Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Silikon Vadisi'ndeki En Güçlü İnsan Kim?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Silikon Vadisi'ndeki En Güçlü İnsan Kim?

p-1-the-most-powerful-person-in-silicon-

Milyarder Masayoshi Son. Herkes gibi bende onun Elon Musk, Jeff Bezos veya Mark Zuckerberg gibi zengin olanlardan birisi sanırdım. Makinelerin nasıl yaşadığımızı kontrol ettiği AI(Yapay Zeka) ile güçlendirilmiş bir ütopya için en vizyona sahip. Ve bunu gerçekleştirmek için yüzlerce milyar dolar harcıyor. Masa World'de yaşamaya hazır mısınız?

San Carlos, California’da aydınlık bir eylül sabahı ve SoftBank’ın başkanı Masayoshi Son beni programdan atıyor. Görüştüğü gibi, her şeyin geleceği konusundaki 100 milyar dolarlık Vizyon Fonu'nu yönetmeye çalıştığı insanlarla tanışmaya geldim. Neredeyse kırk yıldan beri SoftBank'ı bir şirket grubuna dönüştürdükten sonra, girişimci bir pazarlamacı olan Son, iki yıl önce yeni bir dijital ayaklanma dalgası sürdüğünü düşündüğü girişimleri desteklemek için bu benzeri görülmemiş bir girişimi başlattı. Başarısı için her şeyi paylaştı - şirketi, ünü, serveti. İkimiz de aynı temel soruyla geldik: Bu büyük araç nereye gidiyor? Ancak, 12 rakamlı ödeneğin temelini alamadığım için, bekleyecek kişi olduğumu anladım.

Oğul’un ziyaretinin karmaşasında, saat 9: 00'daki toplantım saat 4: 30’a kadar tekrarlanacak. Sonunda Vision Fund’ın ofislerine geldiğimde, California’daki Highway 101’in hemen dışında, ne kadar sıradan olduklarını gördüm. Oğul, büyük, gösterişli ifadelerle tanınır. ABD'de bugüne kadarki en yüksek fiyat olan Woodside'daki bir ev için 117 milyon dolar ödediği bildiriliyor. Öte yandan, bu cam ve beton bina, banliyö Amerika'nın herhangi bir yerinde bulunabilir.

Beklediğim oda Spartalı. Bir köşede boş bir masa ve sahte ahşap kaplamalı bir konferans masası bulunmaktadır. Bu yerde olanlara ışık tutabileceklerini umarak, beyaz tahtadaki soluk gri çizikleri okumaya çalışıyorum ama yüzey çok iyi temizlendi. Konferans odasının iç cam duvarları, diğer taraftaki herkesi dış görünüşe dönüştüren beyaz, ağaçlık bir madde ile kaplanmıştır.

Son olarak, Vizyon Fonu nezaretindeki kuruluşun CEO'su Rajeev Misra, geniş bir şekilde gülümseyerek ve fazlasıyla özür dileyerek odaya koşuyor. Londra'dan bu toplantılar için gelen Misra, sanki bir adrenalin almış gibi bitkin gözüküyor ama canlandı. Oğlunun insanlar üzerinde bu etkisi var. Vizyon Fonunda son derece yoğun bir gün. Sadece Tokyo’daki büyük patron değil, aynı zamanda benim için haberi olmayan bir ekip, yeni yatırımlarda milyarlarca dolar açıklamaya hazırlanıyor: Hindistan misafirperverliği başlangıcı Oyo için 1 milyar dolarlık bir tur; 800 milyon dolar, iki emlak bozucu olan Compass ve OpenDoor arasında eşit olarak paylaştı; Brezilyalı bir teslimat başlangıcı olan Loggi için 100 milyon dolar. Ayrıca, TikTok da dahil olmak üzere birçok popüler haber ve eğlence uygulaması yapan Çin'deki başlangıç ByteDance'da 3 milyar dolarlık bir tur elde edilmesine yol açacak. Aynı zamanda, Son ve ortakları, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Vizyon Fonu'nun ilk destekçisi olan 45 milyar dolarlık ek yatırım yapma planlarını şimdiden alarak, 100 milyar dolarlık bir fon başlatmanın ortasındalar. Ne Misra ne de o zaman biliyordum, ama bu ilişki yakında karmaşıklaşacaktı.

“Öyleyse ne bilmek istiyorsun?” Diyor Misra, ellerini yüksek sesle alkışlıyor. “Yol haritasını mı istiyorsun? 10,000 feet'ten başlayacağım. . . .”

son.jpg

Yüzeyde, Vizyon Fonu'nun hikayesi parayla ilgili. Nasıl olamaz? Sayılar göze çarpıyor. Vizyon Fonu'nun başlangıçlara olan asgari yatırımı 100 milyon dolar ve Ekim 2016'daki ilk çıkışından bu yana sadece iki yıl içinde, 70 milyar doların üzerinde bir taahhütte bulundu. 61 yaşında olan Oğul, SoftBank'tan veya başka yollardan beğendiği şirketleri de destekleyecek: 20 milyar dolar harcadı ve bir finansal araç kombinasyonu yoluyla Uber ve WeWork'a para koyuyor. (Son'un işleyişi her zaman oldukça karmaşık olmuştur ve minutilerde kaybedilmeye değmez; araçlar ne olursa olsun, teklifler en iyisidir.) Büyük para bahisleri, uzun süredir kuru ova alanlarının yaşadığı girişim kapitalistlerini tedirgin ediyor San Francisco ve San Jose, 1 milyar doların üzerindeki herhangi bir fonun üç yıl öncesine kadar baş döndürücü bir yer olduğu bir yer. Anlaşılan kimse dipsiz cepli bir behemoth ile rekabet etmekten hoşlanmaz. “Ghostbusters filmini gördün mü? Etrafta gezinen Stay Puft Marshmallow Man gibi, ”diyor. Sonra Misra'ya, kasabadaki herkesin bilmek istediği soruyu sormamı istedi: Oğul, kim gelecek yatırım yapacak?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.