Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Boşanan ebeveynler öncelikle kendi aralarında velayet konusunda bir anlaşmaya varabilirler ancak anlaşma söz konusu değilse velayet davasında çocuğun yararı her şeyin üstünde tutulur. Ayrıca çocuğun yaşı çok önemlidir. Küçük yaştaki çocuklar genellikle anneye verilir çünkü çocuğun anne bakımına ihtiyacı vardır. Ancak annenin çocuğa bakamayacağı bir durum söz konusuysa ya da haysiyetsiz bir hayat sürdüğü kanıtlanırsa velayet babaya verilir. 

Çocuğun yararı söz konusu olduğunda yarar durumu:

Yaşına

Cinsiyetine

Alıştığı çevreye

Boşanmadan sonra çocuğun bir aile ortamında yaşayabilme olanağına

Çocuğun isteğine

Anne ve babanın çocuğa bakma olanaklarına göre belirlenir. 

Divorce.jpg

Ek olarak Türk hukuku uygulamasında 0-3 yaş çocuk: 

3 yaşına kadar olan çocuğun velayeti söz konusu olduğunda çocukların anne bakım ve şefkatine ihtiyaç duydukları kabul edilmektedir. Bu dönemde genelde annenin işi, evi, kazandığı miktar ya da yaşam tarzının bir önemi bulunmaktadır. Bu yaş arası çocukların velayetinde verilen karar istikrarlı olarak çocuğun anneye verildiği yönündedir. 

3-7 yaş çocuk: 

Bu dönemde çocuğun anne bakım ve şefkatine ihtiyacı azalmıştır. O yüzden ane ve babalık duygusunun tatmininden ziyade çocuğun yararı ön plandadır. Eğer anne çocuğun sağlığına zarar veriyor, çocuğu bakmakta aciz kalıyorsa, annenin sağlığı iyi durumda değilse hakim çocuğun velayetini anneden alıp babaya verebilir. 

6-12 yaş çocuk: 

Bu dönemde yaşın yanı sıra çocuğa sunulacak maddi imkanlar da önemli hale gelmektedir. Hangi eşin çocuğa daha iyi eğitim ve gelecek sağlayacağı ön plana çıkarken bir yandan da uzman bir pedagog tarafından (her ne kadar hakim tarafından çocuğun fikri çok fazla bağlayıcı olmayacaksa da)  çocuk dinlenir ve çocuğun da fikrine başvurulur.  Hakim tüm bunları değerlendirir ve kararı çocuğun yararı doğrultusunda verir. 

12 Yaş Üzeri:

Bu dönemde çocuklar belirli bir olgunluğa eriştiğinden ve kendilerini istedikleri biçimde ifade edebileceğinden  hakimler çocuklardan yanında kalmak istediği ebeveynini kendisinin belirlemesini ister ve velayeti buna göre tayin eder. Ayrıca BM Çocuk Hakları sözleşmesine göre 12 yaşını tamamlamış çocukların velayetine karar verilmeden önce, mahkeme mutlaka çocuğu dinlemelidir. 

velayet-672x372.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.