Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İlk İnsan Nereden Yola Çıktı ve Dünyaya Nasıl Yayıldılar


media

Önerilen İletiler

İlk İnsan Nereden Yola Çıktı ve Dünyaya Nasıl Yayıldılar

6605.png?v=1494339773

insanlar çok kısa bir zamanda bu dünyada olağanüstü miktarda bir alanı kapsamayı başardılar. Bununla birlikte, 200.000 yıl öncesine dayanan Homo sapiens, Afrika'da gelişmekte olan sadece yeni tomurcuklanan bir türdü; Bu arada, Endonezya’da bulunan Homo floresiensis ve Güney Afrika’dan gelen Homo naledi’nin (önceki, daha doğrusal modellerle uyuşmuyor gibi görünen) uyanma çağrıları, tarih öncesi dönem boyunca insan göçleri hikayesinin mükemmel olduğunu hatırlatıyor.

Erken insan göçünün öyküsü, etrafta dolaşan bu maceracı avcı-toplayıcı gruplarının tümü için tek bir açıklama olamayacak kadar büyük bir zaman dilimini ve alanını kapsar. Bazı gruplarda, iklim değişikliğinin onları daha misafirperver topraklar aramaya zorladığı, bazılarının daha iyi yiyecek kaynakları aradığı, düşmanca veya rekabet eden komşulardan uzak durduğu ya da manzara değişikliği isteyen meraklı risk almış kişiler olduğu yerlerde. Bu bilmece, sadece yüksek oranda parçalanmış bir fosil kaydının mevcut olduğu gerçeğiyle daha da karmaşıklaşır (ve ne kadar parça parça olduğunu veya hangi parçaların eksik olduğunu tam olarak bilmiyoruz). Son zamanlarda, genetik alanı eski DNA'yı analiz ederek, fosil, iklimsel ve jeolojik verilere ekleyerek ön plana çıkmıştır, böylece umarım tüm bu başlıklardan bir hikaye bulmaya çalışabiliriz.

Bununla birlikte, bu hikaye değişmeye devam edecektir - en azından ayrıntılarda ama belki de büyük revizyonlara yol açacaktır - yeni kemikler, aletler  ve DNA bulunduğu zaman artan doğrulukla çalışıldığı için herşey yeniden yorumlanacaktır. Burada, şu anda bildiklerimizi temel alan bir bakış, bu birçok farklı erken insanın dünyamızın uzak bölgelerine, kendi anavatanlarından göç etmek zorunda kalabilecekleri motivasyonların bir tartışmasının yanı sıra, tartışılmasıyla birlikte sunulacak.

Zaten milyonlarca yıl önce, aralarında Homo türlerimizin ve aynı zamanda büyük maymunların ataları olan Miosen hominoidleri, sadece Afrika'da değil, Avrasya'nın bazı bölgelerinde de vardı. Ancak kendi cinsimiz Afrika'da gelişti; Sözde atalarımız olan Australopithecines, Doğu ve Güney Afrika’daki otlaklarda yaşadı. Afrika dışında güvenli bir şekilde bulunan ilk Homo, sadece 2 milyon yıl önce utangaç Homo erectus gibi görünüyor ve geniş anlamda yorumlandığında (fosillerin türler içinde yer alması gerektiği konusunda bazı anlaşmazlıklar var) gerçekten etkileyici bir coğrafi aralığı kapsayan, bar yüksek ayarlayın. 

Bununla birlikte, Endonezya'daki Liang Bua'da bulunan Homo floresiensis (lakaplı 'hobbit') türünü yerleştirmek için çok zor bir isim de olmalı; çok erken (Erectus'tan çok önce ya da çok uzun olmayan) soyundan gelebilir ve Afrika'dan hala bilinmeyen bir göç olabilir. İpuçları, yine de Homo erectus'tan önce insanların göçleri hakkında kandırıyor. Şimdiye kadar, Avrasya'daki beş ya da altı alan birlikte, henüz bilinmeyen türler tarafından hazırlanan spor aletleri olan yaklaşık 2,6-2 milyon yıl önce önerilen bir zaman dilimini kapsamaktadır. Paleoantropolog John Hawks, '2 milyon yıldan daha erken başlayarak ve en yeniye kadar uzanan Afrika'dan ve Afrika'ya birçok hareket ve yayılım olduğunu söyledi. (Hawks, 12 Temmuz 2018). Bugün izlenen ana model - Erectus'un Afrika'dan Avrasya'ya yayılan ilk dünyaya sızan insanlar olması - bugün elde edilen tüm delilleri hesaba katmıyor gibi görünüyor. Ancak, daha karmaşık bir hikaye ortaya çıkarmak için henüz yeterli malzemeye sahip olmadığımızı görünce, Homo erectus, erken insan göç hikayesi için hala bir özellik rolü oynamalıdır.

Doğu Afrika'da Kenya'daki Turkana Havzasında Olduvai Boğazı gibi yerlerde, yaklaşık 1,9 milyon yıl öncesinden itibaren ortaya çıkan Homo erectus, Güney ve Kuzey Afrika'da da görülmektedir. Genel olarak, 1,9-1,8 milyon yıl önce Afrika’yı dolaşıp, Orta Doğu ve Kafkasya’da dolaşıp, 1,7-1,6 milyon civarında ulaştıkları Endonezya ve Çin’e doğru gittikleri düşünülmektedir. Yıllar önce. Erectus, kabaca 800.000 yıl önce olduğu gibi, daha ılıman sıcaklıklara sahip bir dönemde Çin'in normal soğukluğunu bile cesaretlendirmiş olabilir.

Erectus, geniş kapsamlı insan göçüne ilişkin eğilimi belirlemişti ve halefleri sınırları daha da ileriye taşıyacaktı. Yaklaşık 700.000 yıl önce (ve belki de 780.000 yıl kadar erken), Homo heidelbergensis'in Afrika'daki Homo erectus'tan geliştiği düşünülmektedir. Orada, farklı gruplar Doğu, Güney ve Kuzey Afrika'daki bölgeleri kendi bölgelerine dönüştürdü. Tabii ki, genel olarak, Afrika'nın kendi içinde göç de meydana geldi.

Oradan, özellikle enerjik bir Homo heidelbergensis grubu, Avrupa'nın en büyük dağlık alanlarını geçip İngiltere ve Almanya kadar kuzeyde yaparak batı Avrasya'nın her tarafına yayıldı. Bu, bahsettiğimiz Buz Devri Avrupa’sı ve bu insanlar sıklıkla değişen iklim ile birlikte akmak zorunda kalacaktı; Avrupa'nın daha soğuk koşullarıyla başa çıkmakta oldukça iyiydiler ve subarktik bölgenin güney kenarında hayatta kalabildiler, ancak doğal olarak gerçek buz tabakalarından kaçınıldılar. Örneğin, Pakefield ve Happisburgh'dan gelen kanıtlar, örneğin, 700.000 yıl öncesinin başındaki insanların, iklimin ılıman olduğu zamanlarda bu kadar kuzeye ulaşabildiklerini, muhtemelen daha soğuk dönemlerde güney sığınaklarına geri döndüklerini gösteriyor.

Homo Heidelbergensis ve Erken Neandertal Fosil Alanları

Heidelbergensis'in Avrasya kesiminin kademeli olarak geliştiği sanılan türler için aynı yüksek mobilite ve uyarlanabilirliğe ihtiyaç duyuluyordu - çekirdek vatanının Avrupa olduğu düşünülen Neandertaller. İspanya ve Akdeniz'den, Kuzey Avrupa ve Rusya, Yakın Doğu (İsrail, Suriye, Türkiye, Irak), Sibirya kadar doğuya kadar bulunabilecek kadar yeni bölgelere ve yeni iklim bölgelerine taşındılar. Özbekistan. Bu doğu ucunda, bir miktar toprak zemini kaplamış olabilecek başka bir türle de topraklarında bir miktar üst üste binmiş olabilirler: Denisova'lar. Bu kız kardeş türü Neandertallere, şu ana kadar sadece bir parmak kemiğinden ve Sibirya'daki Altay Dağları'ndaki bir mağarada bulunan üç dişten (dört farklı kişiden) bilinmektedir, ancak genetik kanıtlar Denisova'ların geniş bir alana yayılmış olabileceğini gösteriyor Sibirya'dan Güneydoğu Asya'ya kadar.

Homo Sapiens Yayıldı

Bu arada, Homo sapiens dediğimiz şey, Afrika’nın güneyindeki veya doğusundaki en az 200.000 yıl öncesine kadar, Afrika’nın zengin bölgelerinde Heidelbergensis atalarından büyük olasılıkla ortaya çıkmaya başladı. Her iki bölgede de, anatomik olarak modern insan gruplarının ilk gruplarının orada başarıyla yaşadığını gösteren birçok bölge bulundu. Ancak, onlar yalnız değildi; 2013 yılında, Homo naledi'nin CE'deki fosili, 236.000-335.000 yıllarına tarihlenen Güney Afrika'daki Yükselen Yıldız Mağarası'ndaki keşif, Afrika sahnesine daha fazla oyuncu katıyor. Zaten etrafında c. 315.000 yıl önce, bazı modern insan özelliklerine sahip olan ama aynı zamanda bazı eskilere özgü olan bir tür - muhtemelen onları Sapiens'e öncülük eden veya onlarla ilişkili olan - Fas, Kuzey Afrika'daki Jebel Irhoud'da yaşadı. Ayrıca, genetik kanıtlar, modern insan atalarımızın, kendileriyle ilişkili diğer antik gruplardan çeşitli derecelerde şirketlerinin de olabileceğini öne sürüyor gibi görünüyor. Hominin evrimi hikayesi, tek bir türün birbirini başardığı bir hikaye değil; daha ziyade, zamanları açısından muhtemelen birbiriyle karışan ve / veya örtüşen, farklı oyunculardan oluşan karmaşık bir mozaikti.
Modern insanlarla ilgili olan şubenin Afrika’dan üyeleri, kendi topraklarından ve Yakın Doğu’ya göç etmiş, İsrail’deki Skhul ve Qafzeh bölgelerinde Homo sapiens mezarları ortaya çıkarılmış ve 90.000 ila şaşırtıcı bir şekilde Sırasıyla 130.000 yaşında. Benzer şekilde, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Jebel Faya bölgesi, orada bulunan araçlarla, Homo sapiens'in burada 130.000 yıl kadar önce de göç etmiş olabileceğini gösterdi. Eski göçler bile, İsrail'deki Misliya Mağarası'nda bulunan Homo sapiens (bazı alternatifler önerilmiş olsa da) olarak görülen fosillerin son zamanlarda c. 180.000 yıl önce. Oradan uzak, bir türün tekil büyük göç alanlarına göçü - ki eğer onu düşünürseniz gerçekten mantıklı değil - birçok maceracı insanın yaşadığı görülüyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, bu ilk maceracıların bazılarının Batı Endonezya'daki 73.000 ila 63.000 yıl önce Sumatra adasına kadar yol yaptığını; bu durum, insanlara 60.000 yıl önce bir süre önce Güneydoğu Asya'nın içlerine ulaştıklarını ve ardından geri çekilen buzulları kuzeye doğru takip eden diğer delillerle iyi bir bağ kuruyor. İnsanları 65.000 yıl öncesine kadar Avustralya'nın kuzeyine yerleştiren, belki de daha önceki bir göçten kaynaklanan yeni kanıtlar bile var.

Ancak, Afrika'nın ötesindeki topraklara bu ilk modern insan baskısı, daha sonraki bir göç tarafından cücedir. Yaklaşık 55.000 yıl önce, şimdi anatomik olarak modern insanların “ana dalgası” (veya daha muhtemel olarak dalgalar) olarak görülen şey, gerçekten çok başarılı olduğu kanıtlanan bir çaba gösterdi; öncekinden daha büyük sayılar Avrasya ve Eski Dünyanın geri kalanına hızla yayıldı ve sonunda dünyayı kapladı. Bu son “Afrika Dışı” etkinliğine katılan insanlar, günümüz Afrikalı olmayanlarıyla doğrudan bağlantılı görünüyorlar ve bu nedenle, zaten her türlü köşede bulunan insanların çoğunu değiştirdikleri veya onları emdikleri sanılıyor. bu saatten önce dünyanın.

Ama bu devasa trekte hangi yolu kullandılar? Afrika'nın dışına çıkma yollarına gelince, Mısır bir seçenektir, ancak Sahra'daki “ıslak” koridorlardan, Doğu Afrika'dan ve Levant'a bir yolculuk. Bir defasında, bu Yakın Doğu ortamında, insanların Neandertallerle tanıştığını ve onlarla iç içe geçtiğini, ardından bir dalın çıktıktan ve sonunda yaklaşık 45.000 yıl önce Avrupa'ya göç ettiğini genetik araştırmalarla biliyoruz. Homo sapiens, muhtemelen kıyı şeridi boyunca tüm yol boyunca, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da, muhtemelen ikamet eden Denisova'lara çarparak girebilecekleri ve onlarla iç içe olabileceği halde, doğuya doğru da devam etti. olası yer Güneydoğu Asya gibi görünüyor).

6607.jpg?v=1494324750

Bunların hepsi görünüşte rekor sürede gerçekleşti; Zaten 53.000 yıl öncesine kadar, Afrika'dan çıkan ana dalganın soyundan gelenler Avustralya'nın kuzeyine, güney ise 41.000 yıl öncesine kadar varmaya başladı. Buna rağmen, ulaşmak kolay değildi. Her ne kadar deniz seviyesi bugünden 100 metre daha düşük olsa da, Asya'daki bu erken Homo sapiens ile Avustralya, Tazmanya ve Yeni Gine'yi kapsayan kara kütleleri arasında duran yaklaşık 70 kilometrelik bir su seviyesi vardı. Böyle bir yüzmeden hayatta kalmak yerine, muhtemelen bu cesur geçitte onlara yardımcı olacak tekneler veya sallar inşa ettiler.

Bu arada, Asya içinde, Doğu Asya'nın kuzeyine doğru bir göç yaklaşık 40.000 yıl önce başlamış ve Buzul Çağı'nın Asya'yı Amerika'ya bağlayan mutlu bir otlak bozkır kaplı yan etkisi olan Bering Kara Köprüsü'ne yol açmıştır. İnsanların genellikle Amerika'ya bu yoldan, yaklaşık 15.000 yıl önce, sahil boyunca aşağıya doğru ya da iç kısımdaki buzsuz bir koridordan genişledikleri düşünülür, ancak bu kapalı bir durumdan çok uzaktır. Bundan sonra, uzun süre boyunca insansız kalan ve Hawaii gibi - 100 CE civarında olan ve 100 CE'ye kadar olan Yeni Zelanda teknesiyle ulaşılan son kaleler vardı.

Muhtemel itici güçler

Bu tarih öncesi insanların neden başka bir yere gitmeye ve hareket etmeye karar verdikleri sorusu, özellikle yazılı kaynaklardan önce gelen bir zamana baktığımızda, kırılması zor bir cevizdir. Göç, genellikle itme ve çekme faktörlerinin bir sonucu olarak görülüyor, ancak bu başlangıç için bir yer. İtici faktörler, birisinin anavatanını tamamen yeni bir şey lehine açmaya yetecek kadar hoş olmayan bir yer haline getirebilecek durumlarla ilgilidir. Bu erken insan göçleri ile ilgili olarak, elbette 'iş yok' veya 'korkunç politik koşullar' geçerli değildir; daha ziyade, iklimin en kötüye gidip yer değiştirmesi gibi şeyleri düşünün, neredeyse hiç bir şeyin yaşayabileceği ya da büyüyebileceği büyük fırınlara ya da derin donduruculara dönüşecek yerler, doğal afetler, düşman komşu gruplarla rekabet, yiyecek ve miktarı desteklemeyecek kadar az çalışan diğer kaynaklar bir alandaki insanların veya daha hareketli yiyecek türlerinin (otobur sürüleri) göç etmesi.

Çekme faktörleri ise, yeni olasılıkların ve ödüllerin çekilmesini içerir; Temel olarak, daha iyi iklime ve tatlı yiyecek ve kaynak miktarına sahip yeşil alanlar gibi 'itme' bölümünde belirtilenlerin daha elverişli tarafı. Elbette, bu biraz basitleştiricidir ve her bir erken insan göçü örneğine yol açan faktörlerin kesin kombinasyonunu bulmak zor olacaktır.

Geçişi başarıyla yürütmek için bazı önkoşullar vardır. Stresli ve tehlikelidir - Homo erectus, örneğin, büyük olasılıkla Afrika'dan ayrıldıklarında ne bulacakları hakkında hiçbir fikri yoktu - ve bir grubun becerikliliğine ve uyum sağlama yeteneğine meydan okuyor. Yeni bir ortama taşınırsanız, başa çıkmanıza yardımcı olacak yeterli teknolojiye sahip olmanıza yardımcı olur; Bu durumda, yerleşik hayvanları ve bitkileri başarılı bir şekilde avlayıp toplayan ya da daha soğuk alanlara karşı giysi ya da ateş yoluyla koruma araçları (ikincisi insanlar tarafından muhtemelen en az 1,8 milyon yıldan beri biliniyordu ancak alışkanlık değildi) muhtemelen 500.000-400.000 yıl öncesine kadar kullanıldı). Yeni kaynakların sağlanmasındaki yaratıcılık ve işbirliği de yardımcı olmaktadır.

6608.jpg?v=1494324962

Bunları göz önünde bulundurarak, bize göçün çevresel yönüne daha yakından bakmamızı sağlayan iklim ile ilgili bazı ipuçları var. İklim modelleri, Kuzey Atlantik'teki (Heinrich olayları denilen) buz tabakalarındaki dalgalanmalarla bağlantılı tatlı su akıntılarının iklimde ani değişikliklere yol açabileceğini göstermek için kullanılmıştır. Bu olaylar kesinlikle her şimdi ve sonra son buzul döngüsü boyunca meydana geldi ve koşullar çok çürümüş olduğu için büyük Kuzey, Doğu ve Batı Afrika bölgelerini insan mesleğine uygun hale getirmemiş olabilir. Bu, Homo sapiens’in Afrika’ya göç etmesinde itici bir faktör olabilirdi.

Bununla birlikte, Sahara'nın Homo sapiens ile ayakta kalması arasındaki olası bir sorun vardı. Diğer iklim çalışmaları da, zamanlarında alttan ayrılan insanların ana dağılması ile aynı zamana denk gelen Sahara'da yollar oluşturmak için daha dost koridorların açılacağı “ıslak” veya “yeşil” fazların olduğunu göstermiştir. Sahra Afrika'sı (belirlenmiş ıslak dönemler yaklaşık olarak 50.000 - 45.07 yıl ve c. 120.000 - c. 110.000 yıl arasındadır). Bununla birlikte, yakın tarihli bir çalışma, 'ıslak' evrenin Sapiens'in Levant ve Arabistan'a erken göçü için kabaca 120.000-90.000 yıl önce, ana göç sırasında (yaklaşık 55.000 yıl önce) başlayabildiğini göstermiştir. Afrika aslında çok kurak, kurak ve biraz daha soğuktu. Bu, ana dalgayı dışarı itmeye yardımcı olmuş olabilir.

İklimin erken insan göçü üzerindeki etkisinin görünür hale geldiği bir başka örnek daha erken gerçekleşmiştir. 870.000 yıl kadar önce, sıcaklıklar düştü ve hem Kuzey Afrika hem de Doğu Avrupa öncekinden çok daha kurak hale geldi. Bu, büyük otçulların güney Avrupa sığınaklarına göç etmelerine neden olmuş olabilir, erken insanlar kuyruklarını zorluyorlardı. Aynı zamanda, kuzey İtalya'daki Po Vadisi ilk kez açıldı ve güney Fransa ve ötesine olası göç için bir yol oluşturdu. Bu, Homo heidelbergensis'in Avrupa'ya doğru yol almasıyla oldukça iyi bir bağ kuruyor. Büyük herbivor sürülerini takip etmek zorlu göç sürecinde iyi bir strateji olurdu, ve yine de 2016 CE çalışması Homo erectus'un da bunu yaptığını ve aynı zamanda çakmaktaşı birikintilerine yakın kaldığını ve yüklerin etobur alanlarından kaçındığını gösteriyor. en azından dağılmalarında erken.

Kesin itici güçler veya kesin güçlükler ne olursa olsun, ilk insanlar, zaman geçtikçe uyarlanabilirlik, yüce ve insanlara hükmetti - Homo erectus ile başlayıp, Homo sapiens'in açgözlü dağılışı ile sonuçlandı - tüm dünyaya yayıldı.

Kör noktalar

Yine de, bu hikayede çok fazla delik var ve bu noktada göz önünde bulundurmamız gereken bazı kör noktaları açık bir şekilde isimlendirmek zarar veremez. Genel olarak, yukarıda belirtilen tarihler, şu ana kadar topladığımız verilerin yorumlanmasına dayanarak sadece en iyi tahminlerimizdir. Ellerimizi daha fazla delile götürebilirsek, öykünün daha fazla atılabileceği bazı alanlar aşağıda bulunabilir.

Örneğin, Denisova'lar bize sadece bir parmak kemiği ve Sibirya'daki bir mağarada bulunan üç azı dişi aracılığıyla ve DNA'ları (genomları 2010 CE'de dizildi) ile oradan oraya kadar uzandıklarını sanıyorlar. Güneydoğu Asya. Dahası, açık bir şekilde kendi hikayelerini anlatacakları bilinmeyen bir arkaik insanla iç içe geçmiş olmaları da mümkündür. Bu gizemli insanların fosilleri, yaşamlarının ve hareketlerinin resmini doldurmaya çalışmaktan memnuniyet duyacaktır. Diğer bir gizemli tür Homo floresiensis; tam olarak ne zaman ve ne zaman Flores adasına ulaştılar (ve bir şekilde bu erken zamanda bu noktada tekne kullanıyorlardı)? Ataları kimlerdi? Bununla ilgili anlaşmayı imzalamak için daha fazla kanıt gerekiyor.

Yazar: Emma Groeneveld

Çeviri: Google

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.