Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ozon Yok Edici Maddeler 1955 ve 2005 yılları arasında Kuzey Kutbu Isınmasının Yarısına Neden Oldu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ozon Yok Edici Maddeler 1955 ve 2005 yılları arasında Kuzey Kutbu Isınmasının Yarısına Neden Oldu

Bilim adamları, 1980'lerde yasaklanmış olan ozonu yok eden maddelerin 1955 ve 2005 yılları arasındaki Kuzey Kutbu ısınmasının yarısından sorumlu olabileceğini söyledi. Bu, yasakların etkisi devam ettikçe, gelecekte Arktik'te ısınma hızının azaldığı anlamına gelebilir.

BBZ9242.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Ozon tabakasını incelten maddeler (ODS) 1920'li ve 30'lu yıllarda geliştirilen sentetik kimyasallardır. Araştırmacılar, soğutucu, çözücü ve itici gaz olarak kullanıldıklarında 1950'lerde popüler oldular. Maddeler en iyi ozon üzerindeki zararlı etkileri ile bilinir ve Antarktika'nın üzerinde bir delik oluşur. Ancak aynı zamanda oldukça güçlü sera gazlarıdır.

Araştırmacılar, Doğa Kar Değişimi'nde "Karbondioksitin baskın rolü tartışılmazken, yirminci yüzyılın ikinci yarısında bir başka önemli antropojenik [sera gazı] yayımı da yapıldı."

New York, Columbia Üniversitesi'nden Lorenzo Polvani tarafından yönetilen ekip, bunun, ODS'nin ilk kez ısınma etkilerinin nicelleştirildiğini söylüyor.

İki farklı iklim senaryosuna bakmak için bir iklim modeli kullandılar. Birinde, ekip 1955 ile 2005 arasında ölçülen tüm doğal ve beşeri emisyonları girdi. Diğerinde, ODS'yi ve ozon üzerindeki etkilerini ortadan kaldırdı.

Bu, ODS'nin iklimi nasıl etkilediğini görmelerini sağladı. Bulgular, kimyasalların Arctic yüzey ısınmasının yaklaşık yarısından ve 1955 ile 2005 yılları arasında Arctic deniz buz kaybının yarısından sorumlu olduğunu göstermektedir. ODS'nin dünya çapındaki toplam ısınmanın yaklaşık üçte birini oluşturduğu görülmektedir.

Araştırmacılar, OKB'lerin yüksek ısınma etkinliğine sahip olduklarını, bu da birim başına daha fazla ısınmaya neden oldukları anlamına gelir ve bu da karbon dioksit ve metan da dahil olmak üzere bir dizi diğer sera gazlarının ısınmasına neden olur.

Montreal Protokolü 1989'da yürürlüğe girdiğinden beri atmosferik ODS konsantrasyonları azaldı. Anlaşma, bilim adamları ODS'nin Antarktika'nın üzerindeki ozon tabakasında güneşten zararlı UV ışınlarına izin veren bir delik oluşturduğunu keşfettikten sonra 197 ülke tarafından imzalandı ve imzalandı. filtrelenmemiş Dünya'ya ulaşmak için.

Devre dışı bırakmanın bir sonucu olarak, delik şimdi kapanıyor gibi görünüyor. Geçen yıl, AB Kopernik Atmosfer İzleme Servisi bilim adamları 30 yıl içinde en küçük olabileceğini söyledi.

Son araştırmanın araştırmacıları, aşamalı olarak kaldırmanın, Kuzey Kutbu'nda ısınmayı ve buz erimesini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kolombiya'nın Uygulamalı Fizik ve Uygulamalı Matematik Bölümü'nde profesör olan Polvani yaptığı açıklamada, "Konuştuğumuz gibi iklim hafifletme etkiliyor, çünkü Montreal Protokolü sayesinde bu maddeler atmosferde azalıyor." Dedi. "Gelecek yıllarda küresel ısınmaya daha az katkıda bulunacaklar. Bu iyi bir haber."

Sonuç olarak, ekip şunları yazdı: "ODS, küresel iklim sisteminde önemli oyunculardı. Bulgularımızın gelecek için de etkileri var, çünkü devam etmekte olan ODS'nin aşamalı olarak kaldırılması, Arktik ısınmayı ve deniz-buz erimesini önemli ölçüde azaltacaktır. önümüzdeki on yıllarda. "

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.