Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aflatoksin Nedir? Nasıl Bulaşır? Nelerde Vardır?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Aflatoksin Nedir? Nasıl Bulaşır? Nelerde Vardır?

Aflatoksin, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen zehirli ve kanserojen maddelerdir. Karaciğer tarafından M1 tipine ve epoksite metabolize olur.

220px-(%E2%80%93)-Aflatoxin_B1_Structura

Bulaşma

peanuts-300x199.jpg

Normalde toprakta bulunur. Hasat öncesinde ve depolama sırasında tahıla bulaşıp çoğalabilir. En az yüzde 7 rutubet ve yüksek sıcaklıkta bitkiler için zararlıdır. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuru yemiş (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, brezilya cevizi) sıklıkla etkilenenlerdir. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanabilir.

mungfali-ki-kheti-karne-ke-tarike.jpg

Hastalık

Yüksek doza maruz kalma nedeniyle HCC tipi Karaciğer kanseri yapabilir. Hiçbir canlı türünün bu zehre direnci yoktur; ama insanda ani zehirlenmeler nadirdir. Uzun vadede zehre maruz kalmak ani zehirlenmeye göre daha iyi tabloya sahiptir.

İnsanda Saptama

Aflatoxin.png

İki yöntem vardır:

B1 tipi zehrin Albümin ile birleştiğini kanda saptamakla son 2 aydaki zehirlenme tespit edilebilir. Uzun vade zehirlenmede kullanılır. Diğer yönteme göre daha başarılıdır.

M1 tipi zehrin(Zehrin yıkım ürünü) Guanin ile birleştiğini idrarda saptamakla son 24 saatteki zehirlenme tespit edilebilir. Ani zehirlenmelerde kullanılır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Aflatoksin kanserojen bir madde olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor bu bilinen bir gerçek. İddialara göre, fındıkta aflatoksin, karaciğer kanserine neden olabiliyor deniyor, bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi, kısırlık ve sakatlıklara yol açabiliyor. En riskli ürünler arasında ise fındık ve badem sayılmaktadır.

Aflatoksin, insan sağlığı için tehlikeli bir toksin olduğu biliniyor. Fındık ve bademde de görüldüğü iddia edilen aflatoksin maddesi ile ilgili üreticilerin dikkatli olmaları gerektiği açıklandı.
 
Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Faruk Ünyeli, aflatoksinin bilinen en kanserojen maddelerden birisi olduğunu, karaciğer kanserine neden olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflattığını ve bunun yanında hormonal dengeyi bozduğunu, kısırlık ve sakatlıklara yol açtığını hatırlatırken "Aflatoksinler özellikle badem ve fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerde bulunmaktadır. Fındık ise en riskli ürünler arasında yer alır" dedi. 
 
Ünyeli, aflatoksinin fındıkta görülebileceğini ve uzun vadede ölümlere de neden olabileceğini hatırlatırken şöyle dedi: "Aflatoksin; bilinen en kanserojen maddelerinden birisidir. Karaciğer kanserine neden olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflatır, hormonal dengeyi bozar. Kısırlık ve sakat ölümlere neden olur. 
 
Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem ve fındık gibi sert kabuklu ile kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç, mısır, kırmızıbiber ve baharatlarda bulunur. Bölgemizde bulunan fındık en riskli ürünler arasındadır." 
 
Aflatoksine doğada ki küflerin neden olduğunu söyleyen Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Ünyeli, "Aflatoksine eden olan küfler doğada her yerde bulunabilir. Küf gelişimi bahçe de başlamakta, hasat ve yetersiz veya uygun olmayan kurutma koşullarında gelişebilmekte, depolama ve taşıma sırasında da bulaşma miktarı büyüyebilmektedir" diye konuştu. 
 
Türk fındıklarında aflatoksin madde olduğu iddiaları ile ilgili açıklama yapan Özel Gıda Kontrol laboratuvarı Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı, gerekli analizler yapılmadan ihracat yapılamayacağını hatırlattı. 
 
Aliyazıcı şöyle konuştu: "Samsun; fındık ihracat oranının fazla olduğu bir noktadır. Akredite bir laboratuvar olarak geçen yıl 328 adet fındık numunesinde aflatoksin analizi yaptık ve Türk fındığının Avrupa'ya güvenle gönderilmesini sağlamış olduk. Geçmiş yıllarda Avrupa'da Türk fındıklarının aflatoksinli olduğunu iddia etti. 
 
İhracatı gerçekleşecek ürünler akredite laboratuvarımızda yapılan analizler sonucunda Avrupa´ya gönderiyor. Biz gerek ihracat gerek özel istek numunelerinde yaptığımız analizlerde Türk fındığında risk teşkil edecek aflatoksin miktarı saptamadık." 
 
Fındık üreticisi ve satıcısını aflatoksin maddesine oluşumunu engelleyecek uyarılarda bulunan Aliyazıcı şunları söyledi: "Satıcı ya da üreticinin aflatoksin oluşumunu engellemesi için fındığı hasat olgunluğuna geldikten sonra toplamalıdır. 
 
Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalı, patozlanan fındık da hemen harmana serilmelidir. Fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak kuruması sağlanmalıdır. Fındık serilirken en fazla 10 santim yüksekliğinde olmalıdır. 
 
Fındık çuvalları hava alabilen çuvallarda depolanmalı ve zemin ile temas ettirilmemelidir. Çuvallar arasına da hava akışı sağlayacak kadar mesafe bırakılmalıdır."
Fındık ve bademde aflatoksin var mı?
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
Alıntı

Kimyasal ve Veteriner Muayenehaneleri (CVUA) Stuttgart, Karlsruhe, Freiburg ve Sigmaringen'in yanı sıra Devlet Veterinerlik Araştırma Dairesi (STUA) Aulendorf - Diagnostikzentrum'un bir bilgi servisi.

Göre

Alıntı

Aflatoxins in Hazelnuts and Almonds – Analytical Results for Whole and Chopped Nuts in 2012

Ein Bericht aus unserem Laboralltag

Renate Schnaufer

 

Schmuckelement.

Summary

In 2012, 93 samples of whole and chopped hazelnuts and almonds were analyzed for the presence of Aflatoxins at CVUA Stuttgart.

 

  • There was no aflatoxin detected in the 26 samples of whole hazelnuts.
  • In contrast, 52% of the chopped hazelnut samples contained aflatoxins. One of these samples was in violation for exceeding the legal maximum limit established for Aflatoxin B1.
  • Two (10%) of the 20 samples of whole almonds were found to contain aflatoxins. The average concentrations were higher than those found in the chopped almonds, where a greater number of samples were contaminated (23.1%), but with lower concentrations. In all cases, however, the quantity of aflatoxins detected was under the legally valid maximum levels.

 

In general, the overall situation regarding the contamination of hazelnuts and almonds with aflatoxins is positive.

 

Background

Aflatoxins are natural, so-called secondary metabolites that are produced from the mould fungi aspergillus flavus and aspergillus parasiticus and are toxic for humans and animals.  As shown in animal tests, Aflatoxin B1 has the strongest carcinogenic effect among the toxic mould fungi. Epidemiological analyses show that aflatoxins also have such an effect on humans. Aflatoxins grow mainly in warm to hot and humid climate zones.  Thus, most foods and raw food materials that are contaminated with aflatoxin come from subtropical and tropical, and less from moderate, growing regions. Contamination with these toxins is affected largely by weather conditions during harvest. Dampness from rain provides an optimal environment for the growth of fungi on the wet fruits. Aflatoxins are often referred to as warehouse toxins because it is only after the harvest when the fruits are stored in warm, humid, unsuitable conditions, that the toxins are produced.

 

In order to prevent a health threat due to aflatoxin contaminated food, national and EU-wide maximum limits (ML) were established.

According to Article 1, Paragraph 1 of EU Regulation Nr. 1881/2006, the products listed in the appendix may only be brought onto the market when the quantity of contaminants doesn’t exceed the established limit.

According to the most current EU-wide regulation, the ML for almonds is 8.0 µg/kg aflatoxin B1 and 10.0 µg/kg total aflatoxins (sum of aflatoxins B1, B2, G1 and G2); the ML for hazelnuts is 5.0 µg/kg aflatoxin B1 and 10.0 µg/kg for total aflatoxins.

 

Hazelnuts and almonds, which mostly come from Turkey and the USA, are sold by supermarkets in large quantities, especially in the run up to Christmas when cookies and sweet breads are baked. To save time, many consumers no longer grind the whole almonds and hazelnuts themselves, but reach for the industrial, pre-ground nuts.

 

Results

The results of the aflatoxin analyses in hazelnut and almond samples are presented in the following tables.

Table 1: Comparisons of Results for Aflatoxin B1 in Almonds and Hazelnuts
Aflatoxin B1
No. Samples
No. Samples w/ Quantity > LD*
Average Quantity
(from samples w/ content) [µg/kg]
Highest
Detected Quantity
[µg/kg]

Whole Almonds

20

2 (10%)

2,5

3,5

Chopped Almonds

26

6 (23,1%)

0,86

1,85

Whole Hazelnuts

26

0

-

-

Chopped Hazelnuts

21

11 (52,4%)

1,22

5,3

* Limit of detection for Aflatoxin B1: 0.2 µg/kg

 

The results show that aflatoxin B1 was detected in 23.1% of the analyzed samples of chopped almonds, but only in 10% of the whole almonds. A much greater difference was found between the chopped and whole hazelnuts, where 52.4% vs. 0% were found respectively to contain aflatoxins.


Nevertheless, the concentration of toxin was higher in the two cases of whole almonds, in contrast to that found in chopped nuts, where more were affected, but to a lesser extent.


In general, the results show that commodities used in the production of chopped nuts were not of such high quality as with the whole nuts.    
The maximum limit for aflatoxins in nuts and almonds was consistently at 2 µg/kg for aflatoxin B1 und 4 µg/kg for total aflatoxins until the end of February, 2010.  Thereafter, the limits were increased to the above-mentioned values, as established via EU Regulation Nr. 165/2010.
The whole almond sample containing 3.5 µg/kg aflatoxin B1 came from Spain.  If the sample had been analysed before the maximum limits were increased (via EU Reg. 165/2010), it would have been in violation for exceedance of the ML. In its legislative procedures the EU takes the global efforts to harmonize the maximum limits into consideration, especially in the international work on the Codex Alimentarius. The possibilities for developing and third countries are also taken into account.  For the local consumer, this means as a rule that the maximum levels tend to be set higher.  The sample of ground hazelnuts with the high level of 5.3 µg/kg of aflatoxin B1 came from Turkey; this was a violation even under the new, EU-wide increased levels.

Çeviri:

Fındık ve Badem İçerisinde Aflatoksinler - 2012 Yılında Bütün ve Kısalan Fındık İçin Analitik Sonuçlar
Laboratuvar rutininizden bir rapor
Renate Schnaufer

Özet

2012'de, tamamen ve kıyılmış fındık ve bademlerden 93 numune CVUA Stuttgart'da aflatoksin varlığı açısından analiz edildi.
 
Fındıktaki 26 örnekte aflatoksin tespit edilmedi.
Buna karşılık, doğranmış fındık örneklerinin% 52'si aflatoksin içeriyordu. Aflatoksin B1.
Tam badem 20 numunesinin iki (% 10) aflatoksin içermektedir. Ortalama konsantrasyonlar, kıyılmış bademlerde bulunanlardan daha yüksektir; burada, daha fazla numunenin kontamine olduğu (% 23.1), ancak daha düşük konsantrasyonlarda bulunur. Bununla birlikte, her durumda, aflatoksinlerin miktarı yasal olarak geçerli maksimum seviyelerde tespit edilmiştir.
 
Genel olarak fındık ve bademlerin aflatoksinlerle kirlenmesi ile ilgili genel durum pozitiftir.

Geri Plan Bilgileri

Aflatoksinler, kalıp mantarları aspergillus flavus ve aspergillus parasiticus'tan üretilen ve insanlara ve hayvanlara toksik olan doğal olarak, sekonder metabolitler olarak adlandırılırlar. Hayvan deneylerinde gösterildiği gibi Aflatoksin B1, toksik kalıp mantarları arasında en güçlü kanserojen etkiye sahiptir. Epidemiyolojik analizler, aflatoksinlerin insanlar üzerinde de bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Aflatoksinler ağırlıklı olarak ılık ve nemli iklim bölgelerinde yetişir. Dolayısıyla, çoğu gıdada ve hammaddede aflatoksin ve tropikal, daha az ılımlı, büyüyen bölgelerden daha az bulaşmışlardır. Bu toksinlerle kontaminasyon büyük oranda hasat sırasında hava koşullarından kaynaklanmaktadır. Yağmurdan gelen nem, ıslak meyvelerdeki mantarların büyümesi için en uygun ortamı sağlar. Aflatoksinlere genellikle toksinler toksinleri denir, çünkü sıcak, nemli, uygun olmayan koşullarda, toksinler üretildiğinde hasattan sonra bulunurlar.
 
Aflatoksin kontamine gıda kaynaklı bir sağlık tehdidini önlemek için ulusal ve AB çapında maksimum limitler (ML) oluşturulmuştur.
1881/2006 Sayılı AB Yönetmeliğinin 1. Maddesinin 1. Fıkrasına göre, ekte listelenen ürünler, yalnızca kirletici maddelerin miktarı belirlenen sınırı aşmadığında piyasaya sunulabilir.
En güncel AB genel yönetmeliğine göre, badem için ML 8.0 μg / kg aflatoksin B1 ve 10.0 μg / kg toplam aflatoksin (aflatoksinlerin B1, B2, G1 ve G2 toplamı); fındık için ML, 5.0 μg / kg aflatoksin B1 ve toplam aflatoksinler için 10.0 μg / kg'dır.
 
Çoğunlukla Türkiye ve ABD'den gelen fındık ve badem, özellikle pişirdikleri zaman çok miktarda satılıyor. Zamandan tasarruf etmek için birçok tüketici artık badem ve fındığı kendiliğinden öğütmemekle birlikte, endüstriyel, önceden öğütülmüş fındıklara ulaşmaktadır.

Sonuçlar

Fındık ve badem numunelerindeki aflatoksin analizlerinin sonuçları aşağıdaki tablolarda sunulmuştur.
Tablo 1: Badem ve Fındıkta Aflatoksin B1'in Sonuçlarının Karşılaştırılması

 
Aflatoxin B1
Örnek Sayısı
Örnek Sayısı w/ sayı> LD*
Averaj örnek sayısı
(from samples w/ content) [µg/kg]
En yüksek yakalanan
[µg/kg]

Tam badem

20

2 (10%)

2,5

3,5

Kırık Badem

26

6 (23,1%)

0,86

1,85

Tam Fındık

26

0

-

-

Kırık Fındık

21

11 (52,4%)

1,22

5,3

* Tespit limiti Aflatoxin B1: 0.2 µg/kg

 

Sonuçlar, analiz edilen badem parçacıklarının% 23.1'inde aflatoksin B1'in tespit edildiğini, ancak bunun sadece bademlerin% 10'unda olduğunu tespit etti. Kesilmiş ve bütün fındığın% 52.4'ünün bulunduğu yerde çok daha büyük fark. % 0 oranında sırasıyla aflatoksinler bulunmuştur.

Bununla birlikte, toksin konsantrasyonu, daha fazla etkilenen doğranmış fındıkta bulunanın aksine, iki tam badem durumunda daha yüksekti, fakat daha az oranda.

Genel olarak, sonuçlar doğranmış fıstıkların üretiminde kullanılan ürünlerin bütün fıstığı kadar kaliteli olmadığını gösteriyor.
Fındık ve bademdeki aflatoksinlerin maksimum limiti, aflatoksin B1 için sürekli olarak 2 μg / kg ve toplam aflatoksinler için Şubat 2010'un sonuna kadar maksimum 4 μg / kg idi. Bundan sonra, sınırlar kurulduğu gibi yukarıda belirtilen değerlere yükseltildi AB Yönetmeliği No. 165/2010 ile.
3.5 μg / kg aflatoksin B1 içeren tüm badem numunesi İspanya'dan geldi. Numune, maksimum limitler yükselmeden önce analiz edilmiş olsaydı (AB Yönetmeliği 165/2010 ile), ML'i ihlal ederdi. Yasama prosedürlerinde, özellikle Codex Alimentarius üzerindeki uluslararası çalışmada maksimum sınırları uyumlaştırmaya yönelik küresel çabalar. Böylece, gelişmekte olan ülkeler ve üçüncü ülkeler için olanakları göz önüne alıyor. Yerel tüketiciler için, bu kural olarak maksimum seviyelerin daha yüksek olma eğiliminde olduğu anlamına gelir. 5.3 μg / kg aflatoksin B1 seviyesinin yüksek olduğu yer fıstığı örneği Türkiye'den; bu, yeni, AB çapında artan düzeylerin ihlalidir.

Kaynaklar:

1881/2006 Avrupa Birliği Tüzüğü: Gıda maddelerindeki belirli kirleticiler için maksimum seviyeleri belirleyen 19 Aralık 2006 tarih ve 1881/2006 sayılı Komisyon Tüzüğü (Avrupa Birliği Resmi Gazetesi L 364/5); bunlar son zamanlarda 1058/2012 Sayılı AB Düzenlemesi (12 Kasım 2012'den itibaren (Avrupa Birliği L 313/14 Resmi Gazetesi)) ile değiştirildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.