Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşte Bitki Proteininin Hayvan Proteinden Daha İyi Olduğuna dair Daha Fazla Kanıt


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İşte Bitki Proteininin Hayvan Proteinden Daha İyi Olduğuna dair Daha Fazla Kanıt. Üzgünüm, biftek hayranları.

5e2876aa758ea.jpg

Günde bir hamburger diyeti sağlıklı olsaydı harika olurdu. Beni yanlış anlamayın - en kötüsü değil. İçinde protein var ve umarım üstte (ve yanda) bazı sebzeler ve hatta rulodan biraz lif var (tam tahıl kullandın, değil mi?).

Ne yazık ki, çalışmadan sonra yapılan çalışma, bir protein kaynağı olarak etin o kadar sağlıklı olmadığını göstermektedir. Gerekli proteini bitkilerden almak çok daha iyidir. Genel olarak konuşursak, bitki maddelerine ağırlık veren diyetler daha sağlıklı olma eğilimindedir. Bir çalışma, en fazla meyve ve sebze içeren diyetleri yiyenlerin, kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin% 31 daha düşük olduğunu ve hayvan odaklı diyetler yiyenlere göre yaklaşık% 20 daha düşük genel mortalite riskine sahip olduğunu buldu. Bu çalışma özellikle proteine bakmadı, ancak katılımcılar, ne olursa olsun, diğer ana hayvansal kaynaklı gıda grubunu, süt ürünlerini yaklaşık eşit oranlarda tüketdiler, sonuçta bu, etin alternatif protein kaynaklarıyla değiştirilmesiyle sonuçlandı.

Ve evet, bu çağrışımlar nedensellik değil, korelasyonlardır. Ancak, fasulye gibi bitkisel bazlı protein kaynaklarının domuz pastırmasına daha sağlıklı bir alternatif olmasının bazı meşru nedenleri vardır. Araştırmacılar, kalın bir Delmonico ya da alev ızgaralı bir çizburger tadamayacağınızı ya da yapamayacağınızı söylemiyorlar. Aksine, onları ılımlı bir şekilde zevk almalısınız. Genel olarak araştırmalar, daha az hayvan etinin, özellikle de kırmızı etin, uzun süreli sağlık açısından daha iyi olduğunu göstermektedir. Tofunu da sevmek zorunda değilsiniz (yine de en iyi bitki bazlı protein değil), proteininizi yerden daha fazla ve hayvanlardan daha az yemeye çalıştığınız sürece.

İşte neden daha derin bir dalış:

Bitki Proteini Daha Fazla Besin ve Lif İçerir (Amino Asitlerin Tümü Olmasa da)

Hayvan eti birçok besin maddesi ile bilinir. Çeşitli hayvan etleri (açık ve koyu, sadece sığır eti değil, aynı zamanda çeşitli organlar) yerseniz, kendi vücut proteinlerinizi ve B12, niasin, tiamin, B5 gibi vitaminleri üretmek için ihtiyacınız olan tüm amino asitleri alabilirsiniz. , B6, B7 ve A ve K vitaminleri.

Ama işte şu: Bütün bu hayvansal proteini, fındık, tohum ve fasulye gibi bitki bazlı proteinlerin eşit çeşitliliğine sahip bir diyet için değiştirirseniz, daha da kötü değilsiniz. Çünkü bu gıdalar benzer bir besin spektrumu ile doludur. En büyük fark, çoğu bitkinin kendi başına üretemediği B12 vitamini. B12'yi yenilebilir yosunlardan ve takviye edilmiş tahıllardan alabilirsiniz, ancak en kolay yol takviye veya hayvan ürünleri tüketmektir.

Eşit vitamin profilleri göz önüne alındığında, Kaliforniya'da kayıtlı bir diyetisyen olan Andrea Giancoli, bitki bazlı proteinlerin et muadillerinden çok daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Çünkü pound-pound, daha az kaloriye daha fazla besin katıyorlar. Ayrıca hayvan proteinlerinin tamamen eksik olduğu bir şey var: lif. (İşlenmiş tofu gibi şeyler hariç, Giancoli not ediyor.) Lifleri unutmayalım. Lif sindirime yardımcı olur, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekler ve düşük kardiyovasküler hastalık riski ile güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Kısmen Bitki Proteinleri Yiyenlerin Daha Sağlıklı Alışkanlıkları Var

Hayvanları yiyen ve bitki proteinlerini yiyen insanları karşılaştıran meta-analizler, sosyoekonomik sınıf, ağırlık ve egzersiz alışkanlıkları gibi diğer etkili faktörleri ayarladıktan sonra bile, bitki yiyenlerin daha uzun yaşamaya ve daha sağlıklı yaşama eğiliminde olduklarını sürekli olarak buluyor. Özellikle daha az kardiyovasküler hastalık ve daha az kanser vakası olma eğilimindedir, ancak özellikle kanser ilişkisi diğer faktörler kontrol altına alındıktan sonra düşme eğilimindedir. Bununla birlikte, tüm bu kontrollere rağmen, daha az kalp problemi ile daha uzun bir yaşam sürmekle hala bir ilişki var. Derneğe katkıda bulunan neredeyse bazı küçük faktörler vardır. Bitki proteinleri yiyen insanlar doktorlarını daha düzenli görebilir ve böylece daha iyi koruyucu bakım alabilirler. Belki daha sessiz, daha az kirli yerlerde yaşama eğilimindedirler.

Diğer faktörleri kontrol ettikten sonra bile, yemek bitki proteinleri ve genel sağlık arasında korelasyonlar mevcut olduğundan, meta-analizler genellikle yaşam tarzı faktörlerinin tek başına ilişkiyi açıklayamadığı sonucuna varmıştır. Journal of American Medical Association dergisinde yapılan böyle bir analiz, "hayvansal protein için bitki proteininin, özellikle işlenmiş kırmızı etten ikame edilmesinin önemli bir sağlık yararı sağlayabileceğini" kaydetti ve politikaların bitki proteinlerini desteklediğini söyledi.
Etin Daha Doymuş Yağları Var

Biftekin başka bir nedeni sizin için iyi değil: sık sık eşlik eden yağ. Yağ, bifteklerin ve hamburgerlerin lezzetli olmasının bir parçasıdır - ağız hissi ve lezzet katar. Ama aynı zamanda kalbinizi tıkama eğilimindedir. “[Bitkisel proteinlerle] daha az doymuş yağ alırsınız ve kolesterol elde etmezsiniz,” diye açıklıyor Giancoli, “bu yüzden bu faydayı da elde edersiniz.”

Doymuş yağlar, oda sıcaklığında katı olan ve toplam kolesterol seviyenizi yükselttiği için kardiyovasküler hastalığa (trans yağlar kadar olmasa da) katkıda bulunma eğilimindedir. Bu, uzun vadede, pulları LDL (düşük yoğunluklu lipit) tarafına doğru eğebilir, bu da arterleri tıkar. Fındık, avokado ve balık gibi yiyecekler, kırmızı ve diğer koyu etlerden çok daha az doymuş yağlara sahiptir. Bu nedenle, sağlıklı yağlar olarak adlandırılırlar.

İşlenmiş, Kırmızı Et Kanserojendir ve Izgara Et Çok Olabilir

Muhtemelen birkaç yıl önce işlenmiş, kırmızı etlerin kanserojen olduğunu iddia eden büyük Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporunu duydunuz. Özellikle kolorektal kanser, kırmızı et yemekle ilişkilendirilmiştir ve bu nedenle pankreas ve prostat kanseri de vardır. Pastırma ve sosis gibi işlenmiş etler de kolorektal kansere katkıda bulunur. Izgara etin bile bazı kanserojen bileşiklere sahip olduğu bilinmektedir (bu siyah işaretler çoğunlukla yalan söyledikleri yerdir); katılaşmış et benzer bir etkiye sahiptir.

Büyük kanser planında, et en büyük oyuncu değil. DSÖ'nün bir alt kümesi olan Global Hastalık Yükü Projesi tarafından yapılan tahminler, kırmızı etten yıllık kanser vakalarının sayısını 50.000'e koydu. Bu hava kirliliğinden 200.000, alkolden 600.000 ve tütünden bir milyon ile karşılaştırılır. Ama hiçbir şey değil.

Sadece uzun menzilli, uzaklaştırılmış, büyük bir resim görünümü alıyorsak, proteinin bitkilerden alınmasının genel olarak daha sağlıklı olacağı oldukça yadsınamaz. Ancak Giancoli gibi diyetisyenler de bir başka önemli şey hakkında kararlılar: Yemekler eğlenceli olmalı. Hayatlarımızı sadece dondurma ve pizza üzerine güreşmek zorunda kalmamalıyız, ancak hamburgerleri seviyorsanız onlara sahip olmalısınız. Her gece değil, sadece bazen. Başarılı bir diyetin anahtarı, birçok diyetisyenin size söyleyeceği gibi, denge ve ılımlılıktır. Ve fasulye.

Kaynak: P. Science

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.