Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Belçika'da bir kedide Koronavirüs (covid-19) çıktı, ancak paniğe kapılmayın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Belçika'da bir kedide Koronavirüs (covid-19) çıktı, ancak paniğe kapılmayın

Belçika'daki sağlık yetkilileri, bir evcil kedinin, COVID-19'u sahibinden daralmış gibi göründüğünü, ancak insandan hayvana bulaşmanın son derece nadir göründüğünü vurguladıklarını söyledi.

BB11QpiQ.img?h=748&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Virolog Steven Van Gucht, Cuma günkü Federal Kamu Hizmeti Sağlığı basın toplantısında “Son zamanlarda, Liège'deki veteriner hekimliği fakültesi bir kedide koronavirüs enfeksiyonu tespit edildiğini bildirdi” dedi. “Kedi, kedi yapmadan bir hafta önce virüs belirtileri göstermeye başlayan sahibiyle birlikte yaşadı.”

Kedide ishal ve nefes darlığı vardı ve araştırmacılar daha sonra yeni koronavirüsü dışkısında buldu. Cumartesi itibariyle, hem kedi hem de sahibinin iyi durumda olduğu bildirildi.

Van Gucht, “Bunun izole bir dava olduğunu vurgulamak istiyoruz,” dedi. “Ek olarak, bu durumda, tam tersi bir insandan hayvana geçişten bahsediyoruz. Bunun yaygın olduğuna dair hiçbir belirti yoktur. Hayvandan insana bulaşma riski çok azdır. ”

Bu düşünceler, Davis, California Üniversitesi'nde veteriner tıp memuru Jane Sykes tarafından tekrarlandı. Kediler ve köpekler, virüsün “çıkmaz” konakları olabileceğini, yani virüs bulaşabileceklerini, ancak virüsü insanlara diğer hayvanlara bulaştıracak kadar dökmediklerini söyledi.

Şimdiye kadar, virüsü insanlara aktaran bilinen herhangi bir evcil hayvan vakası yoktur, ancak bunun mümkün olup olmadığından emin olmak için yeterli veri yoktur. Ancak genel olarak, “başka bir kişiden enfekte olma olasılığınız daha yüksek” diyor Sykes, HuffPost'a.

Daha önce, Hong Kong'daki iki köpek virüs için pozitif test etti ve asemptomatikti. Bu köpeklerden en az biri “zayıf pozitif” i test etti ve bazı uzmanlar, köpeğin gerçekten enfekte olmaktan ziyade sadece virüsün burnunda veya kürkünde izler taşıyabileceğine inanmasına yol açtı. Ancak Sykes, kedide bulunan virüs seviyelerinin yanı sıra kedinin semptomlarının gerçek enfeksiyon önermiş olduğunu, ancak kedinin virüs için antikor geliştirip geliştirmediğini kontrol etmek gibi daha fazla testin gerekli olduğunu belirtti.

“Enfekte bir kedinin duyulması gerçekten şaşırtıcı değil,” dedi kedilerin ve gelinciklerin 2000'lerin başlarında SARS salgınına neden olan benzer virüsü kapabildiklerini açıkladı. Ancak kedilerin bu virüsü insanlara aktardığına dair hiçbir kanıt yoktu. (Gelinciklerin virüsten kedilere göre çok daha hastalandığını da belirtti.)

Bununla birlikte, Belçika kedisi vakası, evcil hayvan sahipleri ve veterinerlerin, kedilerde, köpeklerde ve diğer memelilerde (özellikle yaban gelinciğinde) COVID-19 ile tutarlı olası semptomların aranması gerektiği anlamına gelir. Ve hastalığı olan evcil hayvan sahipleri, riskleri en aza indirmek için önlem almalıdır.

Hem Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri hem de Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği, mümkünse COVID-19 hastasıysanız, evcil hayvanlarınız için başka bir kişinin evcil hayvan bakımını almasını önerir. Bu mümkün değilse, evcil hayvanlarla etkileşime girmeden önce ve sonra ellerinizi yıkayın; kaselerini, yataklarını ve oyuncaklarını düzenli olarak yıkayın; ve eğer mümkünse bir yüz maskesi takın.

Bir evcil hayvan enfekte bir kişiyle temasa girdiyse ve hayvanın kürkünde hayatta kalan virüse maruz kalmaktan endişe ediyorsanız, bazı uzmanlar evcil hayvanlara türlere uygun şampuanla banyo yapmayı veya sabunlu bez ve suyla silmelerini önerir.

Sykes ayrıca “insan-hayvan bağı” nın önemini vurguladı ve hiç kimsenin evcil hayvanlarını COVID-19 üzerindeki korkularından vazgeçmesi veya ötenazi yapmaması gerektiğini belirtti. Ve o kadar çok insanın evde uzatmalarını hayvan arkadaşlarıyla geçirdiği iyi bir şey olarak görmeye devam ediyor.

“Bu yine de şiddetle teşvik edilecekti” dedi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.