Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NyQuil Bellek Kaybına Neden Olabilir mi?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

NyQuil Bellek Kaybına Neden Olabilir mi?

imageService?profileId=12026540&imageId=

Kötü bir soğuk aldığınızda, yatmadan önce bazı NyQuil patlayabilir ve hiçbir şey düşünemezsiniz. Ancak bazı insanlar, hasta olmadıklarında bile uykuya dalmalarına yardımcı olmak için tezgah üstü (OTC) antihistamin içeren uyku yardımcıları (örn. NyQuil) alırlar - ilk başta çok riskli görünmeyebilecek, ancak aslında düşündüğünüzden daha zararlı.

Örneğin Whitney Cummings'i ele alalım: Podcast Good For You'nun son bölümünde, komedyen bahçesinde bir çakal problemi ile uğraştığını açıkladı (LA problemleri), bu yüzden görüntüleri düzenli olarak bölgeyi kapsayan bir güvenlik kamerasından kontrol ediyor .

Ama bir gün, onu şaşırtan bazı görüntüler gördü. Bak, Cummings, NyQuil'i yatmadan önce tamamen uykusuna yardım etmek için alışkanlık haline getirdiğini ve izlediği video, gecenin ortasında avlusuna doğru yürüdüğünü ve bazı çalılara işediğini söyledi. En rahatsız edici kısım? Olayı hatırlamadığını söyledi ve NyQuil'i aldıktan sonra her şey düştü. (Not: NyQuil Cummings'in ne kadar sürdüğü açık değildir, ancak yetişkinler için önerilen doz altı saatte bir 30 mL veya 2 yemek kaşığıdır ve bir günde dört dozu aşmamalısınız.)

Cummings durumu komik bulduğunu söylerken, aynı zamanda biraz korkutucu olduğunu da kabul etti ... ve belki de NyQuil alışkanlığından vazgeçmenin zamanı geldi.

Ama Cummings'e OTC antihistamin içeren uyku yardımcıları alan kişilerin endişelenmesi gereken bir şey var mı? Yoksa Cummings'in deneyimi bir kerelik bir durum mudur? Burada, doktorlar bu tür ilaçları düzenli olarak aldığınızda neler olabileceğini ve bunların nasıl güvenle kullanılacağını açıklar.

OTC uyku yardımcıları nasıl çalışır?

Dalış yapmadan önce, "OTC uyku yardımcıları" tanımlamak önemlidir.

Melatonin ve Valerian kökü gibi doğal OTC uyku yardımcıları vardır ve daha sonra antihistamin içeren OTC uyku yardımcıları vardır. İkincisi iki kategoriye ayrılır: ağrı kesici ve ağrı kesici olmayan. İkisi arasındaki fark? NyQuil, AdvilPM ve Tylenol Cold and Cough Nighttime gibi ilaçlar, soğuk algınlığı veya grip olduğunda daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için ağrı kesicileri (asetaminofen veya ibuprofen gibi) içerir, ancak aynı zamanda antihistaminikler içerir. ZzzQuil gibi "gece uyku yardımcıları" olarak pazarlanan ilaçlar sadece antihistaminikler içerir.

Her iki tip antihistamin içeren OTC uyku yardımcısı, alerjileri tedavi etmek için de kullanılan belirli antihistaminik tipleri ile ilişkili uykulu yan etkileri kullanır (düşünüyorum: Benadryl). Adından da anlaşılacağı gibi, antihistaminikler vücudunuzdaki birçok işlevi olan ve beyninizi uyanık ve uyanık tutmak olan bir kimyasal olan histamine karşı çalışır. Dolayısıyla, histamin bloke olduğunda kendinizi daha yorgun hissedersiniz, eczacı ve SingleCare'in eczane baş eczacısı Ramzi Yacoub'u açıklar. OTC uyku yardımcılarında bulunan en yaygın antihistaminikler difenhidramin (AdvilPM'de bulunur) ve doksilamindir (NyQuil ve Tylenol Soğuk ve Öksürük Gecesi'nde bulunur).

Antihistamin içeren OTC uyku yardımcılarının sıklıkla yan etkileri vardır.

Uyurgezerlik, Ambien gibi reçeteli uyku ilaçlarının oldukça iyi belgelenmiş bir yan etkisidir. Bazıları Cummings'in başına gelenleri "uyurgezerlik" olarak adlandırsa da, aslında aslında komedyenin tanımladığı yan etkileri karakterize etmenin en doğru yolu bu değil, diyor Indiana University Health'teki uyku tıbbı doktoru Stephanie Stahl. "Uyurgezerlik [antihistamin içeren] OTC uyku yardımcıları ile yaygın olarak rapor edilmese de, bu ilaçlar sedasyon, karışıklık, hafıza kaybı ve uykuda parçalanma riskine neden olarak uyku yürüyüşü veya gece gezintisi riskini artırabilir." (İlgili: Yaygın İlaçların 4 Korkunç Yan Etkisi)

Bu karartma etkisini başka bir yaygın maddeden tanıyabilirsiniz: alkol. Çünkü hem alkol hem de antihistamin içeren uyku yardımcıları dahil olmak üzere sakinleştirici bir şey, psikiyatri ve uyku tıbbında çift kurul sertifikalı olan Menlo Park Psikiyatri ve Uyku Tıbbı kurucusu Alex Dimitriu, "kafa karışıklığı rahatsızlıklarına" neden olabilir. . “Bu terimin anlamı, insanların yarı uyanık, yarı uykuda olmaları ve genellikle ne olduğunu hatırlayamamalarıdır” diye açıklıyor. Yani ... tam olarak Cummings'e ne oldu. “Beyin yarı uyurken, hafıza gitme eğilimindedir” diye ekliyor.

Bazı antihistaminik OTC uyku yardımcılarının bir diğer potansiyel (ve ironik) yan etkisi, mükemmel uykudan daha azdır. Dimitriu, "Difenhidraminin REM uykusunu (veya rüya uykusunu) azaltarak uykuyu olumsuz yönde etkileyebileceğine dair bazı endişeler var. REM uykusuzluğu hafızanızı, ruh halinizi, bilişsel performansınızı ve hatta hücre yenilenmesini etkileyebilir, bu da oldukça sorunlu olabilir.

Stahistamin içeren OTC uyku yardımcıları genellikle daha uzun uyumanıza da yardımcı olmaz, diyor Dr. Stahl. "Ortalama olarak, bu ilaçları alan insanlar yaklaşık 10 dakika biraz daha uyuyorlar." "Ayrıca, çoğu insan bu ilaçları aldıktan birkaç gün sonra hoşgörü ve fiziksel bağımlılık geliştirir." Stahl, antihistamin içeren OTC uyku yardımcılarının "bağımlılık yaratan" bir madde olarak kabul edilmediğini söylerken, aşırı kullanıldıklarında uykularına ihtiyaç duyma alışkanlığına girmek mümkün. Ve zamanla, vücudunuz ilaca kolayca tolerans geliştirerek uykusuz durumunuzu daha da kötüleştirdiğinden, ertelemeye yardımcı olmada daha az etkili olabilirler.

Bu yüzden, hasta olduğunuzda ve uyurken zorlandığınızda bir doz NyQuil almak bir şeydir. Ancak, sadece daha iyi uyumak için antihistamin içeren bir OTC uyku yardımı almanın istenen sonucu üretmesi olası değildir, diyor Dr. Stahl.

Antihistamin içeren OTC uyku yardımcılarının diğer yan etkileri arasında kuru ağız, kabızlık, bulanık görme, denge ve koordinasyon sorunları bulunur. Stahl, "Bu ilaçlar aynı zamanda huzursuz bacak sendromu gibi diğer tıbbi sorunları ve uyku bozukluklarını daha da kötüleştirebilir."

Genel olarak, antihistaminikler oldukça yaygın bir ilaç olsa da, bunları düzenli olarak uzun süreli almanın potansiyel dezavantajları olabilir. Örneğin, JAMA Internal Medicine'de yayınlanan araştırmalar, standart bir dozda "birinci kuşak antihistaminikler" (ki diğer adıyla antihistaminik türler arasında bulunan difenhidramin - diğer antihistaminik türleri arasında) dahil 10 ila 10 hafta içinde alan kişilerin bulundu. yıl dönemi demans riski artmıştır. Stahl, "Sadece bir şey mevcut olduğu için OTC güvenli veya etkili olduğu anlamına gelmez" diyor.

Antihistaminik bir OTC uyku yardımının hafızanızı etkilediğini nasıl anlayacaksınız?

s-l640.jpg

Cummings'in hikayesini bu kadar korkutucu hale getiren bir detay, güvenlik kamerasını kontrol etmemiş olsaydı, asla bulamayacağını düşünmüştü. Sonuçta, herkesin tüm evlerinde güvenlik kamerası kapsama alanı yok. Neyse ki, antihistamin içeren bir OTC uyku yardımı alıyorsanız, alışılmadık gece aktivitelerine göz kulak olmanın başka akıllı yolları da vardır.

Dr. Dimitriu, "Bütün gece ses kaydeden uygulamalar, garip bir şey yapmadığından emin olmak isteyen insanlar için kameralar için ikinci en iyi şey." "Etkinlik izleyicileri ve akıllı saatler de gece aşırı etkinliklere ilişkin ipuçları sağlayabilir." Ayrıca, çoğu insan uyandıklarında telefonlarını alıyor. Bu nedenle, metinlere, internet etkinliğine ve çağrılara bakmak da yardımcı olabilir.

Antihistaminik İçeren OTC Uyku Yardımcılarını Almanın Doğru Yolu

Uzmanlar, her gece NyQuil gibi bir OTC antihistamin içeren uyku yardımı almanın harika bir fikir olmadığını kabul ediyorlar. Ancak zaman zaman uyumak için yardıma ihtiyacınız varsa, OTC antihistamin içeren uyku yardımcılarını nasıl güvenle kullanabilirsiniz.

Eğer kullanıyorsanız doktorunuza söyleyin. Bunu yapmanın en büyük nedenlerinden biri, OTC antihistamin içeren uyku yardımcılarının, alkol ve esrar gibi yaygın olarak kullanabileceğiniz diğer maddelerle etkileşime girebilmesidir. "Ayrıca antidepresanlar da dahil olmak üzere diğer birçok ilaçla etkileşime giriyorlar." "Herhangi bir OTC ilacına başlamadan önce, diğer ilaçlarınızla etkileşime girip girmeyeceğini veya diğer tıbbi sorunları kötüleştirip etkilemeyeceğini ve farklı bir tedavinin daha iyi olup olmadığını belirlemek için doktorunuza danışın.

Onları aldıktan sonra asla araba sürmeyin. Stahl, "[OTC antihistamin içeren uyku yardımcıları] araba kazası riskini artırır ve yüzde 0.1'lik bir kan alkol seviyesinden daha fazla sürüş bozukluğuna neden olabilir." Yani, NyQuil sonrası tekerleği kaldırır. Cummings gibi uyurgezerlik veya kararma konusunda endişeleriniz varsa, anahtarlarınızı sabaha kadar güvenli bir yere koyun.

Onlara uzun vadeli güvenmeyin. Yacoub, OTC antihistamin içeren uyku yardımcılarının, hava altında hissettiğiniz ve uykuya dalamayacağınız zaman zaman gece için kullanılması gerektiğini söylüyor. "Uzun bir süre uyumakta zorluk çekiyorsanız, bunu daha fazla değerlendirebilecek olan doktorunuzu görmenizi tavsiye ederim."

İyi uyku hijyeni uygulayın. Dimitriu, "Sonuçta insanların herhangi bir ilaç kullanmadan en iyi uyumalarına yardımcı olan şey budur." Düzenli yatak ve uyanıklık süreleri uygulamak, yatmadan önce ekranlardan kaçınmak ve sabah güneş ışığı almak iyi uyku hijyenini teşvik etmek için uzun bir yol kat edebilir. (Daha fazla fikre mi ihtiyacınız var? Uzun bir günün ardından stresi azaltmanın ve geceleri daha iyi uykuyu teşvik etmenin 5 yolu.)

Uykusuzluk ile uğraşıyorsanız, diğer tedavileri düşünün. Stahl, "Uyku problemlerinizi ilaçlarla maskelemek yerine sorunun kökünü düzeltmek en iyisidir." "Uykusuzluk için bilişsel-davranışçı terapi, bir ilaç değil kronik uykusuzluk için önerilen cephe tedavi yöntemidir."

Kaynak: Shape J.Malacoff

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.