Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin

Dedikodu İyidir

İnsanların arkasından konuşmanın şaşırtıcı erdemleri.

lead_720_405.jpg?mod=1533692226

Sokaktaki kelime dedikoduların en kötüsü olduğu. Bir Ann Landers tavsiye sütunu bir zamanlar onu “kalpleri kıran ve kariyerleri mahveden meçhul şeytan” olarak nitelendirdi. Talmud onu üç kişiyi öldüren “üç çatallı dil” olarak tanımlıyor: veznedar, dinleyici ve dedikodu yapan kişi . Ve Blaise Pascal, makul olmayan bir şekilde, “insanlar başkalarının kendileri hakkında söylediklerini gerçekten biliyorsa, dünyada dört arkadaş kalmayacağını” gözlemlediler. Bununla birlikte, bu iddianamelerin göründüğüne ikna olan önemli bir araştırma, dedikoduların gerçek sağlıklı ol.

Dedikodu oldukça yaygın olduğu için de iyi bir şey. Çoğu araştırmacının anladığı gibi, çocuklar en az iki kişi arasında konuşma, diğerlerinin yokluğu hakkında konuşma - konuşmanın yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.  1980'lerde gazeteci Blythe Holbrooke, ters Doğruluk Yasası'nı sunarak konuya titizlikle, dili yanağından sert bir şekilde getirme konusunda bir bıçak aldı: C = (TI) ^ v - t, dedikodu olasılığı (C) dolaşımını sağlamak, (T) 'nin zamanını (T), ilgisizliğinin gücüne (v) eşittir, birisinin tadı tekrarlamaktan duyduğu isteksizlikten (t) eşittir.

Dedikodunun tehlikeli itibarına rağmen, şaşırtıcı derecede küçük bir payı - yüzde 3 ila 4 kadar - aslında kötü niyetli. [4] Ve bu kısım bile insanları bir araya getirebilir. Texas Üniversitesi ve Oklahoma Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iki kişi üçüncü bir kişi hakkında olumsuz duygular paylaşırsa, her ikisinin de kendisiyle ilgili olumlu hissettiklerinden daha yakın hissettiklerini keşfettiler. 

Dedikodu bizi daha iyi insanlar bile yapabilir. Hollandalı bir araştırmacı ekibi, başkaları hakkında dedikodu duymanın araştırma konularını daha yansıtıcı hale getirdiğini bildirdi; olumlu dedikodu kendini geliştirme çabalarına ilham verdi ve olumsuz dedikodu insanları daha fazla gururlandırdı.  Başka bir çalışmada, katılımcılar bir parça olumsuz dedikodu duyduklarında daha kötü hissettiler, bundan bir ders aldıklarını söyleme olasılıkları daha yüksekti.  Olumsuz dedikoduların dedikodu yapanlar üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir. Stanford ve UC Berkeley'deki araştırmacılar, insanların bencilliklerinden dolayı bir gruptan dışlandıklarında, yabancılaştıkları insanların onayını yeniden kazanmak için yollarını yeniden düzenlediklerini keşfettiler. 

Dedikoduların bugüne kadarki en olumlu değerlendirmesi antropolog ve evrimsel psikolog Robin Dunbar'ın izniyle geliyor. Bir zamanlar Dunbar’ın hesabına göre, primat atalarımız tımar yoluyla bağlandı, karşılıklı geri kaşıma, yırtıcıların saldırısı durumunda karşılıklı kendini savunmayı sağladı. Ancak hominidler daha zeki ve daha sosyal hale geldikçe, grupları tek başına tımar ederek birleşemeyecek kadar büyük hale geldi. Bu, dilin ve geniş çapta tanımlanmış dedikoduların devreye girdiği yerdir. Dunbar, diğerleriyle ve diğerleriyle ilgili boş konuşmanın ortak bir kimlik hissi verdiğini ve çevrelerinin daha fazla farkında olmalarını sağladığını ve böylece nihayetinde Talmud, Pascal ve Ann Landers gibi medeniyet zaferleri doğuracaktı.

Bu yüzden bir dahaki sefere kiri yıkamak istediğinizde korkmayın, aslında işbirliğini teşvik ediyor, başkalarının özsaygısını arttırıyor ve insan ailesinin temel görevini yerine getiriyor olabilirsiniz. Zaten böyle duydum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.