Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şehrin sesi: Akbank caz festivali


marti_name

Önerilen İletiler

Şehrin sesi: Akbank caz festivali

Dünyanın önemli caz isimlerini İstanbul’a getiren, birçok müzikseverin, caz müziğiyle yakınlaşmasına katkı sağlayan Akbank 16. Caz Festivali, 4 - 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor.

 

 

 

2477381wa7.jpg

 

 

 

Güncelleme: 02:40 TSİ 02 Ekim 2006 PazartesiİSTANBUL - Bu yıl Arif Mardin’e ithaf edilen Akbank Caz Festivali, uzun bir aradan sonra bu yıl, İzmir ve Ankara’daki cazseverleri de selamlayacak.

 

 

 

 

FESTİVAL, 4 EKİM’DE AYA İRİNİ’DE BAŞLIYOR...

Kurt Elling

 

Sadece caz tutkunlarının değil, birçok müzikseverin de vazgeçemediği bir festival haline gelen Akbank 16. Caz Festivali, 4 Ekim’de, Aya İrini’de kompozitör, aranjör ve şarkı yazarı kimliklerinin yanında, dört oktavlık zengin bariton vokaliyle caz dünyasının en önemli isimlerinden Kurt Elling’in muhteşem konseriyle başlayacak.

 

Festival aynı gece, Archie Shepp - Attica Blues, Pharoah Sanders - Tauhid, Marion Brown - Three for Shepp ve Grammy ödülleri sahibi ünlü caz piyanisti Dave Burrell’ı (Db3), Babylon’da cazseverlerle buluşturacak.

 

 

Dave Burrell (Db3)

 

 

 

 

5 Ekim

Enerji yüklü punk caz karışımıyla rock dinleyicisinin içindeki estetik düşkününü, caz hayranlarının da heyecanlı kişiliğini ortaya çıkaran Acoustic Ladyland ile post-caz döneminin en heyecan verici örneklerinden Polar Bear’in peşpeşe gerçekleştirecekleri canlı performans, 5 Ekim’de Babylon’da izlenebilecek.

 

 

Acoustic Ladyland ve Polar Bear

 

 

 

Aynı gün Dave Burrell, Akbank Sanat Merkezi’ndeki atölye çalışmasında yer alarak katılımcılara eşsiz bir deneyim yaşatacak.

 

 

Alice Russell

 

6 Ekim

Kristal berraklığındaki vokaliyle tüm dünyanın olduğu gibi Massive Attack’ın dahi dikkatini çekip yeni albümlerinde birlikte çalışmayı planladığı Alice Russell, 6 Ekim’de Babylon’da sahne alacak. Blues, soul, funk, caz ve hatta gospel’e kadar uzanan ve izleyicileri sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkaracak olan Russel’ın ardından TM Juke Live Quantic Dj Set, Babylon sahnesinde olacak.

 

 

Uzel Ametis Klarnet Beşlisi

 

Aynı tarihte, klarnet için yazılmış oda müziği repertuarını tanıtma amacıyla çalışmalar gerçekleştiren Uzel Ametist Klarnet Beşlisi, Akbank Sanat Merkezi’nde ünlü klasik, folk ve caz müziği eserlerinden çok sayıda uyarlamalar sunacak.

 

7 Ekim

Akbank 16. Caz Festivali, 7 Ekim tarihinde üç ayrı mekanda sahne alacak müzisyen ve gruplarla müzik dolu bir gece yaşatacak.

 

 

Ayşe Tütüncü Trio (üstte) ve The Ramon Valle Quartet

 

Caz dünyasının “Çeşitlemeler” albümüyle tanıdığı Ayşe Tütüncü, 2004’te hayata geçirdiği “Ayşe Tütüncü Trio”yla Babylon’da sahne alacak.

 

Üçlünün ardından tüm dünyada piyano virtüözü ve dahi bir besteci olarak ünü hızla yayılan “The Ramon Valle Quartet” çağdaş cazı, zengin bir yaklaşımla Babylon’da sunacak.

 

Aynı gece, Cengiz Baysal, Akbank Sanat Merkezi’nde, “Candy and Milkshake” ile müziğin iki farklı ucu arasındaki sürprizleriyle şaşırtacak.

 

Festival’in aynı tarihteki 2 ayrı etkinliği ise, Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde gerçekleşecek.

 

 

Psapp ve King Britt (sağda)

 

 

 

Amerikan televizyonunun popüler dizisi Grey’s Anatomy’deki parçaları “Cosy in the Rocket” ile üne kavuşan elektro-akustik topluluk Psapp’ın ardından, deep-house, hip-hop, broken beat, nu-jazz, funk ve afro-tech türlerinin ünlü dj ve prodüktörü King Britt, “Nova Dream Sequence Live” projesiyle, dans tutkunlarını hareketli bir geceye davet edecek.

 

 

CazYapJazz

 

8 Ekim

“Alvin Curran, Fred Frith, Cenk Ergün” üçlüsü, enerjik ve ışıltılı müzik gösterisini, 8 Ekim’de, Babylon’da gerçekleştirecek. Cenk Ergün ve üçlüsünün ardından, “CazYapJazz” Babylon’da sahne alacak. Semih Yanyalı ve Murat Küçükboyacı, Kasımpaşa’nın Roman havalarıyla hayat bulan sokaklarından, Londra’nın elektronik müzik çalınan kulüplerine hatta Newyork’un caz doğaçlamarıyla dolu barlarına uzanacak.

 

9 Ekim

İki yıldır çalışmalarını İstanbul’da sürdüren vurmalı çalgılar ustası William Cardoso, yeni projesi “El Pluma Band” ile geleneksel Küba standartlarını latin ve caz coğrafyasına taşıyan konseriyle, 9 Ekim’de Babylon’da olacak.

 

 

El Pluma Band

 

 

 

Cardosa’ya “Pluma Band” projesinde ünlü basçı Tony Jones ile genç ve yetenekli piyanist Çağrı Sertel eşlik edecek.

 

İZMİR ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE... (9-10 EKİM)

Dhafer Youssef

 

Sufi geleneği ile birlikte mistik öğeleri günümüz modern caz arenasına ustalıkla taşıyan, udunu neredeyse şiirsel bir güçle kullanan Dhafer Youssef, İzmir Atatürk Kültür Merkezi’nde İzmirliler’e caz keyfi yaşatacak.

 

Performansına adını veren son albümü ‘Divine Shadows’tan da şarkılar sunacak olan Youssef, izleyicilerle geçtiğimiz beş yıllık müzikal hikayesini paylaşacak.

 

İstanbul konserini tamamlayan El Pluma Band, Youssef’in ardından 10 Ekim’de İzmirliler’le buluşacak.

 

ANKARA MEB ŞURA SALONU’NDA... (10-11 EKİM)

Festival kapsamında, El Pluma Band ve Dhafer Youssef, İzmir konserlerinin ardından caz keyfini Ankara’ya taşıyacaklar.

 

10 Ekim’de Dhafer Youssef, 11 Ekim’de ise El Pluma Band, Ankara MEB Şura Salonu’nda Ankaralılar’ı selamlayacak.

 

10 Ekim

Miles Davis’in 70’li yılları ve Stockhausen ile karşılaştırılan Norveç cazının en heyecan verici gruplarından biri olarak gösterilen Supersilent, 10 Ekim’de Babylon’da sahne alacak.

 

 

Supersilent

 

 

 

Son yılların en iddialı ve usta emprovize müziklerinden birini yaratan, özgün soundları, rock, electronica, caz ve çağdaş melodilerin arasında soluk alıp veren Supersilent, muhteşem performansıyla müzikseverlerin nefesini kesecek.

 

 

Cuong Vu

 

11 Ekim

11 Ekim’de, eleştirmenler tarafından genç kuşak yenilikçi müzisyenlerin önde gelen isimlerinden biri olarak kabul ettiği Cuong Vu’yu Babylon ağırlayacak.

 

Bugüne kadar, Pat Metheny, Laurie Anderson, David Bowie, Dave Douglas, Myra Melford, Cibo Matto, Mitchell Froom ve Chris Speed’e trompetiyle eşlik eden ve albümlerinde kendine özgü tekniği ile her türlü tarz ile sesin tüm sınırlarını bulandırmayı başaran Cuong Vu ve grubu yaptıkları müzikle sınırları zorlayacak.

 

Dhafer Youssef, 11 Ekim’de İstanbul’da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda cazseverlerin karşısında olacak.

 

12 Ekim

Babylon, 12 Ekim tarihinde ise, müzikal referansları 70’lerin soul ve funk’ından, punk/hard-core punk ile breakbeat ve rap’e kadar uzanan ve görsel malzemeleriyle de dikkat çeken 4 scratch ustasının oluşturduğu “Birdy Nam Nam”‘ın harikalar yaratmasına sahne olacak.

 

 

Birdy Nam Nam ve Yurdal Çağlar Trio

 

 

 

Akbank Sanat Merkezi de aynı gün, grup içinde müzikal etkileşime açık bir yapıyı izleyiciyle paylaşacak olan Yurdal Çağlar Trio’sunun muhteşem konserine evsahipliği yapacak.

 

 

Lee Konitz - Ohad Talmor String Project

 

Günümüz modern caz dünyasının en önemli ve yetenekli dörtlüsü ile festival takipçilerini tutku ve heyecan dolu bir müzik serüvenine çıkaracak, caz standartları ve geleneksel teknikler arasında ustalıkla dolaşırken neredeyse bir ip cambazının yaşattığı dinmeyen heyecanı izleyicilerine yaşatacak olan Lee Konitz - Ohad Talmor String Project’in konseri ise, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda aynı tarihte gerçekleşecek.

 

 

Joao Bosco

 

13 Ekim

Akbank 16. Caz Festivali programının 13 Ekim gününde ise, Grammy ödüllü Kübalı piyano virtüözü Gonzalo Rubalcaba ile efsanevi Brezilyalı solist, besteci ve gitar ustası João Bosco, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek olan performanslarında, iki ülke müziği arasındaki ritmik, melodik ve tematik ilişkiyi ortaya çıkaracak.

 

 

Richard Galliano

 

Müzikseverleri farklı coğrafyalara taşıyacak olan muhteşem ikilinin ardından günümüz müzik dünyasında akordeonu hala ilgi çeken bir enstrüman olarak yaşatmayı başaran, Astor Piazzolla’yı en iyi yorumlayan Richard Galliano, Cemal Reşit Rey’de sahne alacak.

 

Galliano, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzik ziyafeti verirken, Orient Expressions - İmer Demirer - Leo Tardin, Babylon’da ethno-jazz temalı emprovize bir programla sahne alacak.

 

 

Orient Expressions - İmer Demirer - Leo Tardin

 

 

 

Farklı permutasyonlarda ancak aynı çizgide Avrupa’da ve Türkiye’de birçok performans ve proje gerçekleştiren Islak Köpek ise, aynı tarihte Akbank Sanat Merkezi’nde her biri farklı geçmiş ve birikime sahip elemanlarının deneyimleriyle ortaya çıkan zengin müziklerini izleyicilerle paylaşacak.

 

 

Islak Köpek

 

 

 

 

14 Ekim

Akbank 16. Caz Festivali’nin son günü olan 14 Ekim de muhteşem geçecek. Bir trompet virtüözü oluşunun yanı sıra çok sayıda enstrümanı ustalıkla çalabilen, caz ve dünya müziği ile ilgili orjinal fikirleriyle ünlü besteci Wadada Leo Smith ile sufi dünyasının en önemli isimlerinden neyzen Süleyman Erguner birlikte Cemal Reşit Rey Konser Salonu sahnesinde olacak.

 

 

Wadada Leo Smith (solda), Dr. Lonnie (ortada) ve Nicolas Repac (sağda)

 

 

 

Yaklaşık 50 yıllık bir kariyere sahip olan, hard bop, soul ve caz’ın en önemli isimlerinden alto saksofon virtüözü Lou Donaldson ile DownBeat tarafından sayısız kez müzik dünyasının en iyileri arasında gösterilen Dr. Lonnie, Cemal Reşit Rey Konser Salonu sahnesini Wadada Leo Smith ile Süleyman Erguner’den devralacak.

 

50 ve 60’ların swing klasiklerini sihirli değneği ile yeniden şekillendiren Fransız gitarist ve aranjör Nicolas Repac, festival kapsamında Babylon’un son konuğu... Repac, 14 Ekim’de Babylon’da sunacağı yeni projesinde elektro caz tınılarını, yeni keşifler, fikirler ve sezgilerin ışığı ile aydınlatarak, içgüdüsel , saf ve titizlikle hazırlanmış sample ve ritmik girdaplarıyla dinleyicisini bir rüya atmosferine taşıyacak.

 

Akbank Sanat Merkezi de, caz-fusion üçlüsü Atmosfer ile festival izleyicilerine veda edecek.

 

Atmosfer

 

 

 

Türk caz, caz-füzyon ve modern caz müziğine önemli katkılarıyla tanınan Atmosfer, yaklaşık 15 yıllık bir aradan sonra festival kapsamında yine biraraya gelecek ve caz severlerin tutulmaktan büyük keyif alacakları müzik fırtınalarını estirecek.

 

 

 

 

 

BİLETLER HAKKINDA...

Pozitif’in organizasyonu ile gerçekleştirilen festivalin Ankara ve İzmir konserleri Akbank Exi26 sponsorluğunda yapılacak. Ayrıca Axess kredi kartı ile bilet satışlarında %10 indirim uygulanacak.

 

Festival biletleri temin adresleri:

Biletix

www.biletix.com (216) 556 98 00

Cemal Reşit Rey Gişesi

(212) 248 08 63

Babylon Gişesi

(212) 292 73 68

Akbank Sanat

(212) 252 35 00

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.