Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Keşfedilen 10 canlı


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Her yıl bilim insanları ormanlara, çöllere ve müze koleksiyonlarına hayvanları incelemek için gidiyorlar. Eğer şanslılarsa da, yeni türleri keşfedebiliyorlar.

 

Her yıl bilim insanları ormanlara, çöllere ve müze koleksiyonlarına hayvanları incelemek için gidiyorlar. Eğer şanslılarsa da, yeni türleri keşfedebiliyorlar.

Örneğin, 2015 yılında bilim insanları, Avustralya kıyılarında kırmızı bir deniz ejderi türünü, Galápagos Adaları’nda dev bir kaplumbağa türünü ve Çin’de 30 ayaklı antik bir solucan türünü tanımladılar.

Bilimfiili sitesinin LiveScience'tan aktardığı habere göre, bilim insanları 10 ilginç canlı türünü keşfetti.

İşte o canlılar:

 

1. AKSIRAN MAYMUNLAR (RHİNOPİTHECUS

 

aksiran-maymun-750x375.jpg

 

Bu canlının lakabı size ilginç gelmiş olabilir. Fakat bu canlı takma adını, yağmurlu günlerde yağmur suyunu toplayan kalkık burnundan alıyor. Bu alışılmadık siyah-beyaz maymun, Myanmar’ın kuzey bölgelerinde ve Himalayalar’ın doğusunda yaşıyor. Araştırmacılara göre, 7 milyon yıldır yeryüzünde yaşamını sürdüren bu canlıdan Dünya’da yalnızca, yaklaşık olarak 400 adet kaldı.

Yağmurlu havalarda da, bu canlının aksırmalarının sesleri net bir şekilde duyulabiliyor. Yerel halka göre, bu sesleri takip ederek rahatlıkla aksıran maymunları bulabilirsiniz. Bu canlı ayrıca yağmurlu havalarda kafasını dizlerinin arasına kıvırarak, burnunun arasına su girmesini engellemeye çalışıyor.

Bu canlının keşfedildiği, ilk olarak 2010 yılında duyurulmuştu. Fakat, 2009 ile 2014 yılları arasında bu canlının 211 yeni türünün keşfedildiği, 2015 WWF raporunda duyuruldu.

 

2. DÜNYA’DAKİ EN KÜÇÜK SALYANGOZ

 

dunyanin-en-kucuk-salyangozu.jpg

 

Çin’de keşfedilen küçük bir salyangoz türü olan Acmella nana; parlak, yarı saydam beyaz kabuğu ve yaklaşık 0.7 milimetre boyu ile Dünya üzerindeki en küçük salyangoz ünvanını aldı.

Tropik adalarda, kireçtaşı tepelerde yaşayan bu canlının, çıplak gözle görülebilmesi neredeyse imkansız. Bu sebeple, bilim insanları, bu canlıyı gözlemleyebilmek için tropik yağmur ormanlarından topladıkları toprak örneklerini mikroskop ile inceliyorlar.

Bu küçük salyangoz, ıslak kireçtaşı üzerinde yetişmiş bakteri ve mantarlar ile besleniyor.

 

3. DEV KUŞLAR

 

dev-kus-750x375.jpg

 

3 metre boyunda, avlarını kanca benzeri gagası ile yakalayan korkusuz bir kuş hayal edin. 50 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülen bu dev kuşların en son 1.8 milyon yıl önce görüldüğü düşünülüyor.

2015 yılı nisan ayında keşfedildiği duyurulan bu canlı (Llallawavis scagliai) Arjantin’in batı kıyılarında yaşıyordu. Bu canlıya ait en detaylı fosil kaydı ise 3.5 milyon yıllık ve kemiklerinin %90’ını içeriyor. Bu canlının gökyüzünden avlayacağı canlının ayak sesleri gibi düşük frekanslı sesleri duyup, avlayabildiği belirtiliyor.

 

4. RUH EMİCİ YABAN ARASI

 

ruh-emici-yaban-arisi-750x375.jpg

 

Ampulex dementor olarak adlandırılan bu canlı lakabını, Harry Potter kitaplarındaki insanların mutlu düşünceleri ve ruhları ile beslenen yaratıklardan alıyor. Çünkü, bu canlının hamamböceklerini yemek için kullandığı korkutucu bir yöntemi var. Avını karın bölgesinden zehirleyen bu yaban arısı, onu hareketsizleştiriyor. Fakat bu zehir, avı öldürmüyor. Yani, bu canlı avını öldürmeden, canlıyken yemeyi tercih ediyor.

 

5. DÖRT AYAKLI YILAN

 

4-ayakli-yilan.jpg

 

Modern yılanlar, gövdeleri üzerinde sürünerek hareket ederler. Fakat, 120 milyon yıl önce şimdiki yılanların atalarının 4 ayakları ve her ayaklarında 5’er parmakları vardı.

 

6. DOMUZ BURUNLU, VAMPİR DİŞLİ FARE

 

domuz-burunlu-vampir-disli-fare.jpg

 

Başlığından da anlayabileceğiniz gibi bu farelerin (Hyorhinomys stuempkei), domuza benzeyen burunları ve vampirleri kıskandıracak dişleri var. 20 milimetre uzunluğunda dişlere sahip olan ve Endonezya’nın adası olan Sulawesi’de yaşayan bu canlı, toprak solucanları ve larvalarla besleniyor.

 

7. T-REX’İN OTOBUR DİNOZOR EŞİ

 

trexinotobourdinozore%C5%9Fi-bilimfilico

 

Chilesaurus diegosuarezi adı verilen bu yeni dinozor türü 145 milyon yıl önce yaşamını sürdürüyordu. Bu dinozorun özelliklerinin çoğu T-Rex’e benziyor fakat bir farkla- bu yeni dinozor türü etçil değil, otçul.

 

8.DEVASA DENİZ AKREBİ

 

devasa-deniz-akrebi.jpg

 

Adından da anlaşılabileceği gibi devasa boyutlarda olan bu canlı (Pentecopterus decorahensis), midye gibi çift kabuklu canlılarla ve yumuşak yılan balığı benzeri canlılarla beslenmeyi seviyordu. Yaklaşık 460 milyon yıl önce yaşayan bu canlı, yaklaşık olarak modern bir insan boyutundaydı.

P. decorahensis antik bir eklembacaklı ve atnalı yengeci ile örümceğimsilerin yakın akrabası.

 

9. SKELETORUS VE SPARKLEMUFFİN

 

tavuskusu-orumcekler.jpg

 

Bu iki canlı, doğanın görsel sanatının bir örneği: Skeletorus ve Sparklemuffin. Bu iki tavuskuşu örümceği, adlarını parlak renklerinden ve dansa benzeyen flört ritüellerinden alıyorlar.

Skeletorus (Maratus sceletus), siyah ve beyaz işaretleri ile karikatür bir iskelete benzerken(sağda); Sparklemuffin (Maratus jactatus) kırmızı ve mavi renklere sahip(solda). Bu iki örümceğin de bulunduğu yer Avustralya.

 

10. HİPOPOTAM BOYUTUNDA VAKUMLU TEMİZLEYİCİ

 

hipopotam-vakum-temizleyici.jpg

 

Bu canlının lakabı size biraz garip gelmiş olabilir. Fakat, hakkını tam anlamıyla verdiğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 23 milyon yıl önce yaşayan hipopotam boyutundaki bu canlı (Ounalashkastylus tomidai), sahillerdeki deniz yosunlarını ve deniz çayırını içerisine vakum gibi çekerek besleniyordu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.