Φ Radya Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Paylaş Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 D vitamini, bağışıklık, kas ve kemik gelişimi ile ilişkili, vücut için önemli vitaminlerden bir tanesidir. Güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini vücutta bağışıklık sisteminde ve farklı metabolizmalarda görev alır. Genellikle D vitamini damla ve kapsül formları ile karşımıza çıkmaktadır. Sprey D vitamini seçenekleri de bulunmaktadır. Bazı D vitamini takviyeleri farklı mineral içerikleri ile de güçlendirilmiş formüllere sahiptir. Beslenmenizi D vitamini içeren doğal gıdaların yanında D vitamini takviyeleri ile destekleyebilirsiniz. Özellikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken şu günlerde almamız gereken takviyelerin başında D vitamini geliyor. Takviye almamız gerekiyor çünkü güneşten mevsim itibari ile yeterince faydalanamıyoruz. D vitaminini alırken K vitamini ile birlikte almalısınız. Sağlığımızı korumak için D ve K vitaminini düzenli olarak kazanmak zorundayız. İkisi de yağda çözülen vitaminler ve aralarında bir tür “ortak görev” ilişkisi var. D vitamini ihtiyacımızın yüzde 95’ini cildimizi güneşle buluşturarak bedenimizde üretiriz. Çok az bir bölümünü ise yağlı balıklardan, süt ürünleri, yumurta gibi besinlerden karşılarız. K vitaminine gelince...Yeşil yapraklı bitkilerde, fermente edilmiş baklagiller ve turşularda, yumurta sarısı, peynir gibi bazı hayvansal besinlerde bulunuyor. Nasıl ki D vitamini sadece bir kemik ya da diş vitamini değilse K vitamini de yalnızca bir pıhtılaşma sorumlusu gibi hareket etmez. Ayrıca bu ikili bazı durumlarda aynı takımın oyuncuları gibi çalışır. K vitaminini nereden ve nasıl kazanabiliriz? K vitamininin birçok farklı formu vardır, ancak geleneksel olarak iki grupta toplanır: Vitamin K1 (filokuinon): En yaygın vitamin K formudur. Bitkilerde, özellikle maydanoz, ıspanak, brüksel lahanası ve marulda bulunur. Vitamin K2 (menakuinon): Esasen hayvansal gıdalarda ve bir Japonya’da tüketilen bir yiyecek olan natto gibi fermante besinlerde bulunur. Gouda peyniri K2 vitamininden bilhassa zengin bir peynir çeşididir. Vitamin K2 aslında menakuinon-4 (MK-4) ve menakuinon-7 (MK-7) içeren daha geniş bir bileşik ailesinin üyesidir. Besin desteği olarak K ve D vitamini kombine formlar bulunmaktadır. MK-4: Karaciğer, yağ, yumurta sarısı ve peynir gibi hayvansal gıdalarda mevcuttur. MK-7: Bakteriyel fermantasyonla oluşur. Turşu gibi fermante gıdalarda bulunur. Bağırsak bakterileri tarafından üretilir. K vitamini yağda çözündüğünden bu vitamini yağla tüketmek, emilimin daha iyi olmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeleri yağla birlikte yemeniz veya K vitamini desteğini yağ içeriği yüksek bir yemekle birlikte almanız emilimi artıracaktır. Neyse ki peynir, yumurta sarısı ve et gibi K vitamininden zengin birçok gıda yağdan zengindir. Bazı ilaçlarla etkileşebileceğinden, K vitamini destekleri doktorunuza danışmadan kullanılmamalıdır. Warfarin gibi kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alanlar kullanıyorsanız, bu tedavilerle etkileşebileceğinden, K vitamininden zengin gıdaların fazla miktarda tüketiminden kaçınmak gerekebilir 1 Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ Radya Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Yazar Paylaş Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Şu yukarıda verilen dozlar kafa karıştırabiliyor bazen. Çoğu insan günlük kaç damla alması gerektiğini bilmiyor. Benim edindiğim bilgiler doğrultusunda günlük aldığım doz şöyle: Her on kiloya bir damla . Yani 60 kilo iseniz 6 damla.. 1 Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.