Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ateistler Bazen Diğer Dinlere İnananlardan Daha Dindar Oluyorlar


erdogan

Önerilen İletiler

Ateistler Bazen Diğer Dinlere İnananlardan Daha Dindar Oluyorlar

Anket, ateist, agnostik ya da özellikle hiçbir şey olarak tanımlanan insanların inançlarını ne kadar kötü anladığımızı gösteriyor.

original.jpg

Amerikalılar derinden dindar insanlardır ve ateistler de bir istisna değildir. Batı Avrupalılar derin laik insanlar ve Hıristiyanlar da bir istisna değil.

Bu ikiz ifadeler genellemelerdir, ancak Batı Avrupa'da Hıristiyan kimliği ile ilgili bir Pew Research çalışmasında büyüleyici bir bulgunun özünü yakalarlar. Bölgede 15 ülkede yaklaşık 25.000 kişiyi inceleyerek ve sonuçları daha önce ABD'de toplanan verilerle karşılaştırarak Pew Araştırma Merkezi üç şey keşfetti.

İlk olarak, araştırmacılar, Amerikalıların genel olarak Batı Avrupalılardan çok daha dindar oldukları gerçeğini yaygın olarak doğruladılar. “Tanrı'ya mutlak bir kesinlik ile inanıyor musunuz?” Gibi standart sorular kullanarak dini bağlılık kazandılar. ve “Her gün dua ediyor musun?”

İkincisi, araştırmacılar, ateist, agnostik ya da özellikle hiçbir şey olarak tanımlayan Amerikalı “nones” in Avrupalı olmayanlardan daha dindar olduğunu keşfettiler. Dini olarak bağlı olmayan insanların hiç de dini olabileceği düşüncesi çelişkili görünebilir, ancak organize dinden hoşnut kalmamanız, Tanrı'ya, diyelim ya da duaya olan inancınızı yemin ettiğiniz anlamına gelmez.

Araştırmada bildirilen üçüncü bulgu açık ara en çarpıcı olandır. Anlaşıldığı üzere, “Amerikan es nonesleri” Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki Hıristiyanlar kadar dindar, hatta daha dindar. ”

Araştırmanın baş araştırmacısı Neha Şahgal, “Bu bir sürprizdi” dedi. “Bu benim için büyüleyici bir karşılaştırma.” Avrupalı Hıristiyanların sadece yüzde 23'ünün Tanrı'ya mutlak bir kesinlıkla inandıklarını söylerken, Amerikalı olmayanların yüzde 27'sinin bunu söylediğini vurguladı.

Amerika, inançla o kadar dolu ki, laikler arasında bile dini nitelikler bol miktarda bulunuyor. Doğaüstü tanrılara olan inancını yitirmiş, ancak hala toplumu canlandıran, başkalarıyla şarkı söylemekten zevk alan ve ahlak hakkında derin düşünmek isteyen Amerikalılara hitap eden “ateist kiliselerin” yükselişini düşünün. Din, eksi tüm Tanrı şeyleri. Bu, Seattle Ateist Kilisesi'nden Kuzey Teksas Freethought Kilisesi'ne kadar ülke çapında yayılan bir fenomendir. Her Pazar sabahı şarkı söylemek ve öğrenmek için inanmayanları bir araya getiren Oasis Ağı'nın dokuz ABD şehrinde bağlı kuruluşları var.

Nisan 2018'de, yaklaşık 1000 kişi “Beyoncé Mass” olarak faturalandırılan benzeri görülmemiş bir olay için San Francisco'daki bir kiliseye akın etti. Çoğu renkli insanlardı ve LGBTQ topluluğunun üyeleriydi. Birçoğu laikti. Dini sembolizmle dolu Queen Bey’in şarkılarını, toplumsal bir kutlamanın temeli olarak kullandılar - bir dini hizmetin tüm tuzaklarına sahip olan şarkılar. “Beyoncé bugün kilisemizdeki papazların ve rahiplerin çoğundan daha iyi bir teologdur” diyen bir rahip de dahil olmak üzere bazılarına tamamen uygun görünüyordu.

original.jpg

Mayıs 2018'de Katolik temalı Met Gala, laik Amerikan kültürüyle gelen bir başka din örneğiydi. Fashion’ın yılın en büyük gecesi, ünlülerin papalık tiaras, haleler, melek kanatları ve sayısız haçlarda giyinmiş kırmızı halıyı süpürdüğünü gördü. Bu kıyafetler, Metropolitan Sanat Müzesi’nin eşlik eden “Göksel Bedenler: Moda ve Katolik Hayal Gücü” sergisiyle birlikte bazı Hıristiyanların öfkesini çekti. Ancak, ortalama Amerikalılardan bahsetmeyen pek çok ünlünün temayı gusto ile kucakladığı dikkat çekicidir. Amerika'da bunun olduğunu hayal etmek, laik Fransa'dan daha kolay.

Pew araştırması, çoğu Batı Avrupalı hala Hristiyan olarak tanımlasa da, birçoğu için Hıristiyanlığın dini değil kültürel veya etnik bir kimlik olduğunu ortaya koydu. Sahgal onlara “Hıristiyan sonrası Hıristiyanlar” diyor, ancak bu etiket biraz yanıltıcı olabilir: Hıristiyanlığı etnik bir işaretçi olarak kavramsallaştırma eğilimi en azından Hıristiyan olmayan Kuzey Afrikalılar ve Orta Doğuluların hayal edildiği Haçlı Seferleri kadar eskidir. diğerleri ”beyaza göre, Hıristiyan Avrupalılar. Anket aynı zamanda Batı Avrupalıların yüzde 11'inin kendilerini “manevi fakat dini değil” olarak adlandırdığını buldu.

İngiltere'deki Lancaster Üniversitesi'nde siyaset, felsefe ve din profesörü olan Linda Woodhead, “Manevi olmanın Hıristiyan olma ile dindar olmama arasında bir geçiş pozisyonu olabileceğini varsayıyorum” dedi. sevmedikleri bitler olmadan Hıristiyanlık hakkında sevdikleri şeyleri sürdürmek. ”

Woodhead, Pew çalışmasında bir başka bulguya işaret etti: Çoğu Batı Avrupalı hala ruh fikrine inanıyor. “Yani dinin ateizme yol açtığı ve dinin tüm yönlerini reddettiği açık bir sekülerleşme görmüyoruz” dedi. “Başımızı tamamen ele geçirmediğimiz daha karmaşık bir şey görüyoruz. Avrupa'da, Kilisenin kurumundan ve eski otorite figürlerinden hoşnut olmayan ve çok daha bağımsız görüşlü, çeşitli inançlara doğru ilerleyen insanlar hakkında. ”

ABD Avrupa'nın sahip olduğu kadar laikleşmedi ve tarihi nedenini anlamak için çok önemli. UC Santa Barbara'da ateizm ve laikliğe odaklanan bir profesör olan Joseph Blankholm, Soğuk Savaş'ın özellikle önemli bir çekim noktası olduğunu söyledi. “1950'ler Amerika'nın şimdiye kadarki en dindarıydı” dedi. “'Tanrı'ya Güveniyoruz' resmi ulusal slogan haline gelir. 'Tanrı altında' sadakat vaadine girilir. Bu kimlik bilinçli olarak tanrısız bir komünizme karşı yurtiçinde ve yurtdışında Hıristiyan kimliğini teşvik eden Truman ve Eisenhower gibi belirli aktörler tarafından oluşturulmaktadır. Soğuk Savaş aracı olarak Amerika'nın Hıristiyanlaşmasıdır. ”

Zamanla, bu ikili düşünce biraz rahatladı. Şimdi, Amerikalıların dörtte biri dini açıdan bağımsız değildir ve laiklik çok çeşitli şeyler anlamına gelebilir. “Melezlik açısından daha iyi olan laik olmanın yolları ve daha fazla saflık gerektiren laik olmanın yolları var” diye açıkladı Blankholm. 1960'larda ABD'de ortaya çıkan ve Yahudi tarihini ve kültürünü hala kucaklarken bir yandan da bunun bir örneği olarak insancıl Yahudilik hareketine atıfta bulundu. “Maneviyat gibi bir terim bu melezliği yakalayabilir.”

Pew araştırması Amerikalıların yüzde 27'sinin kendilerini “ruhsal fakat dini değil” olarak adlandırdığını gösteriyor. Organize dini geride bırakmış olsalar da, birçoğu hala düzenli olarak dua ediyor ve Tanrı'ya inanıyor. Bu, araştırmacılar için bir sorun yaratmaktadır, çünkü geleneksel dindarlık ölçülerine artık dindar insanları doğru bir şekilde tanımlamak için güvenilemeyeceğini düşündürmektedir. Blankholm, “İnsanların, kategorilerimizin bir zamanlar olduğu kadar açıklayıcı olmaya devam edecek kadar Hıristiyanlığı yeterince yansıtmayan şeyler yaptıklarını düşünüyorum” dedi. “Bu kategoriler sınırlarında; bazı yönlerden modası geçmiş.”

original.jpg

Sahgal, bu sorunun farkında olduğunu söyledi ve anket sorularını daha ayrıntılı hale getirmeye çalıştı, böylece gerçekliği tek başına geleneksel soruların yaptıklarından daha doğru bir şekilde yakalayacaklardı. Örneğin, anket, katılımcılara Tanrı'ya inanıp inanmadıklarını sormayı bırakmadı. İncil'de anlatıldığı gibi Tanrı'ya inanıp inanmadıklarını ya da başka bir yüksek güce inanıp inanmadıklarını sorarak daha da detaylandı.

Dindarlık, bu terimle ilgili eski anlayışımızı zorlayan formlar alırken, araştırmacıları din hakkında konuşurken ne hakkında konuştuğumuzu kendilerine tekrar sormaya zorluyor.

"Bu zorluklar daha da kötüleşecek - ve biliyorlar," dedi Blankholm. “Ama yeni bir kelime dağarcığı geliştirmeyi seviyorum, çünkü tam da ihtiyacımız olan şey bu.”

Kaynak: S. Samuel

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
AHİRZAMANOLOG &
PSİKEMPATİKANALİST:
ATEİSTLERİN GEÇMİŞLERİNDE BEYİN TIRAVMASI YAŞAMIŞ OLMA İHTİMALLERİ ÇOK YÜKSEKTİR... AKIL RUH KALB VE BEDEN SAĞLIĞI KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE İŞLİYORSA BİR KİŞİNİN #ATEİST OLMA İHTİMALİ HİÇ YOKTUR O BOŞLUKLARI DOLDURAN ŞEYLER VARDIR.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.