Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD 2021'de Dünyanın İlk Exascale Bilgisayarını Kullanacak


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

ABD 2021'de Dünyanın İlk Exascale Bilgisayarını Kullanacak

BBV2rax.img?h=657&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, dünyanın süper güçleri birbirleriyle en büyük ve daha hızlı bilgisayar yarışında bilek güreşine tutuştular. Yeni bir duyuruya göre, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'ne geliyor ve "sözde" exascale "engelini kıran ilk bilgisayar olacak.

Alıntı

Exascale hesaplama, en az bir exaFLOPS yeteneğine sahip hesaplama sistemlerini veya saniyede bir milyar milyar (yani bir quintilyon) hesaplamayı ifade eder. Bu kapasite, 2008 yılında faaliyete geçen ilk petascale bilgisayarında bin kat bir artışı temsil ediyor.  (Bir exaflop saniyede 10 nokta, saniyede kayan nokta işlemi olan bin petaflops veya bir quintillion'dur.) 2009'da bir süper hesaplama konferansında Computerworld, 2018 yılına kadar exascale uygulamasını öngördü. Bu, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nın 2018'de genomik bilgileri analiz ederken Zirve OLCF-4 Süper Bilgisayarında 1.8 × 1018 OP hesaplaması yapması nedeniyle doğrulandı.  2018'de Süper Bilgisayar'da Gordon Bell Finalistleriydiler.

Süper bilgisayarlar, performanslarını floplarda veya saniyede yapılan hesaplamalarda ölçer. On flop'u olan bir bilgisayar, saniyede on hesap yapabilir ve bu da modern bir bilgisayar için oldukça berbattır. Dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız muhtemelen birkaç teraflop veya saniyede trilyon hesaplama yapabilir.

Şu anda dünyanın en iyi performans gösteren süper bilgisayarı, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki Zirve bilgisayarı. Bu bilgisayar, 150 petaflops'a ulaşıyor, tipik bir dizüstü bilgisayar kadar işlem gücünün binlerce katı. Diğer birkaç süper bilgisayar da birkaç düzine petaflops'a ulaşır. Ancak şu an süper bilgisayar yapımındaki en büyük hedef, saniyede beş kat hesap yapabilen ilk exascale bilgisayarı oluşturmak. Böyle bir bilgisayar, tipik bir masaüstünden milyon kez daha hızlı olacak ve bilimsel ve yapay zeka araştırmalarını önemli ölçüde ilerletebilir.

ecp-logo_0.png

ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ilk exascale bilgisayar nihayet geliyor. DoE'den 500 milyon dolar sayesinde, Argonne Ulusal Laboratuvarı'na Aurora adında 1 adet exaflop bilgisayar yapılacak. Bilgisayar Intel mimarisi ve teknolojisi kullanılarak inşa edilecek.

ABD Enerji Sekreteri Rick Perry bir basın açıklamasında, “Aurora ve yeni nesil exascale süper bilgisayarları [yüksek performanslı bilgi işlem] ve AI teknolojilerini kanser araştırması, iklim modellemesi ve gazilerin sağlık tedavileri gibi alanlara uygulayacak” dedi. “Exascale ile yapılacak yenilikçi gelişmeler toplumumuz üzerinde inanılmaz derecede önemli bir etkiye sahip olacak.”

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.