Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alibabanın Kurucusu Jack Ma, Çin'in tartışmalı 72 saatlik çalışma saati uygulamasını onayladığını açıkladı


Önerilen İletiler

  • Admin

Alibabanın Kurucusu Jack Ma, Çin'in tartışmalı 72 saatlik çalışma saati uygulamasını onayladığını açıkladı

Reuters-JackMa.jpg

Çin'in en zengin adamlarından biri, ülkenin en büyük teknoloji endüstrisindeki 12 saatlik çalışma kültürünü onayladığı için hedef tahtasına döndü. 

E-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, son günlerde Çin'de bilindiği şekilde "996" olarak bilinen Çin çalışma yasasına destek olarak sosyal medyada gönderdiği mesajlar büyük tepki çekti. Sayı, haftanın altı günü sabah 9'dan akşam 9'a kadar çalışmayı ifade ediyor ve ülkenin büyük teknoloji şirketleri ve yeni kurulan şirketler arasında ortak payda olduğu belirtiliyor.

Jack Ma Eğer işimizden hoşlanıyorsak yani "Hoşlandığımız şeyleri bulursak, 996 sorun değil," dedi. “Eğer işinden hoşlanmıyorsan, her dakika işkence” diye ekledi.

Ma'nın yorumları, Çin sosyal medya kullanıcılarından büyük eleştiriler aldı.

“Evde bakıma muhtaç yaşlıları (veya) şirkete ihtiyacı olan çocukları hiç düşündünüz mü?” Ma'nın gönderisine yanıt olarak, çevrimiçi moniker stupidcan123 ile bir Weibo kullanıcısı yazdı. "Eğer tüm işletmeler 996 programını uygularsa, hiç kimsenin çocuğu olmayacak", zaman eksikliğinin önceliklerini söylediler.

Çin devlet medyası ayrıca, Ma'nın görevine doğrudan atıfta bulunmadan, personelin uzun saatler içinde ofiste kalmasını sağlayan şirketleri çarptı. Devlet gazetesi People's Daily gazetesi Pazar günü yayınlanan bir yorumda, "Çok çalışmayı ve bağlılığı savunmak, fazla mesai zorlamak anlamına gelmez" dedi. "996 fazla mesai kültürünün zorunlu olarak uygulanması, sadece işletme yöneticilerinin kibirini yansıtmaz, aynı zamanda haksız ve pratik değildir."

'Sadece fazla mesai değil'

Ma, uzun saatler çalışmanın pratiğini savunmak niyetinde olmadığını, ancak bunu yaparak çalışanlara "bir ödül vermek" istediğini söyledi.

"Gerçek 996 sadece fazla mesai değildir," diyerek, herkesin kendi yaşam tarzını seçme hakkına sahip olduğunu, ancak daha kısa saatlerde çalışanların ", sıkı çalışmanın mutluluğunu ve ödüllerini tatmayacağını" söyledi.

Ma tartışmasız Çin'in en tanınmış girişimcisi. Teknoloji kralı ünlü olarak fakir bir ailede doğdu ve akademik olarak başarılı olamadı. Arkadaşlarından bir araya gelen nakit parayı kullanarak Alibaba'ya başladı.

54 yaşındaki yönetici ilk kez, Perşembe günü Çin'in uzun çalışma saatleri konusundaki tartışmaya girdi; Alibaba çalışanlarına 996 civarında yaptığı açıklamada şirketin Weibo hesabına yorum yapıldı. Annem 12 saat çalıştığı için hiç pişman olmadığını söyledi.

“Ben şahsen 996'nın büyük bir nimet olduğunu düşünüyorum” dedi. "Ekstra çaba ve zaman ödemeden istediğiniz başarıyı nasıl elde edersiniz?"

Ma, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Alibaba'nın olası çalışanlarının başarılı olmak istiyorlarsa günde 12 saat çalışmaya hazır olması gerektiğini ekledi. "Ya da neden katılmaktan hoşlanmıyorsunuz? Sekiz saat rahatça çalışanlar eksik değil" dedi.

Çin'in teknoloji endüstrisindeki diğer yüksek profilli rakamların, teknoloji endüstrisinde uzun çalışma saatleri savunduğu bildiriliyor. Alibaba rakibi JD.com'un kurucusu Richard Liu'nun, şirkette yeterince "slacker" olarak çalışmayan çalışanları eleştirdiği bildirildi.

Alibaba sözcüsü, Ma'nın sosyal medya yayınları veya şirketin fazla mesai politikası hakkındaki yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Yüksek teknoloji sektöründe uzun iş günleri Çin'e özgü değil. Tesla kurucu ortağı Elon Musk daha önce, elektrikli araç üreticisi üretim gecikmeleriyle uğraşırken haftada 120 saate kadar çalıştığını söyledi.

Geçtiğimiz yılın kasım ayında Twitter'da sosyal medya sitesi Twitter'da "Çalışmanın daha kolay yerleri var, ancak haftada 40 saatte hiç kimse dünyayı değiştirmedi."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.