Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Konserve Kutularında Saklanan or Satılan Yiyecekler Ne Kadar Güvenli?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Konserve Kutularında Saklanan or Satılan Yiyecekler Ne Kadar Güvenli?

Bir çoğumuz konserve ürünlerde kimyasal madde olduğundan şüpheleniriz.

4-Reasons-to-Avoid-Canned-Foods-Save-tim

Şimdilik mutfak dolaplarınızı açarsanız, muhtemelen orada konserve fasulye, bazı nohut ve ton balığı konserve bulacaksınız. Konserve gıdalar hazır ve ucuz yemek için elzem bir yoldur. New York merkezli beslenme uzmanı Karen Ansel, RD "Konserve domates, fasulye, balkabaklısı, orkinos ve somon inanılmaz sağlıklı ve süper uygun çünkü raf ömrü çok uzun " dedi.

Dahası, konserve gıdaların taze olanlarından daha az besinleri var gibi görünmesine rağmen, konserve işlemi gıdaların proteinini, karbonhidratını ve yağ içeriğini veya mineraller ve yağda çözünen vitaminleri (A, D, E ve K gibi) etkilemez. Ansel, konserve yapımı yüksek ısı gerektirdiğinden bazı vitaminler ve yiyecekler zarar görebilir veya kayba uğrayabilir. Fakat bu gıdadan gıdaya değişim gösterir.

Bununla birlikte, konserve gıdaları tüketmenin getirdiği bazı riskler var. Uzmanların bir numaralı endişesi: kutuların kendilerinin sağlıklı olmadığıdır. Ansel, "Birçok kutu BPA, bazı hormonları etkileyebilen ve potansiyel olarak kan basıncını, kanser riskini artırabilecek ve davranışsal sorunlara yol açabilecek bir kimyasal içeriyor" diye açıklamıştır.

70349.png

Östrojen, BPA, 1960'lı yıllardan beri metali paslanmaya karşı korumak için konserve gıda kaplamalarında kullanılmıştır. Sorun şu: Bu kimyasal yiyecek ve içeceklere sızar. BPA'nın tam etkileri hala bilinmiyor ve birçok çalışma hayvanlar üzerinde yapılmış olsa da, birçok doktor ve bilim adamı, cinsiyet hormonları olan östrojen ve testosteronun vücutta çalışma biçimini değiştirebileceğinden endişe ediyorlar ve bu da üreme sistemi ve beyni etkileyebiliyor.

Gerçekten BPA'nın beyindeki ve hormonal sistemleri bozabileceğine dair kanıt var. Clinical Endocrinology dergisinde 2016 yılında yapılan bir çalışmada BPA'nın kadınlarda insülin direnci ve obezite ile bağlantılı olabileceği bulundu. Farelerde yapılan 2017 araştırması, gebelik sırasında BPA'ya düşük seviyede maruz kalmanın, açlık hormonlarından sinyaller işleyiş biçimini değiştirebileceğini ortaya koydu; bu, beynin açlık ve doyma sinyallerinin anlaşılabilmesi ile karışıklık yaratabilir. Diğer araştırmalar, meme kanseri ve polikistik over sendromu (PCOS) da dahil olmak üzere metabolik bozukluklara yüksek maruz kalma düzeylerini ilişkilendirmiştir.

Bununla birlikte, en büyük endişe hamilelik sırasındaki BPA maruziyeti ile ilgilidir. "İnsanlarda, fetüs geliştiğinde BPA'ya maruz kalma davranış sorunları (hiperaktivite ve saldırganlık gibi), ergenlik dönemindeki daha sonraki göğüs gelişimi, obezite, diyabet, kalp rahatsızlığı ve karaciğer işlevindeki değişiklikler için artabilir" diyor Maida P. Galvez , MD ve Mount Sinai'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde Çevresel Tıp ve Halk Sağlığı ve Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı'ndaki doçent.

canned-food-on-shelves.jpg

BPA, diş sızdırmazlık ürünleri, tıbbi cihazlar, tüketici elektroniği ve nakit sicil makbuzları da dahil olmak üzere birçok yerde mevcut olsa da, ana çevre sağlığı kaynakları, Ulusal Çevre Sağlık Bilimleri Enstitüsüne (NIEHS) göre yediğimiz yiyeceklerdir. Bir 2016 Johns Hopkins çalışması, bir günde sadece bir adet konserve yiyecek maddesi yiyen kişilerin, konserve yiyecek tüketilmesine kıyasla BPA'nın üriner konsantrasyonlarının yüzde 24 arttığını keşfetti; İki veya daha fazla yiyecek kutusu BPA konsantrasyonlarını yüzde 54 arttırdı.

FDA'nın 2008'de yayımlanan BPA ile ilgili son kılavuz ilkeleri, günlük güvenli vücut üst limitini, kilo vücut ağırlığı başına 50 mikrogram BPA'ya koymaktadır. Ancak uzmanlar, önerilerin güncelliğini yitirdiğini ve çok daha düşük olması gerektiğini söylüyor. Galvez, bazı hayvan çalışmalarında günde 1 miligramdan düşük ve 2 mikrogram / kg vücut ağırlığı kadar düşük dozlarda olumsuz etkilere neden olabileceğini bildiren bir EPA raporuna dikkat çekti.

Sağlıklı akşam yemeği fikirleri mi arıyorsunuz? Bu lezzetli pideleri deneyin:

FDA, BPA'nın risklerini ve güvenliğini hala araştırdığını söyledi. Bebek şişeleri, su kapları ve bebek formülünden BPA yasaklandığından beri. Bununla birlikte, 2014'te, FDA mevcut tavsiyelerinde hiçbir değişiklik yapılmasına gerek olmadığı sonucuna varan 300'den fazla çalışmanın bir derlemesini yayınladı. Çevresel Çalışma Grubu, diğerlerinin yanı sıra, FDA'ya milyarda bir porsiyondan (ppb) fazlasına maruz kalmanın güvenli bir sınırını belirlemeye çağırıyor. "Neden insan sağlığına potansiyel endişeler veren bir madde kullanmaya devam ediyoruz? Pazarlama öncesi güvenlik testleri, gıda etiketinde şeffaflık ve alternatiflerin daha güvenli olduğu güvence altına alınması elzem bir ihtiyaçtır "diyor Galvez.

Şimdilik, BPA hala konserve gıdalarda yaygın. 2016 yılındaki bir raporda, ABD'de test edilen üç kutudan ikisinin BPA içerdiği bulundu. Tıpkı Hepimiz maruz kaldık: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından 2007'de yayınlanan araştırmaya göre, BPA, Amerikalıların yüzde 90'ından fazlasının idrarında tespit edilmiştir.

İdeal bir dünyada, her zaman tüm BPA'lardan kaçınılması kolay olurdu ama ne yazık ki bunun ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında mümkün değildir. "Ailelere genel tavsiyemiz, mümkün olduğunca taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeleri almakta fayda vardır. Konserve ve işlenmiş gıdalardan kaçının "diyor Galvez. Galvez konserve yoluyla alınan BPA miktarının taze, işlenmemiş gıdaları tercih ederek düzeyini düşürmenin mümkün olduğunu  araştırmalara işaret ediyor diye devam ediyor. Maruz kaldığınız BPA miktarının da gıdadan gıdaya bir miktar değiştiğini unutmayın. 2009 yılında Consumer Reports, BPA düzeylerini belirlemek için çorba, meyve suyu, ton balığı ve sebzeler de dahil olmak üzere 19 marka adı verilen gıdayı test etti. En kötüsü, konserve yeşil fasulye ve konserve çorba idi.

canned-food.jpg

Ansel, BPA'nın potansiyel riskleri bir yana, birçok konserve gıdanın sodyumda yüksek olduğunu da belirtti. Elbette sodyum tüketiminin yüksek olması, şişkinlik ve su tutmanın yan etkileri ile birlikte gelir (bununla birlikte yüksek tansiyon ve diğer korkunç sağlık sonuçlarıyla olan bağlantıları tartışmalıdır). Beslenme etiketini okuyun, markaları karşılaştırın ve mümkünse düşük veya düşük sodyum seçenekleri seçin. Düşük tuz bulunmuyorsa, birçok beslenme uzmanı sodyumu 500 mg'a kadar tutmaya ve sodyum miktarını yüzde 40 oranında azaltabilecek fasulye gibi durulanmış gıdaları yıkamaya çalışmanızı önermektedir. Ton balığı özellikle cıva içerdiğinden FDA, konserve hafif orkinosun haftada üçü veya konserve albacore'un bir porsiyon oranında servis yapmasını öneriyor.

Gerçekten BPA konusunda endişeleriniz varsa, mümkün olduğunda BPA içermeyen teneke kutuları arayın ve aksi takdirde konserve ürünlerden kaçının. (BPA içermeyen kutular bile, 2009 Consumer Reports gazetesine göre BPA'nın düşük seviyelerde gıdalara sızmasına, ancak ton banyolarında 20 ppb'den pişmiş fasulye cinsinden 1 ppb'ye kadar diğer seçeneklerden çok daha düşük seviyelerde sızıntı var.) Etiketi kontrol edin veya ürünlerin ambalaj içinde BPA içerdiğini not eden EWG'nin aranabilir veritabanı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Konserve Kutularında Saklanan or Satılan Yiyecekler Ne Kadar Güvenli?
  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.