Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

gloria

Önerilen İletiler

 

KARACİĞERİN İŞLEVİ

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından biridir, öyle ki 500 den fazla hayati fonksiyonumuz (detoksifikasyon, hormonların düzenlenmesi, protein sentezi, sindirim, kırmızı kan hücrelerinin ayrışması...)  karaciğere bağlı gerçekleşmektedir üstelik çalışmasıyla tüm diğer organların çalışmasını etkilemektedir. Vücudumudaki kan oranının yüzde 13'ünü yani yarım litre kanı kendi bünyesinde tutabilmektedir. 

 

karacigerin-gorevleri-fonksiyonlari.jpeg

karaciğerin görevlerinden bazılarını şöyle bir açıklayacak olursam:

Vücudumuzun zehirden ve alkolden temizlenmesi

Vücudun kendi kendini onarmasına yarayan kimyasalların üretilmesi 

Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşması

Kanın pıhtılaşmasını

Şekeri vitamin ve demirin depolanması

Glikozun glikojene dönüştürülmesi, enerji gerektiğinde glikojenin tekrar glikoza dönüştürülmesi ve gerektiğinde glikozun düzenlenmesi 

Kan plazması için belirtili proteinlerin üretimi

Vücuttaki yağların yaşınması için kolestrol ve özel protein üretimleri

Sindirim sırasında atıkların vücuttan atılması ve ince bağırsaktaki yağların parçalanmasına yardımcı olan safra üretiminin salgılanması gibi özelliklerinden bahsedebilirim. 

 

5d3be9492af1071b2c3452fd.jpg

Peki bu kadar değerli olan bir organımızı korumak için neler yapmalıyız ben en çok konunun bu kısmıyla ilgileniyorum. Önce karaciğerlerin korunmasından şöyle madde başlıklarıyla kısaca bir bahsedeyim sonraki iletilerde de korumak için ne yiyip içmeliyiz onlardan bahsedeyim. 

Alkol karaciğerimizin en ama en büyük düşmanıdır. Mümkünse alkol tüketimini tamamen bitirmek ya da azaltmak

Eczanelerden gelişigüzel ilaç almamak ve evde gelişigüzel ilaç kullanmamak

Düzenli egzersiz yapmak

Yağlı ve karbonhidrat değeri yüksek gıdaları azaltıp bunun yerine bol boool sebze ve meyve tüketmek. 

 

pankreasca7.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KARACİĞERİ DESTEKLEYEN, KARACİĞER DOSTU YİYECEKLER

 

ÇİĞ SARIMSAK toksin atar. Sarımsak çok iyi bir antioksidandır, karaciğer enzimlerini harekete geçirip toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. İçeriğindeki sülfür karaciğerlerin işlevine yardım eden enzimin üretilmesini destekler. 

Garlic-Sarimsak-yeni.jpg

AVOKADO sağlıklı yağ alımı için en uygun sebze olduğu gibi vücutta biriken zararlı yağ asitlerini yok eder. İçeriğindeki omega 6 sayesinde karaciğerlerin yenilenmesine ve hücrelerin toparlanmasına yardımcı olur. Yine de günde 1 taneden fazla yememek gerekir. 

 

6agustosavakadograf-2.jpg

ÜZÜM VE ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ yapılan pek çok araştırmaya göre üzüm ve üzüm çekirdeği karaciğer hasarları üzerinde olumlu etki göstermiştir. Karaciğerin kendi kendini temizleyerek vücudu toksinlerden arındırmasına destek olur. Bazı kaynaklara göre ayda üst üste 4 gün sabahları bir bardak üzüm suyu içmenin faydası oldukça fazladır. 

kara-uzum_1054686.jpg

HİNDİBA vitamin yönünden zengin olup aynı zamanda sodyum, potasyum ve kalsiyum içerir. Karaciğerde meydana gelebilecek problemler üzerinde etkili olacağı gibi karaciğerin fonksiyonlarını destekler, sindirimi kolaylaştırır.

karaciger-yaglanmasi-icin-karahindiba-tu

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BRÜKSEL LAHANASI sülfür içeren bileşikler içeriğiyle karaciğeri hasardan koruyup aşırı hormon ve toksinlerin vücuttan atımını kolaylaştırır, aynı zamanda karaciğeri de yeniler. 

33bruksel-lahanasi.jpg

İnanmayacaksınız ama KAHVE karaciğer sağlığı açısından en faydalı içeceklerden birisi hatta öyle ki karaciğer hastalığınız varsa bile iyileşmesinde katkı gösterdiği ortaya çıkmış. Gün içinde ard arda kahve içtiğinizde kendinizi kötü hissediyorsanız artık hissetmenize gerek de yok çünkü özellikle bu insanların siroz ya da kalıcı karaciğer hasarı olma riski de çok azalıyormuş. Günde en az üç bardak kahve içmesi öneriliyor çünkü böylece karaciğer hastalığının başlıca belirtisi olan yağ ve kollajen birikimi önlenebiliyormuş. Ayrıca kahvenin antioksidan olması nedeniyle de vücutta doğal olarak üretilip hürelere zarar verebilecek olan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getiriyormuş. 

filtre-kahve-nedir-nasil-yapilir-nasil-i

 

Tabii ki ENGİNAR içeriğinde bulunan Silymarin maddesi nedeniyle hücrelerin hasar görmesini engellemektedir. Aynı zamanda içerdiği fiber, magnezyum, folat ve nedeniyle karaciğer kanserinin gelişmesini önlemekte de faydalı olmaktadır. Ayrıca kolesterolü düşürür karaciğer yağlanmasını önler.

artichokes-enginar-bitki-2.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.