Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Size Suudi Arabistan - Rusya petrol savaşını Anlatacağız


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Size Suudi Arabistan - Rusya petrol savaşını Anlatacağız

Bir uzman şöyle demiş 'Her Ülke Kendisi İçin Var'

1205351806.jpg.0.jpg

Suudi Arabistan ve Rusya arasında - dünyanın petrol üreten güç merkezlerinden ikisi - uzun süredir devam eden bir anlaşma, küresel pazarları bir sarmal haline getirerek ve ABD'de gelecekteki ekonomik umutları körükleyerek hafta sonu boyunca düştü.

Ayrıca, koronavirüs ile ilgili neredeyse her şeye sahiptir - veya daha spesifik olarak, Asya'daki petrol tüketimindeki koronavirüs salgını tarafından yönlendirilen düşüş.

Geçen hafta, 15 petrol üreticisi ülkeden oluşan bir kartel olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri, hastalığın etkisi küresel petrol talebini düşürdüğü için ne yapılacağını tartışmak üzere OPEC'in Viyana'daki merkezinde bir araya geldi.

Rusya bloğun bir parçası değil, ancak Rus yetkililer toplantıya davet edildi. Bunun nedeni, üç yıl önce Rusya'nın OPEC + olarak bilinen bir anlaşmayla üretim seviyelerini grupla koordine etmek için bir anlaşma yapmasıydı.

Geçen haftaki toplantıda, kartelin lideri Suudi Arabistan, katılımcıların petrol üretimini günde yaklaşık 1 milyon varil oranında azalttığını ve Rusya'nın günde yaklaşık 500.000 varilin en dramatik kesimini yapmasını önerdi. Bunu yapmak petrol fiyatlarını daha yüksek tutacaktır, bu da ekonomileri büyük ölçüde ham ihracata bağımlı olan blokta daha fazla gelir getirecektir.

Riyad, bu hareketi, özellikle Çin ve Güney Kore'deki binlerce koronavirüs vakasından kaynaklanan Asya olarak kabul etti, artık sadece birkaç ay önce yaptığı kadar enerji tüketmiyor. Örneğin Çin’in rafinerileri, yabancı petrol ithalatını geçen ay yaklaşık yüzde 20 oranında azalttı. Düşük talep, emtia fiyatında düşüşe yol açar ve bu da ülkelerin dip hatlarına zarar verir.

Haftalarca böyle bir hareketten kaçınan Ruslar plana karşı çıktılar. Durumun tam olarak neden olduğu hala belli değil. Bazıları Rusya'nın Amerikan kaya petrol endüstrisine zarar vermek için fiyatların düşük kalmasını istediğini ya da kendisi için Asya ve küresel petrol talebinin daha büyük bir şeridini ele geçirmek için hızlandığını söylüyor.

Washington'daki CATO Enstitüsünde taş ocakları uzmanı Emma Ashford, "Ruslar pazar payı konusunda daha endişeli ve bu noktada işbirliği yapmak yerine Suudiler ile daha iyi rekabet edeceklerini düşünüyor" diyor.

Suudi Arabistan, Kremlin’in kararına çok kibarca yaklaşmadı ve hafta sonu Rusya ile fiyat savaşı başlatmak için ihracat fiyatlarını düşürerek karşılık verdi. Bu, namlu başına fiyatı yaklaşık 11 $ ile 35 $ arasında bir varile düşürdü - 1991'den bu yana bir günlük en büyük düşüş.

Bu kararın sonucu olarak Suudiler, varil başına çok düşük üretim maliyetlerinin yardımıyla satmak için daha ucuz bir ürün elde ederek Asya petrol talebinden geriye kalanları kapmak için kendilerini konumlandırdılar. Ama büyük bir dezavantajı var: Petrol fiyatı küreseldir. Eğer Suudiler tıpkı onlar gibi tank ederse, hemen hemen her yere iner.

Azalan gelirler, Teksas ve Dakotas'ta daha küçük şeyl üreten firmalar da dahil olmak üzere küresel enerji şirketlerinin daha az kar elde ettiği anlamına geliyor. Bu, dünyanın dört bir yanındaki ürkütücü pazarlar, Tokyo'daki hisseleri yüzde 5 düştü ve Wall Street'teki en yüksek endeks yüzde 7 düştü ve Pazartesi günü açıldıktan kısa bir süre sonra bir ticaret durdurmaya zorladı.

Başkan Donald Trump, elbette, büyüyen bir ekonomi ve güçlü bir borsa Kasım ayında yeniden seçilmek için en iyi örneklerinden biri olduğu için haberlerden memnun değil. Ancak aynı zamanda, petrol fiyatlarının düşmesinin ABD'deki benzin pompasındaki fiyatların da düşeceği ve aynı zamanda seçim şansını potansiyel olarak artırabileceği için mutlu görünmektedir.

Özellikle koronavirüsün küresel ekonomi üzerindeki diğer etkilerinin ne olacağı belirsiz olduğu için, bundan sonra ne olacağını önceden tahmin edebilirsiniz. Ancak açık olan şu ki, petrol talebindeki düşük talep ve enerji piyasasındaki uzun vadeli eğilimler ılımlı Suudi-Rusya ittifakını kırdı ve sonuçları Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere her yerde hissedilecek.

“Bu noktada, kendileri için her ülke,” dedi Uluslararası petrol işbirliği konusunda Deniz Yüksek Lisans Okulu uzmanı Emily Meierding.
Son küresel enerji piyasası, kısaca açıkladı

2014 yılında ABD, şeyl enerjisindeki devrimiyle sahneye çıktı ve küresel petrol piyasasının daha büyük bir bölümünü yakaladı. Sadece yedi yıl içinde, ABD şeyl yağı üretimi günde yaklaşık 0.4 milyon varilden günde 4 milyon varilin üzerine çıktı.

Bu çarpıcı yükseliş, ABD'nin ihracatçı değil, çoğunlukla bir enerji ithalatçısı olduğu yıllar süren dinamiği tamamen etkiledi. Suudi Arabistan ve Rusya'ya petrolleri için ödeme yapmak yerine, Amerika artık ciddi bir rakipti.

“50 yıl boyunca şeyl devriminin faydalarından faydalanmayı bekleyebiliriz,” dedi o zaman Guardian petrolün keşfinde öncü Harold Hamm. “Amerika'da olan en büyük şey bu.”

Doğal olarak, o zamanlar dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı olan Suudiler ve Ruslar bundan memnun değildi.

OPEC aracılığıyla Suudiler o yılın ilerleyen saatlerinde yanıt verdiler - fiyatları daha yüksek tutmak için üretimi keserek değil, piyasayı petrolle doldurarak. Döviz rezervlerindeki milyarlarca dolar ile Suudiler, uzun vadeli hedefin hizmetindeki kardaki düşüşe dayanabileceklerini biliyorlardı: fiyatların o kadar düşük olması, yeni Amerikan endüstrisinin iş dışına çıkacağı anlamına geliyordu. Suudiler tarafından sorulmasına rağmen, Rusya üretimini gerçekten kesmedi - Suudi Arabistan'ı yükü omuza bıraktı.

ABD şeyl endüstrisi devam etti ve güçlenmeye devam etti. Riyad’ın planı geri tepti. Amerika’nın artan ihracatı ve Suudi Arabistan’ın aşırı üretimi arasında, satış için bol miktarda petrol vardı ve fiyat düşmeye devam etti.

Suudi Arabistan ve Rusya, 2015 ve 2016 ekonomik yavaşlaması sırasında umutsuzca fiyatlandırılmış ham petrole ihtiyaç duyan Çin'e daha ucuz petrol satarak servet değişikliklerinden kurtuldu.

Yine de Amerika sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldılar. 2016 yılında Suudi Arabistan ve Rusya, üretimlerini koordine ederek dünya petrol piyasasında işbirliği yapmayı kabul ettiler. CATO’nun petrostates uzmanı Ashford, bu ülkelerin kendi başına küresel petrol fiyatlarını sallayamayacağını söyledi. Birlikte yapabilirlerdi.

Meierding, 2017 ve şimdi arasında, Suudi liderliğindeki OPEC'in petrol üretimini günde 4 ila 5 milyon varil azalttığını söyledi. Bununla birlikte, bu fiyatta bir artışa yol açmadı, çünkü ABD şeyl endüstrisi petrol üretmeye ve ihraç etmeye devam etti.

Bu eğilim, ABD'nin 2018'de hem Suudi Arabistan'ı hem de Rusya'yı dünyanın önde gelen ham üreticisi olarak aşmasıyla devam etti. Washington, enerji piyasası ve Riyad ve Moskova için gelecekteki gelirler üzerinde daha fazla güç verdi.

Capture.jpg

Yine de, Riyad-Moskova ittifakı, enerji piyasasında önemli bir kesinti olmadığı için devam etti - yani, koronavirüs Asya'daki petrol talebini tanka getirene kadar. Bu, hem Suudi Arabistan hem de Rusya'ya bir seçenek verdi: anlaşmalarına devam edin veya daha rekabetçi bir pazarda kendilerini savunmaya çalışın.

Geçen haftanın olayları - Rusya'nın anlaşmadan ayrılması ve Suudi’nin misillemesi - her iki tarafın seçtiği yolu çok net bir şekilde ortaya koyuyor.
“Önce kim göz kırpacak?”

Suudi-Rusya tükürüğünün sürpriz olduğunu söylemek bir eksiklik olacaktır. Naval Lisansüstü Okulu Meierding, “İnsanlar bir süredir bu tür bir mola bekliyorlar,” dedi. “Ama kimse bunun böyle dramatik bir mola olmasını beklemiyordu.”

Bu nedenle uzmanlar, bunun neden olmasının gerçek nedenine bölünürler. Ancak karşılıklı olarak münhasır olmayan iki düşünce okulu ortaya çıktı.

Birincisi, Rusya'nın Amerikan şeyl endüstrisine zarar vermek için fiyatlarının - Suudi anlaşmasıyla desteklenmeyen - düşürülmesini istiyor. Kremlin’in gerçek niyeti buysa, acil sonuçlar umut vericidir. Daha küçük ve orta büyüklükteki ABD şeyl şirketleri için hisse senetleri şu anda serbest düşüşte olup, bazılarının değerlemesi son günlerde yüzde 45'e kadar düşmektedir. Bu aynı zamanda Rusya'nın büyük enerji şirketi Rosneft'i geçen ay Venezuela ile olan anlaşmalarından dolayı yaptırdığı için ABD'ye geri dönmesinin bir yolu olacaktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, petrol fiyatlarını yüksek tutmak için birlikte çalışmanın sadece Amerika'ya yardımcı olacağını düşünüyor gibi, ABD şeyl pazarının en azından Rusya'nın OPEC planından uzaklaşmasının nedeninin bir parçası olduğunu gösteren raporlar var. Şimdi Moskova'nın ileriye doğru yeni bir yola ihtiyacı var - ve Suudilerle işbirliği yapmayı gerektirmiyor, hem onlara hem de ABD'ye karşı yarışmayı içeriyor.

Ancak bazı uzmanlar bunun Rusya’nın gerçek veya birincil motivasyonu olduğuna kuşku duyuyorlar. Bu süre zarfında daha küçük ABD şirketlerinin iflas edip etmediğini söylediler, ExxonMobil gibi büyük Amerikan şirketleri sadece varlıklarını satın alacaklar. Daha fazla konsolidasyon olacak - belki de şeyl petrol endüstrisinde daha az şirket - ama Amerika'nın üretimi gitmeyecek. Rusya’nın oyunu başarısızlığa mahkum olur.

Bu da ikinci ve daha ikna edici teoriye yol açar: Rusya küresel petrol piyasasında daha fazla güç için bir oyun yapmaya karar verdi. Suudilerle üretimi azaltmak için arada bir anlaşarak bunu yapamazdı. Ne de olsa, bu şirketler düşük fiyatlarda bile ihracat yaparlarsa Rus şirketleri hala para kazanıyor. Kâr marjı daha incedir, ancak yine de müşteri ve biraz gelir elde ederler.

Meierding, “Her şey pazar payını yeniden kazanmakla ilgili” diyor ve her iki ülke de artık bir fiyat ve üretim savaşında.

Sorun şu ki, Rusya’nın oyunu ve Suudi tepkisi ikisini birden incitebilir. Ulusal petrol şirketlerindeki paylar - sırasıyla Rosneft ve Saudi Aramco - zaten düştü. Ve Çin'in düşük fiyatlar sırasında çok fazla petrol aldığı 2015-2016'dan farklı olarak, talebin dünya çapında düştüğü gibi, şu anda gevşekliği almak için böyle bir alıcı yok. Washington'daki Atlantik Konseyi düşünce kuruluşu pazar uzmanı bana söyledi.

Bu, Rusya’nın kararını muhtemelen tavsiye edilmedi. Enerji pazarında mutlaka güç kazanmazken, Amerika ile rekabet etme teklifinde gelir kaybedecek. Suudi Arabistan, aynı zamanda kendi alt çizgisine de zarar veren fiyatların düşmesinin Moskova'nın bunu fark etmesini ve tekrar işbirliği yapmaya başlamasını umuyor.

Şimdi soru Wald diyor ki: “Önce kim göz kırpacak?”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.