Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Hazır Olacak?

İnsan denemeleri bu hafta başladı - ancak başarılı olsalar bile, küresel aşılamanın mümkün olması önünde birçok engel var.

5e70f6f271e1e.jpg

En etkili ve acımasızca çevreleme stratejileri bile, sadece Covid-19 solunum yolu hastalığının yayılmasını sadece yavaşlatmıştır. Dünya Sağlık Örgütü nihayetinde bir salgın ilan ettiğinde, tüm gözler bir aşı olasılığına döndü, çünkü sadece bir aşı insanların hastalanmasını önleyebilir.

Yaklaşık 35 şirket ve akademik kurum böyle bir aşı oluşturmak için yarışıyor, en azından dördünün zaten hayvanlarda test ettikleri adayları var. Bunlardan ilki - Boston merkezli biyoteknoloji firması Moderna tarafından üretilen - bu hafta insan denemelerine girdi.

Bu eşi görülmemiş hız, büyük ölçüde Çin'in Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2'nin genetik materyalini dizme çabalarına teşekkür ediyor. Çin, bu diziyi Ocak ayı başlarında paylaşarak, dünyadaki araştırma gruplarının canlı virüsü büyütmelerine ve insan hücrelerini nasıl işgal ettiklerini ve insanları hasta ettiklerini incelemelerine izin verdi.

Ancak bunun başka bir nedeni daha var. Hiç kimse, dünyayı tehdit edecek bir sonraki bulaşıcı hastalığın bir koronavirüsten kaynaklanacağını tahmin etmemiş olsa da - grip genellikle en büyük pandemik risk olarak kabul edilir - aşı uzmanları “prototip” patojenler üzerinde çalışarak bahislerini koruma altına almışlardır. Oslo merkezli kar amacı gütmeyen Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (Cepi) CEO'su Richard Hatchett, “[Bu adayları üretme hızımız, diğer koronavirüsler için aşıların nasıl geliştirileceğini anlama yatırımına çok fazla katkıda bulunuyor” diyor. Covid-19 aşı gelişimini finanse etmek ve koordine etmek için önde gelen çabaları sürdürmektedir.

Koronavirüsler son iki salgına daha neden oldu - 2002-04'te Çin'de şiddetli akut solunum sendromu (Sars) ve 2012'de Suudi Arabistan'da başlayan Orta Doğu solunum sendromu (Mers). Her iki durumda da daha sonraki aşılar üzerinde çalışma başladı salgınlar bulunduğunda rafa kaldırıldı. Bir şirket, Maryland merkezli Novavax, şimdi bu aşıları Sars-CoV-2 için yeniden yaptı ve bu baharda insan denemelerine girmeye hazır birkaç adayı olduğunu söyledi. Bu arada Moderna, ABD Bethesda, Maryland'deki Ulusal Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nde yürütülen Mers virüsü üzerine daha önce yapılmış çalışmalar üzerine kurulmuştur.

Sars-CoV-2 genetik materyalinin yüzde 80 ila 90'ını Sars'a neden olan virüsle paylaşır - dolayısıyla adı. Her ikisi de sivri kaplı bir küresel protein kapsülü içinde bir ribonükleik asit şeridi (RNA) içerir. Sivri uçlar, insan akciğerini kaplayan hücrelerin yüzeyindeki reseptörlere kilitlenir - her iki durumda da aynı tipteki reseptör - virüsün hücreye girmesine izin verir. İçeri girdikten sonra, hücreden tekrar kopmadan ve süreçte öldürmeden önce hücrenin üreme makinelerini kendinden daha fazla kopya üretmesi için ele geçirir.

Tüm aşılar aynı temel prensibe göre çalışır. Patojenin bir kısmını veya tamamını insanın bağışıklık sistemine, genellikle enjeksiyon şeklinde ve düşük dozda, sistemi patojene karşı antikor üretmeye teşvik etmek için sunarlar. Antikorlar, bir kez ortaya çıkan, kişinin virüse doğal formunda maruz kalması durumunda hızlı bir şekilde tekrar harekete geçirilebilen bir tür bağışıklık hafızasıdır.

Geleneksel olarak bağışıklık kazandırma, virüsün canlı, zayıflamış formları veya virüsün ısı veya kimyasallar tarafından etkisiz hale getirilmesinin bir kısmı veya tamamı kullanılarak gerçekleştirilir. Bu yöntemlerin dezavantajları vardır. Canlı form, konakçıda gelişmeye devam edebilir, örneğin, virülansının bir kısmını potansiyel olarak yeniden yakalayabilir ve alıcıyı hasta edebilirken, gerekli koruma derecesini elde etmek için daha yüksek veya tekrarlanan inaktive virüs dozları gereklidir. Covid-19 aşı projelerinden bazıları bu denenmiş ve test edilmiş yaklaşımları kullanıyor, ancak bazıları daha yeni teknoloji kullanıyor. Yeni bir strateji daha - örneğin Novavax'ın kullandığı strateji - “rekombinant” bir aşı oluşturur. Bu, virüsün insanlarda bir bağışıklık reaksiyonunu kışkırtma olasılığı en yüksek olan parçası olan Sars-CoV-2'nin yüzeyindeki protein sivri uçunun genetik kodunun çıkarılmasını ve bir bakteri veya maya - zorlamanın genomuna yapıştırılmasını içerir. bu mikroorganizmalar büyük miktarlarda proteini yok eder. Diğer yaklaşımlar, hatta daha yeni, proteini atlar ve genetik talimatın kendisinden aşılar oluşturur. Bu, her ikisi de haberci RNA'dan Covid-19 aşıları oluşturan Moderna ve başka bir Boston şirketi CureVac için geçerlidir.

Cepi’nin finanse edilen dört Covid-19 aşı projesinden oluşan orijinal portföyü, bu daha yenilikçi teknolojilere yoğun bir şekilde eğilmişti ve geçen hafta Novavax ve University of Oxford vektörü aşı projesiyle 4.4m $ (3.4m £) ortaklık finansmanı duyurdu. “Aşı geliştirme konusundaki deneyimimiz, yanacağınız yeri tahmin edemeyeceğinizdir” diyor Hatchett, çeşitliliğin önemli olduğu anlamına geliyor. Ve herhangi bir yaklaşımın yanma olasılığının en yüksek olduğu aşama, bazı adaylar için başlamak üzere olan klinik veya insan denemeleri.

Yasal onayın önemli bir öncüsü olan klinik araştırmalar genellikle üç aşamada gerçekleşir. Birincisi, birkaç düzine sağlıklı gönüllüyü içeren aşı, güvenlik, olumsuz etkiler için izleme için test edilir. İkincisi, yüzlerce insanın, genellikle dünyanın hastalıktan etkilenen bir kısmında, aşının ne kadar etkili olduğuna bakar ve üçüncüsü de birkaç bin kişide aynı şeyi yapar. Ancak deneysel aşılar bu aşamalardan geçerken yüksek bir yıpranma seviyesi vardır. Washington DC merkezli kar amacı gütmeyen Sabin Vaccine Enstitüsü için küresel aşılama programını yürüten ve Covid-19 aşısı üzerine Cepi ile işbirliği yapan Bruce Gellin, “Başlangıç kapısından ayrılan tüm atlar yarışı bitirmeyecek” diyor.

5e6fc4ded260d.jpg

Bunun için iyi sebepler var. Ya adaylar güvensiz, ya da etkisiz ya da her ikisi. Tozları taramak önemlidir, bu yüzden klinik denemeler atlanamaz veya acele edilemez. Düzenleyiciler daha önce benzer ürünleri onayladıysa onay hızlandırılabilir. Yıllık grip aşısı, her yıl sadece bir veya birkaç modülün güncellenmesi gereken iyi bilenmiş bir montaj hattının ürünüdür. Buna karşılık, Sars-CoV-2 insanlarda yeni bir patojendir ve aşı yapmak için kullanılan teknolojilerin çoğu da nispeten test edilmemiştir. Örneğin bugüne kadar genetik materyalden (RNA veya DNA) yapılmış hiçbir aşı onaylanmamıştır. Bu nedenle Covid-19 aşı adaylarına yepyeni aşılar gibi davranılması gerekiyor ve Gellin'in söylediği gibi: “İşleri olabildiğince hızlı yapmak için bir itme olsa da, kısayollar almamak gerçekten önemlidir.”

Bunun bir örneği, 1960'larda çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarına neden olan yaygın bir virüs olan solunum sinsityal virüsüne karşı üretilen bir aşıdır. Klinik çalışmalarda, bu aşının virüsü yakalamaya devam eden bebeklerde bu semptomları şiddetlendirdiği bulunmuştur. Erken bir deneysel Sars aşısı verilen hayvanlarda da benzer bir etki gözlenmiştir. Daha sonra bu sorunu ortadan kaldırmak için değiştirildi, ancak şimdi Sars-CoV-2 için yeniden tasarlandığına göre, gelişmiş hastalık riskini ortadan kaldırmak için özellikle sıkı güvenlik testlerinden geçirilmesi gerekecek.

Bu nedenlerden dolayı, bir aşı adayını düzenleyici onaylamaya kadar götürmek tipik olarak on yıl veya daha fazla zaman alır ve Başkan Trump, 2 Mart'ta Beyaz Saray'daki bir toplantıda, Kasım ayında ABD seçimleri - imkansız bir son tarih. Londra'daki Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar profesörü Annelies Wilder-Smith, “Çoğu aşı uzmanı gibi, bu aşının 18 aydan önce hazır olacağını sanmıyorum” diyor. Bu zaten çok hızlı ve aksama olmayacağı varsayılıyor.

Bu arada başka bir potansiyel sorun daha var. Bir aşı onaylanır onaylanmaz, büyük miktarlarda ihtiyaç duyulacaktır - ve Covid-19 aşı ırkındaki organizasyonların birçoğu gerekli üretim kapasitesine sahip değildir. Aşı geliştirme, iş açısından zaten riskli bir olaydır, çünkü çok az aday kliniğin yakınında herhangi bir yere ulaşır. Üretim tesisleri belirli aşılara göre uyarlanma eğilimindedir ve ürününüzün başarılı olup olmayacağını henüz bilmediğinizde bunları ölçeklendirmek ticari olarak mümkün değildir. Cepi ve benzeri kuruluşlar, risklerin bir kısmını karşılayacak ve şirketleri çok ihtiyaç duyulan aşılar geliştirmeye teşvik edecek şekilde mevcuttur. Cepi, bir Covid-19 aşısı geliştirmeye ve üretim kapasitesini paralel olarak artırmaya yatırım yapmayı planlıyor ve bu ayın başlarında bunu yapması için 2 milyar dolarlık bir çağrı yaptı.

Bir Covid-19 aşısı onaylandıktan sonra, başka zorluklar da ortaya çıkacaktır. The End'in yazarı North Carolina'daki Duke Üniversitesi'nden küresel sağlık uzmanı Jonathan Quick, “İnsanlarda güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış bir aşı almak, küresel aşılama programı için gerekli olanın üçte biri kadar bir yol alıyor” diyor. Salgınlar (2018). “Virüs biyolojisi ve aşı teknolojisi sınırlayıcı faktörler olabilir, ancak politika ve ekonominin bağışıklığın önündeki engel olma olasılığı daha yüksektir.”

Sorun, aşının ihtiyacı olan herkese ulaşmasını sağlamaktır. Bu, ülkeler içinde bile bir sorundur ve bazıları yönergeler hazırlamıştır. Örneğin, bir grip salgını senaryosunda, Birleşik Krallık'ta aşı ve sağlık ve sosyal bakım işçilerinin yanı sıra, çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere en yüksek tıbbi risk altında olanların yanı sıra genel hastalık ve ölüm oranını düşük tutma hedefi önceliklendirilecektir. olabildiğince. Ancak bir pandemide, ülkeler de ilaçlar için birbirleriyle rekabet etmek zorundadır.

Pandemiler en kırılgan ve yetersiz fonlu sağlık sistemlerine sahip olan ülkelere en çok zarar verme eğilimi gösterdiğinden, aşı söz konusu olduğunda ihtiyaç ve satın alma gücü arasında doğal bir dengesizlik vardır. Örneğin 2009 H1N1 grip salgını sırasında aşı kaynakları, onları karşılayabilecek ülkeler tarafından yakalandı ve yoksulları kısa bıraktı. Ancak, gelişmekte olan dünyaya büyük bir aşı tedarikçisi olan Hindistan'ın, ihracatını yapmadan önce kendi 1,3 milyar güçlü nüfusunu korumak için aşı üretimini kullanmaya makul olmayan bir şekilde karar vermediği bir senaryoyu hayal edebilirsiniz.

Pandemiler dışında, DSÖ eşitlikçi küresel dağıtım stratejisini kabul etmek için hükümetleri, hayır kurumlarını ve aşı üreticilerini bir araya getiriyor ve aşı ittifakı Gavi gibi organizasyonlar, fakir ülkeler. Ancak her pandemi farklıdır ve hiçbir ülke DSÖ'nün önerdiği herhangi bir düzenlemeye bağlı değildir - birçok bilinmeyen bırakır. Gavi CEO'su Seth Berkley'in belirttiği gibi: “Soru şu ki, ulusal acil durumların devam ettiği bir durumda ne olacak?”

Bu tartışılıyor, ancak nasıl oynandığını görmeden önce biraz zaman geçecek. Pandemi, Wilder-Smith, “bir aşı olmadan önce muhtemelen zirve yapacak ve azalacak” diyor. Bir aşı, özellikle virüs endemik veya çok yıllık dolaşan - grip gibi - hale gelirse ve muhtemelen mevsimsel salgınlar varsa, birçok yaşamı kurtarabilir. Ancak o zamana kadar, en iyi umudumuz hastalığı mümkün olduğunca kontrol altına almaktır.

Kaynak: T. Guardian L. Spinney

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.