Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sosyal mesafe sonsuza dek süremez. İşte sıradaki


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Sosyal mesafe sonsuza dek süremez. İşte sıradaki

Bilim adamları, sosyal mesafeyi ve bu salgını sona erdirmek için bir yol gerektiğini söylüyorlar. Liderler dinleyecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri'nin Covid-19 pandemisine ilk etkisinin ardında yatan başarısızlıkları zaten çok iyi tespit edildi: Yetkililer, hastalık tehdidini tanımak için çok yavaş ve teşhis testlerini uygulamaya koymak için çok yavaş davranıldığını belirttiler.

Ama şimdi, büyük ölçüde, Amerikalılar doğru bir şey yapıyorlar: sosyal uzaklık sistemini tam olarak uyguluyorlar.

Bazı şehirlerde hareketin açıkça kilitlenmesi ve ülke genelinde uygulanan daha az şiddetli politikalar, pandeminin yayılmasını yavaşlatabilir. Ve  bir ankete göre, insanlar genellikle uyuyorlar.

gallup_poll_table_corona_1.jpg

Yukarıdaki Tablo Amerikalıların Mart 13-15 ve Mart 16-19 ve Mart 20-22 arasında planlarını nasıl değiştirdiğini gösteriyor.

Sinir bozucu bir şekilde, izolasyonumuzda sabırlı olmalıyız. Sosyal uzaklığın etkileri vaka sayısı verilerinde görülecek yararlar ve ortaya çıkması birkaç hafta sürebilir. Bakıldığında sosyal mesafe ve evde kal açıklamalarından çok önce bir çok insana koronavirüs bulaştı. Bir kişinin enfekte olduğu ve semptom gösterdiği zaman - virüsü başkalarına yayabileceği arasında 10 gün veya daha fazla sürebilir.

Yürürlükteki sosyal uzaklaşma önlemleri de hava geçirmez değildir, bu nedenle bu enfeksiyonlar hala bazılarını hasta edecektir. Ve sadece dışarıda olan vakaların hastaneleri aşması bekleniyor.

Sosyal mesafeli kısıtlamaları kaldırmanın güvenli hale gelmesinin aylar sürebileceğini bilmek önemlidir. Ve zaman çizelgesi nerede yaşadığınıza ve virüsün en zoruna ne zaman saldırdığına bağlı olarak değişebilir.

Sosyal mesafeye ihtiyacımız var çünkü hastalığın yönetilebilir seviyelere yayılmasını yavaşlatıyor. Bu olduğunda, daha sürdürülebilir bir azaltma stratejisine geçebiliriz. Ama dikkatli olmalıyız. Sadece Hong Kong'a bakın: Sosyal uzaklaşma da dahil olmak üzere bir aylık güçlü kontrol önlemlerinden sonra, vakalar yeniden yükselişte, belki de yurt dışından dönen sakinler tarafından desteklenmektedir.

Şunu bilin: Bu salgına son vermenin tek yolu durmaksızın sosyal mesafelendirme uygulaması değildir. Ve Başkan Trump hayat kurtarmak ve ekonomiyi kurtarmak arasında yanlış bir seçim yaptı. Bir denge bulabiliriz. Mevcut sosyal uzaklaşma emirlerinin yerini kapsamlı ve son derece iddialı bir plan alması gerekiyor.

Epidemiyologlar ve pandemik uzmanlar, Covid-19'un yayılmasıyla savaşırken sosyal mesafeyi güvenli bir şekilde sona erdirmek için neler gerektiğini anlattılar. Kolay değil. Çok büyük bir liderlik, koordinasyon ve daha fazla fedakarlık gerektirecek. Bir yeni yol çaba gerektirecekti. Fakat ana hatlarıyla yaptıkları taktikler yabancı değil. Ders kitabı epidemiyolojisi - sadece daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye yükseltilmeleri gerekiyor.

“Küresel Kalkınma Merkezi'nde kıdemli bir politika üyesi olan Jeremy Konyndyk,“ İki veya üç aylık bir dönemde bu şeyleri hayata geçirmek için gerçekten bir Manhattan Projesi çabasına ihtiyacımız var ”diyor.

Ülke çapında sosyal mesafeye ihtiyacımız var ve zaman kazanmak için aylarca olmasa da birkaç hafta yerinde tutmamız gerekiyor. Sosyal uzaklaşma işe yararsa, geniş çapta yürürlüğe girer ve sürdürülürse, yeni enfeksiyonların sayısı azalabilir. Potansiyel olarak sosyal mesafeden daha hedefli bir salgın stratejisine geçmek için eylemde bir duraklama olur. Şu anda planları hazırlamanın zamanı geldi, böylece bu duraklama geldiğinde işleri doğru yapabiliriz.

Bazılarının - belki de çoğu - hayatın zaten normale dönmesini istediği anlaşılabilir. Trump da endişeliydi ve Pazar gününe kadar ülkeyi 12 Nisan'da Paskalya ile yeniden açmayı umduğunu söyledi.

Kent State Üniversitesi'nde ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkları inceleyen Tara Smith, “epidemiyologlar ve sağlık çalışanları için bir kabus senaryosu” diyor. “Eğer 'hepsi açık' verilirse, Paskalya'da gerçekleşecek olan nüfusun karıştığını düşünün - virüsü bilmeden taşıyabilen, sevdiklerini kucaklayan, yakın temasta saatler geçiren ve daha sonra herkes eve geri dönecek insanlar.” Neyse ki, Trump Pazar günü yaptığı açıklamada, federal sosyal mesafe kurallarını en azından Nisan ayının sonuna kadar uzatacağını duyurdu.

Veriler, tüm yaş gruplarının ve önceden var olan risk faktörleri olmayan kişilerin hastalıktan kritik bir şekilde hasta olabileceğini gösterse de, sosyal mesafeler sadece sizin için değil. Korunmasız insanları hastalıktan önemli ölçüde korur. Onsuz tekrar savunmasız hale gelirler.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden profesör Caitlin Rivers, “Eğer hepimiz daha önce işlerin nasıl olduğuna geri dönersek, iletim yine aynı yoğunlukta başlar” diyor. “Çok fazla kısıtlama ve çok fazla zorluk yaşamak zor ve işe yaramıyormuş gibi hissetmiyorum. Doğru şeyleri yaptığımızı bilmemiz gerekir. Sadece biraz sabırlı olmalısın. ”

GettyImages_559572423.jpg

Balyozdan neştere

Neden bu durumda olduğumuzu hatırlamakta fayda var. Yale Global Health Institute direktörü Saad Omer, “Gerçekleri test etmek için çok fazla zaman harcadığımız gerçeği devam ediyor” diyor. Bir salgında test etmek iki işlev sağlar. Bunlardan biri hasta olanları teşhis etmektir. Diğeri gözetimdir: özellikle semptomların hafif olduğu veya hiç ortaya çıkmadığı durumlarda virüsün nerede gizlendiğini görmek. ABD, sürveyans yapma kapasitesine bakılmaksızın, hastaları test etmek için yeterli test kapasitesine sahip değildi. Birçok doktor daha hafif semptomları olan hastalara sadece evde kalmasını ve test yaptırmamasını söylüyor.

Ebola gibi geçmiş salgınlar üzerinde çalışan Konyndyk, “Sosyal uzaklık temelde bir balyoz” diyor. “Sadece her şeyi durduruyorsun ve süreçte de iletimi yavaşlatmanı umuyorsun.” Yapmamız gereken, sosyal uzaklığın balyozunu neştere dönüştürmek olduğunu söylüyor: yaygın test ve temas izleme.

“Hastalığı kontrol etmek için klasik epidemiyolojik yaklaşım toplumu kapatmak değildir; hastalık olduğunu bildiğiniz insanları hedeflemek ve kime yaydıklarını anlamak, ”diyor Konyndyk. “Bunu şu anda yapamıyoruz çünkü hastalığın kim olduğunu bilmek için yeterli testimiz yok.”

Sadece daha fazla teste değil, dakikalar içinde tamamlanabilecek testlere de ihtiyacımız var. Arizona, Phoenix'te bir hastane epidemiyoloğu olan Saskia Popescu, “Hızlı teşhislerimiz olsaydı çok mutlu olurum. “Daha önce acil bir bakıma gittiyseniz, grip testi yaptıkları zaman, çoğu durumda, 10 dakika sürer. Bu yüzden, çok, çok hızlı bir geri dönüşün olduğu daha hızlı bir teşhis için gidebilirsek, o insanların eve gidip kendilerini izole etmelerini sağlayabiliriz. ” Şu anda, bir teşhis testinin geri alınması günler alabilir ve insanlar beklerken ne yapacaklarından emin olmayabilirler.

Bu hızlı testler çalışmalarda: Son zamanlarda, FDA beş dakika içinde sonuç verebilecek olanı onayladı. Ancak, seroloji gibi, insanların kan testi gibi başka test türlerine de ihtiyacımız olacak. Bu şekilde, zaten kimin hastalığa sahip olduğunu ve şimdi bağışık olduğunu ve toplumdaki diğer insanlarla temasa geçmek için güvenli bir şekilde geri dönebileceğini anlayabiliriz. (Bilim adamlarının, herhangi bir kişide bağışıklığın nasıl göründüğünü belirlemek için hala daha fazla çalışma yapmaları gerekiyor.)
ABD'nin testi ve izlemeyi kimin yapacağını bulması gerekiyor

Konyndyk, “Ayın ilk parçası şu anda yaptığımız şeydir ve umarım devam edecektir, bu sayıları azaltmak için balyoz yapmak için kitlesel sosyal mesafedir” diyor. “Sayıları yönetilebilir bir seviyeye indirdikten sonra,” diyor, bazı ders kitabı epidemiyolojisine geri dönmemiz gerekiyor.

Yaygın bir test yapıldıktan sonra, pozitif test edenlerin temaslarını izlemek için büyük bir halk sağlığı çalışanları ekibinin olması gerekir. Pozitif test eden veya pozitif test eden biriyle temas eden herkesin, virüsü daha fazla yaymamak için karantinaya veya izolasyona alınması gerekir. Yetkililer, kızamık gibi inanılmaz derecede bulaşıcı hastalıkların bile salgınlarını rutin bir şekilde yendi.

Güney Kore'de bu çalışmaya teknoloji yardımcı oldu. Yetkililer, kiminle temasa geçebileceklerini anlamak için insanların cep telefonlarından gelen GPS verilerini kullandılar. GPS verileri hafızalarından daha güvenilir olabilir. Smith, “Güney Kore'nin neler yaptığını ve buradaki insanların halk sağlığının normal yaşamlarına, mahremiyetlerine müdahalelerinin bir kısmını kabul etmeye istekli olduklarına dikkat etmeliyiz” diyor.

Konyndyk ayrıca yararlıdır, “hastalığın cemaat ve akışı için toplum düzeyinde bir tahmin fonksiyonu” olabilir. Ülkenin zaten grip salgınlarını tahmin etmek için araçları var. Onları Covid-19'a uyarlayabiliriz. Böyle bir tahmin aracıyla, “vakalarda bir yükseliş görebilir ve sonra sosyal mesafeyi geri çevirebiliriz” diyor.

Teknolojinin bile yardımı ile bu çalışma çok sayıda işçi gerektiriyordu. Rivers, “Hasta insanlarla temas kurmak çok emek yoğundur” diyor. “İrtibat takibi ile yaptığımız işin bir parçası, hasta olup olmadıklarını görmek için her gün onları kontrol etmektir.” Bazı sosyal uzaklaşma önlemlerini yerinde tutmak da bu işi daha kolay hale getirebilir: Eğer insanların gidecekleri daha az yer varsa, toplanacak daha az kalabalık varsa, izlenecek daha az temas olacaktır.

Konyndyk, bu çabanın “on binlerce insan, belki daha fazla” alacağını öne sürüyor.

Liderlerimizin şu anda sorması gereken sorular bunlar: Bu işi kim yapacak? Ulusal Muhafız mı olacak? Destek sağlamak için eşzamanlı ekonomik krizden işten çıkarılan işçileri istihdam edebilir ve eğitebilir miyiz? “Bence pek çok seçenek var, ancak vizyon ve stratejiyle başlamak bir nevi başlamamız gerektiğidir” diyor Rivers.

Ve şu anda bu uzmanlar bu vizyonun federal hükümetten geldiğini görmüyorlar. Genel olarak, bu salgına yanıt devlet ve yerel liderlerin elinde. Ancak “federal hükümetin“ İşte strateji, işte yol budur ”ve topun yuvarlanmasını istiyorsunuz” diyor Konyndyk.

Ve bu agresif test ve izleme senaryosunda bile, hayatımızda birçok aksama olabilir. Hala karantina emri altında olan birçok insan anlamına gelebilir. Yine de bir miktar genel sosyal uzaklığın da yerine getirilmesi gerekebilir. Örneğin, okullar yeniden açılabilir, ancak yetişkinler tele-çalışma için hala teşvik edilir ve spor etkinlikleri ve diğer toplu toplantılar iptal edilir. Her şey normale dönebilir. Bazı şeylerin normale dönmesine izin verebiliriz. Sosyal uzaklık, nazikçe azalmamız gereken bir tedavidir. (Yine de yurtdışından yeni davaları içe aktarabilme ihtimalimiz konusunda dikkatli olmalıyız.)

Londra İmparatorluk Koleji'ndeki araştırmacılar bir makalede incelmenin başka bir yolunu önerdiler: nabız atma. Yani, hastaneler vakaları yönetiyor gibi göründüğünde sosyal mesafe politikalarını gevşetebilir ve YBÜ yatakları yetersiz kaldığında bunları artırabiliriz. Ama bu ideal değil. Rivers, “Hayat devam ederse nasıl görünecekti, sonra gittik, sonra da gidip çıktık, bence hayatın bu senaryo altında nasıl ortaya çıkacağını düşünmek zor olurdu” diyor Rivers. Bu muhtemelen pandemiyi bitirmeyecek, ancak acısını daha uzun bir süre boyunca yayacaktır.

Her halükarda, sosyal mesafeden uzaklaşmak için adım adım bir yaklaşım izlememiz ve normal yaşamın küçük bir dilimine geri dönmekle en iyi nasıl dengeleyebileceğimizi görmemiz gerekecek. Zamanla, bu dengeyi nasıl elde edeceğimizi öğreneceğiz. Şimdilik - ve bu virüs hakkında hala bilinmeyen çok fazla şey olduğu için - kalmamız gerekiyor.

GettyImages_1211963719.jpg

Yine de merak ediyor olabilirsiniz: Tüm bunlar ne kadar zaman alabilir?

Rivers, eski FDA Komiseri Scott Gottlieb ve diğer ortak yazarlarla birlikte Pazar günü sosyal mesafeyi nasıl azaltacağına dair bir plan yayınladı. Planın birkaç aşaması var: Birinci aşama, sosyal uzaklaşma yoluyla yayılmayı yavaşlatırken test kapasitesini artırıyor ve hastanelerin ihtiyaç duydukları ekipmana sahip olmasını sağlıyor. İkinci aşamada, halk sağlığı çalışanları vakaları izlemeye ve izole etmeye devam ederken, sosyal mesafeli kısıtlamalar hafifletilir.

Ama oraya ulaşmak çok zaman alacak. Yazarlar bu kararların bölgeden bölgeye alınması gerektiğini savunuyorlar: İkinci aşama ancak bir alanda 14 günlük sürekli vaka azaltma işlemlerinden sonra ve ancak test kapasitesi önemli ölçüde arttıktan sonra başlamalıdır. İkinci aşamada bile, vakalar tekrar yükselirse, ciddi sosyal mesafeye geri dönmemiz gerekeceğini vurguluyorlar. Bir aşı olmadan önce uyanık kalmamız gerekecek.
Hala ilaçlara ve nihayetinde bir aşıya ihtiyacımız var. Burada da sabır gerekiyor.

Bir pandemi durdurmanın nihai amacı, insanların virüsü almasını önleyebilecek güvenli ve etkili bir aşıdır. İyi haber şu ki bunlar zaten test ediliyor. Kötü haber, güvenli ve etkili bir tane bulmanın bir yıl veya daha uzun sürebileceğidir. Smith, “Dürüst olmak gerekirse, 12 ila 18 aylık aşının bir ay ışığı olduğunu düşünüyorum” diyor.

Bu arada, daha erken bir tedavi bulabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü şu anda Covid-19'u tedavi etmek için çok uluslu bir klinik denemeyi kolaylaştırıyor, ilaçları ve ilaç kombinasyonlarını test ediyor. Bilim adamları “YBÜ süresini yüzde 20 ila 30 oranında azaltan ilaçlar bulabilirler, bu toparlanır” diyor Ömer ve hastanelerdeki baskıyı hafifletiyor. Ancak bu ilaçlar bile salgını durdurmayabilir.

Rivers, “Bence hayat kurtarmak için gerçekten harika olurdu” diyor. “Ama gerçekten iletimin yavaşlamasını beklemezsiniz.” İnsanlar hala hastalanıyor ve virüsü yayıyor olabilir. Ve bu senaryoda da uyanık ve sabırlı olmalıyız. Şiddetli hastalık ve ölüm riskini azaltsak bile, vaka sayısını arttırırsak, daha fazla insan hastalanabilir ve ölebilir.
Hazırlanma zamanı - ve doğru anlamanın zamanı

Bu parça için konuştuğum bilim adamları, sosyal uzaklığın aşırı ağırlığını ve yükünü anlıyorlar. Ömer, “Ekonomik kaygıların sağlık üzerinde gerçek bir etkisi var” diyor. “Bu şeyler hakkında daha süvari olduğumuzdan değil.” Pandeminin ekonomik sonuçları sadece mevcut zihinsel sağlık yüküne katkıda bulunmaktadır. Bilim adamları da bunun sona ermesini istiyor.

Ancak bir denge gereklidir. Konyndyk, “Ekonomiyi sadece hastane sistemimizi nükle edecek ve şu anda yapacağımız şekilde yeniden açmak istemiyorum” diyor Konyndyk.

Dolayısıyla, sosyal mesafeyle ne zaman satın alırsak alsın akıllıca kullanmamız gerekir. Kritik hastane malzemelerinin üretimini hızlandırmamız gerekiyor; ihtiyaç duyulacak devasa test rejimi için tedarik zincirleri oluşturmamız gerekiyor. Yardım etmek için daha fazla insan yetiştirmeliyiz. Ve bunu yapabiliriz. “Amazon bu ülkede doğdu, UPS bu ülkede yaratıldı ve her yönetim okulunda tedarik zinciri lojistiği öğretiyoruz ve istikrarlı bir kişisel koruyucu ekipman tedarik zincirimiz olamaz mı?” Ömer diyor. Açıkçası, daha iyisini yapabiliriz ve yapmamız gerekir.

Ancak tüm bunlar liderlik gerektirir. Başkan Trump, şirketlerin gerekli malzemeleri ürettiğinden emin olmak için ofisinin tüm gücünü kullanmakta tereddüt ediyor. Herhangi bir şey olursa, ofisini sık sık virüsün zararlarını küçümsemek ve kanıtlanmamış tedavileri atmak için kullanır.

Şu anda, bu virüsün neden olabileceği zarar miktarını azaltma şansımız hala var. Nasıl? “Testi anlayalım, ilk yanıt verenler için yeterli kişisel koruyucu ekipman [kişisel koruyucu ekipman] alalım” diyor Smith. “Yeterli çubukla alalım. Hadi daha fazla vantilatör satın alalım, daha fazla vantilatör inşa edelim - bu ikinci şansın işleri karıştırmamak için. ”

Bunu bir ulus olarak yapmalıyız. Salgın şimdi New York bölgesine en sert vururken, zamanla diğer şehirleri de sert bir şekilde vuracak.

Şu anda sahip olduğumuz en büyük güç sabırdır. Böyle bir fedakârlık karşısında toplanmak kolay değil. Ve bazen, etkisiz hissedebilir. Ama bulduğunuz yerde, için. İçki, muhtemelen bir tedavi şansımız.

Kaynak: Vox

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Sosyal Uzaklaşma Ne Kadar Sürecek? Karmaşık

COVID-19 korona virüsünün yayılmasını önlemek ve eğriyi düzleştirmek için, birçok ülke sosyal mesafeyi veya DSÖ'nün şu anda fiziksel mesafe dediği şeyi uygulamaktadır. Virüs solunum damlacıkları yoluyla bulaşır, böylece insanlardan fiziksel mesafeyi korumak sizi ve diğerlerini korumaya yardımcı olabilir.

İnsanlar içeride kalıyor, evden çalışıyor ve sadece önemli faaliyetler için dışarı çıkıyor. Peki bu sosyal uzaklaşma dönemi ne kadar sürecek? Ne yazık ki, kimse kesin olarak bilmiyor. Cevap karmaşıktır ve kısmen eylemlerimize bağlıdır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.