesle yorum yapan ve trenin çeşitli parçalarında şiddetle hareket eden bir dizi görev yapmaya devam etti.

Peki ne yapıyordu? Dikkatli davrandığını söyleyebilirsiniz. Japonlar buna shisa kanko (kelimenin tam anlamıyla 'kontrol ve arama') diyor, burada demiryolu çalışanlarının 100 yıldan uzun süredir kullandıkları bir hata önleme tatbikatı. İletkenler kontrol etmek için ihtiyaç duydukları şeylere işaret ederler ve daha sonra yaptıkları gibi yüksek sesle adlandırırlar, hiçbir şeyin göz ardı edilmemesini sağlamak için kendileriyle bir diyalog.

5e8fa98726ce3.jpg

Ve işe yarıyor gibi görünüyor. Japonya Demiryolları Teknik Araştırma Enstitüsü tarafından The Japan Times'da değinilen 1994 tarihli bir araştırma, basit bir görev gerçekleştirmeleri istendiğinde işçilerin genellikle 100 eylem başına 2.38 hata yaptığını gösterdi. Shisa kanko kullanırken, bu sayı sadece 0.38'e düştü - yüzde 85'lik büyük bir düşüş.

    Farkındalık an be an farkındalıktır.

Bu, son yıllarda Japonların zazen dediği şeyle eşanlamlı hale gelen - bir yastık üzerinde çapraz bacaklı meditasyon yapan farkındalıktan çok uzak görünebilir. Ancak 1979'da ünlü Dikkatliğe Dayalı Stres Azaltma Kliniği'ni kurduğu Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan Jon Kabat-Zinn'e göre, dikkatlilik “tam lotusda oturmakla ilgili değil… British Museum'daki bir heykel. Basitçe söylemek gerekirse, farkındalık an be an farkındalıktır. ”

Ve şu andaki farkındalık yüzyıllardır Japon ruhuna derinlemesine yerleşmiştir. İnsanların bunun hakkında konuştuğunu duymuyorsunuz, ancak kendini sayısız şekilde gösteriyor.

5e8fa97c79830.jpg

Çay töreni, haiku ve kiraz çiçeği görüntüleme, örneğin, anın artan bir takdirini paylaşıyor. Çay töreninde katılımcılar, içmeden önce bardağın tasarımını fark etmek ve ayın yapraklarını ve çiçeklerini yansıtan çay odasının dekorasyonunu takdir etmek için zaman ayırırlar. Ancak bunun ötesinde tören, bu kişiyle bu yerde bu anın bir daha asla olmayacağı gerçeğini kutluyor.

    Bu kişi bu yerde bu an ile bir daha asla olmayacak.

17. yüzyıla dayanan bir Japon edebi geleneği olan Haiku şiiri, günümüzün bu kutlamalarını dünyaca ünlü bir sanat formuna yükseltti. Haiku şairleri, Zen benzeri bir ani aydınlanma hissi vermek için doğadan hatırlatıcı görüntüler kullanarak anın özünü sadece 17 hecede yakalamaya çalışır. En ünlü olanı, Japonca okumalardan tercüme edilen Matsuo Basho’nun kurbağa haiku:

Eski bir gölet
bir kurbağa atlar
suyun sesi


Ve hiçbir yerde, her bahar ülkeyi ateş gibi süpüren kiraz çiçeği görüntülemesinden daha belirgin olamıyor. Neden böyle bir heyecan? Kesinlikle çünkü çiçekler çok kısa, sadece bir hafta kadar sürüyor. Zen rahip ve bahçe tasarımcısı Shunmyo Masuno, “Geçiş Japon güzellik anlayışını oluşturur” dedi.

Geçicilik, ay görüntüleme gibi daha az bilinen uygulamalarda da kutlanmaktadır. Dolunay düşünürken Eylül ayında özel bir akşam ayıran bir ülkeye yardım edemezsiniz. Ya da eski mutfak bıçaklarından kaligrafi fırçalarına ve hatta kullanılmış dikiş iğnelerine kadar her şey dahil olmak üzere cansız nesneler tarafından yapılan çalışmalar için cömert festivaller düzenliyor.

    Geçiş Japon güzellik anlayışını oluşturur.

Ve büyüyen Moss Girls safları var. Kısmen Hisako Fujii’nin en çok satan kitabı Mosses, Sevgili Dostlarım’dan esinlenerek, yosun görüntüleme özellikle Japonya’nın yemyeşil yosun halısı ormanlarına rehberli turlara katılan genç kadınlarla gittikçe popüler hale geldi. Bu, gülleri koklamak için durmanın ötesine geçiyor: Moss Girls, güzel büyümeleri düşünmek için ellerine ve dizlerine bir büyüteçle iniyor.

5e8fa968c068f.jpg

Aramızda daha az dikkatli olan yosun önemsiz derecede küçük gibi görünse de, hiçbir Zen bahçesi yosun kaplı kaya veya taş fenerleri olmadan tamamlanmamıştır. Japon estetiğini tanımlayan alçakgönüllü, rustik süreksizliğin ruhu olan wabi-sabi'nin yaşayan bir düzenlemesidir.

Ama Japonların farkındalığında böcek ve çiçek açmadan daha fazlası var. Sayısız pratik uygulama, günlük yaşamın hemen hemen her yönünü yönetir, hepsi de "şimdi" olmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Okulda günler, selamlaşmanın değiştiği ve günün olaylarının açıklandığı kısa bir törenle başlar ve biter. Her dersten önce ve sonra öğrenciler ve öğretmen ayakta durur, eğilir ve birbirlerine teşekkür eder. Ve derse başlamadan önce öğrencilerden konsantrasyonlarını odaklamak için gözlerini kapatmaları istenir.

Benzer şekilde, inşaat işçileri günlük işler için kolektif olarak uzanırlar. Ofiste, bir iş arkadaşınız, yaptığınız iş için teşekkür etmenin bir yolu olarak size 'Otsukaresama'yı (kelimenin tam anlamıyla' yorgunsunuz ') söyleyecektir. Toplantılarda, birisine meishi (kartvizit) verin ve dikkatlice incelerler ve yorum yaparlar, asla cebine yapışmayı hayal etmezler.

Bu uygulamalar Kabat-Zinn'in “normalde asla bir an düşündüğümüz şeylere kasten dikkat etmek” dediği bir yöntemdir. Otopilotta sadece bir saatten diğerine tökezlemek yerine, yalnızca eve gitme zamanına odaklanmış olarak, gün boyunca nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı bilmenize yardımcı olurlar.

5e8fa9574d7dd.jpg

Japon kültüründe olduğu gibi, tüm bu geleneklerin kökleri Zen'de yatmaktadır. Kyoto’nun Shunko-in tapınağında rahip Takafumi Kawakami, “Farkındalık yüzyıllardır Budist geleneğinin bir parçası oldu,” dedi. Kamakura Döneminde (1185-1333) Zen, samuray sınıfı arasında popüler oldu ve çay töreni, çiçek düzenleme ve peyzaj bahçeciliği de dahil olmak üzere sanatlar üzerinde biçimlendirici bir etkiye sahipti. Barış dönemi olan Edo döneminde (1603-1868) Zen, sıradan insanların eğitimine girdi.

Uygulayıcıları için Zen, her eyleme izin veren bir tavırdır: banyo, yemek pişirme, temizlik, çalışma. Hiroshima Eyaleti, Fukuyama'daki Shinshoji Tapınağı'ndan Eriko Kuwagaki, “Günlük yaşamdaki her aktivite ve davranış [Zen] 'nin bir uygulamasıdır.

Paul Reps'in 1957 Zen metinleri antolojisi Zen Flesh, Zen Bones'da toplanan keyifli bir eski Zen hikayesi bu noktayı göstermektedir. Uzun yıllar Zen öğretmenliği okuduktan sonra Teno eski bir Zen ustası Nan-in'i ziyaret etmeye gitti. Çok yağmur yağıyordu ve geleneksel olarak Teno, Nan-in'in evine girmeden önce takunyalarını ve şemsiyesini girişte bıraktı.

    Günlük yaşamdaki her aktivite ve davranış bir Zen uygulamasıdır.

Birbirini selamladıktan sonra Nan-in Teno'ya: “Şemsiyeni takunlarının soluna veya sağına mı bıraktın?” Diye sordu. Cevap veremeyen Teno, Zen'e ulaşmaktan hala uzun bir yol olduğunu fark etti ve altı yıl daha çalışmaya gitti.

5e8fa9416e900.jpg

Birçoğumuz bu kadar şey almak istemeyebiliriz. Bununla birlikte, Nan-in'in sorusu hala geçerli, çünkü giderek daha fazla araştırmacı, şu anki farkındalığın sadece stres direncini ve refahını arttırmakla kalmayıp aynı zamanda kaygı ve depresyon düzeylerini de düşürdüğünü keşfetti.

Stanford Üniversitesi’nin Şefkat Yetiştirme Programı’nda kıdemli bir öğretmen olan Leah Weiss, action eylemde farkındalığı ’savunan artan sayıda uzmandan biri. Bu, sadece 10 dakikalık meditasyon için değil, gün boyunca uygulanacak bir şeydir. Weiss, “başka bir faaliyette bulunsanız bile düşüncelerinizin, duygularınızın ve çevrenizin farkında olmak” olarak nitelendirdi.

Öyleyse hayatlarımıza nasıl biraz daha dikkat verebiliriz? Sabah evden ayrılmadan önce biraz işaret etme ve arama gibi basit bir şeyle başlayın. Işıklar kapalı? Kontrol. Windows kapatıldı mı? Kontrol. Para? Kontrol. Telefon? Kontrol. Anahtarlarınızı bir daha asla unutmayacaksınız.

O zaman belki de yosunu durdurmak ve fark etmek için zamanınız olur.

Kaynak: BBC

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çocuklarla ben japon hayranıyız..hatta karmamızda japonluk olduğuna inanıyoruz..😀 Geçenlerde balkonda otururken gökyüzünde bir bulut gördüm..Top gibi gökyüzüne asılmış gibi duruyordu..Hayran kaldım hemen fotoğrafını çektim. Sonra da kendi kendime belki de her zaman böyle bir bulutu görebileceğimi fakat hayatımızın hızı yüzünden farketmediğimi düşündüm.  

spacer.png

🙏

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
Tarih 11.04.2020 at 14:01 , Radya dedi:

Çocuklarla ben japon hayranıyız..hatta karmamızda japonluk olduğuna inanıyoruz..😀 Geçenlerde balkonda otururken gökyüzünde bir bulut gördüm..Top gibi gökyüzüne asılmış gibi duruyordu..Hayran kaldım hemen fotoğrafını çektim. Sonra da kendi kendime belki de her zaman böyle bir bulutu görebileceğimi fakat hayatımızın hızı yüzünden farketmediğimi düşündüm.  

Enteresan bir durum :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.