Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Batı Afrikalılarda Bulunan 'Hayalet' DNA İnsan Kökenlerinin Nereden Geldiğini Karmaşıklaştırıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Batı Afrikalılarda Bulunan 'Hayalet' DNA İnsan Kökenlerinin Nereden Geldiğini Karmaşıklaştırıyor

gettyimages-590772721-14cc4641e7f699890a

50.000 yıl önce, şimdi Batı Afrika'da olan eski insanlar, bilim adamlarının varlığını bilmediği başka bir eski insan grubuyla görünüşte ortaya çıktı.

Bunu kanıtlamak için herhangi bir kemik veya eski DNA yoktur, ancak araştırmacılar kanıtların modern Batı Afrikalıların genlerinde olduğunu söylüyor. Nijerya ve Sierra Leone'den yüzlerce insanın genetik materyallerini analiz ettiler ve bilinmeyen bir atadan "hayalet" DNA dediklerinin sinyallerini buldular.

Kendi türümüz - Homo sapiens - aynı genetik soy ağacından farklı zamanlarda ayrılan diğer gruplarla birlikte yaşadı. Ve dünyanın diğer yerlerinden, erken insanların Neandertaller gibi diğer homininlerle seks yaptığına dair çok sayıda kanıt var.

Bu yüzden Neandertal genleri bugün insanlarda, Avrupa ve Asya kökenli insanlarda bulunur. Homo sapiens ayrıca başka bir grup olan Denisovalılarla çiftleşti ve bu genler Okyanusya'dan insanlarda bulundu.

Science Advances dergisinde yayınlanan hayalet DNA ile ilgili bulgular, Homo sapiens'in (veya modern insanların) diğer insan akrabalarından nasıl evrimleştiğini daha da karmaşıklaştırıyor. UCLA'nın bilgisayarlı biyoloğu Sriram Sankararaman, "Hikayenin inanılmaz derecede karmaşık ve karmaşık olması neredeyse kesin ve karmaşıklıkla ilgili bu ilk ipuçlarımız var."

Bilim adamları 405 Batı Afrikalı genomunu analiz ettiler. Sankararaman, DNA'nın bazı kısımlarını işaretlemek için istatistiksel bir model kullandıklarını söyledi. Teknik "bir kişinin genomu boyunca ilerler ve modern insan olmayan bir popülasyondan geleceğini düşündüğümüz DNA parçalarını çıkarır."

Batı Afrika'da bulunan alışılmadık DNA, Neandertaller veya Denisovans ile ilişkili değildir. Sankararaman ve çalışma yazarı Arun Durvasula, henüz keşfedilmemiş bir gruptan geldiğini düşünüyor.

"Bu arkaik grup için açık bir kimliğimiz yok," diyor Sankararaman. “Bu yüzden 'hayalet' terimini kullanıyoruz. Genom sekanslarına sahip olduğumuz gruplarla özellikle yakından ilişkili görünmüyor. "

Bilim adamları, melezlemenin yaklaşık 50.000 yıl önce gerçekleştiğini düşünüyor, kabaca Neandertaller dünyanın başka yerlerinde modern insanlarla ürüyorlardı. Yine de tek bir melezleme "olayı" olup olmadığı veya uzun bir süre boyunca gerçekleşip gerçekleşmediği açık değildir.

Bilinmeyen grup "Neandertaller atalarımızdan ayrıldıklarında modern insanların atalarından biraz önce ayrıldıkları anlaşılıyor" diyor.

Washington Üniversitesi'nde, Denisovalıların ve insanların karışımını inceleyen biyoistatistik profesörü Sharon Browning, "burada keşfettikleri senaryo gerçekçi görünüyor" diyor.

Browning, hayalet DNA'nın genetik materyalde sıklıkla göründüğünü not eder. “Bu bize, bu arkaik popülasyonların, modern nüfus için yararlı olduğu kanıtlanmış bazı yararlı şeyler yapan bazı DNA'ları olabileceğini söylüyor” diyor.

Ancak şu anda Sankararaman, bu genetik materyallerin, onları taşıyan modern insanlar için ne varsa rolünü bilmek mümkün olmadığını söylüyor. "Onlar sadece genomlarımızda rasgele yüzüyorlar mı? Herhangi bir uyarlanabilir faydaları var mı? Zararlı sonuçları var mı?" ekledi. “Bunların hepsi düşünmeye başlamak harika olacak sorular.”

Dünyanın diğer bölgelerinde modern insanlarda başka hayalet popülasyonlarına dair kanıt bulunduğunu söylüyor. Sankararaman, "Sanırım genom dizilerini dünyanın farklı yerlerinden farklı noktalarda aldığımızda, bu henüz tanımlanmamış hayalet popülasyonlarını her zaman keşfedebilme ihtimalimiz var."

Browning, bu çalışmada bulunan hayalet DNA'nın birden fazla gruptan gelmesi de mümkündür. "Afrika içinde kaç tane arkaik grubun dahil olabileceğini bilmiyoruz ve çalışma bize bunu söylemiyor" diyor. Diyerek şöyle devam etti: "Bize entegrasyon olduğunu söylüyor, ancak teoride birden fazla arkaik nüfustan olabilirdi."

Bol miktarda DNA fosil kanıtı bulunan Neandertallerle karşılaştırıldığında, Afrika'da fiziksel örneklerin elde edilmesi çok daha zordur. Browning, kıtadaki iklimin onu zorlaştırdığını söylüyor.

Browning, "DNA'nın geri kazanılması için fosillerin tamamen parçalanmaması için koşullar doğru olmalı" diyor. Afrika'da arkaik popülasyonlardan kemikler bulundu, ancak DNA geri kazanılmadı. Yine de, "teknoloji gelişmeye devam ediyor ve insanlar hala daha fazla fosil arıyor" diye ekliyor.

Peki bu gizemli eski insan grubuna ne oldu? Bilim adamları tam olarak emin değiller.

Ölmüş olabilirler ya da sonunda tamamen modern insanlara maruz kalmış olabilirler.

Kaynak: M. Kennedy

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.