Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyadaki Yaşamın Çoğunu Yok Eden Asteroit, mikrobakterilerin gelişmesine izin verdi. Geri dönen ilk organizmalar onlardı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyadaki Yaşamın Çoğunu Yok Eden Asteroit, mikrobakterilerin gelişmesine izin verdi. Geri dönen ilk organizmalar onlardı

Yaklaşık 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit, dünyadaki yaşamın neredeyse tamamını aldı.

AAH63QY.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Chicxulub asteroitinin etkisi, tüm türlerin ve neredeyse tüm bitki örtüsünün% 76'sını harap etti. Toz atmosferi bulanıklaştırdığı ve güneşi engellediği için, okyanuslardaki fotosentez yavaşladı ve okyanuslardaki fitoplankton oksijen üretmeyi durdurdu.

Karanlıktı, asteroitin bıraktığı kraterde aşırı sıcaktı ve başka her yerde aşırı soğuktu - çoğu yaşamın gelişmesini imkansız kılan koşullar.

Ancak felaket olayından günler, haftalar ve on yıllar sonra mikrobakteriler kraterin içine geri süpürüldü.

Pennsylvania State Üniversitesi'nde yerbilimleri profesörü Timothy Bralower, "Günler ila on yıllar içinde iyileşen organizmalar hakkında konuşuyoruz." Dedi. "Jeolojik açıdan bu keşif oldukça büyük."

Asteroit vurduktan milyonlarca yıl sonra, jeologlar asteroitin zirve halkasına - kraterin merkezi - deldi ve milyonlarca yıl önce mikrobakteriler tarafından geride bırakılan biyobelirteçlere dayanarak, asteroitten sonra hayatın nasıl geri döndüğüne dair bir zaman çizelgesi ördüler çarptı.

Bulgular geçen ay Jeoloji dergisinde yayınlandı.

Gazetenin yazarlarından Bralower CNN'ye "(Bakteriler) geri döndü" dedi. "Bu, bugün bakteriler hakkında bildiklerimizle çok tutarlı - her yerde büyüyebilirler."
Dev bir tsunami ilk bakterileri bıraktı

Bakteriler Dünya üzerindeki en dayanıklı organizmalardan bazılarıdır. Buzun içinde, derin yeraltı mağaralarında ve kaplıcaların içinde gizlenmiş olarak bulundu.

Bu yüzden Meksika'nın Yucatan Yarımadası'na gömülü Chicxulub kraterinde hayatta kalabildikleri şaşılacak bir şey değil. Daha nadir olan Bralower, mikropların ne kadar çabuk geri dönebildiğini söyledi.

Asteroit 66 milyon yıl önce Dünya'yı vurduktan sonra, 300 metre boyunda olduğu düşünülen ve asteroide tortu bırakan büyük bir tsunamiyi tetikledi.

Bu tortu, siyanobakteriler, fotosentez yapabilen mikroorganizmalar ve azot döngüsünde önemli bir oyuncu idi. Jeolojik kayıt, bu mikropların kraterin oluşmasından hemen sonra bırakıldığını göstermektedir.

Bralower, "Temelde ilk kurtulanlar, kraterin ilk sakinleri mikroplardı." Dedi.

Yazarlar, kraterdeki mikrobiyal toplulukların milyonlarca yıl içinde "sürekli bir dinamik akı durumunda" kaldıklarını yazdı.

Sonunda, güneşi bulutlayan toz çöktükten sonra, fitoplankton hızla toparlandı ve büyük ölçüde kara bitkilerinin yeniden canlanmasına kadar fotosentez yapmaya ve daha fazla oksijen üretmeye başladı.

"Mikroplar daha yüksek yaşam düzenleri için bir yol açtı," dedi Bralower.

Kağıt Avustralya yazar ve Batı Avustralya Organik ve İzotop Jeokimya Merkezi müdürü Kliti Grice, “kıyamet sonrası mikrobiyal kargaşa” kraterindeki aktiviteyi çağırdı.

Curtin Üniversitesi profesörü Grice, "Fitoplanktonun gelişimine ve üretkenliğine, mikrobiyal yaşamın iyileşmesini şekillendiren besin ve oksijen kaynaklarındaki büyük geçişler eşlik etti." Dedi. "Bu kadar kısa bir zaman diliminde çok şey vardı."

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.