Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları Çikolatanın 2050 yılı sonunda soyunun tükeneceğini düşünüyorlar


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları Çikolatanın 2050 yılı sonunda soyunun tükeneceğini düşünüyorlar

Çikolataya bayılıyor olabilirsiniz, ancak kendinizi ona veda etmek için hazırlanmaya başlasanız iyi olur: Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki bilim insanları, kakao bitkilerinin, iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılının erken döneminde soyu tükenmeye başlayacağını öngörmüşlerdir. Ancak ufukta bir küçük umut var: Mars - bu çikolatayı Snickers ve Twix çubuğu gibi davranan şekerleme şirketi - gelecekteki kakao ekinlerini kurtaracak yeni bir yöntemle California Üniversitesi ile birlikte çalışıyor.

8ba219ba51e440fcc454327d2294df2d.jpg

Dünyada çikolatasının büyük kısmı Batı Afrika'dan geliyor -yeraltının yağmur ormanlarında yetişen bitkiler- ancak önümüzdeki 40 yıl boyunca, yükselen sıcaklıklar kakao çiftliklerini dağlara, yetiştirme için uygun olmayan bölgelere veya zaten vahşi hayat koruma alanları olarak saklayacak bölgelere doğru itecektir .

Bununla birlikte, California Üniversitesi Berkeley, Independent'a göre kakao bitkilerinin DNA'sını değiştirmek için CRISPR teknolojisini kullanıyor. Umarım, genetiği değiştirilmiş bitkiler yükselen sıcaklıklardan kurtulabilir ve çiftlikler daha yüksek rakımlara taşınamaz.

NOAA'nın raporunda, iklim değişikliğinin şu anki nesil kakao bitkilerini değil gelecek nesilleri de etkileyeceği belirtiliyor; bu da "adaptasyon zamanı geldi" anlamına geliyor. Fakat görünüm hâlâ berrak görünüyor: NOAA, şu anda yetiştirilen arazinin% 89.5'inin kakao artık 2050 yılına kadar uygun olmayacak. Ajans, kuraklığa karşı dayanıklı ve yağmur ormanlarına ek ağaç dikilen cabruca adı verilen geleneksel bir Brezilyalı yöntemi kullanarak kakao çekirdeği yetiştirmek için daha fazla çaba sarf ederek kakao tohumlarının yetiştiriciliğe özgü ırklarına odaklanmasını öneriyor. Kakaolu ağaçlara gölge sağlamak için tohumların hayatta kalması gereken kritik bir unsur.

176559-004-23C3983A.jpg

İklim değişikliği, insanların yemek yeme şekliyle çok net sonuçlara sahip olacak ve neyse ki bilim insanları önümüzdeki krize uyum sağlamanın yollarını buluyorlar. Bu arada bir dahaki sefere çikolata yiyin, tadını çıkarmak için zaman ayırın.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.