Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Basitçe Boeing 737 MAX skandalı - Kötü bir yazılımdan daha fazlası


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Basitçe Boeing 737 MAX skandalı - Kötü bir yazılımdan daha fazlası

Boeing737MGN.jpg

Boeing yöneticileri, şirketin dünyanın en çok satan uçağı olan 737 Max 8'in neden geçtiğimiz aylarda iki kez düştüğünü, Ekim ayında Jakarta'dan, Endonezya'dan ve ardından Mart ayında Addis Ababa'dan Etiyopya'dan ayrıldığını açıklıyor. Yöneticiler 27 Mart'ta sebebin bir yazılım sorunu olduğunu ve yeni bir yazılım güncellemesinin sorunu çözdüğünü iddia ettiler.


Ancak olayların bu açık ve kapalı versiyonu, havacılık basınındaki çalışkan muhabirlerin Asya, Avrupa, Kanada ve ardından ABD'nin uçakları topraklamasından bu yana geçen haftalarda ortaya çıkardığı şeylerle çelişiyor.

Hikaye, dokuz yıl önce Boeing'in temel çizgisi için büyük bir tehditle karşı karşıya kalmasıyla başladı ve havayolunu sertifikasyon süreci boyunca bir dizi tortu fırlatmaya yönlendirdi; Şirket, proje hakkında zor sorular sormak yerine, yabancı bir rakip tarafından tehdit edildi.

Düzenleyici sistemde olanların özellikleri hala ortaya çıkmaktadır (ve yöneticilerin güvencelerine rağmen, uçuşlarda neler olduğunu henüz bilmiyoruz). Ancak büyük tablo ortaya çıkıyor: Büyük bir işveren büyük bir finansal tehditle karşı karşıya kaldı ve kısa vadeli politika ve açgözlülük, düzenleyici sistemin bütünlüğü yüzünden kazandı. Bu bir skandal.

737'ye karşı Airbus 320 rekabeti,

Piyasada birçok farklı yolcu uçağı var, ancak yalnızca iki çok benzer dar gövdeli uçak iç (veya Avrupa içi) seyahate hükmediyor. Bunlardan bir tanesi, uçağın ne kadar süreceğine bağlı olarak A318, A319, A320 veya A321 modelleriyle Avrupalı Airbus’ın 320 ailesi. Bu dört model, tasarım gereği, aynı uçuş güvertelerine sahiptir, böylece pilotlar onları birbirleriyle değiştirilebilir şekilde uçuracak şekilde eğitilebilir.

320 aile, Boeing'in 737 olarak adlandırdığı, 737-600, 737-700, 737-800 ve 737-900 olan bir grup uçakla rekabet ediyor ve daha büyük sayıları gösteriyor. Bunlardan bazıları, aynı zamanda, ismine bir ER eklenmiş genişletilmiş modellerdir ve muhtemelen tahmin edeceğiniz gibi, daha uzun aralıkları vardır.

Önemli olarak, 737'nin birçok farklı tadı olmasına rağmen, hepsi bir anlamda aynı düzlemdir, tıpkı 320 aile düzleminin tümü aynı düzlemdir. Örneğin Southwest Airlines, yalnızca farklı 737 varyantı uçurarak genel operasyonlarını kolaylaştırıyor.

Hem 737 hem de 320 çok farklı tatlar içeriyor, bu nedenle havayollarında hangi uçağın tam olarak hangi rotayı uçması gerektiği konusunda birçok seçenek bulunuyor. Ancak bu pazarda sadece iki oyuncu olduğundan ve teklifleri temelde benzer olduğu için, uçak pazarının bu dilimine yönelik rekabet hem yoğun hem de garip bir şekilde sınırlıdır. Bir şirket diğerine göre net bir teknik avantaj elde ederse, kaybeden şirket için küçük bir felaket olur.

Ve Boeing'in karşı karşıya olduğunu düşündüğü şey de buydu.


A320 neo Boeing için sorun oldu

Jet yakıtı havayolları için büyük bir maliyettir. Büyük ölçüde toplu iş sözleşmesi ve yolcu başına asgari uçuş görevlisi oranı gerektiren düzenlemelerden kaynaklanan işçilik maliyetleri ile yakıt, maliyet merkezi havayollarının en fazla bir şey yapma kapasitesine sahip olduğu maliyet merkezidir. Sonuç olarak, yakıt verimliliğinin arttırılması, havayolu üreticileri arasındaki rekabetin ana dayanaklarından biri olarak ortaya çıkmıştır.

105817229-1553696343192rts2f2nv.530x298.

2010 yılına geri dönerseniz, Boeing'in bu konuda gerçek bir problemi var gibi görünmeye başladı.

Airbus, A320neo adlı “neo” anlamına gelen ve “yeni motor seçeneği” anlamına gelen A320 ailesinin güncellenmiş bir versiyonuyla çıkıyordu. Bununla birlikte, temelde aynı uçak gövdesinde olanın üzerine monte edilebilir. Bu, hem yeni motorların tasarlanmasında hem de eski uçak gövdesi ile nasıl çalışılacağının çözümlenmesinde önemsiz bir mühendislikti, ancak bir sürü paraya mal olmasına rağmen, temel olarak işe yaradı. Ve Boeing'in cevap verip vermeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

İlk kelime, olmayacaktı. CBS Moneywatch’ın Brett Snyder’in Aralık 2010’da yazdığı gibi temel sorun, yeni nesil daha verimli, daha büyük çaplı motorları 737’ye tokatlayamamanızdı:

    Boeing'in sorunlarından biri, 737'ye A320'den daha fazla yeni motor koymak için daha fazla çaba harcaması. 737 toprağa A320'den daha düşüktür ve yeni motorların çapı daha büyüktür. Bu yüzden her iki üreticinin de işi yapması gerekecek olsa da, Boeing adamları uçağı kaldırmak için daha fazla işi yapacaktı. Mevcut filo ile ortaklığı azaltırken daha pahalıya mal olacak. Geçen haftadan bildiğimiz gibi, azaltılmış ortaklıklar, havayolları için daha yüksek maliyetler anlamına geliyor.

Bu şartlar altında, Boeing’in en iyi seçeneği sadece birkaç yıl boyunca isabet almak ve tamamen yeni bir uçak tasarlarken 737’leri indirimli bir fiyata satmaya başlayacağını kabul etmekti. Bu, elbette, zaman alıcı ve pahalı olacaktır ve bu arada, muhtemelen Airbus'a bir sürü dar vücut satışı kaybedecektir.

737'nin ilk versiyonu ilk olarak 1967'de uçtu ve kanat ve pist arasında ne kadar yükseklik bırakılacağına dair onlarca yıllık bir karar, onları 21. yüzyıl motor teknolojisinden mahrum bıraktı; .

Olmadıkça.

Boeing zaten çok büyük motorları kullanmaya karar verdi.

Şubat 2011'in sonlarında, Boeing başkanı ve CEO'su James McNerney, tamamen yeni bir uçak tasarlama planına bağlı kalıyordu.

Bir analist çağrısında “Henüz tüm bu durumu değerlendirmeyi bitirmedik”, ancak şu anki önyargımız on yıl sonunda, bir sonraki dönemin başında yepyeni bir uçak olan daha yeni bir uçağa geçmek. onyıl. Müşterilerimizin bizi bekleyeceği kanısındayız. ”

Ancak Ağustos 2011'de Boeing, 496 motorlu Boeing 737 uçağı için beş farklı havayolundan sipariş verdiğini açıkladı.

Olanları tam olarak belli etmedi, ancak çizgiler arasında okuma, müşterileriyle konuşurken Boeing'in havayollarının onları beklemeyeceği sonucuna vardığı anlaşılıyor. Bazı kritik taşıyıcı kitleleri (American Airlines, özellikle etkili gibi görünüyor), Boeing'in 737 alıcıya bir süre önce değil, bir Boeing çözümü sunması gerektiğine karar verdiği Airbus ekipmanlarına geçme tehdidinde yeterince güvenilirdi.

1553931105751.jpg

Uçağa uymayan yeni bir motor yerleştirmeyi taahhüt etmek, Fyre Festivali’nin “hadi yapalım ve efsane olalım, dostum” anının kurumsal versiyonuydu ve şaşırtıcı bir şekilde bir dizi mühendislik ve düzenleme sorununa yol açtı.
Eski bir uçakta yeni motorlar

Sektörel ticaret yayını Leeham News and Analysis, Mart ayında daha önce açıkladığı gibi, Boeing mühendisleri, şirketin planı henüz inşa edilmediğinde bile, 737 Max olan konsept üzerinde çalışıyorlardı.

Mart 2011'de Uçak Teknolojisi ile yapılan röportajda, 737 ürün geliştirmesinin başı olan Mike Bair, yeniden yapılanmanın mümkün olduğunu söyledi.

“Üzerinde oldukça kapsamlı bir mühendislik çalışması yapıldı” dedi. “Kanadın altından yeterince büyük bir motor almanın bir yolunu bulduk.”

Buradaki sorun, bir uçağın birbirine bağlı büyük ve karmaşık bir parça ağı olmasıdır. Motoru 737 kanadı altına almak için, mühendisler motorlu kepçeyi uçakta daha yükseğe ve daha öne monte etmek zorunda kaldılar. Ancak motorlu kepçeyi hareket ettirmek (ve uçağın burnunda meydana gelen bir değişiklik) uçağın aerodinamiklerini değiştirdi, öyle ki uçağın yüksek bir açıyla düzgün bir şekilde idare edememesi sağlandı. Bu da, Manevra Karakteristiklerinin Arttırma Sisteminin (MCAS) oluşturulmasına yol açtı. Çoğu durumda saldırı açısı sorununu düzeltti, ancak pilotların MCAS tarafından geçersiz kılmadan uçağı doğrudan kontrol etmesini zorlaştırdığı diğer durumlarda yeni sorunlar yarattı.

Çarşamba günü, Boeing sorunu düzelttiğini söyleyen bir yazılım yaması çıkardı ve FAA'yı kabul etmeye ikna etmeyi umuyor.

Ancak, asıl sorunun gerçekten yazılım olmadığını unutmayın; bir sürü başka sorunu aşmak için yazılımı kullanma çabasıyla.

Ne de olsa, 737 Max projesinin bütün amacının, yeni düzlemin eski düzlemle aynı olduğunu söyleyebildiğini hatırlayın. Mühendislik açısından bakıldığında, tercih edilen çözüm aslında yeni bir uçak inşa etmekti. Ancak ticari nedenlerden dolayı Boeing, uzun bir sertifikasyon süreci ve müşterileri için kapsamlı (ve pahalı) yeni pilot eğitimi gerektiren bir “yeni uçak” istemedi. Talep, aynı anda yeni olan ve yeni olmayan bir uçak içindi.

Ancak yeni motorlar eski kanatların altına sığmayacağından, yeni uçak eski uçaktan farklı aerodinamik özelliklere sahip. Aerodinamik farklı olduğu için uçuş kontrol sistemleri de farklıydı. Ancak, her şeyi temelde farklı bir düzlem olarak görmek, tüm noktayı baltalayacaktır. Böylece, FAA ve Boeing, onu hafifletmeye karar verdiler.

Yeni uçaklar oldukça farklı

01.jpg

Söyleyebileceğimiz kadarıyla, 737 Max, hatasız pilotluğun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlaması anlamında mükemmel bir havaya uçağıdır.

Ancak NASA veritabanına yapılan gönüllü uçak olayı raporlarının Dallas Morning News incelemesine göre, çarpışmayan uçak pilotları, iki kazanın arkasında olduğu şüphelenilen temel davranış biçimini fark etmeye devam etti:

Haberin bulduğu açıklamalar otopilot sistemiyle ilgili bir sorun teşkil ediyor ve hepsi kalkıştan sonraki çıkışlarda ortaya çıktı. Birçoğu uçaktan aniden burun burundan bahsetti. Kayıtlar, bu uçuşların Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştiğini gösterirken, pilotların uçtuğu havayolları veritabanından kaldırıldı.

Bu pilotların hepsi MCAS'ı güvenli bir şekilde devre dışı bıraktı ve uçaklarını havada tuttu. Ancak pilotlardan biri veri tabanına “bir üreticinin, FAA'nın ve havayollarının yeterince eğitilmeden uçağa uçan pilotlara sahip olacağı ya da farklılaşan son derece karmaşık sistemleri anlamak için mevcut kaynakları ve yeterli belgeleri temin edebileceğinin kayıtsız olduğunu bildirdi. bu uçak önceki modellerden. ”

Eğitim parçası önemlidir, çünkü 737 Max'in önemli bir satış özelliği gerçekten yeni bir uçak olmadığından pilotların yeni ekipman için yeniden eğitilmelerine gerek olmadığı fikriydi. New York Times, “Pek çok yeni uçak modelinde pilotlar, uçuş deneyimini taklit eden ve onlara yeni özellikler öğreten devasa, milyonlarca dolarlık makinelerde, yerinde kokpitlerin saatlerini eğitiyorlar.” pilotlara iPad'de yapabileceğiniz hafif tazeleme kurslarına izin verildi.

Bu, Boeing'in uçakları müşterilerin ellerine hızlı ve ucuz bir şekilde almasına izin verdi, ancak açıkça pilotların uçakları nasıl kullanacaklarını bilememe ihtimalini arttırma pahasına, maliyetine karışan herkes için korkunç sonuçlar doğurdu.
FAA Boeing’e çok fazla güveniyor

Seattle Times için yayınlanan 17 Mart tarihli bir raporda, gazetenin havacılık muhabiri Dominic Gates, FAA'nın 737’nin Boeing’e olan güvenliğinin kritik değerlendirmelerini ne ölçüde yaptığını ayrıntılarıyla anlatıyor. Gates, “Heyet,“ fon ve kaynak eksikliğinden bahseden FAA'nın yıllar geçtikçe güvenliği artırma çalışmalarını üstlenmeye daha fazla yetki verme yetkisine sahip Boeing'e yetki verme yetkisi verdiği yıllar süren bir sürecin bir hikayesi olduğunu açıklıyor. kendi uçaklarının. ”

Ancak 737 Max zaman çizelgesine özgü başarısızlık belirtileri vardır. Özellikle, Gates “sertifikasyon ilerledikçe, yöneticilerin süreci hızlandırmak için kendilerine prodüksiyon yaptıklarını” ve “FAA teknik personelinin incelemeyi tamamlamaları için zamanın çok kısa olduğu durumlarda, bazen yöneticiler belgelerin kendilerine imza attığını veya incelemelerini geri bıraktıklarını” bildirdi. Boeing'e. ”

Her şeyden önce, neyin atanıp neyin alınamayacağına ilişkin kararlar, kurumun teknik uzmanları yerine zaman çizelgesiyle ilgilenen yöneticiler tarafından verildi.

Bu noktada, FAA'nın 737’yi hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için bu kadar kararlı olduğu tam olarak belli değil (daha fazla soruşturma olacak), ancak Barack Obama’nın başkanlığında bu dönemin politik koşullarını hatırlarsanız, sorun.

Boeing, Washington'da önemli bir lobicilik varlığı olan büyük bir şirket değil; güçlü bir küresel ihracat mevcudiyeti ve çok sayıda iyi işleyen sendika işi kaynağı olan büyük bir üretim şirketidir. Kısacası, Obama Beyaz Saray'la, örneğin Amerika'nın havacılık endüstrisini sürdürmenin kilit bir yolu olarak İhracat-İthalat Bankası'na destek olmaktan gurur duyacağız.

İkonik bir Amerikan şirketinin ürün lansmanını geciktiren ve Avrupa rekabeti ile karşılaştırıldığında iyi işlere mal olan geciktirici düzenleyicileri aşmakla ilgili bir hikaye çok kötü görünüyordu. Ve uçağın tüm amacının daha yakıt verimli olması gerçeği, onu yerden daha büyük bir öncelik haline getirdi. Ancak teşvikler gerçekten de oldukça uyumluydu ve Boeing yalnızca köşeleri kesmekle ilgili sorunlara neden oldu.
Boeing şimdi kötü durumda

3b0c7ba4-4983-11e8-93a7-b6c1782b0925-960

Tüm durumun bir amblemi, 737 Max mühendislik ekibi çamurun üstüne çamur kazık attığından, uçağın iki açılma açısı algılayıcısının uyuşmaması durumunda pilotları uyaran bir kokpit uyarı ışığı bulmalarıydı.

Ancak, Jon Ostrower'in Hava Akımı için bildirdiği gibi, Boeing'in ekibi, uyarı ışıklarını isteğe bağlı bir eklenti yapmaya karar verdi.

Işık, uçak başına 80.000 dolara maloldu ve ne Lion Air ne de Etiyopyalı, onu satın almaya karar verdi, belki de Boeing'in uçmak için güvenli olmayan bir uçak satmayacağını (ya da FAA'nın izin vermesine izin vermeyeceğini) düşündü. Kazaların ardından, Boeing bu kararı tekrar gözden geçirmeye ve tüm uçaklarda ışık standardı oluşturmaya karar verdi.

Şimdi, açık olmak gerekirse, Boeing, kazadan bu yana borsa değerinde yaklaşık 40 milyar dolar kaybetti, bu yüzden parlak bir iş kararı ya da başka bir şey olduğu ortaya çıkan uyarı ışığında hile yapmak gibi bir şey değil.

Bu, temel olarak, FAA'nın emniyet düzenlemeleri konusunda Boeing ile bu kadar yakından çalışmasının rahat olmasının bir nedenidir: Havayolu endüstrisinin niteliği, emniyetli bir sicile sahip olmayan uçakları satarak gerçek para kazanamayacak şekilde olmasıdır. Birisi, yeni uçakların sertifikalandırılmasında hükümetin rolüne hiç ihtiyaç olmadığı gerçeğinin etkisine dair ütopik bir liberter argüman çizmeyi hayal bile edemez, çünkü kesin olarak güvenli olmayanlar yapmanın karlı olduğunu düşünmenin bir nedeni yoktur.

Elbette gerçek dünya bundan biraz farklıdır ve farklı bireyler ve kurumlar, kolektif olarak anlamlı olmayan eylemlerde bulunmalarına yol açabilecek belirli baskılarla karşı karşıyadır. Geriye dönüp baktığımda, Boeing muhtemelen “yeni bir uçak inşa etme” planı ile sıkışmış olmasını ve mevcut duruma son vermek yerine birkaç yıl süren kaba satışları artırmasını istiyor. Şu anda, şirket aslında parça parça tutmaya çalışıyor - burada bir yazılım güncellemesi, orada yeni bir uyarı ışığı, vb. - küresel düzenleyici kurumları uçaklarının tekrar uçmasına izin verme umuduyla.

Ancak bir kez yapıldığında bile, Boeing havayollarını gerçekten uçaklarını almaya gitmeye ikna etme göreviyle karşı karşıya. Reuters'in bilgilendirici bir David Ljunggren makalesi bize, 1965 yılında, o zamanki yeni Boeing 727 jet uçağının düştüğü bir şekilde benzer bir durumun ortaya çıktığını hatırlatıyor.

727 uçağı ile ilgili sağlam olmayan bir şey yoktu, ancak birçok pilot, yeni kanatların nasıl kullanılacağını tam olarak anlamadı - tartışmalı olarak, 737 Max ile MCAS durumuna paralel olarak - biraz daha fazla eğitim ve kullanım kılavuzunda değişikliklere neden oldu. . Yolcular aylarca uçaklardan kaçtılar, ancak daha fazla kaza olmadığından nihayet geri döndü ve 727 yıllarca güvenle uçmaya devam etti. Boeing, bu efsaneye benzer mutlu bir sonun olmasını umuyor, ancak şimdiye kadar bu noktadan çok uzak görünüyor. Ve yakın gelecek muhtemelen daha zor sorular içerir.
Yavaş yanık üzerine politik bir skandal

737 Max, Amerika Birleşik Devletleri'nde, yabancı düzenleyicilerin uçakları temel alması nedeniyle kısaca siyasi tartışmalara konu oldu, ancak Cumhurbaşkanı Donald Trump - kişisel olarak Boeing’in CEO’su ile konuştuktan sonra - bunu reddetti. Birçok Kongre üyesi (her iki partiden de) onu, hızlı bir şekilde yaptığı tüm konuyu Washington’un ön brülöründen iterek yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Fakat Trump genellikle Boeing'e karşı dostça (eski işverenine adaletsiz bir şekilde hak ettiği suçlamalar nedeniyle devam etmekte olan bir etik soruşturmasına rağmen, savunma savunucusu olarak görev yapan bir Boeing yöneticisine bile sahip) ve Cumhuriyetçiler genel olarak sert düzenleyici baskılara karşı hassastırlar. Karışımdaki en önemli kararların Obama yönetimi sırasında geri alındığı görülüyor, bu nedenle Demokratların bu sorundan sonra gitmesi de zor. Bu arada Washington, özel danışman Robert Mueller’in soruşturması üzerine tartışmalar yapmakla meşgul ve yeni bir sağlık savaş alanı da açıldı.

Bununla birlikte, 27 Mart'ta FAA yetkilileri, Senato Ticaret Komitesi’nin Havacılık ve Uzay Alt Komitesi’nde alt komite Başkanı Ted Cruz (R-TX) tarafından bir duruşma ile karşı karşıya kaldı. Cruz, Boeing yöneticilerinin yanı sıra pilotlar ve diğer endüstri oyuncuları ile ilgili ikinci bir duruşma yapmayı beklediğini söyledi. Cruz, yıllar önce İhracat-İthalat Bankası savaşının Boeing karşıtı tarafında bir liderdi, bu yüzden belki de Kongrede bunu yapmak için diğerlerinden daha rahat.

Bununla birlikte, siyasi sistem konuyla ilgilenmeye başladığında, yalnızca bir kongre alt komitesine son verilmesi pek mümkün değildir. Boeing, 737'lere uçan havayolları ve uçakları inşa eden işçiler için milyarlarca dolar söz konusu. Ve bu hikayenin merkezi bir unsuru, FAA'nın sürecinin güvenilirliği olduğu için - Amerikan halkının gözünde ve yabancı düzenleyici kurumların gözünde - gerçek karardan daha fazla müdahil olmadan hemen hemen çözülmeyecek. ABD hükümetindeki yapımcılar.

Kaynak: Vox

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Boeing, 737 MAX yolcu uçaklarının üretimini azaltıyor

ABD'li uçak üreticisi Boeing, 737 MAX 8 tipi uçakların düştüğü kazaların ardından 737 MAX yolcu uçaklarının üretimini azaltma kararı aldı.

ABD merkezli uçak üreticisi Boeing'in CEO'su Dennis Muilenburg, nisan ortasından itibaren 737 MAX yolcu uçaklarının üretimini geçici olarak ayda 52'den 42'ye düşürme kararı aldıklarını açıkladı.

Muilenburg, şirketin yönetim kurulundan, Boeing'in uçaklarını tasarlama ve geliştirme süreçleri ile politikalarını gözden geçirecek bir komite kurulmasını istediğini de bildirdi. 

Dennis Muilenburg, daha önce Twitter hesabında, Etiyopya Havayollarına ve Endonezya Lion Havayollarına ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların düşmesine ilişkin "737 MAX kazalarındaki can kayıplarından dolayı özür dileriz." paylaşımını yapmıştı.

Hayatını kaybeden yolcuların ve kabin görevlilerinin ailelerine taziyelerini ileten Muilenburg, her iki kazada da Manevra Karakteristikleri Takviye Sistemindeki (MCAS) bir hatanın payı olduğunu kabul etmişti.

ABD merkezli uçak üreticisi Boeing 737 Max için, ek güvenlik önlemleri sağlayan yazılım güncellemesinin tamamlandığı duyurmuştu. Ancak birçok ülkenin hava sahasını kapattığı uçaklara ne zaman yeniden uçma izni verileceği henüz bilinmiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bu uçaklarla uçmasınız bile 737 MAX durumu hakkında bilmeniz gerekenler

BBVz562.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Yakında herhangi bir zamanda uçacaksanız, depoya çekilmiş 737 Max 8 ve 9 uçakları hakkındaki seyahat haberlerine dikkat edin. Yolculuğunuz üzerinde bir etkisi olmayabilir, ama olabilir. Ayrıca uçağı uçuracak olanlar için bazı güçlüklere neden olabilir.

1. Hangi uçakla uçtuğumu nasıl öğrenebilirim?

Bunu öğrenmenin birkaç yolu var. Rezervasyon işlemi sırasında, bu bilgileri havayolu şirketinizde veya çok taşıyıcılı karşılaştırma arama sitelerinde görebilirsiniz, ancak bazen "ayrıntılar" tıklandığında görülebilir. FlightStats gibi bir siteye de bakabilirsiniz; sadece havayolu adını ve uçuş numarasını yazınız.

2. Hangi şirketler bu uçakları depoya çekti?

ABD'de, Amerikan ve Güneybatı 737 MAX 8'e sahipken, United 737 MAX 9'a sahip; hepsi topraklandı. ABD dışında, sorunlu uçaklara sahip taşıyıcıların listesi çok daha uzundur ve Air Canada ve Aeromexico'yu içerir.

3. Bu uçaklara ne oldu?

Hizmet dışı bırakıldılar, ancak sonra değişiyor. Örneğin, yakın tarihli bir habere göre Southwest, topraklanmış uçlarının bir kısmını Kaliforniya’daki Mojave Çölü'ndeki bir depolama tesisine yerleştirdiğini söylüyor. Orada birçok uçak var, çoğunlukla eski uçaklar, bu yüzden Uçak Mezarlığı olarak adlandırılıyor, ancak Güneybatı (ve diğer etkilenen taşıyıcılar) MAX uçaklarını bir noktada tekrar havaya sokmayı bekliyor. Bu sadece ne zaman bir soru.

4. Artık her şey normale döndü, yani iptal edilen uçuşlar yok mu?

Tam değil. American Airlines web sitesinde, operatör el ilanlarına yapılan iptallerin 24 Nisan'a kadar uzatılacağını bildirir; bu da havayolu şirketinin “her gün yaklaşık 90 uçuşu” iptal edeceği anlamına gelir. Daha kötü haber: Bu hafta başlarında, Boeing 737 Max uçağının son yazılım geliştirmelerinin "önümüzdeki haftalarda" hazır olacağını söyledi. Bu, uçakların bu ay sonra tekrar uçacakları anlamına mı geliyor? Mayısta? Haziran? Biz sadece bilmiyoruz.

5. Eğer bir 737 MAX uçağı uçurmanız gerekiyorsa, uçuş kesinlikle iptal edilir mi?

Şart değil. Garantisi olmasa da, havayolunuz güzergahınızı değiştirmeden uçakları sorunsuz bir şekilde değiştirebilir.

6. Eğer 737 MAX'a uçmayı planlamıyorsanız, endişelenecek bir şey yok, değil mi?

Hala bir problemin olabilir. Havayolları, uçmanız gereken saatte yolunuza çıkmanız için ellerinden geleni yapacaktır, ancak bu, rotaların ve uçakların hokkabazlık meselesidir. Örneğin, uçuşunuzun kullanması gereken uçak bir MAX rotasını kapsayacak şekilde alınmış olabilir. Bu olursa ve havayolu şirketinin ikame olarak kullanmak için yalnızca daha küçük uçakları varsa, o uçuş artık tüm orijinal yolcuları barındıramayabilir. Eğer uygun bir uçak bulunmazsa, uçuş iptal edilir ve yolcuların diğer uçuşlara dağıtılması gerekir.

7. El ilanları uçuşlarının değişip değişmediğini nasıl bilebilir?

United'ın belirttiği gibi, havayolları “doğrudan müşterilerle iletişim kuracaklar.” Rezervasyonunuzu yaparken bir e-posta adresi bıraktıysanız, taşıyıcınız sizinle nasıl iletişim kuracak; bir telefon numarası olsaydı mesajlaşacak (hatta belki arayacaklar) İpucu: Her türlü seyahat güncellemesi için havayolunuzu sosyal medyada takip etmek her zaman iyi bir fikirdir.

8. Havayolu uçuşunuzu değiştirirse ama beğenmezseniz ne olur?

Değişikliği beğenmezseniz, hem Amerika hem de Güneybatı, cezaları olmadan iptal etmelerine izin vereceğini özellikle belirtirler veya müşteriler tam bir geri ödeme alabilir. United’ın sitesi, “Seyahat planlarındaki aksaklıkları en aza indirmeye yardımcı olmak için müşterilerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

727 MAX uçuşlarının yasaklanmasından sonra Boeing siparişleri yere vurdu

Boeing Salı günü, siparişlerin ilk çeyrekte neredeyse yarıya indiğini ve uçak üreticisinin iki ölümcül kazadan sonra en çok satan 737 MAX jetinin dünya çapındaki uçuş yasağıyla mücadele ederken çok daha az sayıda uçak teslim ettiğini belirtti.

Gelecekteki talebin bir göstergesi olan net siparişler, yılın ilk çeyreğinde 180 yıl öncesinden 95 uçağa düştü. Şirket, Mart ayında yeni bir MAX sipariş gelmediğini belirtti.
Düşüş, havayollarının Boeing tarihinin en kötü krizini atlatmaya çalıştığından bekle ve izle yaklaşımını benimsediğini gösteriyor.

737 uçağın teslimatı, bir önceki yılın aynı ayına göre 132'den birinci çeyrekte 89'a düştü. Mart ayında 26 iken, Mart ayında teslim edildi.

Boeing, Etiyopya Havayolları jetinin 10 Mart'ta meydana geldiği kaza sonrasında dar modelinin küresel bir uçuş yasağından sonra uçağın satışlarının tamamen durduğunu açıkladı

737 ailesinin yeni bir çeşidi olan 737 MAX, Boeing'in Avrupa'daki rakip Airbus SE ve on yıllardır küresel havayolları için muhtemel işgücü ile mücadelesinde geleceğinin merkezinde yer alıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Boeing hissedarları şirkete 737 Max kazaları için dava açtı

Boeing’in Etiyopya’daki ölümcül bir kaza sonucu yaşadığı sıkıntılardan kaynaklanan hata, hissedarların şirket aleyhine dava açmasıyla devam etti.

Bir Chicago federal mahkemesinde yapılan açıklamada, havacılık şirketinin Boeing'in 737 Max uçağının iki ölümcül kazaya karıştığı 737 Max uçağının güvenlik özellikleri konusunda hata ettiği iddia ediliyor: biri geçen ay Etiyopya'da ve diğeri geçen yıl Endonezya'da kazalar hakkında dava açılmış.

Dosyalamaya göre Boeing, Reuters tarafından bildirildiği gibi "etkin bir şekilde karlılığı ve büyümeyi uçak güvenliğini ve dürüstlüğünün önüne geçirdi." diye haberleştirmiş.

Davanın adı Boeing CEO'su Dennis Muilenburg ve Baş Finans Sorumlusu Gregory Smith sanık olarak açılmış.

Şirketin hissesi, geçtiğimiz ay Etiyopya’daki kazadan bu yana 34 milyar dolar düştü.

Endonezya'da beş ay önce kaza yapan ve 176 kişiyi öldüren Lion Air uçuşunda benzer bir olayı takip etmişti.

Hissedarı Richard Seeks tarafından açılan menkul kıymetler dolandırıcılık ihlalleri davası, Boeing'in, Avrupa Ticaret Örgütü Airbus ile rekabet etmek için 737 Max modelini koyduğunu iddia ederken, "dosyaya göre" ekstra "veya" isteğe bağlı "özellikleri içermeyi ihmal ettiğini iddia ediyor Reuters tarafından bildirildiği gibi.

737 Max küresel olarak yere indirildi artık uçmuyorlar ve uçaklara verilen siparişler olaylardan sonra durdu.

Boeing habere cevap verme hakkını kullanmak istemediği bildirildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Boeing, Kokpit Uyarı Sisteminin Her 737'de Çalışamadığını Söyledi

AAAInZ9.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Boeing Co., iki ölümcül kazayla bağlantılı bir sensör arızasının pilotlarını bildiren bir kokpit uyarısının her 737 Max'de gösterildiği gibi çalışmadığını kabul etti.

Plancı, iki saldırı açısı minibüsünün uçak uçuş bilgisayarlarına çakışan veri sağlayıp sağlamadığını göstermeyi amaçlayan bir uyarıyı kasıtlı olarak devre dışı bırakmadığını söyledi. Ancak uyarı, yalnızca operatörler ayrı bir isteğe bağlı gösterge satın aldığında çalıştı, Boeing Pazartesi günü yapılan bir açıklamada söyledi.

Şirket, “Anlaşmazlık uyarısının Max uçaklarında standart, bağımsız bir özellik olması amaçlanmıştı” dedi. “Ancak, katılmayacak uyarısı tüm uçaklarda kullanılamıyordu, çünkü özellik istenildiği gibi etkinleştirilmedi.”

Açıklama, Boeing’in en çok satan jetinin tasarımı hakkında yeni bir gizem katan, Etiyopya Havayolları 737 Max 8’in 10 Mart’ta düştüğü beş aydaki ikinci felaketin ardından Boeing, havayollarını ve düzenleyicileri, tek bir sensörden gelen hatalı saldırı açısı verileriyle etkinleştirildikten sonra her iki kazada da rol oynayan MCAS yazılımı için bir güncelleme yüklendiğinde Max'in güvenli olacağına ikna etmeye çalışıyor.

En büyük Max işletmecisi olan Southwest Airlines Co., Boeing'den ilk önce Lion Air 737 Max'in Ekim ayında Endonezya kıyılarından düştükten sonra anlaşmazlık konusundaki uyarısını öğrendiğini söyledi.

O zamana kadar, en büyük 737 operatörü, önceki 737 NG modellerinde olduğu gibi, her Max için uyarı işaretinin standart olduğunu düşünmüştü. Uyarının pilot el kitaplarında ve tek koridorlu ailenin en son sürümünün neredeyse iki yıl önce ticari pazara girmeden önce dolaştığı Boeing materyallerinde bahsedildi.

AAAITqc.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Hatalı manuel

Güneybatı sözcüsü Brandy King, pazar günkü bir e-postasında kısaltmasından cihaza atıfta bulunarak, Boeing'in Max'e hizmete girmesiyle sunulan el kitabındaki belgelerin AOA'nın uçaklarımızda NG serimizdeki çalışma biçimine benzer şekilde çalışmadığını kabul ettiğini belirtti .

Planlanan bir yazılım güncellemesinin bir parçası olarak, Boeing, Max'in fabrikadan çıkması konusunda uyarıda bulunacak ve ek bir ücret ödemeden tarlada ilave güçlendirme yapacak, dedi Boeing İcra Kurulu Başkanı Dennis Muilenburg Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında. “Kokpitteki AOA'ya katılmıyoruz sinyal pilotu harekete geçiren bir şey değil” diye ekledi.

Uçağı güvenli bir şekilde çalıştırmak için gereken tüm bilgiler uçuş güvertesi ve uçuş güvertesi ekranında sağlanıyor, dedi. Buna hava hızı, uçağın tutumu ve irtifa gösterimlerinin yanı sıra bir çubukluk olarak bilinen sesli ve fiziksel bir alarm da dahildir.

Southwest’de pilotlar, saldırı açısı bilgisini rutin olarak kullanmak için eğitilmiyor, çünkü uçmak için kullanmıyorlar, dedi taşıyıcı geminin havacılar birliğinin başkanı Jon Weaks. AOA kanatları bir uçağın eğimli rüzgâra karşı eğimini ölçer.

Her iki 737 Max kazasında, jetin Manevra Karakteristiği Arttırma Sistemi yanlış çalıştı ve uçuş ekibinin kontrolü kaybedene kadar uçakların burnunu tekrar tekrar aşağı bastırdı. Hepsi anlatıldı, kazalar 346 kişiyi öldürdü.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Boeing'den gelen haberler hiç iç açıcı değil...!

Boeing şirketine sipariş veren yok!

Dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak ve helikopter üreticilerinden biri olan Boeing, Endonezya ve Etiyopya'da iki uçağın 5 ay arayla düşmesinin sonucu oluşan ‘Boeing 737 Max 8 krizi’ ardından, 2 aydır yeni uçak siparişi almadıklarını duyurdu.

Yerel medya, ABD merkezli ve dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak ve helikopter üreticilerinden biri olan Boeing'in, Endonezya ve Etiyopya’da iki uçağın 5 ay arayla düşmesinin sonucu oluşan ‘Boeing 737 Max 8 krizi' ardından, 2 aydır yeni uçak siparişi almadıklarını duyurduğunu bildirdi.

Ayrıca, kazaların ardından Boeing şirketinin 737 Max 8 tipi uçak üretimine devam ettiği; ancak üretim sayısının azaldığı belirtildi. ABD basını, Boeing'in Mayıs ayı içerisinde 71 adet 737 Max 8 tipi uçağın siparişini iptal ettiğini duyurdu.

29 Ekim 2018’de Endonezya merkezli Lion hava yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi uçağın düşmesiyle 189 kişi hayatını kaybetmişti ve Boeing bundan sonra kendini toparlayamamıştı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • Admin

Boeing, 737 MAX'ı gökyüzüne döndürmek için büyük çaba sarf ediyor.

Boeing, altı ay güvenlik yasağının ardından haftalar içinde 737 MAX'ını uçurmak için çalışmalarını onaylarken, dünya çapındaki mühendisler sivil havacılık tarihinin en büyük lojistik operasyonlarından biri için planlar hazırlıyorlar.

Boeing'in Seattle'ın güneyinde, Washington eyaletinin Renton kentindeki 737 fabrikasında işçiler, yazılım güncellemeleri yükleme ve aylarca boş kalan 500'den fazla jeti okuma görevini üstlenen teknisyenler için özel araç kitleri oluşturdular.

Tüm dünyada Boeing ekipleri, MAX'ı geri getirmeyi beklerken uçuşları iptal etmek, rotaları kesmek ve yaşlanan jetlinerlere uçmak zorunda kalan havayolu müşterileriyle teslimat programları - ve finansal şartlar - düzenlemektedir.

Düzenleyiciler hala uçuş jetlerini onaylamak zorunda olsalar da, Boeing ve havayolu personeli ve yöneticileri, dünyanın en büyük uçak yapıcısının haftalarca, bir kaynağın 1.500 mühendisi içerdiğini söylediği üretim, bakım ve teslimat için ayrıntılı bir plan haline geldiğini söylüyor. küçük bir yeni jet.

Bir diğeri, lojistiği savaşa gidecek bir millete benzetmişti.

Boeing Ticari Uçaklar Baş Mühendisi John Hamilton, daha önce bildirilmemiş olan mobilizasyonu daha çok ayrıntılı bir bale gibi adlandırdı; bu, 680 tedarikçisini karbon frenlerden pilot emniyet kemerlerine kadar senkronize etmeyi de içeriyordu.

Boeing iki farklı MAX kategorisinin teslimatını dengelemek zorunda kalacak: yasaklamadan bu yana üretilen 250 kadarı, bulmaca oyununu Tetris'e bağlayan uçtan uca konfigürasyonlarda çeşitli tesislere park etti; ve onaylandıktan sonra üretim hattından çıkacak olanları.

Havayolları çoğunlukla, topraklamadan önce uçan 387 uçağın hizmetine geri dönüşünü içeren üçüncü bir kategoriyle ilgilenecek olsa da, Boeing, şirketlerin bu sürece hazır olmalarına yardımcı olmak için dünya çapında ekipler kurmuştur.

Boeing'in en hızlı satan jeti, uçuş kontrol yazılımının beş ay içinde 346 kişiyi öldüren iki ayrı kazada rol oynadığı tespit edildi.

Yasak, Boeing'in karını ve marjını azaltan ve bugüne kadar 8 milyar dolar olarak tahmin edilen Boeing'e mal olacak şekilde havacılık yoluyla şok dalgaları yolladı.

Boeing'in vergi öncesi karının yaklaşık% 40'ını getiren yüzlerce boşta 737 MAX uçağının yeniden dağıtılması, Amerika'nın en büyük şirket ihracatçısı ve ülkenin son dönemdeki ivme kaybını daha da arttıran daha geniş imalat sektörünün sağlığı için sorunsuz bir şekilde büyük önem taşıyor. krizden.

Boeing teslimatta nakit parasının çoğunu aldı ve Fitch Ratings ve Moody's, uçak teslimatları bu yıl% 72 düştüğü için "istikrarlı" görünümünün riskli olabileceği konusunda uyardılar.
Hizmete dönüş için hazırlıklar, şirketin 737 MAX'in Ekim-Aralık zaman dilimi içinde ticari uçuşlara devam edeceği varsayımına göre ayarlandı, CEO'su Dennis Muilenburg Ağustos ayında Reuters'e söyledi.

Ancak zaman çizelgesi, Boeing'in 737 MAX uçuş kontrolleri ve yeni eğitim materyalleri için önerilen yazılım düzeltmesini onaylaması gereken dünyadaki bölünmüş düzenleyicilerin elinde. Avrupalı düzenleyiciler, değişikliklerle ilgili kendi test uçuşlarını planlıyor.

Muilenburg, "Bu zaman çizelgesini kontrol etmiyoruz." Dedi. “Düzenleyicilerle birlikte çalışacağız ve bu zaman çizelgesine doğru ilerleme kaydediyoruz. Ancak bu hizmet tarihine dönüş değişirse, her şeyi etkiler.”

Boeing, tedarikçilere uçağın Kasım ayının başlarında uçmasını beklediğini söyledi.

LOJİSTİK OYUN PLANI

Düzenleyiciler, MAX'ı uçuş için onayladıktan sonra, Boeing, kabaca 250 depolanmış uçağı kış uykusundan çıkarmak için yüzlerce mekanik ve pilotu harekete geçirmek zorunda kalacak.
Havayolları, yeni yazılımın kurulması, akışkanların değiştirilmesi ve motorların çevrilmesi gibi süreçlerin jet başına 100 ila 150 saat ve Boeing için toplam ay süreceğini tahmin ediyor.
Bir ekip çalışmasında, aylarca planlamanın artmasına neden olabilecek asgari riskleri vurgulayan bir çalışan ekibi, Boeing'in 100 petiği park ettiği Washington'daki Moses Lake'deki bir havaalanında Aralık ayındaki kar yağışı hakkındaki verileri analiz ediyor. uçak donma önleyici ve pist performansı.

Bakım sürecini standart bir müşteri kabul süresinin bir parçası olarak birkaç gün süren test uçuşları takip edecek, ancak bir başka zorluk da, biriktirme boyunca çalışacak yeterli pilotu bulmak.

Sonuç olarak, Boeing, Isle of Man merkezli uçak mürettebatı ve eğitim sağlayıcısı CCL Aviation ile geçici pilotlar için bir anlaşma araştırdığını ve konuyla ilgili bilgisine sahip bir kişi olduğunu söyledi.

Güneybatı Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Gelir Memuru Andrew Watterson, "Depolanan uçakların biriktirilmesi durumunda, bu müşteri kabul süreci sürüklenebilir" dedi.

BELİRSİZ HAVACILIK PAZARI

İlk önce hangi müşterilerin teslimat alacağı belli değil. Bunların çoğu, kendi incelemelerine söz veren diğer küresel düzenleyicilerin ABD liderliğini ne kadar çabuk takip edeceğine bağlı olacaktır.

United Airlines gibi bazıları, jetleri en kısa zamanda istediklerini söyledi, ancak diğerleri teslimatları ayarlamak için bu fırsatı kullanabilir. Havayolu, yarı yarım kürenin en yoğun yaz mevsiminden önce yakıt tasarrufu sağlayan modelleri eklemeye istekliyken, Kasım ayının daha sessiz ayında kapasite ekleme eğilimi daha azdı.

Nihai MAX geri dönüşü, giderek daha kırılgan bir havacılık pazarını da test edecektir. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne göre, küresel ticaret gerilimlerinin bir sonucu olarak, temel atılmasından bu yana trafik büyümesi azaldı.

Muilenburg, havayolu talebiyle ilgili endişelerini dile getirerek, bu hafta pazarın sağlamlığını koruyacağını söyledi.

Ancak 250 adet saklanan jetten yaklaşık bir düzine, havayollarına henüz yerleştirmemiş olan küçük işletmelere bağlı ya da Jet Airways gibi iflas etmiş taşıyıcılar için inşa edildiğini belirtti.
Analistler, bazı havayollarının toprakları, siparişleri iptal etmek için Boeing'in direneceği bir duman perdesi olarak kullanmaya çalışabileceğini söylüyorlar.

Yine de Boeing, havayollarının filolarını büyütmek için ne kadar hızlı hazırlandıkları konusundaki çelişkili taleplerle karşı karşıya kalacak, dedi. İngiltere merkezli havacılık danışmanlığı Rob Morris, Cirium'dan Ascend.

"MAX logjam kırıldıktan sonra ... potansiyel olarak fazla olan bir sürü uçak var," diye ekledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • Admin

Max 737 krizi devam ederken Boeing CEO'su istifa etti

BBYgYSH.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Boeing’in CEO'su sorunlu Max 737 uçağı konusunda şirkette devam eden sorunlar nedeniyle istifa ediyor.

Chicago üreticisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Dennis Muilenburg'un derhal istifa ettiğini söyledi. Kurulun şu anki başkanı David Calhoun 13 Ocak'ta resmen devralacak.

Kurul, düzenleyiciler ve paydaşlarla ilişkileri onarmaya çalışırken şirkete olan güveni yeniden sağlamak için liderlikte bir değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Max, jetinin iki kazasının ikincisinden sonra Mart ayında dünya çapında topraklandı ve toplam 346 kişiyi öldürdü.

Calhoun, Boeing ve 737 Max'in geleceğine güçlü bir şekilde inandığını söylüyor.

Liderlik değişikliği, Boeing’in geçtiğimiz hafta Ocak ayında Max üretimini durduracağını açıkladı.

Ardından United Airlines, Boeing 737 Max'i uçuş programından Haziran ayına kadar çekeceğini söyledi. Aynı gün, sigortaları yapan Spirit AeroSystems, Ocak ayında Max'e yönelik teslimatları sona erdireceğini ve Boeing’in yeni Starliner kapsülünün, Uluslararası Uzay İstasyonu'na planlanan bir yolculukta kursa gittiğini söyledi.

Yönetim kurulu üyesi Lawrence Kellner icracı olmayan yönetim kurulu başkanı olacak.

Hazırlanan bir açıklamada, “Tüm yönetim kurulu adına Dave'in bu kritik noktada Boeing'e liderlik etmeyi kabul etmesinden memnunum. “Dave, derin endüstri deneyimine ve güçlü liderliğin kanıtlanmış bir geçmişine sahiptir ve yüzleşmemiz gereken zorlukların farkındadır. Yönetim kurulu ve ben, bugün şirketimiz için yeni bir yol açtığından emin olmak için onunla ve Boeing ekibinin geri kalanıyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. ”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Boeing'e En Büyük Alıcısından Önemli Bir Mesaj Geldi: 737 Max'i yeniden adlandırın

Uçak kiralama endüstrisindeki kıdemli Steven Udvar-Hazy'ye göre, Boeing uçmayan jeti 737 Max'i yolcuların güvenlik kaygılarını gidermek için yeniden adlandırmalıdır.

BBm0gai.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Max markası geçen yıl meydana gelen iki ölümcül kazadan sonra hasar gördü ve Air Lease Corp.'un kurucusu ve başkanı Udvar-Hazy, Pazartesi günü Dublin'deki bir konferansta yaptığı açıklamada, Boeing'in elinde tutmasının bir nedeni yok.

“Boeing'den Max kelimesinden kurtulmasını istedik,” dedi Udvar-Hazy. “Bence Max kelimesi tarih kitaplarında bir uçak için kötü bir isim olmalı.”

Rege'lere sunulan Boeing belgelerinde Max markasına atıfta bulunulmadığından, şirket bunun yerine modeli 737-8 veya 737-10 gibi sayısal değişkenlere göre pazarlayabilir. Air Lease, yaklaşık 200 sipariş ile Max'in en büyük müşterilerinden biridir.

Udvar-Hazy'ye göre Max'in yeniden adlandırılması, özellikle daha batıl pazarlarda, halkın uçakta uçma isteksizliğinin giderilmesine yardımcı olacak. Havayollarının, diğer modellere ve taşıyıcılara ne tür bir müşteri isteksizliği veya kusurlarıyla karşılaşabileceklerini ve ne kadar süreyle anlamaya çalıştıklarını söyledi.

“İki ay mı, altı ay mı olacak, dünyanın farklı bölgelerinde farklı mı olacak?” Dedi. “Birkaç ay sonra ABD'deki insanlar kazaları unutacak ve 'Ah, bu sadece başka bir 737 mi?' Diyecek Dünyanın insanların daha batıl inançlı oldukları ve silmeleri daha uzun sürecek kısımları olacak mı? stigma?”

Boeing, uçağı yeniden belgelendirmek için dünya çapında Federal Havacılık Otoritesi ve havayolu düzenleyicileri ile birlikte çalışıyor. Havayolları genellikle ticari uçuşların yıl ortasında başlamasını bekler.

Boeing sözcüsü, bir ABD tatili Pazartesi günü yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Boeing’in eski CEO'su Dennis Muilenburg, Haziran ayında Max markasını bırakmaya gerek olmadığını gördü. ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayında Twitter'da Boeing’in ayakkabılarında uçağın adını değiştireceğini söyledi.

Muilenburg, 13 Ocak'ta yürürlüğe giren General Electric Co. emektarı David Calhoun tarafından CEO olarak değiştirildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Boeing 777X: Dünyanın en büyük iki motorlu uçağı test uçuşlarına başları ve ilk test uçuşunu tamamladı

_110649407_mediaitem110649406.jpg

Boeing dünyanın en büyük iki motorlu uçağı olan 777X'in ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı.

ABD merkezli şirket 346 kişinin öldüğü iki kazaya yol açan 737 Max uçaklarının uçuşunun yasaklanması sonrası bir süredir imajını düzeltmeye çalışıyor.

Cumartesi günü Seattle'dan kalkan uçak, dört saatlik bir uçuş gerçekleştirdi.

Uçağın gövdesi, Eylül ayındaki strest testi sırasında parçalanmıştı.

777X, Boeing'in başarılı uçaklarından olarak görülen 777 mini-jumbo'nun daha büyük ve yakıt açısından daha verimli bir versiyonu.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Boeing teslim edilmemiş birçok 737 MAX jetinin yakıt depolarında kalıntı bulmuş

BB10gKz2.img?h=769&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

(Reuters) - Boeing Co, Şikago merkezli planlamacı havayolu şirketlerinin ve topraklı filodaki daha geniş halkın güvenini geri kazanmaya çalışırken devam eden teftişler sırasında düzinelerce teslim edilmemiş 737 MAX jetinin yakıt tanklarında enkaz buldu.

Bir şirket sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, Boeing 35 uçağın yakıt tanklarında enkaz bulduğunu doğruladı. Konuyu bilen bir kişi, Reuters'e, şu ana kadar incelenen teslim edilmemiş 737 MAX jetinin% 50'sinden fazlasının içinde enkaz bulunduğunu söyledi.

Birkaç uçak daha hala incelenmeyi bekliyor.

Boeing, e-postayla gönderilen bir açıklamada, "Herhangi bir ve tüm uçaklardan FOD'u (yabancı nesne enkazları) elimine ettiğimizden emin olmak için adımlar atıyoruz. Bu kabul edilemez ve müşteriye teslim edildiğinde herhangi bir Boeing uçağı için hoş görülmeyecektir." Dedi.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), enkazlar sorulduğunda Boeing'in numaralarını doğrulayamadığını söyledi.

Bir FAA sözcüsü, ajansın Boeing'in FOD için gönüllü bir denetim gerçekleştirdiğinin farkında olduğunu ve FAA'nın ilk denetim raporlarına dayalı olarak gözetimini artırdığını ve bulgulara dayanarak daha fazla önlem alacağını da sözlerine ekledi.

Enkaz bulguları ilk olarak Wall Street Journal tarafından rapor edildi.

Boeing, Ekim 2018 ve Mart 2019'da 737 MAX uçağının iki kazasının 346 kişiyi öldürmesinden bu yana incelemeye girdi. 737 MAX, geçen Mart ayında Endonezya ve Etiyopya'daki kazalardan sonra dünya çapında topraklandı.

Üretim sırasında işçilerin geride bıraktığı paçavralar, aletler, metal talaşları ve diğer malzemeler için endüstriyel bir terim olan yabancı madde enkazı, KC-46 tankerleri gibi çeşitli Boeing uçakları için bir kalite kontrol sorunu olmuştur.

Bu hafta, Reuters tarafından görülen dahili bir not, Boeing'in, depolama ve havayollarına teslim edilmeyi bekleyen birkaç 737 MAX uçağın yakıt tanklarında potansiyel güvenlik riskleri oluşturabilecek enkaz bulduğunu gösterdi.

New York Times Cuma günü yaptığı açıklamada Boeing'i araştıran federal savcıların planlamacının 737 MAX için onay ararken FAA'yı yanlış yönlendirip etkilemediğini incelediklerini bildirdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Boeing, büyük bir kayıp açıkladı ve akabinde 16.000 kişiye işten çıkartacak... 

Boeing, büyük bir ilk çeyrek kaybı kaydettikten sonra personel ve üretimi azaltacağını söyledi. Koronavirüs salgını sırasında hava yolculuğu talebi buharlaştı ve havacılık şirketi 737 Max topraklamasından çekilmeye devam ediyor.

BBm0llJ.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Şirket, satın alma, doğal yıpratma ve istemsiz işten çıkarmalar ile işlerinin% 10'unu, yaklaşık 16.000 pozisyonu azaltacağını duyurdu. Kesikler, Boeing'in ticari uçak biriminde en derin olacak - işlerin yaklaşık% 15'i. Ve Boeing, 787 Dreamliner ve 777 adlı iki geniş yolcu uçağının üretimini büyük ölçüde geri çekeceğini söyledi.

Boeing CEO'su Dave Calhoun, "Ticari havayolu seyahati talebi uçurumdan düştü" dedi. "Pandemi de işimize bir darbe indiriyor."

Şirket, Wall Street'in beklediğinden biraz daha kötü olan çekirdek operasyonlarından 1.7 milyar dolar kaybetti. Boeing, hem 737 Max krizi hem de pandemi nedeniyle yeni uçaklar için siparişleri iptal eden ve geciktiren havayolları tarafından vuruldu. Sağlık endişeleri nedeniyle fabrikalarının kapatılması şirketin 137 milyon dolara mal oldu.

Takip firması Cirium'a göre, dünyanın dört bir yanındaki uçakların üçte ikisinden fazlası şu anda park ediliyor. Yolcu talebi yaklaşık% 90 oranında düştü.

Salı Southwest Airlines, Boeing'in en iyi müşterilerinden biri olarak, bu yıl veya daha sonra Boeing'den teslimat için planladığı uçakların en az% 55'inin ertelendiğini açıkladı.

Boeing'in en güçlü sektörü olan Widebody jetleri, uzun menzilli uluslararası uçuşlarda kullanılması nedeniyle de yaralanabilir. Boeing'in Pazartesi günkü yıllık toplantısında CEO Dave Calhoun, uluslararası seyahat talebinin geri tepmenin yurt içi seyahat talebinden daha uzun süreceğini söyledi.

Boeing, 787 Dreamliner'ın üretimini 12'den ayda yedi'ye çıkaracak. Yeni bir versiyonunu piyasaya sürmek üzere olan 777, ayda üçe kesilecek. Boeing'in öncelikle sadece kargo kullanımı için yük gemisi olarak inşa ettiği 747 ve 767, mevcut üretim seviyelerini koruyacak.

Boeing, pandeminin çoğu hava yolculuğu üzerindeki etkisi öncesinde Ocak ayında en çok satan jeti 737 Max'in üretimini askıya aldı. Bunun yerine, geçen yıl Mart ayında 346 kişiyi öldüren iki ölümcül kaza sonrasında uzun süren topraklama nedeniyle durdu.

Son zamanlarda diğer jetlerinin üretimine devam ederken, 737 Max hattı şimdilik kapalı kaldı. Boeing, her ay devam ettiğinde jetlerin sadece 31'ini inşa edeceğini ve sadece kademeli olarak bu seviyeye ineceğini söyledi. Topraklama sırasında ayda 52 uçak inşa ediyordu.

Boeing rakibi Airbus, iptal edilen siparişler ve ertelenen teslimatlar nedeniyle jetlere olan talepteki keskin düşüşten de etkilendi. Üretim oranlarını yaklaşık üçte bir oranında düşürdü ve Pazartesi günü yaklaşık 6.000 çalışanı güldü. Çarşamba günü, CEO Guillaume Faury'nin "Hala bu krizin erken safhasındayız" diye uyarması nedeniyle 481 milyon € net zarar bildirdi.

Dow bileşeni Boeing'in hisseleri, haberlerde% 4.2 daha fazla hareket etti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

(Bloomberg) - Norveç Hava Servisi ASA, Boeing Co.'ya gönderdiği bir notla geriye kalan 97 Jetin sözleşmesini fesh ettiğini bilirdi.

BB167Lnl.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Norveççe Pazartesi günü yaptığı açıklamada, karar Boeing’in 737 Max uçağının 92'sini, beş 787 Dreamliner’ı ve ilgili bir bakım paktını içeriyor. Covid-19 virüsü Atlantik ötesi seyahati reddettikten sonra yeniden yapılanan havayolu, jetlerin teslimat öncesi ödemelerinin iadesini ve Max’in 15 aylık topraklamasına bağlı tazminatı talep eden yasal bir talepte bulunduğunu söyledi.

Norveççe Boeing ile görüşmeler “makul bir tazminatla anlaşmaya yol açmadı” dedi Norveççe. Uçak, alışılmış indirimlerden önceki liste fiyatlarına göre en az 10,6 milyar dolar değerinde.

Fesih, Norveç'in mali sıkıntıları tüm uçakları alabilme yeteneğinden şüphe etse bile Boeing’in şirketin Avrupa'daki en büyük müşterilerinden biriyle ilişkisini sürdürüyor. Norveç borcunu özkaynağa dönüştürdü ve iç piyasadaki hükümet kredi garantilerine erişim elde etmek için geçen ay yeni hisse sattı ve pandemik hava yolculuğuna olan talepten sonra çöküşten kurtuldu.

Boeing yaptığı açıklamada, "Müşterilerimizle ticari tartışmalar hakkında yorum yapmayacağız." Dedi. “Norveç Hava Servisi uzun süredir devam eden bir Boeing müşterisidir. Çok zorlu bir zamanla uğraşan birçok operatörde olduğu gibi, ileriye doğru bir yol üzerinde çalışıyoruz. ”

Test uçuşu
Boeing, New York'taki işlemlerde% 1 düşüşle 192.50 $ 'a geriledi. Boeing ve ABD'li yetkililer Federal Havacılık İdaresi'nden Max sertifikasını geri kazanma sürecinde ilk test uçuşunu gerçekleştirdiklerinden hisse senetleri normal oturumda% 14 arttı. Tek koridorlu beygir, iki ölümcül kazadan sonra Mart 2019'dan beri topraklandı.

Devamını oku: Boeing 737 Max Jet, Geri Dönüş Teklifi İçin İlk FAA Test Uçuşunu Sonlandırdı

Nakit sıkıntısı çeken taşıyıcılar jetliner anlaşmalarını durdurmaya veya ertelemeye çalıştıkça, Boeing, Airbus SE'ye göre tek koridorlu iptallere karşı daha savunmasızdır. Alıcılar genellikle ceza riski olmadan bir yıldan fazla geciken teslimatlardan çekilme hakkına sahiptir. Boeing, bu yıl 313 Maks uçak için iptal kaydetti.

Kuveytli kiracı Alafco Havacılık Kiralama ve Finansman A.Ş., bu yılın başlarında Boeing'e dava açtı, 40 Max için bir siparişi hurdaya çıkarmak ve uçak için peşin ödediğini söylediği 336 milyon doları geri almak istiyordu.

Bernstein analisti Douglas Harned 26 Haziran tarihli raporda Alafco davası hakkında yaptığı açıklamada, “Boeing, Max'e iade edilmek üzere ilerleme ödemeleri isteyen müşterilerden gelen yüksek baskıyı ele almak zorunda. “Boeing'in kendini savunmak için yasal argümanları olsa da, Boeing'in Max teslimatlarıyla ilgili kamu davalarına girmesinin verimli olacağına inanmadığımızdan Boeing'in yerleşmesini bekliyoruz.”

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Boeing, 787 Dreamliner Uçaklarındaki Sorunları Buldu

Boeing Co., üretimdeki kusurları bulduktan sonra şu anda üç farklı havayolunda kullanılan 787 Dreamliner uçağından toplam sekizini yere indirdi.

BBYhbKe.img?h=560&w=1019&m=6&q=60&o=f&l=

CNN'e göre, etkilenen uçaklar, gövdenin parçalarının nasıl birleştirildiği konusunda inceleme ve onarımdan geçecek.

Boeing yaptığı açıklamada, "Boeing, belirli 787 arka gövde gövde bölümlerinin birleşiminde iki farklı üretim sorunu tespit etti ve bu, bir arada, tasarım standartlarımızı karşılamayan bir koşulla sonuçlandı," dedi.

Şirket, özellikle sorunun ne kadar yaygın olduğunu görmek için sorunun temel nedenini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiğini söyledi. 2012'de faaliyete geçtiğinden bu yana dünya çapında 69 farklı havayoluna teslim edilen yaklaşık 1.000 787 var.

Havayolu endüstrisi yayını The Air Current, önce denetimlerle ilgili haberi verdi ve ilgili üç havayolunun United, Air Canada ve Singapore Airlines olduğunu bildirdi.

United ve Singapur sözcüsü, her havayolunun filosunda etkilenen sekiz uçaktan birine sahip olduğunu doğruladı. Her iki havayolu da, sorun tespit edildiğinde etkilenen uçakların hizmette olmadığını söyledi.

Kuşatılmış şirketin başına bela olan son konu bu. Boeing’in en popüler uçağı 737 MAX, iki ayrı kaza toplam 346 yolcu ve mürettebatı öldürdüğü için Mart 2019’dan beri yere indirildi. Yine uçmaya başlamak için Federal Havacılık İdaresi'nden onay bekliyor.

Bu arada FAA, 787 Dreamliner ile ilgili sorunun farkında olduğunu ve "ileride (Boeing) ile yakın çalışmaya devam edeceğini" söyledi.

Kaynak: Travel Pulse

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Comac C919: Çin, Airbus ve Boeing'in Karşısına Çıkıyor

Havacılık endüstrisi için şaşırtıcı bir ayaklanma yılında, en azından bir sismik değişim önceden tahmin edilmişti.

BB18HPDi.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Yıllardır Çin, ABD'yi gölgede bırakarak dünyanın en büyük havacılık pazarı olma yolunda ilerliyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, bunun 2024 yılına kadar olacağını tahmin etti, ancak Covid-19 krizi devralmayı hızlandırdı.

BB18HzL0.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Havacılık analistleri OAG'nin verilerine göre Çin, Mayıs 2020'de en büyük ülke pazarının tacını ele geçirdi ve ABD fışkırırken, IATA şimdi Çin'in "havacılık faaliyetinin küresel iyileşmesine liderlik etmeye devam ettiğini" söylüyor.

Bu, ülkenin yerel olarak tasarlanmış ve üretilmiş ürünleri desteklemeyi amaçlayan "Çin Malı 2025" stratejisiyle uyumludur. Çin'in havacılık ekosistemi için bu, yabancı uçak satın almaya daha az bağımlı olmak anlamına geliyor.

Bu geçişin temelinde, en azından pandemiden önce, daha yüksek harcanabilir gelire ve doyumsuz bir hava yolculuğu iştahına sahip orta sınıf tüketicilerin çoğalmakta olan bir demografisi oluşturan Çin'in işgücünün şehir merkezlerine doğru büyük bir göç kayması yatıyor.

BB18HSdY.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu yılın başından itibaren, durmak bilmeyen büyüme atağıyla baş edebilmek için önümüzdeki 15 yıl içinde Çin'de 200'den fazla ekstra havaalanı inşa edilmesi planlandı. Ve çok uzun zaman önce Boeing'in 2019-2038 Ticari Pazar Görünümü, Çin'in önümüzdeki 20 yıl içinde 8.090 yeni yolcu uçağı teslimatı ve ilgili destek hizmetlerine ihtiyaç duyacağını söylüyordu - Boeing'in 2.9 trilyon dolar değerinde olduğunu tahmin ettiği bir pazar.

BB18HINe.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bu arada, ulaştırma noktaları nihayet ülkenin uçsuz bucaksız genişliğinde birleştirilerek, Çin'in altyapı hedeflerinin olağanüstü ölçeğini yönlendirmeye yardımcı oluyor.

Yakın zamanda açılan Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı'nın arkasındaki firma olan Zaha Hadid Architects'in direktörü Cristiano Ceccato, "Çin, doğrudan iç hava yolları ile çaprazlama bir hale geldi" diyor.

"Bu ince taneli bağlantı ağı, Çin'in Yüksek Hızlı Demiryolu ağını yansıtıyor ve seyahat eden halkın güvenli, hızlı ve ucuz seyahat araçlarına olan talebini karşılayabilecek küçük ve orta ölçekli uçaklara olan ihtiyaçtaki katlanarak büyümeyi yansıtıyor."

Çince karakterli uluslararası yolcu uçağı
IATA tarafından yapılan en son analiz, küresel yolcu trafiğinin 2024 yılına kadar Covid-19 öncesi seviyelere dönmeyeceğini tahmin ediyor.

Bu arka plana karşı Çin, koronavirüsün yeni yerel ani artışları nedeniyle devam eden kilitlenmeler ve seyahat kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldıklarından, zayıflamış Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya karşı güçlü bir güç olarak kalmaya devam edecek.

Havacılık geçici olarak yeniden başlatılırken, Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus, sırasıyla B737 ve A320 uçaklarıyla iyileşmekte olan pazarın aslan payına düşüyor - Boeing'in 737 MAX sıkıntısını çözmesine bağlı bir dinamik.

Bu arada Çin, COMAC (Çin Ticari Uçak Şirketi) C919'u geliştirdi ve şu anda uçuş testi aşamasındadır.

Her üç rakip hava aracı da benzer özelliklere sahiptir. Hepsi tek koridorlu, çift motorlu, 150 ila 180 yolcu kapasiteli (sınıf yapılandırmasına bağlı olarak) oturma kapasitesine sahip uçaklardır ve iç ve bölgesel rotalara hizmet vermek için uygundur - Çin'in havacılık ağlarının büyük çoğunluğunun uçuş zarfıdır. .

Ceccato, "COMAC C919, 'Çin özelliklerine sahip uluslararası bir uçak olacak şekilde tasarlandı," diyor. "Bu, Boeing ve Airbus tarafından oluşturulan kalite ve güvenliği karşılama yeteneği anlamına gelir, aynı zamanda Çin pazarının özel ihtiyaçlarını da içerir: Çok çeşitli geliştirme seviyelerine sahip hava alanlarından hızlı geri dönüş sürelerine sahip yüksek yoğunluklu, yüksek frekanslı görevler. "

C919, 5.555 kilometreye kadar bir menzile sahip ve çoğunluğu Çin havayolları olmak üzere 28 müşteriden toplam 815 sipariş aldı. Bu, yerleşik tedarikçilerinin sipariş defterlerinde ciddi bir engel oluşturabilir.

Pek çok Batılı havayolunun uçaklarını çölde park ettiği ve üreticilerin uçak teslimatlarını ertelediği veya iptal ettiği bir zamanda, COMAC'ın sipariş defteri, yeni bir China Eastern Airlines iştiraki olan OTT Airlines'ın Şubat ayında oluşumuyla desteklendi.

Plan, OTT'nin, ana hat ve bölgesel rotalarda çalışan, Yangtze Nehri Deltası bölgesine odaklanan ve çevredeki illere doğru yayılan taşıyıcıyla C919 için bir başlangıç müşterisi olacak.

Ancak COMAC uçağını, uçuş deneyimi açısından Batılı rakiplerinden ayıran nedir?

Fransız bağlantısı
Uçağın burun, gövde, dış kanat, dikey stabilizatör, yatay stabilizatör ve hareketli yüzeyler gibi ana unsurları COMAC tarafından bağımsız olarak tasarlanırken, şirket, özellikle Fransız yüksek teknoloji sanayi grubu ve aero olmak üzere Batı uzmanlığını benimsemiştir. - Uçağın kabin ve motor yuvalarını (motorları barındıran ve kanatlara bağlayan yapı) üreten motor üreticisi Safran.

C919'un LEAP-1C motorları, ABD'li motor üreticisi GE Aviation ve Safran arasındaki bir ortak girişim olan CFM tarafından üretiliyor.

Yan kuruluş Safran Cabin, C919 için lavabo, mutfak ve kokpit kapılarını tedarik edeceğini açıkladı. Şirket CNN'e "tuvaletlerin şu anda rakip uçaklarda yaygın olarak görülenlerden daha büyük olduğunu" söyledi.

Bu, modern uçak tuvalet bölmelerinde bükülmeye zorlanan yolcular için hoş bir haber olacak.

Daha geniş tuvaletler, yüzeylerle daha az temasla hareket etmenin mümkün olacağı anlamına gelir ve aynı zamanda, uçuşları arasında tuvaletleri dezenfekte etmek için mücadele eden mürettebat için temizlik ve bakımı daha az zahmetli bir görev haline getirebilir - Covid'de bir nimet. çağ.

Tek fark daha büyük tuvaletler değil. Uçağın arkasında, uçuş ekibinin çalışması için yeterli alana sahip tam boyutlu bir mutfak bulunacak. Safran, "Çin merkezli havayolu ortaklarının çoğunun bu uçakları Çin içinde kısa rotalarda uçuracağını kabul ettiğini ve bu da yemek servisini zorlaştırdığını" söylüyor.

Safran, iç hatlarda sıkıştırılmış uçuş sürelerini ele almak için kabin tasarımcılarının, mürettebatın yemek yemesine yardımcı olan, manevrası kolay 'Hybrite S arabaları' ile donatılmış geniş çalışma yüzeylerine sahip ergonomik bir mutfak tasarımı ürettiklerini söylüyor. yolculara hızla atıştırmalıklar ve içecekler. "

Havayolları İkram Hizmetleri Birliği (ACA) tarafından belirlenen yeni uçak içi ikram kurallarına uymaya çalışan havayolları nedeniyle, geniş mutfakların dünya çapında bir satış noktası olması da muhtemeldir.

Pandemiye yanıt olarak getirilen yüksek gıda işleme standartları nedeniyle, havayolları artık uçakta temassız yemek hizmetine geçiyor. Bu, çok daha fazla ambalaj anlamına gelir, bu da ekstra galeri alanına ihtiyaç duyulması anlamına gelir. C919'un mutfakları bu kutuyu rahatça işaretliyor.

Karbon Ayakizi
Çevresel kaygılara gelince, Safran "kompozit yapılarında iç mekanların hem hafif hem de dayanıklı olmasını sağlayan gelişmeler kaydetti ve kısa mesafeli hizmetin zorluklarına karşı koyarken karbon ayak izini azaltmaya yardımcı oldu" dedi.

Uçağın motorlarının da daha verimli olduğu iddia ediliyor. COMAC tarafından C919 için tek Batı motoru seçeneği olarak seçilen CFM LEAP-1C motoru, "mevcut motorlara göre yakıt tüketiminde ve CO2 emisyonlarında% 15 azalma ve NOx emisyonlarında% 50'ye varan marj" sunuyor. diyor Safran. Motorlar ayrıca C919'un çalıştığı havalimanlarındaki ve çevresindeki gürültüyü de azaltacak.

Safran'ın C919 programına katılımı pek de şaşırtıcı değil. Şirket, yüzyılı aşkın süredir Çin ile ticaret yapıyor ve Çin havacılık endüstrisinin önde gelen şirketleriyle güçlü bağlar kurdu ve bugün tüm büyük Çin havayollarını tedarik ediyor.

Ayrıca Air China ve China Eastern Airlines gibi büyük Çin havayolları ile özel bakım ve onarım tesisleri kurmuştur.

İçinde ne zaman uçabiliriz?
COMAC, C919'un uçuş test programları boyunca ilerleyen altı prototip versiyonundan oluşan bir filo oluşturdu.

İlk prototip ilk uçuşunu 2017'de gerçekleştirdi ve en son kamuoyuna açıklanan uçuş testi, Covid-19 krizine rağmen Şubat 2020'de AC106 prototipinin Kalkıp Dongying Shengli Havalimanı'na inişiyle gerçekleşti.

Test uçağı uçuş millerini artırsa da, C919'un yolcu hizmetine ilk girişi için resmi bir tarih açıklanmadı. Zaman dilimleri hakkındaki spekülasyonlar geçmişte iyimser olduğunu kanıtladı. 2008 yılında ilk kez başlatıldığında, program 2014 yılında ilk test uçuşu için planlanmıştı, ancak bu 2017'ye kaydı.

2021'in sonları veya 2022'nin başları artık ticari operasyonlar için bir olasılık olarak tartışılıyor, ancak bir dizi faktör bunu engelleyebilir.

ABD seçimlerinin sonucu, Amerika'nın Çin ile kötüleşen ilişkilerini etkileyebilir - iyi ya da kötü, bu da CFM motorlarının ihracatı üzerinde etkileri olabilir.

CFM ortağı GE Aviation, geçtiğimiz günlerde CNN tarafından bildirildiği üzere, motor teknolojisinin tersine mühendislik uygulanabileceğine dair ABD ulusal güvenlik endişelerine rağmen LEAP 1C'yi Çin'e ihraç etme izni alarak "bir kurşun atlattı".

Bir de, halkın gereksiz hava yolculuğuna olan eğilimini bastıran, devam eden pandeminin daha geniş bağlamı var.

Ayrıca, yeni bir dar gövdeli girişçinin yeterli pazar talebine sahip olup olmayacağı sorusu da var; park edilmiş, uçuşa uygun ve kısa sürede yeniden faaliyete geçmeye hazır, kullanılmayan kısa ve orta mesafeli uçak kapasitesi bolluğu var. Neredeyse yeni 737'ler ve A320'lerde cazip anlaşmalar, belirgin bir olasılıktır - havayolu filosundaki kesintilerin bir sonucu.

Son olarak, teknik düzeyde, COMAC C919 uçuş testi rejimi ve ilgili uçuşa elverişlilik sertifikası, herhangi bir yeni uçak tipinin geliştirilmesinin bir parçası olan öngörülemeyen aksaklıklar nedeniyle ertelenebilir.

Açıkçası, Comac'ın C919'unun, özellikle belirsiz zamanlarda, hala gidecek bir yolu var. Ancak başarılı olursa, uzun vadede, havacılığın kısa ve orta mesafe pazarı için üçüncü bir seçenek, hava yolculuğu pandemiden ortaya çıktığı için, sivil havacılıktaki güç dengesini önemli ölçüde yeniden dağıtabilir.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • Admin

İlk Boeing 737 Max, jetin dünya çapındaki Uçurulmama kararından neredeyse 2 yıl sonra ilk defa havalandı

Boeing'in sorunlu 737 Max jetiyle ilk ticari uçuş, uçağın dünya çapında inişinden neredeyse iki yıl sonra Salı sabahı Miami'den New York LaGuardia Havalimanı'na gitti.

BB1cjNuS.img?h=715&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Max, Endonezya'da Ekim 2018'de bir Lion Air kazasının ardından 189 kişinin ölümünden sonra Mart 2019'da yasaklandı ve bunu beş ay sonra da gemideki 157 kişinin ölümüne neden olan Etiyopya Havayolları kazası izledi.

American Airlines Flight 718, Salı günü 10:30 civarında Miami Uluslararası Havaalanı'ndan ayrıldı. Havayolu, daha fazla rota eklemeden önce Max'i Miami'den New York'a ve 4 Ocak'a kadar uçurmayı planlıyor.

CNBC'ye göre, Kaptan Sean Roskey uçağın PA sistemi üzerinden, American Airlines'ın başkanı, mürettebatı ve diğer çalışanları da içeren yolculardan bazı alkışlarla "Boeing 737 Max ile uçuyoruz" duyurusunu yaptı. “Bu uçağa son derece güveniyoruz. Nitekim karım da gemide ”dedi Roskey.

Kongre raporu, kazaların "Boeing mühendislerinin bir dizi hatalı teknik varsayımının, Boeing yönetiminin şeffaf olmamasının ve FAA'nın büyük ölçüde yetersiz gözetiminin korkunç doruk noktasıydı" dedi.

Eylül ayında uçağı uçuran FAA Yöneticisi Steve Dickson, geçen ay CNBC'ye, yeniden sertifikalandırılan 737 Max'te "yüzde 100 emin" olduğunu söyledi.

Ancak bu güven tüm yolcular tarafından paylaşılmaz. Yeni bir Reuters / Ipsos anketi, Amerikalıların yüzde 57'sinin uçağın geçmişinden bahsedildiğinde Boeing 737 Max ile uçma ihtimalinin olmadığını söylediğini gösteriyor.

Havayolu, American's Max uçuşlarının tamamındaki yolculara yeniden rezervasyon seçeneği ile önceden uyarı verilecek.

American Airlines'ın operasyon müdürü David Seymour, "Bize uçan herhangi bir müşteriye sözümüz, 737 Max'e binerseniz ve uçmak istemezseniz, değişmenize izin vereceğimizdir," dedi. .

Boeing, kazalara neden olan güvenlik sorunları nedeniyle hala mağdur ailelerin düzenlediği düzinelerce ölüm davasıyla karşı karşıya. Etiyopyalı kaza kurbanlarının aileleri, Cuma günü yayınlanan Senato Ticaret Komitesi raporunda yer alan yeni ifşaatların Boeing'in yeniden sertifikalandırma çabalarında bir dizi başarısızlık bulmasının ardından düzenleyicileri uçakları yere indirmeye çağırdı.

Kocası Antoine Lewis, Etiyopya Havayolları kazasında hayatını kaybeden Yalena Lopez-Lewis, "American Airlines'ın, Max'e yol açan yozlaşmış ve yıkıcı süreç için Boeing'i ödüllendirmesi çileden çıkarıcıdır" dedi.

United Airlines, Max'i 11 Şubat'tan itibaren yeniden tanıtmayı planlıyor ve 737 Max jetlerinin en büyük operatörü Southwest'in, web sitesinde yer alan bir duyuruya göre, jeti "2021'in ikinci çeyreğinden daha erken" tekrar kullanmaya başlaması planlanıyor.

American Airlines, mevcut 24 737 Max uçaktan oluşan filosuna eklemek için 76 Max jet siparişi verdi.

Boeing CEO'su David Calhoun Kasım ayında yaptığı açıklamada, "Operasyonları durdurma kararına yol açan iki trajik kazada kaybedilen canları asla unutmayacağız" dedi. "Bu etkinlikler ve sonuç olarak öğrendiğimiz dersler şirketimizi yeniden şekillendirdi ve dikkatimizi güvenlik, kalite ve dürüstlük temel değerlerimiz üzerinde daha da yoğunlaştırdı."

Kaynak: NBC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Boeing 737 MAX Siparişleri Nihayet Akmaya Başladı

Boeing'in (NYSE: BA) en çok satan jeti, son iki yılda büyük zorluklar yaşadı. Uçak üretim devi, 2019 ve 2020 yıllarında 737 MAX için nispeten az sayıda kesin sipariş aldı ve çok sayıda iptal işlemi gerçekleştirdi. Bu, sipariş birikiminin önemli ölçüde küçülmesine neden oldu.

BB1ezCI1.img?h=701&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Şimdiye kadar 2021, 737 MAX için çok daha iyi bir yıl olacak şekilde şekilleniyor ve sipariş aktivitesi devam ediyor. Yine de, uçak programının sağlığa dönmesi için uzun bir yolu var.

737 MAX için çifte dehşet
737 MAX'ın iki yıl önce topraklanması - bir çift ölümcül kazanın ardından - havayollarının bu tip için yeni siparişler vermesini engelledi. Bu, 737 ailelik sipariş birikiminin 2018 sonunda 4.708 birimden 2019 sonunda 4.398'e düşmesine neden oldu.

Dar gövdeli jetler için yüksek talep ve Airbus'taki uzun teslimat süreleri nedeniyle sipariş aktivitesi 2020'de toparlanmış olabilir. Ancak daha sonra, COVID-19 salgını vurdu ve hava yolculuğu talebini düşürdü. Havayolları, yeni jetlerin teslimatlarını sıraya koymak için çaresiz olmak yerine, aniden kullanabileceklerinden daha fazla uçağa sahip oldu.

Sonuç olarak Boeing, geçen yıl 737 MAX için yalnızca 112 kesin sipariş aldı. Bu arada, bir dizi sipariş iptali yaşadı. 2020'nin sonunda, Boeing'in 737 birikimi, iki yıl öncesine göre% 30 düşüşle 3.282 birime düştü.

Momentum geri dönüyor
737 MAX, Ocak ayında bir ay daha negatif net siparişler açıkladı ve birikimlerin yeniden küçülmesine neden oldu. Ancak, o zamandan beri bazı yaşam belirtileri oldu.

Şubat ayında United Airlines, 737 MAX sipariş defterine 25 ünite daha ekledi. Boeing ayrıca bir veya daha fazla kimliği belirsiz müşteriden 14 adet 737 MAX jeti siparişi kaydetti. Sipariş iptallerinde faktoring yapıldıktan sonra bile Boeing, 737 ailesi için ayı 12 net siparişle kapattı.

Boeing, bu hafta, birkaç düşük maliyetli taşıyıcıya bağlı bir yatırım şirketi olan 777 Partners'ın, 60 adet daha satın alma hakkı ile 24 adet 737 MAX 8 sipariş ettiğini duyurdu. Bu anlaşma önemli çünkü 777 Partners yeni bir müşteri, Boeing ise 737 MAX sipariş faaliyetini başlatmak için en iyi müşterilerine büyük ölçüde güveniyordu.

Ek olarak, Southwest Airlines (NYSE: LUV), Reuters'e göre düzinelerce 737 MAX 7 sipariş vermeye yakın. Geçen sonbaharda, Southwest'in yönetimi 2025'ten başlayarak en eski 737-700'lerin yerini almak üzere muhtemelen 2021'de bir sipariş vereceğini söyledi. Düşük ücretli havayolu, 737 MAX 7'ye ek olarak A220'yi düşünürken, Southwest yöneticileri bu konuda net davrandılar. Mümkün olduğu kadar uzun süre tek bir filo türünü sürdürme tercihleri. Dolayısıyla bu potansiyel düzen sürpriz olmayacaktır.

BB1ezApv.img?h=652&w=980&m=6&q=60&o=f&l=

Bununla birlikte, bu Boeing için "kazanılması gereken" bir emirdi, bu nedenle şirketin anlaşmayı imzaladığını görmek cesaret verici olacak. Southwest bu yıl 737 MAX 7 için muhtemelen 100'den az kesin sipariş verecek olsa da, bu filo için nihai gereksinimi yaklaşık 300 uçak olabilir.

Devam edecek mi?
Son aylarda düzen hareketliliğindeki çözülme Boeing için harika bir haber. Yine de, olası sipariş iptalleri ile planlanan 737 MAX teslimatları arasında, Boeing'in 2021'de birikmiş iş yığınını sabit tutmak için halihazırda hazır olanların ötesinde epeyce ek siparişe ihtiyacı olacak.

Boeing, Southwest, United ve Ryanair gibi "olağan şüphelilerin" ötesinde yeni müşteriler kazanmaya ve havayollarından ek siparişler almaya devam etmelidir. British Airways, Iberia ve diğer birçok Avrupa havayolunun ana şirketi olan International Airlines Group tarafından 2019 yılında 200 737 MAX jet için bir taahhüt oluşturmak harika bir başlangıç olacaktır. Ancak, IAG'nin bu siparişte ilerlemeyi planlayıp planlamadığı belli değil.

Kısacası Boeing, 737 MAX uçak programını sağlığına kavuşturmak için nihayet ilerleme kaydetti - ancak işi bitirmek için çok işi kaldı.

Adam Levine-Weinberg'in bahsi geçen hisse senetlerinin hiçbirinde pozisyonu yoktur. Motley Fool, Southwest Airlines'ı tavsiye ediyor. Motley Fool'un bir ifşa politikası vardır.

SPONSORLUK:
Boeing'den daha çok sevdiğimiz 10 hisse senedi

David ve Tom Gardner'a yatırım yapan dahilere bir ipucu varsa, dinlemek için para ödeyebilir. Sonuçta, on yıldan fazla bir süredir yayınladıkları haber bülteni Motley Fool Stock Advisor, piyasayı üçe katladı. *

David ve Tom, yatırımcıların şu anda satın alabileceği en iyi on hisse senedi olduğuna inandıkları şeyi açıkladılar ... ve Boeing onlardan biri değildi! Doğru - bu 10 hissenin daha iyi alımlar olduğunu düşünüyorlar.

Kaynak: The Motley Fool

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...
  • Admin

BB1etRU8.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&

Boeing Yeni Uçak Teslimatları 2020'den Kasım'da Dört Kat

Jet üreticisi Boeing Salı günü yaptığı açıklamada, Kasım 2020'de yalnızca yedi uçaktan, Kasım ayında küresel olarak 34 yeni uçak teslim ettiğini söyledi.

Son sayı Boeing'i geçen yıla göre iki kattan fazla teslimata doğru yönlendiriyor.

Yıldan bugüne 302 uçak teslim etti ve bu, Kovid pandemisinin tüm şiddetiyle tüm 2020 için toplam 157'nin çok üzerinde. Boeing, 2019'un pandemi öncesi yılında 380 jet teslim etti.

34 Kasım teslimatlarından 28'i 737 MAX jetiydi ve 2021'de 737 teslimatı toplam 213'e çıkardı.

Boeing, 346 kişinin ölümüne neden olan iki kazadan sonra Mart 2019'dan Kasım 2020'ye kadar 737 MAX jetlerinin dünya çapında topraklanması nedeniyle yaralandı. Bu ayın başlarında Çin, uçağın uçuşlarının yeniden başlamasını onayladı.

Boeing Yeni Uçak Teslimatları 2020'den Kasım'da Dört Kat

Jet üreticisi Boeing Salı günü yaptığı açıklamada, Kasım 2020'de yalnızca yedi uçaktan, Kasım ayında küresel olarak 34 yeni uçak teslim ettiğini söyledi.

Son sayı Boeing'i geçen yıla göre iki kattan fazla teslimata doğru yönlendiriyor.

Yıldan bugüne 302 uçak teslim etti ve bu, Kovid pandemisinin tüm şiddetiyle tüm 2020 için toplam 157'nin çok üzerinde. Boeing, 2019'un pandemi öncesi yılında 380 jet teslim etti.

34 Kasım teslimatlarından 28'i 737 MAX jetiydi ve 2021'de 737 teslimatı toplam 213'e çıkardı.

Boeing, 346 kişinin ölümüne neden olan iki kazadan sonra Mart 2019'dan Kasım 2020'ye kadar 737 MAX jetlerinin dünya çapında topraklanması nedeniyle yaralandı. Bu ayın başlarında Çin, uçağın uçuşlarının yeniden başlamasını onayladı.

Boeing'in net yeni siparişleri, yeni satışların iptalleri aştığı 10. ay olan Kasım ayında 91'e ulaştı. Satışların çoğunluğu 737 MAX'ı temsil ediyordu.

Haberlerin, bir bütün olarak piyasa için düşüş gününde %0,39 düşüşle 196.64 $'dan işlem gören Boeing hissesini etkilemediği görülüyor.

Morningstar analisti Burkett Huey, gerçeğe uygun değeri 249 $ olarak belirledi.

27 Ekim tarihli bir yorumda, "Boeing'in dar gövde işi, 737 MAX'ın uzun süreli topraklanmasından sonra yara aldı" dedi.

"Ancak, dar gövdeli talebi yönlendiren yapısal arka rüzgarların, özellikle yükselen piyasa ekonomilerinin gelişiminin, dünya COVID-19 pandemisinden çıkarken devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak: The Street

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Boeing, 737 MAX için sürpriz yeni uçak siparişinde Allegiant'ı Airbus'tan çevirdi

AASt0ak.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

MSN, kredi kartı ürünleri kapsamımız için The Points Guy ile ortaklık kurmuştur. MSN ve The Points Guy, kart veren kuruluşlardan komisyon alabilir.
Allegiant Air ve Boeing Çarşamba günü, düşük maliyetli taşıyıcının ABD'li uçak üreticisinden 50'ye varan seçeneklerle birlikte 50 yeni 737 MAX uçağı satın alacağını duyurdu.

Sipariş, MAX jetin iki çeşidinden oluşuyor - FAA tarafından nihai sertifikayı bekleyen daha küçük ama yüksek performanslı 737 MAX 7 ve 737 MAX 8'in yoğun şekilde yapılandırılmış tek kabinli bir versiyonu olan 737 MAX 8-200 .

Allegiant'ın Boeing'den aldığı ilk sürpriz sipariş, havayolunu şimdiye kadar tanımlayan iki stratejiden ayrılıyor.

Daha önce Allegiant, havayolunun filosunu genişletmesine ve düşük maliyetli bir güç merkezi haline gelmesine yardımcı olan fırsatçı satın alımlarla genellikle ikinci el uçaklar arıyordu.

Ek olarak, satın alma, Allegiant'ın filosuna bir karmaşıklık katmanı ekleyecektir - havayolu, 2018'de kullanılmış MD-80 uçaklarının sonuncusunu emekli ettiğinden beri daha önce tek tip bir filoya bağlı kalmayı seçmişti (havayolu daha önce birkaç ikinci el Boeing'i emekli etmişti). 757s). O yıl, bazı A319'lar da dahil olmak üzere, yalnızca Airbus A320 ailesini kullanmaya başladı. AirFleets.net'e göre, havayolu şu anda hizmette 34 A319 ve 77 A320'ye sahip.

Bununla birlikte, Boeing uçakları, Allegiant'ın yeni uçaklar için ilk doğrudan siparişi değil. Bu, 2015 yılında havayolunun 13 adet A320 siparişi vermesiyle geldi.

Anlaşma, tek koridorlu jetler için kazançlı pazarda rakibi Airbus'ın gerisinde kalan Boeing için büyük bir kazançtı. Bu ayın başlarında Boeing, uzun süredir müşterileri olan KLM ve Qantas'tan Airbus'a olan satışlarını kaybetti.

Nihai fiyatlandırma da dahil olmak üzere satış şartları, bu tür işlemlerde tipik olduğu gibi kamuya açıklanmadı.

Bununla birlikte, mevcut pazarda kullanılmış uçakların aynı anda bulunabilirliği, bir filoya yeni bir uçak tipi eklemenin doğasında bulunan maliyetler (bakım ve pilotların eğitim masrafları dahil) ve Allegiant'ın geçmişteki fırsatçı satın alma eğilimi göz önüne alındığında, havayolunun Uçak üreticisi MAX'ın arkasında bir ivme yaratmaya çalışırken Boeing'den mükemmel bir anlaşma.

Kaynak: The Points Guy

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • Admin

Boeing, Son 737 Max Sorununun Ardından Yeniden Problemler Yaşıyor

Hafta sonu yaşanan zorlu uçuş, Boeing'i yine uçaklarıyla, özellikle de zaten tarihin en çok incelenen jetlerinden biri olan 737 Max'le ilgili endişelerle yüzleşmeye zorluyor.

plane-7013022.jpg

Cuma gecesi Alaska Havayolları uçuşunda 737 Max 9'un gövdesinin bir kısmının havada patlayarak yolcuların uğultulu rüzgara maruz kaldığı olayda hiç kimse ciddi şekilde yaralanmadı. Uçak güvenli bir şekilde indi, ancak Portland, Oregon'dan Ontario, Kaliforniya'ya giden bir uçuşta meydana gelen olay, yolcuları korkuttu ve benzer uçaklarda derhal güvenlik denetimlerinin yapılmasına yol açtı.

Federal yetkililer dikkatleri, uçağın daha fazla koltukla yapılandırılması durumunda acil çıkışın yerleştirileceği boşluğu doldurmak için kullanılan kabin ortasındaki kapı tıkacına odakladı.

Federal Havacılık İdaresi, Alaska ve diğer ABD havayolları tarafından işletilen 171 Max 9 uçağının denetlenmesini emrederek Cumartesi günü onlarca uçuşun iptal edilmesine neden oldu. Denetimlerin tamamlanmasının uçak başına dört ila sekiz saat sürmesi gerektiği belirtildi.

Boeing sözcüsü Jessica Kowal Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "F.A.A.'nın, etkilenen uçakla aynı konfigürasyona sahip 737-9 uçaklarının derhal incelenmesini talep etme kararına katılıyoruz ve tamamen destekliyoruz" dedi.

Olanlardan Boeing'in sorumlu olup olmadığı belli değil ancak bu olay üretici için yeni soruları gündeme getiriyor. Max'in başka bir versiyonu olan 737 Max 8, 2018 ve 2019'da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan iki kazaya karıştı ve uçağın dünya çapında yere indirilmesine yol açtı.

Uzun süredir havacılık güvenliği danışmanı ve uçak kazalarını araştıran Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu'nun emekli üyesi olan John Goglia, "Sorun Boeing'de olup bitenler" dedi.

Geçen ay şirket, havayollarını teslim edilen 1.300'den fazla Max uçağını dümen kontrol sisteminde olası bir gevşek cıvata açısından incelemeye çağırdı. Yaz boyunca Boeing, önemli bir tedarikçinin kabin basıncını korumaya yardımcı olan bir bileşende uygun olmayan şekilde delikler açtığını söyledi. O zamandan beri Boeing, üretim sorunlarını çözmek için tedarikçi Spirit AeroSystems'e yatırım yaptı ve onunla daha yakın çalıştı.

Boeing'in CEO'su Dave Calhoun, Ekim ayında yatırımcı analistleri ve gazetecilerle yaptığı görüşmede, "Kendi fabrikalarımızda istikrar ve kalite performansının arttığını görüyoruz, ancak tedarik zincirinin aynı standartları yakalaması için çalışıyoruz" dedi. .

Spirit AeroSystems ayrıca, Alaska Havayolları uçuşunda arızalanan kapı tapasının üretimi ve montajı da dahil olmak üzere 737 Max 9'un gövdesi üzerinde de çalıştı.

Başka bir Boeing uçağı olan çift koridorlu 787 Dreamliner'ın teslimatları, 2022 yazına kadar bir yıldan fazla bir süre boyunca fiilen durduruldu; bu sırada uçak üreticisi F.A.A. ile çalışıyordu. uçağın gövdesindeki kağıt inceliğinde boşluklar da dahil olmak üzere çeşitli kalite sorunlarına çözüm bulmak.

Geçen yaz keşfedilen bir başka kusur da uçağın teslimatını yine yavaşlattı. Hem 737 hem de 787'nin üretimi, kalite ve tedarik zinciriyle ilgili bu ve diğer sorunlar nedeniyle yavaş yavaş hızlandı.

Max, Endonezya ve Etiyopya'da toplam 346 kişinin hayatını kaybettiği iki kazanın ardından 2019'un başlarında yere indirilmişti. Boeing, uçağın uçuş kontrol yazılımı ve diğer bileşenlerindeki sorunları çözmek için 20 aydan fazla bir süre boyunca dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumlarla birlikte çalıştı.

Max ile yolcu uçuşları 2020'nin sonlarında yeniden başladığında, kriz şirkete yaklaşık 20 milyar dolara mal olmuştu.

Uçağın iki orta boy versiyonu olan Max 8 ve Max 9 o zamandan beri uçuyor. Ancak en küçüğü Max 7 ve en büyüğü Max 10 henüz düzenleyiciler tarafından onaylanmadı.

Max, Boeing tarihinin en çok satan uçağıdır. Uçağa ilişkin 4.500'den fazla ödenmemiş sipariş, Boeing'in sipariş defterinin yüzde 76'sından fazlasını oluşturuyor. Uçak, havayolları arasında da popüler: Havacılık veri sağlayıcısı Cirium'a göre, bu ay dünya çapında planlanan yaklaşık üç milyon uçuşun yaklaşık yüzde 5'inin Max, çoğunlukla da Max 8 kullanılarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Alaska Havayolları'nın 65 Max 9 uçağı, United Airlines'ın ise 79 uçağı var. Her ikisi de cumartesi günü denetimlerde bulunuyordu.

Pazar günü Türk Hava Yolları, filosundaki beş Max 9 uçağını bir sonraki duyuruya kadar derhal iptal edeceğini duyurdu.

Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu'ndaki müfettişler vakayı incelemeye başladı ve Boeing'in üretim süreci, FAA'nın şirket üzerindeki gözetimi ve Boeing veya Alaska Havayolları'nın uçakta yaptığı çalışmalar da dahil olmak üzere çok çeşitli faktörleri incelemeleri bekleniyor. Müfettişler ayrıca kapının muhtemelen indiği bir alanı da belirlediler ve onu bulmak için halktan yardım istediler.

Greg, "Bu, gerçekten soruşturmaya girene kadar (bu özel olayla ilgili tüm gerçekleri, koşulları ve koşulları tespit edene kadar) bunun sadece bir defaya mahsus mu yoksa sistemik bir sorun mu olduğunu belirleyeceğiniz türden bir şey" dedi. Feith, havacılık güvenliği uzmanı ve eski N.T.S.B. araştırmacı.

Bu arada uçakları yapan, bakımını yapan, işleten ve düzenleyenlerin hepsi mercek altında olacak.

“Her Amerikalı, Boeing ve F.A.A.'dan tam bir açıklamayı hak ediyor. Ohio Cumhuriyetçi Senatörü J.D. Vance, Cumartesi günü X'te yayınlanan bir gönderide, neyin yanlış gittiğine ve gelecekte başka bir olayın yaşanmamasını sağlamak için atılan adımlara ilişkin" dedi.

Kaynak: TNYT

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.