Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Facebook Bilgisayar Kullanmayı Nasıl Değiştirdi?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Facebook Bilgisayar Kullanmayı Nasıl Değiştirdi?

Computing-609917886.jpg

Geçtiğimiz 15 yıl boyunca, Facebook arkadaşlarımızla iletişim kurma biçimimizi, aile üyeleriyle nasıl temasa geçtiğimizi, mahremiyet hakkında nasıl düşündüğümüzü ve Rus propagandasını nasıl tüketdiğimizi değiştirdi - her zaman daha iyi değil. Ancak Facebook bilgisayarları da değiştirdi. Netflix'ten Uber'e ve Walmart’ın web sitesine kadar, her gün kullandığımız uygulamaların ve hizmetlerin çoğu, Facebook'un geliştirdiği ve daha sonra dünyayla paylaştığı teknolojilerden oluşuyor.

Şirket, milyonlarca ve sonunda milyarlarca kullanıcıyı barındıracak kadar büyüdükçe, akıllara durgunluk veren miktarda kullanıcı bilgisini işleyebilecek veri depolama yazılımlarından, bu veritabanlarını barındıran veri merkezleri için donanım tasarımlarına kadar araçlar oluşturmak zorunda kaldı. Daha yakın zamanlarda, web ve mobil uygulamaları için arayüzler oluşturmanın yeni yollarını yarattı. En önemlisi, Facebook bu kreasyonları kendine saklamamıştır. Çalışmalarının çoğunu açık kaynak olarak yayınladı; bu, başkalarının Facebook'un icatlarını kullanabileceği, değiştirebileceği ve paylaşabileceği anlamına geldi.

Linux Vakfı'nın CEO'su Jim Zemlin, “Facebook yıllardır açık kaynaklarda, birçok kritik teknoloji parçasını geniş toplulukla paylaşan bir itici güç olmuştur” diyor. Vakıf, artık birçok şirket tarafından kullanılan uygulamalar ve sunucular arasındaki iletişimi sağlamak için Facebook tarafından oluşturulan bir programlama dili olan GraphQL'e adanmış bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Facebook’un açıklığı nedeniyle, teknolojilerinin çoğu endüstri standardı haline geldi. Airbnb'de teknoloji lideri Adam Neary, “Facebook sadece sunucularımızı kurma biçimimizde değil, tarayıcılar ve telefonlar için kod yazmamızda da büyük bir rol oynadı” diyor. "Tüm ekosistem, Facebook'un öncülüğü ve daha sonra da açık kaynaklı teknolojiler tarafından yönlendiriliyor."
Büyük Verilerin Doğuşu

Facebook'un daha büyük bilgi işlem topluluğuna ilk büyük katkılarından biri, yüzlerce ya da binlerce sunucuyu ölçekleyebilen bir veritabanı sistemi olan Cassandra idi.

Facebook böyle bir veritabanı yapan ilk şirket değildi. Amazon ve Google, kendi dağıtılmış veritabanı yeniliklerini ayrıntılarıyla bildiren yazılar yayınladılar, ancak iki şirket de bu iç uygulamalar için gereken kodu açıklamamıştı. Amazon'un gazetesi üzerinde çalışan Facebook mühendisleri Avinash Lakshman ve Prashant Malik, hem Amazon hem de Google gazetelerinden gelen fikirleri Cassandra'yı oluşturmak için birleştirdi. Ardından, 2008'de kodu serbest bıraktılar. Çok geçmeden, bulut bilişim şirketi Rackspace gibi diğer iki şirket kullanılıyordu.

Cassandra'yı bir Rackspace çalışanı olarak yoğun bir şekilde kullanan ve kurumsal müşterileri için Cassandra'yı destekleyen DataStax'ı ortak bir şekilde kurmaya devam eden Jonathan Ellis, “Google ve Amazon'un yaptıklarını ve yeniliklerini yaptıklarını klonlamanın ötesine geçti, farklı bir şey yaptılar” diyor. 2010 yılında.

Bugün Cassandra, DB-Engines sitesine göre dünyanın en popüler 11. veritabanı. Apple, Netflix, Instagram ve Uber projeye kullanıcı ve katkıda bulunanların tümü.

Facebook aynı zamanda neredeyse büyük verilerle eşanlamlı olan açık kaynaklı veri toplama platformu Hadoop'a erken katkıda bulundu. Google tarafından yayınlanan makalelere dayanan Hadoop'un erken gelişmesinin çoğu Yahoo tarafından yapıldı. Ancak Facebook, Hadoop'u benimseyen ve platform için ek araçlara katkıda bulunan Yahoo dışındaki ilk şirketlerden biriydi. Hadoop, eski Facebook araştırma bilim adamı Jeff Hammerbacher tarafından ortaklaşa kurulan Cloudera gibi birçok girişim başlattı.

Facebook, verilerini daha fazla kullanmak için son yıllarda yapay zeka araştırmalarına büyük yatırım yaptı ve bu çalışmaların bir kısmını da yayınladı. Şirket, 2015 yılında, Google AI motorunu TensorFlow’u açmadan yaklaşık bir yıl önce Torch adlı popüler bir AI platformuyla kullanmak için bazı AI algoritmalarının uygulamalarını açtı. Veri bilimcisi Jeff Hale'in bir analizine göre Facebook, şu anda en popüler üçüncü AI çerçevesi olan PyTorch adlı bir Torch çeşidinin gelişimini finanse etmeye devam etti.
Veri Merkezini Açma

Facebook'un milyonlarca kullanıcıyı yönetebilecek bir yazılım geliştirmesi yeterli değildi. Şirket ayrıca tüm bu verileri yönetmek için bilgisayarları ve binaları tasarlamak zorunda kaldı.

Yol boyunca, Facebook, endüstriyel soğutma sistemleri yerine dış havayı kullanan "açık hava" veri merkezlerinden, işlemcileri ve diğer bileşenleri hızlı bir şekilde değiştirmenize olanak sağlayan "modüler" sunuculara kadar sıra dışı bazı fikirler ortaya koydu.

Facebook, şu anda bağımsız bir organizasyon olan Açık Hesaplama Projesi'nin bir parçası olarak tüm bu tasarımları yayınladı. Facebook, 2011'de Açık Hesaplama'yı duyurduğunda şüphecilikle karşı karşıya kaldı. Açık kaynaklı yazılımlar bu noktada zaten iyi kurulmuş olsa da, Facebook'un kendine has fikirlerinin diğer şirketler için yararlı olup olmadığı açık değildi. Ancak çok geçmeden, Tayvanlı Quanta şirketi gibi satıcılar Facebook'un tasarımlarına dayanarak bilgisayar satmaya başladılar ve Rackspace, Microsoft ve Apple da dahil olmak üzere diğerleri kendi donanım tasarımlarını bu girişime katkıda bulundu.

Günümüzde, Facebook, ARIES adlı uzun menzilli anten sistemi ve Terragraph olarak adlandırılan hücre kulelerini bağlamak için bir sistem de dahil olmak üzere yeni bir açık kaynaklı telekomünikasyon altyapısı kurmalarına yardımcı olmak için Telekom Infra Projesi'nde Ericsson ve Deutsche Telekom gibi telekomünikasyon şirketleri ile çalışıyor.

Bulmacayı Tamamlamak

İlk on yılı boyunca, Facebook’un en çok kullanılan açık kaynak katkıları, bu tür perde arkası altyapılarıydı. Netflix, bilgilerinizi bir veri merkezinde yönetmek için Cassandra'yı kullanmış olabilir, ancak bu, web sitesinde Facebook koduyla etkileşime geçeceğiniz anlamına gelmiyordu. Bu durum, 2013 yılında, Facebook'un ve şimdi pek çoğunun yerel uygulamalar gibi görünen ve hissedilen web arayüzleri oluşturmak için kullandığı açık kaynak kodlu bir "kütüphane" olan React'i piyasaya sürdüğünde değişmeye başladı.

Tepki yakalamak biraz zaman aldı, ancak son yıllarda Google’ın çerçevesi Angular’ı aşan “ön uç” uygulamalar geliştirmek için en yaygın kullanılan kütüphane haline geldi. Airbnb, Netflix ve Walmart hepsi React kullanıyor.

FreeCodeCamp programlama programının kurucusu Quincy Larson, “2015 yılında, San Francisco'daki arkadaşlarımın aniden jQuery ve Angular gibi araçları React'i kullanmak için kullanmaya başladığını fark ettim ve bu konuda yemin ettiler” diyor.

Bunun muhtemelen 2015 yılında React Native'ın piyasaya sürülmesiyle ilgisi var. React Native, geliştiricilerin React kullanarak Android ve iOS için yerel uygulamalar oluşturmasını sağlar, yani hem web hem de mobil uygulamalar için aynı kodu kullanabilirler.

Web teknolojilerini kullanarak mobil uygulamalar geliştirmek için araçlar sunan ilk Facebook değildi, web uygulamaları oluşturmak için de açık kaynak kütüphaneler sunan ilk kişi değildi. Ancak bu iki fikri bir araya getirerek, danışmanlık şirketi Rightpoint'in baş yenilik sorumlusu Greg Raiz diyor. “Bence bu sadece bütünsel bir hikaye” diyor. "Bulmacanın tamamlanmasına yardımcı oldu."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.