Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Horlama Nasıl Durdurulur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Horlama Nasıl Durdurulur?

BBV8mAi.img?h=450&w=799&m=6&q=60&o=f&l=f

Ulusal Uyku Vakfı'na göre yaklaşık 37 milyon Amerikalı, uyku halindeyken düzenli olarak homurdanma, ıslık çalma, boğulma, horlama ve / veya testere sesi gibi sesler çıkarıyor. 

Can sıkıcı sesler uyku sırasında çoğunlukla bir kişinin hava yolu daraldığında, sıklıkla burun tıkanıklığı, sarkık doku, alkol veya genişletilmiş bademcikler kısmen tıkandığında oluşur.

Horlama, “iyi huylu bir sıkıntıdan daha fazlası” olabilir, ”diyor Baltimore'daki Johns Hopkins Uyku Bozuklukları Merkezi'nin tıbbi direktörü M.D. Horlamanız, eşinizin obstrüktif uyku apnesi veya OSA için kırmızı bayrak olabilir.

OSA gürültülü durmalarla işaretlenir ve uyku sırasında nefes almaya başlar ve kardiyovasküler hastalık, felç, kardiyak aritmi ve hipertansiyon riskini arttırır. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, erkeklerin yüzde 34'ünün ve rutin olarak horlayan kadınların yüzde 19'unun OSA'ya sahip olduğunu veya bunun için risk altında olduğunu söylüyor.

Kendinize veya yatağı paylaştığınız kişi için horlamayı durdurma önerileri

Yaşam Tarzınızı Değiştirerek Başlayın

Horlama veya OSA'nın olup olmadığından emin olmasanız bile, uzmanlarımız aşağıdaki adımlarla başlamanızı önerir:

Tıkanmış bir burnu gevşet veya aç. Tezgah üstü burun şeritleri “Emal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Nöroloji Profesörü olan M.D. Burnunuzu bir OTC salin çözeltisi ile durulayabilir veya buharlı bir duşla durdurabilirsiniz. (Sıkışıklığı ve diğer soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmek için doktorunuza danışın.)

Kafanı kaldır. Çenenizi kaldırmak ve dilinizi uyurken boğazınızın arkasını tıkamaktan korumak için özel bir yastık satın alabilirsiniz. Ancak herhangi bir kama şeklindeki yastık bunu yapabilir.

Yan yatın. Horlama tetikleyen gece boyunca sırtınızda uymadan kaynaklanabilir, sırtınıza bir vücut veya destek yastığı yerleştirin. Ayrıca, sizi yanınızda tutmak için tasarlanmış, ortada bir kesik bulunan bir horlama önleyici yastık düşünebilirsiniz. Bunlar, sadece sırt üstü yattıklarında horlayan insanlarda hafif horlama sorunlarını çözmede yardımcı olabilir, Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Yardımcı Doçenti Jennifer Hsia. (Yan yatan ve horlayanlar için etkili olmayacaktır.)

Yatmadan önce dört saat boyunca alkolden uzak durun. Hava yolu kaslarınızı gevşetir, hava akışını daraltır.

Sigarayı bırakın. Tütün dumanı boğaz zarlarını tahriş edebilir.

Fazla kilolarınızdan kurtulun. Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde klinik tıp uzman yardımcısı olan Dr. Aslında, OSA erkekler için 17 inç ve kadınlar için 16 inç'ten büyük bir boyun çevresiyle ilişkilendirilmiştir.

Ağzınızı ve Dilinizi Güçlendirin

Boğazınızdaki yumuşak doku hava yolunu kısmen tıkadığında ve hava akımı dokunun titreştirmesine neden olarak horlama meydana gelir ve bu sayede masal sesi duyulur. Bazı araştırmalar, ağzın ve dilin güçlendirilmesinin horlamanın önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Brezilya'daki araştırmacılar, üç ay boyunca her gün aşağıdaki hareketleri gerçekleştiren gönüllülerin, horlama sıklıklarını% 36 ve horlama yoğunluğunu, egzersiz yapmayanlara göre% 59 azalttığını buldu.

Buna karşılık, nazal dilatör şeritlerini uykuya sokan bir grup insan uykuda yalnızca minimum iyileşmeler gördü.

Günde üç kez yapılan kısa egzersiz rutini, araştırmacıların dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya hatta araba sürerken yapabileceğini söyleyen hareketleri içerir.

Horlamayı bırakmanıza yardımcı olacak dört egzersiz (her defasında 20 tekrar):

Egzersiz 1: Dilin ucunu ağzın tavanına doğru bastırın ve dili arkaya doğru kaydırın.

Egzersiz 2: Dilini ağzın tavanına doğru yukarıya doğru çekin ve tüm dili ağzın çatısına doğru bastırın.

Egzersiz 3: Dilin ucunu alt ön dişlerle temas halinde tutarken dilin arka kısmını ağzın zeminine doğru bastırın.

Egzersiz 4: Ünlü sesini “A” yaparken yumuşak damak (ağzın tavanının arkası) ve uvula (yumuşak damaktan asılı etli çıkıntı) yükseltin

Daha fazla yardıma ihtiyacınız olduğunda

Yaşam tarzı stratejileri horlamayı bırakmanıza yardımcı olmazsa, doktorunuza, bir uyku uzmanına veya bir kulak burun boğaz uzmanına bakın, OSA'nız olup olmadığını görmek için bir gece uykusu testi önerilebilir.

Birincil horlama veya hafif ila orta dereceli OSA için, uyku sırasında giyilen bir oral cihaz alt çeneyi ve dili ileriye kaydırır ve hava yolunu açık tutar.

Tezgah üstü cihazlar mevcuttur, ancak uzmanlarımız sizin için özelleştirilmiş olan ve genellikle sigorta kapsamında olanları önerir. 2015 yılında, Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ve Amerikan Diş Tıbbı Uyku Akademisi, yaşam kalitelerini artırdıklarına dair ılımlı bir kanıt bulunduğunu belirtti.

Orta ila şiddetli OSA için altın standart sürekli pozitif hava yolu basıncı veya açık tutmak için uyku sırasında hava yolunuza hava veren CPAP'dir. New England Tıp Dergisi'nde yapılan bir 2016 araştırması, CPAP'ın ortalama dört yıl boyunca takip edilen insanlar için gündüz uykululuğunun ve horlamanın (ancak kardiyovasküler risklerin değil) azaltılmasına yardımcı olduğunu buldu.

Diğer yöntemler başarısız olduğunda veya dayanılmaz olduğunda - CPAP uyumu yüzde 50 kadar düşük olabilir - burun, ağız veya boğazdaki fazla dokuları çıkarma prosedürü gibi bir ameliyat, horlamayı bırakmanıza yardımcı olacak bir seçenek olabilir.

Hipoglossal sinir stimülasyonu adı verilen daha yeni bir prosedür, solunum yolunu bloke ettiğinde dilin hareketini kontrol etmeye yardımcı olmak için göğüste yerleştirilmiş küçük bir cihaz kullanır. 2014 yılında New England Tıp Dergisi'nde yapılan bir çalışmada, 12 aylık kullanımın ardından, geceleri nefes almada geçici duruşların yüzde 68 oranında azaldığı bildirildi. Ancak 40.000 dolara mal olabilir ve genellikle sigorta kapsamında değildir.

Kaynak: CR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.