Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Günde Sekiz Bardak Su İçmem Gerekir mi? Beş Uzmana Sorduk İşte Cevapları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Günde Sekiz Bardak Su İçmem Gerekir mi? Beş Uzmana Sorduk İşte Cevapları

Bu asırlık tavsiye nereden geldi ve modası geçmiş mi?

5e713d5baeeab.jpg

Herkes insanların suya ihtiyacı olduğunu biliyor ve onsuz hayatta kalamayız. Hepimiz günde sekiz bardak veya iki litre su hedeflememiz gerektiğini duyduk.

Bu hedef aslında ne kadar su olduğunu düşündüğünüzde oldukça zor görünüyor ve yediğimiz yiyeceklerden de biraz su almıyor muyuz?

Beş tıp ve spor bilimi uzmanına günde sekiz bardak su içmemize gerek olup olmadığını sorduk.

Beş Uzmanın Hepsi de Hayır Dedi

file-20180321-165564-zecy2i.png?ixlib=rb

İşte onların ayrıntılı cevapları:

Karen Dwyer, Nefrolog

Sadece susuzluğa kadar içmelisin. Hidrasyon seviyenizin en iyi göstergesi idrarınızın rengidir. Açık sarı renkli hedef almalısınız; çok karanlıksa, susuz kalırsınız ve daha fazla suya ihtiyacınız vardır; eğer berraksa (su gibi) o kadar fazla suya ihtiyacınız olmaz. Aşırı su alımı, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda tehlikeli olabilir. Böbrek suyu konsantre etme konusunda dikkate değer bir yeteneğe sahiptir, bu nedenle “kuruyorsanız” böbrek idrarı konsantre eder ve daha fazla içmek için beyne bir mesaj gönderir.

Vincent Ho, Gastroenterolog

Hayır, günde sekiz bardak su içmek gerekli değildir. 1945 yılında Ulusal Bilimler Akademisi Gıda ve Beslenme Kurulu tarafından yayınlanan bir yayından günde sekiz bardak su içilmesi tavsiyesinin kaynağı “Görünüşe göre“ Yetişkinler için uygun su ödeneği çoğu durumda günde 2.5 litredir ” . Öneri aynı zamanda “bu miktarın çoğunun hazır gıdalarda yer aldığını” ve bu durumun sıklıkla göz ardı edildiğini belirtti. Tükettiğimiz gıdalardan çok miktarda su alıyoruz. Örneğin karnabahar ve patlıcan% 92 sudur. Tüm boyutlara uyan tek bir yaklaşımın yardımcı olması pek olası değildir. Sağlıklı yetişkinlerin günde sekiz bardak daha su içmesi gerekmeyebilir. Öte yandan, belirli hastalıkları olan veya çok sıcak iklimlerde yaşayan kişiler daha büyük sıvı alımı gerektirebilir.

Michael Tam, GP

İki litreden daha az su olan sekiz bardak, kabaca, iyi bir yetişkinin ihtiyaç duyduğu, hiçbir şey yapmayan (örneğin, hastanede kalmak) günde bazal sudur; kusma veya ishal olarak). Günlük yaşamda genellikle ek kayıplarımız olur (sıcak bir günde egzersiz veya terleme) ve diğer kaynaklardan su alırız. Diyetimizde içecekler ve meyve ve sebzeler gibi sulu ve nemli yiyecekler gibi bariz olanlar var. Daha az belirgin olan, yiyeceklerin metabolizmasından gelen sudur. Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin vücudumuzdaki enerjiye dönüştürülmesi su üretir. Gözlük sayısına odaklanmak yerine, susadığında sıvı içmeniz yeterlidir. Daha fazla su hedeflemek (özellikle şekerli içeceklerin yerine) sağlığı iyileştirmek için genellikle iyi bir fikirdir.

Jon Bartlett, Spor Bilimcisi

Bir kişinin günlük su gereksinimleri son derece bireyseldir ve bir dizi iç ve dış faktöre bağlıdır. Günlük fizyolojik ihtiyaçları karşılamak için temel olarak günde sekiz bardak su tavsiye edilirken, bir günde gerekli olan gerçek su miktarı günlük aktivitelere, sağlığa ve ikamet ettikleri iklime bağlıdır. Araştırmalar, hafif bir dehidrasyon seviyesinin bile hem zihinsel hem de fiziksel performansı olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Bu, oldukça aktif ve sıcak ortamlarda yaşayan kişiler için daha da vurgulanmaktadır. Yeterince içtiğinizden emin olmak için basit ve kolay bir hatırlatma, susuzluğa kadar içmek ve içecek seviyesinin normalden daha yüksek olduğu veya daha sıcak ortamlarda içmenin düzenliliğini ve toplam hacmi artırmak için günlerdir.

Toby Mundel, Egzersiz Bilimcisi

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarını (sadece su değil tüm yiyecekler ve sıvılarla değil!) Belirler. Bunlar vücut büyüklüğü ve bileşimi (ağırlık, kas ve yağ), ne kadar terlediğinizi (fiziksel olarak aktif, sıcak veya nemli ortam, çok fazla giysi) veya idrarı (belirli ilaçları almak, yüksek irtifada olmak), sağlığınızı (ateşi, kusma veya hastalık) veya durumu (hamile, emzirme) ve diyet (yüksek su içerikli gıdalar, karbonhidratlar). Çoğu sağlıklı yetişkin için nadiren susuzluk hissi veren ve açık sarı (veya renksiz) idrar genellikle yeterli su alımını doğrular. Diğer yararlı ipuçları arasında, her öğünden önce ve her öğünde bir kadeh düşük kalorili sıvı içmek (açlığı susuzluktan ayırmak için) ve fiziksel aktiviteden önce, sırasında ve sonrasında düşük kalorili sıvı içmek (özellikle terlerseniz) bulunur. Nadiren de olsa, çok fazla sıvı içmek de olumsuz sağlık sonuçlarına neden olabilir, bu yüzden daha fazlası mutlaka daha iyi değildir.

Kaynak: T. Conversation

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.