Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Okyanus Temizliğinde Yeni Bir Çığır Açacak Dev Okyanus Temizleme Makinesi Yelken Açmaya Hazır


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Okyanus Temizliğinde Yeni Bir Çığır Açacak Dev Okyanus Temizleme Makinesi Yelken Açmaya Hazır

Boyan Slat, okyanustaki trilyonlarca plastik parçayı toplayabilecek bir cihaz için tasarımına çalışmak üzere okuldan ayrıldı. Yıllarca süren çalışmalardan sonra ilk yolculuğunu almaya hazır.

p-1-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-g

Kaliforniya'nın Alameda şehrinde, San Francisco'nun körfezinin karşısındaki eski bir deniz hava istasyonunda yayılan bir çarşamba günü, işçiler büyük bir siyah tüpe kaynak yapıyorlar. Tüp –büyük ölçüde bir futbol sahasının uzunluğu- bu yaz Büyük Okyanus Çök Yama için yelken açacak daha büyük bir sistemin bir parçası, okyanus akıntıları tarafından getirilen 1.8 trilyonluk plastik çöp parçalarından bazılarını toplamaya başlayacak. .

6-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-get

Altı yıl önce, teknoloji sadece bir TEDx konuşmasında sunulan bir fikirdi. 18 yaşındaki sunumcu Boyan Slat, okyanustaki küçük plastik parçacıklarını temizlemenin yaklaşık 80.000 yıl sürdüğünü öğrendi. Sudan yayılan plastik hacminden dolayı ve sürekli akımlarla hareket ettiğinden, onu ağlarla kovalamaya çalışmak, kaybedici bir öneri olacaktır. Bunun yerine çıta, bu hareketi bir avantaj olarak önerdi: Sudaki bir engelle, dönmekte olan plastik çok daha hızlı toplanabilirdi. Daha sonra sudan çekilip geri dönüştürülebilir.

i-1-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-g

Bazı bilim adamları, fikrin mümkün olduğuna kuşkuyla bakıyorlar. Ancak, Slat, ölümsüz, kavramını takip etmek için üniversitenin ilk yılını terk etti ve 2013 yılında teknolojiyi, Okyanus Temizleme'yi oluşturmak için sivil toplum kuruluşu kurdu. Örgüt, bir kitle fonlaması kampanyasında 2.2 milyon dolar ve Salesforce da dahil olmak üzere diğer yatırımcıları büyüttü. CEO Marc Benioff, araştırma ve geliştirmeyi finanse etmek için milyonlarca dolar kazandı. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, 2018 yılı sonunda, Kuzey Pasifik Gyre'dan ilk plastik okyanus hasatını geri getireceğini ve tasarımın işe yaradığını gösteren somut bir kanıt olduğunu söyledi. Organizasyon, ilk sistemi ile ayda 5.000 kilogram plastik kıyı getirmeyi umuyor. Yerleştirilen eksiksiz bir filo ile, Büyük Pasifik Çöp Kovası'ndaki plastik çöpün yarısını –beş yıl içinde 40.000 metrik ton- toplayabileceğine inanıyor.

Sistem, dev yüzen bir tüp kullanıyor - ilki 2.000 metre uzunluğunda - HDPE adı verilen dayanıklı bir plastikten yapılmış, suda yüzebilen, dalgalarla bükülebilecek kadar esnek ancak U şeklinde bir bariyer oluşturacak kadar sağlam okyanusun yüzeyinde yüzen plastik durdurmak için. Altına takılan güçlü bir naylon ekran, yüzeyin altındaki plastiklerin bir kısmını yakalayacaktır, ancak bir net olmadığı için deniz yaşamını yakalamayacaktır. Yüzeyin altındaki yüzlerce metre suda yüzen büyük çapalar cihaza sabit bir şekilde yardımcı olur, bu sayede akım plastikten daha yavaş hareket eder ve bu sayede cihazın önünde toplanan plastiğin kepçelenmesini mümkün kılar.

2-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-get

Yol boyunca çok sayıda mühendislik sorunu var. Aslen deniz tabanına bağlı bir çapa çağrısında bulunan tasarım, ancak masraf ve komplikasyon nedeniyle, ekip planı terk etmek zorunda kaldı; sonunda yüzen bir çapanın çalışabileceğini fark ettiler. “Son birkaç yıl içinde gerçekten çok sert olan birçok zaman vardı,” diye konuştu Slat, şimdi 23, cihaz bölümleriyle çevrili bir palet üzerine oturduğumuzda. O kadar çok şey olduğu gerçeği onun devam etmesine yardımcı oldu.

“Bir fotoğraf paylaşım uygulaması veya“ internet başlangıç XYZ ”üzerinde asla çalışamayacağım” diyor. “Bence insanlar yüksek riskli projeler riskini abartıyorlar. Kişisel olarak, bir fotoğraf paylaşım uygulamasının başarılı olması için çok daha zor olacağını düşünürüm - bu çok mantıklı gelebilir, çünkü mühendislik açısından çok daha kolay, ama sanırım gerçekten heyecan verici ve cesur ve karmaşık bir şey üzerinde çalışıyorsanız Gerçekten akıllı ve yetenekli insanlar çekecek. Karmaşık problemleri çözmeyi seven insanlar. ”

9-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-get

Birkaç hafta içinde, teknolojinin ilk parçası olan futbol sahasının uzunluğu, San Francisco Körfezi'nden Farallon Adaları'nın kıyısı boyunca çekilecek ve ekibin sistemin nasıl çekileceğini test edecek. Pasifik Çöp Kovuğuna getirmek için, ekipmanın üç hafta boyunca çekilmesi gerekecektir. Yerel “çekme testi” den sonra, mühendisler ilk bölümü geri getirecek ve geri kalanını, Sears Tower uzunluğundan biraz daha uzun olan toplam 2.000 fitlik boru hattı oluşturacak şekilde bağlayacaklar.

Montaj tamamlandığında, son test için ekipmanı denizden 200 mil uzaklaştıracaklar. (Bu test, plastik için “birikim bölgesi” içinde olmadığı için, çok fazla atık toplamayı beklemezler, ancak tüm sistemin doğru şekilde çalıştığını kontrol ederler.) Her şey planlandığı gibi giderse, jenerasyon için yelken açacaklardır. Ağustos ayında geliyor. Geç sonbaharda, ürünlere dönüştürülebilen bir plastik sevkiyat ile geri gelmeyi planlıyorlar. Adidas gibi üreticiler, 2016 yılında tüketici talebini tanıyarak okyanus plastiğini malzeme olarak kullanmaya başladı.

Nihayetinde, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, diğer büyük okyanus gilleri gibi uzak konumlara (sembolizm hakkında daha fazla) rağmen, tüplerin üzerine basılan logolarla –örneğin daha fazla sisteme sponsor olmalarını istiyor. Plastiği plastikten imal etmeyi isteyen üreticilere satan para, teorik olarak operasyonu finanse edecektir.

Bu iddialı bir plan. Ancak Slat, bazı durumlarda, daha mütevazi çözümlerle başlamanın ve ölçeklendirmenin bir hata olduğunu ileri sürüyor. Okyanus plastiği durumunda, toplama için daha küçük teknolojiyi kullanmak çok uzun sürecektir. “Bence sık sık problemler çok büyük, insanlar aşağıdan yukarıya doğru problemlere yaklaşıyorlar:‘ Sadece bunu biraz yapsam, umarım daha büyük ve daha büyük olacak bir çeşit kartopu etkisi olacaktır ”diyor. “Problem çözme konusunda yukarıdan aşağıya yaklaşımın lehine daha iyiyim. Gerçekten sorun, eğer sorun bu kadar büyükse,% 100'e nasıl geçersiniz? Sonra% 100'e ulaşmak için ne gerektiğini bilmek, geri dönüş yolunda çalışın. Peki, şimdi ne yapmalıyım? ”

7-the-giant-ocean-cleanup-machine-is-get

Slat, plastik atık sorunu üzerinde çalışan diğer insanlar gibi, mevcut atığın toplanmasının da sadece mücadelenin bir parçası olduğunu kabul eder. Diğeri ise, Yangtze Nehri'ne dökülmüş veya Los Angeles'ta bir fırtına drenajına düşmüş olsa da, başlangıçtaki çöpü okyanusa akıtıyor. “Plastikler, okyanus plastikleri kirliliğinin belirtileriyle baş etmede önemli bir rol oynamaktadır, ancak nedenleri ele almamaktadırlar” diyor, Yeni Plastikler Ekonomisi, kapalı döngü sistemlerinin oluşturulmasına yardımcı olan bir kuruluş olan Ellen MacArthur Vakfı'na öncülük ediyor. plastik için. “Plastik kirliliğin yükselen dalgasına ayak uyduramazlar. Plastik kirlilik krizinin üstesinden gelmek için, plastikler yapma, kullanma ve yeniden kullanma şeklimizi yeniden gözden geçirme ihtiyacı var. Bu, yenilikçilere, sanayiye ve hükümetlere işbirliği yapıp, plastiğin atık haline gelmesini önleyen çözümler geliştirmelerini gerektirecektir. ”Organizasyon, birkaç ana markayı ve perakendeciyi% 100 yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir ambalajlamaya ikna etti ve teşvik etti Başlangıç Döngüsü Biyoplastikler tarafından gıda ve zirai atıklardan üretilen kompostlaştırılabilir, denizde parçalanabilir plastik gibi çözümler.

Ancak bu çalışma devam ederken, okyanusta vahşi yaşamı etkileyen ve deniz tuzu ile istiridye ve başka yerlerde ortaya çıkan muazzam miktarda plastik şimdi ele alınmalıdır. Yakın zamanda Nature dergisinde bir çok üniversiteden araştırmacılarla yayınlanan The Ocean Cleanup'ın yaptığı bir çalışmada, ekip, Büyük Pasifik Çöp Kovası'ndaki sorunun başlangıçta düşündüğünden ya da 80.000 metrik tondan 16 kat daha büyük olduğunu fark etti. Slat, “Temizlemenin niçin acil olduğunu vurgulamaktadır” diyor. “Plastiklerin çoğu hala büyüktür, yani önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde bunu elde edemezsek, mikroplastiklerin miktarı on kat veya 100 kat olabilir. Bu sorunu çözemedikçe, birçok kez büyütmek için orada bekleyen bu sorun. ”

Yazar: A. Peters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.