Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, ekonomisini canlandırmak için Bankalara rekor miktarda para enjekte etti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, ekonomisini canlandırmak için Bankalara rekor miktarda para enjekte etti

BBOgGzE.img?h=587&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Çarşamba günü Çin merkez bankası, ekonomisine muazzam bir stresle karşı karşıya kalabileceğinin bir işareti olarak - bankacılık sistemine - bir günde enjekte edilen rekor miktarda para - net 560 milyar yuan (83 milyar $) pompaladı.

Mali veritabanına göre, 10 yıllık Çin hükümetinin tahvilindeki verim Çarşamba öğleden sonra iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,1'in altına düştü. Tahvil fiyatları yükseldiğinde verim düşüyor ve verimdeki düşüş tipik olarak ekonomik büyümedeki yavaşlama beklentilerini gösteriyor.

Çin Halk Bankası, İnternet sitesinde yaptığı açıklamada, "Şu anda, vergi döneminin zirvesi ve bankacılık sisteminin toplam likiditesi oldukça hızlı bir şekilde düşüyor." Dedi. Merkez bankası, CNBC'nin Çarşamba günkü rekor nakit tahliyesi ile ilgili yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Beijing-Tiananmen-Square-22.jpg

Likidite - veya varlıkların nakde çevrilebilme kolaylığı - düzenli operasyonları sürdürürken vergi ödemek zorunda olan şirketler için özellikle önemlidir. Bir yıldan fazla bir süredir, birçok Çinli işletme halihazırda durgun ekonomik büyüme, artan finansman zorlukları ve çalışanlara fayda sağlamak için daha büyük yükümlülüklerle mücadele etmektedir. Çoğu şirketin en az bir hafta kapalı kaldığı Çin Yeni Yılı tatili de üç haftadan daha az bir zaman alıyor.

Pekin merkezli Blue Stone Asset Management'taki araştırma direktörü Zhao Bowen, CNBC'ye yaptığı açıklamada, işletmelerin vergi ödemelerinin en yüksek olduğu döneme işaret ederek bu hafta vergilerde 1 trilyon yuan'dan fazla ödeme yapmaları beklendiğini söyledi. Tarihsel olarak düşük bir mali mevduat seviyesi ve orta vadeli kredilerde 390 milyar yuan'ın sona ermesinin de genel olarak daha sıkı finansal koşullara katkıda bulunduğunu belirtti.

Mandarin dili yorumlarının CNBC çevirisine göre, Zhao, "Şu anda, hükümetin konumu ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskıya karşı koymak ve ilk çeyreğinde bu konuda iyi bir ilk adım atmak." Dedi. Merkez bankası, genel kredi koşullarını gevşetmek ve hamlelerini beklenen büyük bir yerel borç ihracı ile koordine etmek için çalıştığını da ekledi.

Merkez bankasının Çarşamba günü bankacılık sistemine 560 milyar yuan'lık rekor nakit enjeksiyonu "ters repo anlaşmaları" nı ya da bazı ticari borç verenlerden kısa vadeli tahvilleri satın alarak bankaların daha fazla nakit kazanmalarını sağladı. Tahvillerin satışına “geri alım anlaşmaları” denir ve her iki önlem de merkez bankasının “açık piyasa işlemlerini” içerir.

Finansal veri tabanından alınan kayıtlar Wind, Çin'in ekonomisinin de sıkıntı yaşadığı bir günlük en yüksek ikinci seviye net enjeksiyon seviyesini Ocak 2016 tarihine kadar gösterdi.

O zamanlar, merkez bankası web sitesinde niçin bu kadar sisteme bu kadar para harcadığı konusunda bir açıklama yapmamıştı. Ancak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "bankacılık sisteminde makul ve yeterli likiditeyi korumak için" hareketin yapıldığını söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, ocak ayında yaptığı açıklamada, hükümetin de zorunlu karşılık oranını - bankaların sahip olması gereken nakit tutarı - bu ayın sonunda keseceğini açıkladı. 2018 yılında bu tür dört kesim oldu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.