Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hamile Kadınlar İçin Zika'dan Daha Tehlikeli Bir Virüs


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hamile Kadınlar İçin Zika'dan Daha Tehlikeli Bir Virüs

draw-blood-cattle-tail-5.jpg

Bir araştırmacı, “Zika" virüsünün plasentaya etkisini yan yollarla olur diye tanımlamış, Rift Vadisi Ateş virüsü express yolla ulaşıyor demiş.

Rift Vadisi ateşine neden olan sivrisinek kaynaklı virüs, yeni araştırmalara göre, hamilelik sırasında anneler tarafından taşınırsa insan fetüslerini ciddi şekilde yaralayabilir.

Science Advances dergisinde geçen ay yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar virüsün plasentayı nasıl hedeflediğini keşfetmek için enfekte sıçanlar ve insan fetal dokusunu kullandılar. Sonuçlar, virüsün, 2015'te küresel bir krize neden olan ve Orta Amerika ve Güney Amerika'daki binlerce bebeği ağır doğum kusurları ile terk eden Zika virüsünden daha fazla zarar verebileceğini gösterdi.

Araştırmayı yönlendiren Pittsburgh Üniversitesi bulaşıcı hastalık uzmanı Amy Hartman, “Zika herkesi şaşırttı” dedi. “Doktorlar Zika’nın doğum etkilerini bilseydi, hamile kadınları ve bebekleri korumak için daha fazlasını yapabilirlerdi. Rift Vadisi ateşi ile eğrinin önüne geçmeye çalışıyoruz. ”

Rift Vadisi ateşi, esas olarak Sahra altı Afrika'daki hayvanlarda meydana gelir; buradaki salgınlar, sürüdeki gebe ineklerin yüzde 90 ila 100'ünün düşük maliyetli veya ölü doğmuş buzağılar vermesine neden olur, genellikle önemli bir ekonomik kayıptır.

Ancak her yıl insanlarda yüzlerce vaka meydana gelir ve bu da flulike semptomlara ve ciddi karaciğer problemlerine neden olur. Hartman'a göre, salgınlar Afrika'nın ötesine geçti: 2000 yılının sonlarında Suudi Arabistan'daki bir salgın 100.000'den fazla insanı etkiledi ve en az 700 kişinin ölümüne yol açtı. Hastalığı taşıyan sivrisinek, Avrupa ve Amerika'da da bulunur.

Harman, “İklim değişikliği ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yayılma şeklini değiştirebilir” dedi. “Sivrisinek popülasyonları hareket ettikçe ve değiştikçe, bunun normal sınırlarının çok ötesine yayılma potansiyeline sahibiz.”

Rift Valley ateşi için aşı veya tedavi yoktur. Dünya Sağlık Örgütü hastalığı potansiyel bir halk sağlığı acil durumu olarak adlandırdı.

İki enfekte fetüs vakası belgelenmiştir. Bir bebek diğer semptomların yanı sıra genişlemiş bir karaciğer ve dalakla doğmuş; diğeri bir hafta içinde öldü. Hastalık hamile kadınlarda asemptomatik olabileceğinden, pek çok anormallik ve ölü doğum vakası yanlış tanımlanmış olabilir.

Araştırmada kullanılan sıçanlar arasında, enfekte olmuş annelerden doğan yavruların yüzde 65'i, enfekte olmayan kontrollerden doğan yavruların yüzde 25'i ile öldü. Enfekte olan her anne en az bir yavru kaybetti ve enfekte olmuş annelerin yavrularının tümü virüsü kaptı.

Gebe sıçanlar, Rift Vadisi ateşinden ölümcül olmayan sıçanlardan daha duyarlıydı.

Araştırmacılar için en şaşırtıcı olanı, enfekte olmuş annelerin plasentaları, vücuttaki herhangi bir dokudan daha fazla virüs barındırıyordu - virüsün hasarının tipik olarak gözlendiği karaciğerden bile fazla.

Hartman’ın laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın önde gelen yazarlarından biri olan Cynthia McMillen “Alandaki hiç kimse bunu daha önce tanımadı” dedi.

İnsan plasenta dokularında yapılan testler, Zika virüsünün aksine, Rift Vadisi ateş virüsünün, besinlerin aktığı plasenta bölgesini destekleyen özel bir hücre katmanını enfekte etme özelliğine sahip olduğunu ortaya koydu.

Hartman, Zika'nın bir fetusa bulaştırmak için plasentaya “yan yollar” alması gerekirken, Rift Vadisi ateş virüsü “ekspresyonu” alabilir.

“Fetus, onu etkileyebilecek yüz binlerce tehlikeden korunuyor” diye ekledi. “Sadece birkaç mikrop geçebilir ve bu onlardan biri.”

Geçen hafta, Salgın Hazırlık Koalisyonu İnovasyonları, Rift Vadisi ateşine karşı insan aşıları geliştirme önerileri çağrısı yaptı. Bir açıklamaya göre, yaklaşık 48 milyon dolar Rift Vadisi ateşi ve Chikungunya virüsleriyle ilgili sekiz projeye finansman sağlayacak.

McMillen, “Epidemiyoloji hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var - nasıl hastalığa neden olduğu ve nasıl önleneceği”. “Bu, Orta Doğu'da bulunduğu yerin ötesine yayılabiliyordu, bu nedenle farkındalığa şiddetle ihtiyaç var.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.