Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

18 ayda bir koronavirüs aşısı bulunur mu? Uzmanlar şüpheyle yaklaşıyor..!


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

18 ayda bir koronavirüs aşısı bulunur mu? Uzmanlar şüpheyle yaklaşıyor..!

On sekiz ay uzun bir süre gibi gelebilir, ancak yeni bir virüse aşı bulma yarışı için çok kısa bir süre diyebiliriz. Bu, Trump yönetiminin bir koronavirüs aşısı geliştirme zaman aralığının uzun sonu ve bu alandaki bazı liderler bunun çok hızlı olduğunu ve güvenlik pahasına olabileceğini söylüyorlar.

Geçen süre, Trump'ın televizyon yöneticileriyle televizyonda bulunan bir Kabine Odası toplantısında bir aşının "üç ila dört ay" içinde hazır olabileceğini belirtti. Orada, TV kameralarının önünde, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) başkanı Dr. Anthony Fauci, Trump'ın tahminine bir yıl bir buçuk yıl ekledi. 

O zamandan beri, bu 12-18 aylık tahmin için aşı geliştirme konusunda birinci elden deneyime sahip tıp uzmanları ve bilim adamları şüpheci.

Baylor Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalık ve aşı geliştirme konusunda önde gelen bir uzman olan Dr. Paul Offit, onu daha açık bir şekilde ortaya koydu.

"Dr.Fauci 12 ila 18 ay dediğinde, bunun gülünç derecede iyimser olduğu ortadadır."

Aşı gelişimi tipik olarak ay değil yıl olarak ölçülür

ABD koronavirüs ölümlerinin sayısı 3000'den fazla arttıkça, bilimsel topluluk üzerinde aşı bulma baskısı çok fazladır. Birkaç hafta içinde, virüs sağlam bir ekonominin dişlilerini tıkadı ve 3.3 milyon işi yok etti. Korku grafiklerin dışında ve bu da dün bir düzeltme bulma baskısı ile geliyor.

Kabine toplantısından iki hafta sonra, 16 Mart'ta, resmi olarak SARS-CoV-2 olarak bilinen yeni koronavirüs için ilk federal olarak finanse edilen deneme, Seattle'daki Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırma Enstitüsü'nde başladı. Cuma günü Atlanta'daki Emory Üniversitesi'ne genişletildi. Seattle ve Atlanta topluluklarındaki kırk beş gönüllü, Fauci'nin "rekor hızda başlatıldığını" söylediği araştırmanın ilk aşamasına katılıyor. (Her ne kadar çeşitli aşılar geliştirilmekte olsa da, Çin'de sadece bir başka klinik çalışma devam etmektedir.)

Sorun, uzmanlar, çoğu zaman belirtilen zaman çizelgesinin en iyi ihtimalle iddialı olduğunu söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi'nde ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara odaklanan kıdemli bir akademisyen olan Dr. Amesh Adalja, "18 ayda endüstriyel ölçekte yapıldığını sanmıyorum" dedi. "Aşı gelişimi genellikle aylar değil yıllar olarak ölçülür."

Aşı denemeleri genellikle üç fazlı bir işleme başlamadan önce hayvanlarda testlerle başlar. İlk aşama, güvenliği değerlendirmek ve bağışıklık tepkilerini izlemek için aşının küçük bir grup insana enjekte edilmesini içerir. İkincisi, randomize bir çalışma için - genellikle yüzlerce kişiye ve genellikle daha fazla risk altındaki grup üyesine dahil olmak üzere - kişi sayısını arttırır. Sonuçlar umut vadediyorsa, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, deneme binlerce veya on binlerce insanla etkinlik ve güvenlik için üçüncü aşama testine geçiyor.

Ulusal Sağlık Enstitülerinin bir parçası olan NIAID'de bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Dr. Emily Erbelding, tipik aşının gelişmesinin sekiz ila 10 yıl sürdüğünü söyledi. Patronunun zaman çizelgesine aykırı davranmamaya dikkat etmesine rağmen - "18 ay, gidebileceğimizi düşündüğüm kadar hızlı olurdu" demesine rağmen, hızlandırılmış temponun "tüm verilere bakmamayı" içereceğini kabul etti.

"Bu salgını yenmek için burada bir yarış içerisindeyiz ve bir aşı çok önemli olduğundan, insanlar hızlı bir şekilde ikinci aşamaya geçme şansını almaya istekli olabilirler." "Bu yüzden 18 ay hızlanmaya dayanacaktı."

Erbelding, her aşamadaki gönüllülerin güvenlik açısından izlenmeleri gerektiğini söyledi. “Genellikle, bağışıklık tepkilerini en az bir yıl boyunca takip etmek istersiniz” dedi.

Ancak, Boston Globe Media tarafından üretilen bir sağlık haber sitesi Stat'e göre, araştırmacıların hayvanları ve insanları paralel olarak test edecekleri Seattle ve Atlanta'daki mevcut çalışmada gerçekleşecek olan bu değil.

CNN, Kaiser'e, hızlandırılmış bir zaman çizelgesiyle ilişkili potansiyel ödünleşmeler hakkında ulaştı, ancak kuruluştaki araştırmacılar yorum yapmak için uygun değildi.

Emory'de tıp profesörü ve ABD Ulusal Aşı Programı'nın eski direktörü Walt Orenstein, takasın zor bir dengeleme eylemi olduğunu söyledi.

"Eğer her 't' 'nin ve' i 'nin kesilmesini istiyorsanız, kaç kişi daha Covid-19'dan ölecek veya acı çekecek?" dedi. "Bu kolay bir karar değil, bir şeyleri taşımak için çok önemli bir hız."

Orenstein, SARS ve MERS'e karşı aşı geliştirme çabalarının muhtemel dersleri olsa da, mümkün olduğunu söylese de, süreci 18 ay içinde tamamlamanın zor olacağını da sözlerine ekledi.

"Bence bu kadar hızlı hareket etmesinin sebebi böyle ciddi bir sorunumuz var." Dedi. "Hastalık orman yangını gibi yayılıyor."

Nadir durumlarda, hatalı aşı denemelerinin insanlarda zararlı veya hatta ölümcül olduğu kanıtlanmıştır.

Uluslararası AIDS Aşı Girişimi başkanı ve CEO'su Mark Feinberg, Stat'e hayvan denemelerinin önemini fark ederken, mevcut kamu acil durumunun aciliyetinin dengeye değer olduğunu söyledi.

Siteye, "En azından bir aşının mevcut olması için en az bir buçuk yıl sürdüğüne dair tahminler duyduğunuzda ... yeni yaklaşımlar almadıkça bu zaman çizelgelerine yaklaşmanın bir yolu yok."
Coronavirus aşı adayı yeni, daha önce onaylanmamış bir teknoloji kullanıyor

İncelenmekte olan aşı, başarılı olması halinde gerçekten de gelişim sürecinden aylar kesebilecek yeni, potansiyel olarak devrim niteliğinde bir teknoloji platformu kullanılarak oluşturuldu. Ancak, haberci RNA aşısı adı verilen teknoloji hiçbir zaman dağıtım için bir ürün olarak onaylanmamıştır; bu ilk olurdu.

Massachusetts biyoteknoloji şirketi olan Moderna'daki NIAID bilim adamları ve araştırmacıları tarafından geliştirilen deney ürünü, diğer birçok lisanslı aşıdan farklı olarak, canlı virüsün herhangi bir bölümünü kullanmaz. Daha ziyade, araştırmacılar aşılarını Çin tarafından sağlanan koronavirüs üzerindeki genetik bilgilerden inşa ettiler. MRNA-1273 olarak adlandırılan aşı, vücuttaki hücreleri, hastalığı önleyen veya savaşan bir bağışıklık tepkisi istemek üzere protein yapmak için yönlendirici RNA (ribonükleik asit) kullanır.

Adalja, "Bu çok zarif bir çözüm ve bu yüzden aşı denemelerine bu kadar hızlı gidebilirler, çünkü tek ihtiyaçları virüsün bir dizisidir." Dedi. "Aşı adayı yapmak için virüsle uğraşmak zorunda değiller. Sadece virüsün genetik sekansı ile bir aşı adayı yapabilirler."

Yine de Adalja, klinik deneme veya üretim sorunları nedeniyle sürecin 18 ayı geçeceğini düşündüğünü söyledi.

26 Mart Beyaz Saray brifinginde Fauci, zamanını finansal bir kumarla hızlandırmayı planladığını söyleyerek zaman çizelgesine yapıştı: şirketleri, aşı çalıştığı kanıtlanmadan önce üretime başlamaya teşvik ederek.

“Çünkü çalıştığını öğrendikten sonra, 'Harika, işe yarıyor, şimdi, bana onu üretmem için altı ay daha ver' diyemezsiniz.

Fauci, federal hükümetin tasarıyı kaldırmaya yardım edeceğini de sözlerine ekledi.

"Şirketlere aşı yapmak için yüz milyonlarca dolar koyduk" dedi. "Bunu bir an için tereddüt etmem."

Philadelphia Çocuk Hastanesi Aşı Eğitim Merkezi müdürü Offit, hızlı izlemenin yarardan çok zarar verebileceğinden endişe ediyor.

“Unutmayın: Bu aşıyı, muhtemelen, tipik olarak bu enfeksiyondan ölen insanlar olmayan sağlıklı insanlara veriyorsunuz” dedi. "Bu yüzden onu yüksek bir güvenlik standardında tuttuğunuzdan emin olmalısınız."

Bu hikaye için yorum talebine cevap vermeyen Fauci, 26 Mart'ta yaptığı açıklamalarda güvenliğin önemini kabul etti.

“Yapabileceğiniz en kötü şey, enfeksiyonu önlemek ve aslında onları daha da kötüleştirmek için birini aşılamak” dedi.

Yıkıcı aşı hataları

Dünya Sağlık Örgütü aşıların yılda 2-3 milyon hayat kurtardığını tahmin ediyor. Ancak aşı öyküsü, bir dozu alan kişilerin, onsuz sahip olduklarından çok daha kötü olduğu yıkıcı başarısızlıklarla doludur.

1960'larda, bir RSV (insan solunum sinsityal virüsü) aşısı testi, birçok bebeğin hastalığa yakalanmasını önleyemedi ve normalden daha kötü semptomlara yol açtı. Aynı zamanda iki küçük çocuğun ölümüyle de bağlantılıdır.

1976'da Başkan Gerald Ford'un yönetimi, yeni bir domuz gribi salgınına tepki vererek Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarı sözlerini göz ardı ederek ve "ABD'deki her erkek, kadın ve çocuğu" aşılama sözü verdi. 45 milyon insan aşılandıktan sonra grip hafif çıktı. Daha da kötüsü, araştırmacılar orantısız olarak çok sayıda aşılanmış - kabaca 450 tane - vücudun bağışıklık sisteminin sinirlere saldırdığı ve felce yol açtığı nadir bir bozukluk olan Guillain-Barré sendromu geliştirdiğini keşfetti. En az 30 kişi öldü. Riskin ortaya çıkması üzerine program 1976 sonlarında sona erdi. Bunu federal hükümete karşı açılan davalar izledi.

2017 yılında, Filipinler'deki sivrisinek kökenli dang humması için yaklaşık 1 milyon çocuğu aşılamak amacıyla DSÖ tarafından onaylanan acele bir kampanya güvenlik nedeniyle durduruldu. Filipin hükümeti, programın "aceleyle" başlatıldığını söyleyerek, aşılanmış 10 çocuğun ölümüyle bağlantılı olarak 14 devlet yetkilisini suçladı.

Güney Afrika'daki Stellenbosch Üniversitesi'nde biyoetik profesörü olan Keymanthri Moodley, hızlandırılmış denemelerin yüksek profilli bir başarısızlık olasılığını artırdığını ve bunun da istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

CNod'a bir e-posta ile Moodley, "İyi kurulmuş aşılama programlarına başarısız bir aşı riski yüksektir." "Anti-vax hareketinin gündemini körükleyecek ve ebeveynlerin çocuklarını diğer güvenli aşılarla aşılamalarını engelleyecekti."
Rotavirüs, Ebola, kızamık ve SARS ne kadar sürdü?

Tarihsel olarak, aşıları diğer patojenlere taşımak için zaman çizelgeleri 18 aydan çok daha uzun bir yay göstermektedir.

2006 yılında, Offit tarafından birlikte geliştirilen aşı, bebeklerde şiddetli ishale neden olan rotavirüs için tanıtıldı - hastalığı önemli ölçüde köreltti. Bütün çaba 26 yıla yayıldı; CNN, duruşma süresinin 16 yıl sürdüğünü söyledi.

Kasım 2019'da DSÖ, Ebola için bir aşı ön yeterlilik kazandırdı, yani sağlık görevlileri, yüz binlerce insanın aşılandığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi risk altındaki ülkelerde kullanmaya başlayabilirler. DSÖ, şimdiye kadar gerçekleştirdiği en hızlı ön yeterlilik süreci olduğunu söyledi. Aşı İttifakı'nda Gavi CEO'su Seth Berkley, aşının gelişiminin hikayesinin karmaşık olduğunu, ancak hepsinin lisanslı ürün almasının yaklaşık beş yıl sürdüğünü söyledi.

1960'larda bile, düzenlemeler nispeten gevşek olduğunda, kabakulak ve kızamık aşısının onaylanması dört yıl sürdü.

Offit, "Onay formu, çocuğumun bir BLANK duruşmasına katılmasına izin veriyorum 'diyen üçe beş (inç) bir dizin kartıydı ve sonra imzalarsınız." Dedi. "Bugün asla böyle bir şey olamazdı. Ve bu en hızlı şekilde yapılabilir."

Bazen umut vaat eden bir aşı, kamu yararının eksikliği nedeniyle bozulabilir.

SARS salgını 2003'te başladı, ancak 2016'ya kadar Hotez'in Teksas'taki ekibi tarafından geliştirilen bir aşının mahkemeye hazır olması değildi.

Houston'daki Baylor Tıp Fakültesindeki Ulusal Tropikal Tıp Okulu dekanı Hotez, CNN'ye "Gerçekten iyi görünüyordu - koruyucuydu, güvenliydi" dedi. "Ama sorun şu ki hiç para toplayamadık."

Yeniden başlatmak için fon arıyor ve aşının SARS ile aynı viral ailede olan mevcut koronavirüsün neden olduğu hastalık olan Covid-19'a karşı kısmen koruyabileceğini söylüyor.

Hotez geçen ay Kongre'ye verdiği demeçte, "Daha önce yatırımlar yapmış olsaydı, potansiyel olarak şimdi hazır bir aşımız olabilirdi."

DSÖ'nün sağlık acil durumları programının genel müdürü Dr. Mike Ryan, yeni aşıların test edilmesinin zaman aldığını söyledi.

“Birçok insan 'Peki neden aşıları test etmemiz gerekiyor? Neden sadece aşı yapmıyoruz ve insanlara vermiyoruz?' Dünya, aşıların toplu kullanımında birçok ders aldı ve kötü bir virüsden daha tehlikeli bir şey var ve bu kötü bir aşı "dedi. "Potansiyel olarak dünya nüfusunun çoğuna enjekte edeceğimiz herhangi bir ürünü geliştirirken çok, çok, çok dikkatli olmalıyız."
Ön cephelere maraton atmak

Sadece bir NIH tarafından finanse edilen deneme devam etmekle birlikte, dünya çapında onlarca şirket ve akademisyen yarışa girdi. Araştırmacılar maratona koşmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Boston Çocuk Hastanesi'nden Dr.David Dowling 17 saat sürüyor - aynı zamanda iki küçük çocuğuna da bilim adamı olarak çalışan karısıyla ilgileniyor.

"Cumartesi günleri zaman ayırmaya çalışıyorum" dedi. "Ama sonra Pazar günü belki dokuz ya da 10 saatlik bir gün yapmaya çalışıyorum."

Dowling, en savunmasız grubu (yaşlılar) koruyacak yeni koronavirüs için "hassas aşı" geliştirmeye çalışan bir laboratuvarın proje yöneticisidir.

Dr.Ofer Levy liderliğindeki laboratuvarın koronavirüs ile nasıl karıştığı hikayesi, federal hükümette bazılarının aciliyet duygusuna bir bakış sunuyor.

Salgından önce ekip, adjuvan adı verilen bağışıklık artırıcı moleküller kullanarak yaşlıları koruyacak bir grip aşısı üzerinde çalışıyordu.

Harvard Tıp Okulu'ndaki bir binada faaliyet gösteren laboratuvar Ocak ayında koronavirüs salgını öğrendiğinde, Dowling, NIAID'e temel olarak koronavirüs için grip sözleşmelerini tekrar yapıp yapamayacaklarını soran bir e-posta gönderdiğini söyledi.

"30 saniye içinde geri e-posta gönderdiler," dedi. "Sanki 'Evet. Lütfen bunu olabildiğince çabuk yap.'"

BB11Vos4.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

BB11YDuy.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi 18 ayda bir koronavirüs aşısı bulunur mu? Uzmanlar şüpheyle yaklaşıyor..!

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.