Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiyenin Ünlü 44 Mezesi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Türkiyenin Ünlü 44 Mezesi

mezeler_005e1~.jpg

Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Toraman, yaptığı araştırmayla Türkiye’nin ünlü 44 mezesini belirledi.

Çalışmasında kapsamında Türkiye'nin hemen her bölgesine özgü yemek çeşitlerini araştırdığını anlatan Birol Toraman, ''Araştırmalarımın sonucunda, Türk mutfağı ile bazı ülke mutfakları arasında benzerlikler gördüm. Ama Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran en belirgin özellik tencere yemekleridir. Yemeklerimizde protein, vitamin ve mineraller bir aradadır. Bu özellik hiçbir ülke mutfağında yoktur'' dedi.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu nedenle balık tüketiminin yoğunluk taşıdığını ifade eden Toraman, ''Balığın yanında meze olarak ne yenir? sorusu bu araştırmayı yapmama neden oldu. Ayrıca ülkemizin dört bir yanında sadece Türkiye'ye özgün olan binlerce ot ve sebze yetişiyor. Bunları yemeğe dönüştürme isteğim sonucunda söz konusu mezeler ve tarifleri ortaya çıktı'' diye konuştu.

Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinin, klasik Ege ve Akdeniz'e sahili olan ülkelerin mutfaklarıyla oldukça fazla benzerlik gösterdiğini belirten Toraman, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile Çukurova bölgesinin yemeklerinde ise Türk Arap sentezinin belirginliğinin hissedildiğini bildirdi. Toraman, Ege'de yeşilliğin bol kullanıldığı salata ve mezelerin, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu mutfağında ise baharatlı ve sebzeli mezelerin ön planda olduğunu vurguladı.

EN ÜNLÜ MEZELER
Birol Toraman, araştırmalarının ardından, Türkiye'nin en lezzetli ve ünlü mezeleri şu şekilde sıraladı:

''Baharatlı zeytin salatası, cevizli kısır, cevizli tarator, cevizli biber, Çerkez tavuğu, Antep salatası, avukma, babagannuş, çiğ köfte, çöklek salatası, nohut kroket, mısır mücver, soğan kesesinde piyaz, fasulye mücver, patatesli pazı sarma, kabak kayığı, nar ekşili acılı ezme salatası, rokalı patates mücver, patlıcan ile yaprak sarma, baharat soslu mısırlı antre, zeytinli patates salatası, kereviz salatası, humus, rokalı haydari, karidesli pazı dolma, mantarlı bohça, muammara, yeşil mercimekli lahana sarması, ıspanak tarator, şakşuka, zeytin piyazı, kestaneli lahana sarması, barbunya pilaki, piyaz, kabak ile havuç tarator, deniz börülcesi, ısırgan otu, ebegümeci, enginar salatası, pirinçli imam bayıldı ve zeytin yağlı elma dolması.''

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.