Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Finlandiya'nın Yaptığı Temel Gelir Deneyi: Mutluluk Getirdi ama İş Alanı Yaratmadı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Finlandiya'nın Yaptığı Temel Gelir Deneyi: Mutluluk Getirdi ama İş Alanı Yaratmadı

helsinki-finlandiya.jpg

Kopenhag, Danimarka - Finlandiya'da yapılan, iki yıl süren ve Cuma günü açıklanan araştırma sonuçları gösterdi ki araştırmaya katılan ve katılmayanlar arasında yeni iş alanı yaratma konusunda fark görülmedi ama katılanların mutluluk düzeyinin çok yüksek çıktığı görüldü. Araştırmaya katılanlara temel gelir sağlandı ve diğer grup ise normal standartlarda kendi gelirlerini yaratmaya çalıştılar. 

Finlandiya Sosyal Sigorta Kurumu veya Kela, denemenin ilk yarısında denemeden kesin sonuç çıkarmak henüz mümkün değil, rasgele olarak 2000 kişi seçildi. Bunlar işsizdi ve yaşları 25-38 arasındaydı ve onlara vergi olmadan her ay 560 Euro verildi (Hiç bir soru sorulmadan). 

Finlandiya, sosyal güvenlik sistemini yeniden şekillendirmenin yollarını araştırıyordu ve Ocak 2017'de, 2020'de sona erecek olan denemeyi başlatan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Eleştirmenler, evrensel temel gelirin, insanların iş aramaları için teşvikleri azalttığını söylüyor.

Muhalifler, yeni girişimlerinin ne kadar iyi olursa olsun, aylık gelir elde etmeye devam edeceklerini bilerek, insanları yeni işletmeler kurmaya güçlendirebileceğini söylüyorlar. Ayrıca, işsizlik kontrollerini kaybetme korkusu olmadan veya faydalar için tekrar başvurma evraklarından geçmek zorunda kalmadan insanları yeni bir iş denemeye teşvik edebilir.

Yazar, Tuomas Muraja'nın operada bir akşam yemeğine çıkmadan önce saunaya giderken yaptığı gibi, "Daha önce, tüm küçük işleri faydalarımı kaybetme ve onlar için tekrar uygulamak zorunda olma korkusuyla kabul etmedim" dedi.

“Kısa vadeli işlerin artık faydalarımı azaltmadığı veya ödemelerini geciktirmediği için artık çok daha güvenli hissediyorum.”

Finlandiya denemesinde, temel gelir, işsizlik maaşlarının ödediği miktarın altındadır; bu, günde 32.40 avro veya ayda yaklaşık 1.000 avro (1.135 dolar) - yaklaşık yüzde 30'luk bir gelir vergisine tabidir. Temel gelir vergiden muaftır, ancak kira ödeyen biri için yaşamaya yetecek kadar değildir, bu nedenle alıcılara iş gücüne katılma baskısı verir.

helsinki-finlandiya-2.jpg

Kelalı bir araştırmacı olan Minna Ylikanno, temel gelir alıcılarının gelecekte 5.000 kişilik bir kontrol grubu işsizlik maaşı alan alıcılardan daha az stresli, daha sağlıklı ve daha güvenli olduğunu belirtti.

Raporda, temel gelir grubundakilerin ve kontrol grubundaki işsizlerin aynı günlerde çalıştıkları ortaya çıktı.

Ylikanno, "Temel kazancın, kısa vadede kişinin istihdam olanaklarını iyileştirmemesine rağmen, alıcının refahı üzerinde olumlu bir etkisi oluyor." Dedi.

Hem deneme hem de kontrol grubundaki katılımcılar Kasım 2016'da Kela'dan işsizlik maaşı alanlara rastgele seçildi, Ylikanno Associated Press'e söyledi.

İskandinav ülkesinin resmi işsizlik oranı 2018'de yüzde 5,4 idi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.