Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Bir Covid-19 Krizi: Dünyada Aile İçi Şiddet Yükseliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Bir Covid-19 Krizi: Dünyada Aile İçi Şiddet Yükseliyor

Yeni koronavirüsün yarattığı sorunlara bir yenisi daha eklendi: Verilere göre, aile içi şiddetin pandeminin yarattığı koşullarda gelişen fırsatçı bir enfeksiyon gibi davrandığını göstermektedir.

Kötü niyetli ilişkileri inceleyen bir Bristol Üniversitesi sosyoloğu Marianne Hester, virüsün yayılmasını önlemek için getirilen kısıtlamaların böyle bir etkiye sahip olacağına inanmak için her neden vardı. Noel ve yaz tatili gibi aileler birlikte daha fazla zaman geçirdiğinde aile içi şiddetin arttığını söyledi.

Şimdi, aileler dünya çapında kilitli durumdayken, yardım hatları kötüye kullanım raporlarıyla aydınlanıyor ve hükümetleri uzmanların gelmesini görmeleri gerektiğini söyledikleri bir krize çözüm bulmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Pazar günü dünya çapında aile içi şiddet dalgalanmasıyla mücadele için acil eylem çağrısında bulundu. Genel Sekreter António Guterres, Twitter'da “Tüm hükümetleri salgına tepki olarak kadınların güvenliğini ilk sıraya koymaya çağırıyorum” dedi.

Ancak hükümetler, yeni halk sağlığı önlemlerinin, istismarcıların kurbanlarını terörize etmeleri için fırsatlar yaratacağı yönteme hazırlık yapamadı. Şimdi, birçoğu risk altındaki kişilere hizmet sunmak için uğraşıyor.

Ancak, virüsün kendisine verilen yanıtta olduğu gibi, gecikmeler telafisi mümkün olmayan zararların zaten meydana gelmiş olabileceği anlamına gelir.

Kilitleme ve 'Samimi Terörizm'

Çin'deki şehirler ve kasabalar kilitlendikçe, Lele adında 26 yaşındaki bir kadın, Doğu Çin'deki Anhui Eyaletindeki evlerinde her saatini geçirmek zorunda olduğu kocasıyla giderek daha fazla tartışmaya girdi.

1 Mart'ta Lele 11 aylık kızını tutarken kocası onu yüksek bir sandalyeyle dövmeye başladı. Ona kaç kez vurduğundan emin değil. Sonunda, bacaklarından birinin hissini kaybettiğini ve bebeği kucağında tutarak yere düştüğünü söylüyor.

Olaydan sonra çektiği bir fotoğraf, sandalyede yerde yatan yüksek sandalyeyi parçalara ayırdı, metal bacaklarından ikisi koptu - kocasının ona karşı kullandığı gücün kanıtı. Başka bir görüntü Lele'nin yaralanmalarını belgeliyor: Alt bacaklarının neredeyse her santimi sol baldırında çiçek açan kocaman bir hematom, morluklarla kaplıydı.

Lele - tam adı güvenliği için kullanılmıyor - kocasının altı yıllık ilişkileri boyunca onu kötüye kullandığını, ancak Covid-19 salgınının daha da kötüleştiğini söyledi.

“Salgın sırasında dışarı çıkamadık ve çatışmalarımız daha da büyüdü ve daha sık arttı” dedi. “Her şey açığa çıktı.”

Karantinalar dünya çapında yürürlüğe girdikçe, birçok uzmanın aile içi şiddet için tercih ettiği bu tür “samimi terörizm” gelişiyor.

Çin'de, kadına yönelik şiddetle mücadele etmeye adanmış Pekin merkezli bir STK olan Eşitlik, hükümetin, salgının merkez üssü olan Hubei Eyaletindeki şehirleri kilitlediği Şubat ayının başından bu yana yardım hattında bir artış yaşadı.

İspanya'da aile içi şiddet için acil durum sayısı, kilitlenmenin ilk iki haftasında bir ay önceki aynı döneme göre yüzde 18 daha fazla çağrı aldı.

Bir vakıf kurmuş olan Ana Bella, “İnsanlar çok az bir alanda günde 24 saat birlikte tutulduğunda psikolojik ve fiziksel kötü muamelenin ne kadar yoğun olabileceğini açıkça göstererek çok üzücü çağrılar alıyoruz” dedi. Aile içi şiddete maruz kaldıktan sonra diğer kadınlara yardım edin.

Perşembe günü, Fransız polisi ülke çapında aile içi şiddette yüzde 30'luk bir artış olduğunu bildirdi. Fransız içişleri bakanı Christophe Castaner, memurlardan istismarın peşinde olmalarını istediğini söyledi.

Fransız televizyonunda yaptığı röportajda “Hapis cezası nedeniyle risk artıyor” dedi.

Kaçış yok

İspanya'da, kadın derneklerinin yardımıyla, New York Times, kötü niyetli bir kocayla veya partneriyle evde sıkışan kadınlarla temasa geçti ve WhatsApp üzerinden röportajlar yaptı.

Bunlardan biri, tam adının gizlenmesini isteyen Ana - ortağıyla bir daire paylaşıyor ve düzenli olarak onu kötüye kullandığını söylüyor. Her zaman tam gözetim konusunda ısrar ediyor. Kendini bir odaya kilitlemeye çalışırsa, açılana kadar kapıyı tekmeliyor.

Kocasıyla iletişimi gizlemek için gece geç saatlerde gönderilen bir mesajda “Banyoda mahremiyet bile edemiyorum - ve şimdi bunu bir kilitlenmeye katlanmak zorundayım” diye yazdı.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ünlü bir travma uzmanı Judith Lewis Herman, ev içi istismarcıların eşlerini ve çocuklarını kontrol etmek için kullandıkları zorlayıcı yöntemlerin rehineleri ve baskıcı rejimlerin iradeyi kırmak için kullandığı bu kaçakçılara “tuhaf bir benzerlik taşıdığını” buldu. siyasi mahkumlar.

“Bir insanın diğerini kontrol etmesini sağlayan yöntemler son derece tutarlıdır,” diye yazmış 1992 tarihli bir dergi makalesinde. “Örgütlü siyasi veya cinsel sömürü faillerinin birbirlerine zorlayıcı yöntemlerle talimat verebilmesine rağmen, aile içi istismarın failleri onları yeniden icat ediyor gibi görünüyor.”

Her kötü niyetli ilişkide bulunmayan fiziksel şiddete ek olarak, yaygın istismar araçları arasında arkadaşlar, aile ve işten soyutlanma; sürekli gözetim; davranış için katı, ayrıntılı kurallar; ve yiyecek, giyecek ve sıhhi tesisler gibi temel ihtiyaçlara erişim üzerindeki kısıtlamalar.

Hester, pandemi ile mücadelede hayati önem taşıyan ev izolasyonunun istismarcılara daha fazla güç verdiğini söyledi. “Aniden insanların evde olması gerekiyorsa,” dedi, “bu ona aniden etrafındaki çekimleri çağırmak için bir fırsat veriyor. Ne yapması veya yapmaması gerektiğini söylemek için. ”

İzolasyon ayrıca destek ağlarını paramparça etti ve kurbanların yardım almasını veya kaçmasını zorlaştırdı.

Kırılgan kaynaklar, bunalmış

Kocası ona yüksek sandalyeyle saldırdıktan sonra, Lele yan odaya geçti ve polisi aradı. Ancak geldiklerinde, sadece saldırıyı belgelediler, sonra başka bir şey yapmadılar.

Sonra, bir avukat tuttu ve boşanma davası açtı - sadece salgının da bu kaçış yolunu kestiğini bulmak için. Boşanma davası Nisan ayına ertelendi. Hâlâ mahkemenin kararını bekliyor.

Ve salgının ortasında yeni bir ev bulmak zor oldu, Lele ve kızını tacizleriyle haftalarca yaşamaya devam etmeye zorladı.

Dünyada oynayan bir model.

Kadınları ev içi şiddetten koruyan, birçoğu zayıf ve başlangıçta yetersiz olan kurumlar, artan talebe cevap vermek için zorlanıyor.

Çin'in savunuculuk grubu Eşitlik kurucu ortağı Feng Yuan, polisin kendisine yardım etmek için çok fazla gergin olduğu söylenecek acil durum hattını arayan bir müşterisi olduğunu söyledi. Operatör, “Krizden sonra senin yerine gelebiliriz” dedi.

Avrupa'da, birbiri ardına bir ülke aynı korkunç yolu izlemiş gibi görünüyor: Birincisi, hükümetler aile içi istismar mağdurlarına yeterli karşılık vermeden kilitlenmeler uyguluyor. Yaklaşık 10 gün sonra, sıkıntılar ani bir yükseliş yaratarak ani artışlara neden olur. Ancak bundan sonra hükümetler doğaçlama çözümler üretmeye çabalıyorlar.

İtalya birinci oldu.

Kilitlenmesi Mart başlarında başladı. Bundan kısa bir süre sonra, aile içi şiddet raporları yükselmeye başladı, ancak yeni umutsuz kadınların gidecek hiçbir yeri yoktu. Sığınaklar onları alamadı çünkü enfeksiyon riski çok büyüktü.

Bu nedenle hükümet, yerel makamların, otel odalarının kurbanların güvenli bir şekilde karantinaya alabileceği geçici barınak olarak hizmet vermesini isteyebileceğini söyledi.

İspanya 14 Mart'ta kilitlendiğini açıkladı; Fransa’ üç gün sonra başladı. Yaklaşık iki hafta sonra, kötüye kullanım raporları arttıkça, yetkililer de diğer acil çabaların yanı sıra boş otel odalarını barınaklara dönüştürmeyi planladıklarını açıkladılar.

İngiltere'de yetkililer, bir kilit empoze etmeden önce daha uzun süre beklediler.

23 Mart'ta başlamadan on gün önce, New York Times, aile içi şiddet konusunda ne yapması planlandığı konusunda İçişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Yanıt: Yalnızca “mevcut tavsiye ve destek kaynakları” mevcut olacaktır. Hükümet daha sonra mağdurların yardım istemek için kullanabileceği yardım hatlarının ve uygulamaların bir listesini yayınladı, ancak yalnızca biri Covid-19 krizi için özel olarak tasarlandı.

Bir hafta boyunca kilitlenmeye başlayan ülkenin güneybatısındaki Avon ve Somerset, aile içi istismar raporlarının zaten yüzde 20 arttığını ve başka yerlerdeki yerel güçlerin de bunun için hazırlandığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta, düzinelerce sivil grup hükümete eylem çağrısı için açık bir mektup imzaladıktan sonra, yetkililer ayrıntılı bilgi vermeden yanıt vermeye söz verdiler.

İçişleri Bakanlığı bir açıklamada, “Aile içi istismar mağdurlarını desteklemek, ev sekreteri için bir önceliktir ve bu dönemin, aile içi istismar mağduru veya risk altında olanlara neden olabileceği sıkıntı ve endişenin tamamen farkındadır” dedi. “İnsanları desteklemek ve korumak için polisle, aile içi istismar yardımlarıyla, yardım hatlarıyla ve cephedeki çalışanlarla çalışıyoruz.”

Ayrıca kurbanların “derhal sığınmak istedikleri takdirde evde kalma emirlerini göz ardı edebileceklerini” söyledi.

Sonunda, kilitlenmeler sona erecek. Ancak hapsetme devam ettikçe, tehlikenin yoğunlaşması muhtemel görünüyor. Araştırmalar, istismarcıların kayıp iş veya büyük mali aksaklıklar da dahil olmak üzere kişisel krizler sonrasında ortaklarını ve diğerlerini öldürme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Covid-19 ekonomiyi tahrip ederken, bu tür krizlerin çok daha sık görülmesi bekleniyor.

AAJ7Bf9.img?h=748&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gerçekten bu çok ciddi bir sorun. İnsanlar haftalarca aynı evde kalıyor, benim aklıma şu Jack Nicholson'un oynadığı Cinnet (The Shining) filmi geliyor sürekli. Yanlış hatırlamıyorusam bu filmle ilgili bir yerlerde bir yorum okumuştum, aslında uzun süre böyle aynı mekanda kapalı kalan insanların cinnet geçirme ihtimallerinden bahsediyordu. 

Sanırım bizler şanslı insanlarız, 3-4 haftadır aynı ortamda olduğumuz ve neredeyse hiç dışarı çıkmadığımız halde hala birbirimize bağırmışlığımız kaba söz etmişliğimiz yok. Sanırım bu ortamı sağlayabilmemizin sebebi birbirimizle vakit geçirmekten hoşlanmamız yanı sıra kendimize ait zaman ve alanlar yaratabiliyor olmamızdan kaynaklanıyor.

Bu dönem aslında bir fırsat da bir yandan hem kendine hem sevdiklerine vakit ayırabileceğin, doğru iletişim kurup, belki de bu zamana kadar birlikte olduğun ancak tanıyamadığın eşini daha iyi tanıyabileceğin zamanlar.

Doğru, bu işin sonunda ya boşanırsın / ayrılırsın ya da karşındakini daha çok seversin. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
Tarih 09.04.2020 at 12:55 , gloria dedi:

Gerçekten bu çok ciddi bir sorun. İnsanlar haftalarca aynı evde kalıyor, benim aklıma şu Jack Nicholson'un oynadığı Cinnet (The Shining) filmi geliyor sürekli. Yanlış hatırlamıyorusam bu filmle ilgili bir yerlerde bir yorum okumuştum, aslında uzun süre böyle aynı mekanda kapalı kalan insanların cinnet geçirme ihtimallerinden bahsediyordu. 

Sanırım bizler şanslı insanlarız, 3-4 haftadır aynı ortamda olduğumuz ve neredeyse hiç dışarı çıkmadığımız halde hala birbirimize bağırmışlığımız kaba söz etmişliğimiz yok. Sanırım bu ortamı sağlayabilmemizin sebebi birbirimizle vakit geçirmekten hoşlanmamız yanı sıra kendimize ait zaman ve alanlar yaratabiliyor olmamızdan kaynaklanıyor.

Bu dönem aslında bir fırsat da bir yandan hem kendine hem sevdiklerine vakit ayırabileceğin, doğru iletişim kurup, belki de bu zamana kadar birlikte olduğun ancak tanıyamadığın eşini daha iyi tanıyabileceğin zamanlar.

Doğru, bu işin sonunda ya boşanırsın / ayrılırsın ya da karşındakini daha çok seversin. 

Aynı ortamda kalıp ta hiç konuşmamak ve tartışmamak aynı ortam da kalıp ta devamlı tartışmak la aynı gibi me geliyor bana... Böyle bir çifti tanıyorum...

Ama sizin ki oldukça güzel bir açıklama olmuş... 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer evde bir kadın bir erkek yaşıyorsanız belki çiftlerin birbirini böyle gergin bir ortamda tolare etmesi daha kolay olabilir. Kalabalık ailelerde bu çok daha büyük sorun. 

misal ben😬

Ergenlik çağında okula gidemeyen eve sıkışıp kalmış bir erkek çocuğu...

82 yaşında git gide unutkanlığı artan bir baba

Her gün risk alarak  işe giden bu olayın mali taraflarını kotarmaya çalışan bir eş. 

ha bir de başka şehirde sürekli sağlığından artı özellikle de psikolojik sağlığından endişe ettiğim bir kız çocuğu

Anne olarak hepsini sakinleştirmeye çalışıyorum, espriler yapıyorum. Sevdikleri yemekleri yapmaya çalışıyorum. Evde işim bittiğinde kıyafetlerimi değiştirip kendime çeki düzen veriyorum. 

Babamı akşam üstü olduğunda balkona çıkarıp onunla sohbet etmeye çalışıyorum. Geçenlerde markete gittiğimde ona sevdiği şaraptan aldım. Baba kız balkonda şarap içtik..

Yani benim kendimi salmak gibi bi lüksüm yok..Akşam 9 a kadar bu böyle. Akşam 9 olduğunda kızımla konuşup kendimi odama kapatıyorum. Galiba uyaya kadar ki o sürede de kendimi onarıyorum. 

Son bir haftadır ne dizi, ne kitap, ne hobi bu saatte sadece kendimi dinleyip kendimle konuşuyorum sonra da uyuyorum..

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.