Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

2015’te doğaya, kültüre, tarihe savaş açıldı


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Vahsi kapitalizm, sadece toplumu katletmez, toplum ile birlikte onun dogasini da, kulturunu de, tarihini de her turlu eserini de katleder.

 

İSTANBUL (DİHA) – 2015 yılı AKP hükümetinin Türkiye ve Kürdistan’da doğa ve kültür kırımını en fazla yoğunlaştırdığı bir yıl olurken, yaşam savunucularının bu politikalara karşı ortak mücadele ve direnişinin de yükseldiği bir özelliğe sahip oldu. Kürdistan’da her yönüyle devreye konulan yeni savaş stratejisi ile yüzlerce hektarlık ormanlık alan yakılırken, UNESCO’nun Diyarbakır Surları’nı Dünya Kültür Mirası’na almasına adeta cevap verilircesine tarihi Suriçi’nde insanlık mirasına yönelik büyük saldırılar gerçekleşti. Karadeniz’deki yaylaları birbirine bağlayarak büyük bir yıkıma yol açacak olan “Yeşil Yol” projesine karşı verilen direniş yıla damga vururken, Marmara’da da kent savunucuları AKP’nin rant eksenli projelerine karşı kesintisiz bir mücadele yürüttü.

2015 yılı, Türkiye’de yeniden devreye konulan savaş politikaları nedeniyle topluma dönük saldırılarla birlikte, doğa ve kültür kırımının da en yoğun yaşandığı bir yıl oldu. AKP hükümeti yıllardır kalekol, karakol, baraj ve HES projeleriyle büyük bir yıkıma uğrattığı Kürdistan coğrafyasını, savaş stratejisi çerçevesinde deyim yerindeyse yakıp, yıkarak insanlık suçu işledi. Yaz ayları boyunca Kürdistan’da yakılmayan orman bırakmayan AKP’ye bağlı devlet güçleri, özellikle halkın doğrudan demokrasi iradesini ifade eden özyönetim ilanlarıyla birlikte giriştiği kent savaşlarında, birçok tarihi ve kültürel mekanı da ağır tahribata uğrattı.

Tarihi mirasa en ağır saldırılar bu yıl yaşandı

Özellikle, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır Surları’nın da bulunduğu tarihi Suriçi, paletli tankların ve ağır silahların işgaline uğradı. Başta Dört Ayaklı Minare olmak üzere, Suriçi’nde bulunan Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi ve Paşa Hamamı’na yönelik saldırılar, DAIŞ’in Irak ve Suriye’de insanlığın hafızasını ve tarihsel birikimini temsil eden tarihi mekanları tahrip edişini akıllara getirdi.

Yaşam savunucuları da direnişi büyüttü

 

2015 yılı boyunca Kürdistanlı yaşam savunucuları, yakılan ormanları, yıkılan veya tahrip edilen tarihi ve kültürel mekanları için mücadele ederken, Karadenizli yaşam savunucuları hidroelektrik santraller ve taş ocaklarına karşı mücadelelerinin yanına, yaylalardaki doğal yaşamı yok eden “Yeşil Yol” projesine karşı mücadelesini de ekledi. Ege Bölgesi’nde yaşamı savunanlar, rüzgar enerji santrallerine karşı direnirken, Marmara’da yaşam savunucuları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yerleşkesini, sermayenin hedefinde olan Haliç Tersaneleri’ni ve İstanbul’un tarihi mekanlarını korumaya çalıştı.

Diyarbakır’dan Karadeniz’e mücadele ortaklaştı

2015 yılında ekoloji mücadelesinin en önemli kazanımlarından biri ise, yaşam savunucularının İstanbul’dan Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan Karadeniz’e mücadeleyi ortaklaştırmaları ve yaşamın savunulması mücadelesinde önyargıları kırmaları oldu. Dünyanın ekoloji gündemine ise, Paris’te 30 Kasım 11 Aralık tarihleri arasında yapılan ve dünya liderlerinin katıldığı İklim Zirvesi damga vurdu.

 

Ay ay Turkiye'de yasanan fiili tahrip etme savasi.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

OCAK:

Yaşam savunucuları için Ocak ayı, oldukça hareketli geçti. Fatsa’da siyanürlü altın arayanlara karşı yürüyüş düzenlenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'ndeki "Yapı Rezerv Alanı" kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

6 Ocak:

* TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu), zeytinliklerin kesildiği Yırca'da Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptal edilmesinin Çaldağı için de örnek teşkil ettiğini açıkladı.

* Cengiz İnşaat'ın maden projesinin ÇED olumlu raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine Artvin halkı horonlarla kutlama yaptı.

12 Ocak:

*Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, kaliteli ve ucuz ulaşımın herkesin hakkı olduğunu belirterek, ekolojik otobüsler ile ulaşım filolarını genişleteceklerini açıkladı.

14 Ocak:

*Türkiye'nin en büyük ekolojik köyünün Van'da kurulacağı açıklandı. 12 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan proje Güneş Evi, Perma Tarım, Saman Evi gibi unsurlardan oluşacak ve evsel atıkları gübreye, foseptikteki metan gazı enerjiye dönüştürülecek.

17 Ocak:

* İstanbul'da MNG Genel Merkezi önünde, MNG firmasının Arhavi'de yapmak istediği HES projeleri protesto edildi.

18 Ocak:

* Artvin Yusufeli Sarıgöl Dereleri HES Karşıtı Platformun çağrısı ile Yusufeliler Beyoğlu'nda "Andergalsın HES'ler Özgür Aksın Dereler" sloganı ile yürüdü.

22 Ocak:

*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkansız doğa katliamına yol açacak olan "Yapı Rezerv Alanı" kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

23 Ocak:

* HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, partilerinin ÇED yönetmelik değişikliğinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtığını açıkladı.
* Ordu'nun Kumru ilçesinde Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 20 Ocak günü 7300 meşe ağacı kesildikten sonra köylüler kesilen ağaçların bölgeden kaldırılmaması ve daha fazla ağaç kesilmesini önlemek için çadır direnişine başladı.

25 Ocak:

* Fatsa'da siyanürle altın arama projelerinin durdurulması talebi ile yürüyüş yapan halk, maden ocaklarını ne pahasına olursa olsun durduracakları vurgusu yaptı.

* Fatsa’da siyanürle altın işletmesine karşı süren direnişin 96’ncı gününde 58 araçlık bir konvoy maden sahasına doğru harekete geçti. Jandarma köylüleri engellemeye çalıştı. Ancak barikatlar bir çok kez aşıldı.

29 Ocak:

*Barajlar, Diyarbakır’da 3 köyün ulaşımını sağlayan karayolunu sular altında bıraktı. Sur ilçesinde yapımının tamamlanmasıyla su tutmaya başlayan Pamukçay Barajı’nın gölünün su seviyesi yükseldi.

30 Ocak:

*Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi, Pembelik Barajı ve hidroelektrik santral (HES) projesine dair yargı kararlarının uygulanmaması ve bulundukları mezranın yolunun baraj gölü altında kalan Arduç ailesinin mağduriyetinin giderilmesi için T.B.M.M. Dilekçe Komisyonu'na başvurdu.

31 Ocak:

*Van'ın Bahçesaray ilçesinden geçen ve Dicle Nehri'nin bir kolu olan Müküs Çayı üzerinde, Paksu Enerji A.Ş tarafından Beşik Regülatörü ve HES projesi yapılacağı açıklandı.

ŞUBAT:

Şubat ayında yaşam savunucuları İzmir’e gelen radyoaktif atık yüklü geminin İzmir’e demirlemesine tepki gösterirken, Mersin ve İzmir’de Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santrale karşı protestolar yapıldı.

3 Şubat:

* Yaşam savunucuları, Angola'dan gelen ve radyoaktif atık taşıyan tankerin Aliağa'da demirlemesine tepki göstererek, tankerin derhal sınır dışı edilmesini istedi.

* İzmir'in içme su kaynağı Tahtalı Barajı'na yakınlığı ile bilinen Menderes'e bağlı Karakuyu Köyü'nde yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köy sakinleri, rantçı çevrelere karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

* Çatak’ta Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından avlanma sahası olarak ilan edilen bölgede, köy korucuları ile kaçak avcıların bilinçsiz avlanması nedeniyle nesli koruma altında bulunan kirpilerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu açıklandı.

7 Şubat:

*Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan 3 hidroelektrik santral (HES) projesinden birinin Eylül 2014'te iptal edilmesinin ardından geriye kalan 2 HES projesi için de iptal kararı alındı.

11 Şubat:

* Gerze'de 5 Eylül 2011'deki termik santral karşıtı direniş nedeniyle 40 kişinin yargılandığı dava, Gerze Adliyesi’nde görüldü, dava 6 Mayıs'a ertelendi. 23 ağustos 2011'de gece sondajına direnen Gerzeli termik karşıtlarının yargılandığı davada ise, tüm sanıklar beraat etti

14 Şubat:

* Mersin'de gerçekleştirilen 2. Ekoloji Meclisi Kurultayı'nda kapitalist modernite ve devlet aygıtının yarattığı tahribatların ekoloji perspektifiyle yeniden nasıl dizayn edilebileceği tartışıldı.

15 Şubat:

* Mersin'de, "Anne oyuncağımı aldın mı?" sloganı ile yapılan nükleer santrali mitingine katılan binler, "Nükleere inat yaşasın hayat" diye haykırdı.

* Mersin'de Nükleer Karşıtı Platformu öncülüğünde, Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santrale karşı miting yapıldı. İzmir'de ise yaşam savunucuları Akkuyu'da kurulmak istenilen santrali yürüyüşle protesto etti

16 Şubat:

* Mardin'de yerel yöneticiler ile bir araya gelen DTK Ekoloji Komisyonu, kentin ekolojik sorunları ve yeni inşa sürecinde ekolojinin boyutunu tartıştı.

17 Şubat:

* Doğubayazıt'ta bir çok medeniyete tanıklık eden Doğubayazıt Kalesi (Urartu Kalesi) restore edilmediği için yok olmaya yüz tutmuşken, İshak Paşa Sarayı’nın ise "restorasyon" adı altında yapılan yanlış müdahalelerle tarihi ve mimari dokusu bozuldu.

* Devletin yüksek rant için ellerini çekmediği Diyarbakır'daki Dicle Vadisi'nin talan edilmesi için bu kez farklı bir yola başvuruldu. Vadiden geçen Dicle Nehri'nin çıkış noktasından Bismil ilçe sınırlarına kadar olan kısmı, üzerine kurulan barajların su debisini düşürmesi nedeniyle "nehir" statüsünden "dere" statüsüne alındı. Bu değişiklik ile nehrin kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafeye kadar yapı inşa edilmesinin önü açıldı.

24 Şubat:

* Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Korusu'na ilişkin yaptıkları incelemeler sonucu elde ettikleri raporu açıkladı.

* Aras Nehri üzerinde yapılan HES'ler nedeniyle nehir kurumaya yüz tutarken, nehrin beslediği verimli Iğdır Ovası da kullanılan kimyasal ilaçların da etkisiyle verimsizleşti. İlaçlar nedeniyle toprağın minerali yok olurken, canlılar ise etrafı dağlarla çevrili Iğdır'da ani ısı kaybı nedeniyle zehir soluyor.

25 Şubat:

* Arhavi'de MNG'nin Kavak HES projesine karşı direnen ve taşeron Ermiş İnşaat'ın çalışanlarının saldırısına uğrayan doğa ve yaşam savunucularının davası 9 Nisan 2015 tarihine ertelendi.

* Çevreye ciddi zararları olan atık pilleri toplama ve çevreye zarar vermeyecek bir şekilde bertaraf etme çalışmaları kapsamında bugüne kadar 2 bin 150 kilogram atık pil toplayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 3. dönem atık pil toplama kampanyası başlattı.

27 Şubat:

* Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu Mahallesi ve "Kaçak" olduğunu belirttikleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Saraçoğlu Mahallesi'ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği sözü tutmadığını ifade eden Candan, Saray'ın sadece parke maliyetinin 3 milyon 200 bin TL olduğunu söyledi.

28 Şubat:

* Mezopotamya Ekoloji Derneği, Amed Ekoloji Meclisi'ni kurarak, ekolojik toplum mücadelesini yeni bir aşamaya taşıdı.

* Diyarbakır'da düzenlenen "Alan Yönetimi Sürecinde Tarihi Kentler Birliği Diyarbakır Semineri"nde, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adaylık süreci ele alındı.

* Eryaman-Der üyeleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen YHT Ağır Bakım ve Onarım inşaatının mahkeme kararına rağmen hala devam etmesini protesto etti.

MART:

2 Mart:

* Mardin'in Dargeçit ilçesinde düzenlenen yürüyüşle Ilısu Barajı ve HES'lerin yapımı protesto edildi. HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, "Çözümün yolu ne karakol ne de barajdan geçiyor" dedi.

* DBP Diyarbakır Gençlik Meclisi, "doğamıza sahip çıkıyoruz" şiarıyla yürüyüş yaparak, gençlik öncülüğünde doğa kıyımına karşı direniş başlatılması gerektiğini belirtti.

4 Mart:

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sinop Gerze Yaykıl Köyü’nde Anadolu Grubu tarafından kurulması planlanan termik santraline ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırdığını duyurdu. Karar yaşam savunucuları tarafından sevinçle karşılandı.

10 Mart:

* Yaşam savunucuları, AKP hükümeti ile İmralı Heyeti’nin kamuoyuyla paylaştığı ve tarihi bir öneme sahip olan 10 Maddelik taslakta çevre sorunlarının yer almasını ekoloji mücadelesi açısından son derece önemli bulduklarını belirtti.

15 Mart:

* Tokat’taki Çekerek Irmağı üzerinde yapılması planlanan HES projesini protesto eden halka jandarma saldırdı.

23 Mart:

* Tokat'ın Zile İlçesinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ilçede yapılması planlanan 3 HES'e karşı Çekerek Irmağı kenarında eylem yaptı.

25 Mart:

* Turgutlu'nun Sarıbey köyünde, tarımdan verim alınmasına dönük bilinçlendirme toplantısı yapıldı ve çiftçilere yerel tohum dağıtıldı.

28 Mart:

* Diyarbakır Bismil’de, su ve su kaynakların korunması için yürüyüş gerçekleştirildi.

* Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Kürdistan'da yapılan HES'leri protesto etmek ve HES'lerin yarattığı tahribatlara dikkat çekmek amacıyla Pasur Çayı kenarında yapmayı planladığı bir günlük kamp, askerlerce engellendi.

29 Mart:

* Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde "Dünya Su ve Akarsular Günü" dolayısıyla Ilısu Barajı'na kitlesel yürüyüş düzenlenerek, Kürdistan toplumu ve doğası üzerinde planlı bir soykırım sistemi yaratılmak istendiğine vurgu yapıldı.

* DTK Van Ekoloji Bileşenleri, doğa harikalarından biri olan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES'ini protesto etti.

30 Mart:

* Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara'nın birçok alanında yapılaşmaya karşı mücadele edeceklerini ve ODTÜ'nün altından geçirilecek olan tünel yol hakkında dava açacaklarını duyurdu.

31 Mart:

* Muş'un Şenyayla bölgesinden başlayarak 200 km akıp Batman Barajı'na dökülen ve Kulp ilçesi ile köylerinde yaşayan yurttaşların geçiminde önemli bir yere sahip olan Pasur Çayı üzerinde 2006 yılında projelendirilen ve ikisinin yapımı tamamlanan 4 HES'ten sonra bu kez de, Sındê köyü yakınında 2 HES'in projelendirildiği ve yapım aşamasına geçildiği öğrenildi.

* Çatışmalı dönemlerde devletin yok ettiği Hakkari'nin ormanlık alanları bu kez de korucu destekli tüccarlar tarafından talan edildi. Tüccarlar, 3 ay içerisinde tonlarca ağacı keserken, Cilo Doğa Derneği üyesi Ayhan Saklı, katliamın bir sistem dahilinde yapıldığını ve ağaçların yok edildiği alanlara HES'lerin yapıldığını vurguladı.

Nisan:

1 Nisan:

* Bismil Belediyesi, Dicle Nehri üzerinde kurulan ÇBS Şirketi'ne ait kum ocağını mühürledi.
* Edremit Belediyesi'nin "Yeşil Edremit'i daha da yeşillendirelim" sloganıyla başlattığı fidan dikim çalışması kapsamında fidanların toprakla buluşturulduğu alana "Kobanê Kent Ormanı" adı verdi.

4 Nisan:

* Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi.

5 Nisan:

* Gaziemir Çevre Platformu'nun, Diril Madencilik Taş Ocağı'nı protesto etmek için düzenlediği yürüyüş sonrası konuşan platform üyesi Ozan Süngü, "Hayatı boyunca hiçbir şey üretmemiş, bir ağaç dikip büyütmemiş beyinler, dağlarımıza, ormanlarımıza, yeşilimize göz dikmişler. Bu eylem suyumuz ve nefesimizi zehirleyenlere karşı bir duruştur" dedi.

11 Nisan:

* Çevre örgütlerinin tepkilerine ve açılan davalara rağmen ÇED raporu onaylanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli 14 Nisan'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı bir törenle atıldı. Kentte bulunan çevre örgütleri, ÇED raporu mahkeme aşamasındayken temel atma töreninin gerçekleşmesine tepki gösterdi.

14 Nisan:

* Halfeti Belediyesi, Amara köyünde önceki yıl oluşturulan "Önderlik Ormanı'na" bin adet fidan dikti.

* DTK Ekoloji Komisyonu tarafından Van'ın Çatak ilçesinde ağaç dikme etkinliği gerçekleştirildi.

* Yaşam savunucuları, AKP hükümeti ve Rus devlet şirketi Rosatom'un Akkuyu'da nükleer ölümün temelini attığı gün, İstanbul'da Rusya Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

20 Nisan:

* Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Akkuyu NGS şirketinin Mersin ve Türkiye'nin birçok yerinde billboardlara asılan reklamlarının kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

21 Nisan:
* Aydın Adnan Menderes Üniversite öğrencileri zeybek, horon ve halaylar ile doğa katliamını protesto etti.

24 Nisan:

* Validebağ Savunması, Karadeniz İsyandadır Platformu ve Kuzey Ormanları Savunması tarafından Validebağ Korusu 75. Yıl Parkı’nda "Nükleere Karşı Çocuk Şenliği" düzenlendi.

25 Nisan:

* Amed Ekoloji Meclisi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımını protesto etti.

26 Nisan:

* Adana Çevre Platformu aktivistleri, Çernobil faciasının yıldönümü nedeniyle protesto gösterisi düzenledi.

27 Nisan:

* Çernobil felaketinin 29. yıl dönümde, Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Akkuyu NGS önüne yürüyerek, “İnsan hayatına mal olan hiçbir proje ucuz değildir” uyarısında bulundu.

28 Nisan:

* Varto'da "Ekolojik yaşam için sen de bir fidan dik" kampanyası kapsamında iki bin fidan dikildi.

* Çernobil faciasının 29'uncu yıldönümü dolayısıyla yapılan yürüyüşte, Sinop ve Mersin'de yapılmak istenen nükleer santrallere dikkat çekildi.

29 Nisan:

* Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali için yapımına başlanan çimento fabrikası ile atıklar için yapılan limanlardan çıkan atıklar nedeni ile çok sayıda Akdeniz fokunun telef olduğu belirtildi.

30 Nisan:

* Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü yakınlarında bulunan Şirit Yaylası'nda konumlanan askerler, sınır ticaretinde kullanıldıkları gerekçesiyle 8 katırı daha itlaf etti. Bu olayla birlikte askerlerin bölgede son iki ay içerisinde itlaf ettiği katır sayısı 40'a ulaştı.

* DBP Dersim Gençlik Meclisi, kentte yapılmak istenen baraj ve HES'leri yürüyüşle protesto etti. Silvan'da, Silvan Barajı olmak üzere Kürdistan'da yapılan baraj ve HES'ler protesto edildi.

* Suyuna, toprağına, enerjine, doğana, diline, kültürüne, haklarına, yaşamına sahip çık" sloganı ile başlatılan kampanya çerçevesinde Bitlis Eren Üniversitesi öğrencileri çevre temizliği yaptı.

* Elbistan'ın Alxas köyünde "Devrim Şehitliği" ormanı oluşturuldu.

Mayıs:

3 Mayıs:

* İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da yapmayı planladığı Tramvay Projesi, yüzlerce ağacın kesilmesine sebep oldu.

10 Mayıs:

* Erciş'in Hocaali Mahallesi'nde 4 yıl önce PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününde dikilen ağaçlar, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kökünden kesildi.

11 Mayıs:

* Diyarbakır'da, 28 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan Yenişehir Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü Yerleşkesi'nin yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren ekolojistler, bölgenin yeşil alan olarak planlanıp, halkın hizmetine açılması talebinde bulundu.

14 Mayıs:

* Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde "Nükleer Enerji ve Türkiye" adlı konferans üniversiteliler tarafından protesto edildi. Eylemde “Çernobili de Kazım Koyuncuyu da unutmadık” mesajı verildi.

16 Mayıs:

* Şırnak Çevre Platformu'nun, Cudi Dağı eteklerinde bulunan Avga Masya alanında "Doğamıza, Toprağımıza ve Suyumuza Sahip Çıkalım" şiarıyla 3'üncüsünü düzenlediği Doğa Festivali'nde binler buluştu.

19 Mayıs:

* Aliağa'da, İzdemir Elektrik Üretim A.Ş.'nin yapmaya çalıştığı Termik Santral ve Kül-Cüruf Depolama İmar Planı Değişikliği'ne ilişkin açılan davada Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

24 Mayıs:

* Yaşam alanı savunucuları nükleer santral projelerine karşı İstanbul, Mersin, Diyarbakır ve Batman'da açıklama yaparak, kurulmak istenen nükleer santrallerin sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya zarar vereceğine dikkat çekti.

25 Mayıs:

* Demokratik Gençlik Federasyonu (DEM-GENÇ) aktivistleri "Xwedî Derkeve" hamlesi çerçevesinde Bingöl'de çevre temizliği yaptı.

27 Mayıs:

* Göle'nin Çalıdere köyünde, mevcut çam ormanın bilinçsizce yok edilmesini engellemek ve ormanı büyütmek için her yıl Ardahan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından dikilmesi gereken çam fidanlarının, kağıt üstünde "dikildi" gösterilerek toprağa gömüldüğü ortaya çıktı.

31 Mayıs:

* Hasankeyf Yaşatma Girişimi, 12 bin yıllık tarihi bulunan Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımını gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti.

* Gezi Direnişi'nin 2'nci yıldönümünde, Mersin, Adana, Antalya ve Aydın'da binlerce kişinin katıldığı kitlesel yürüyüşler düzenlendi. Gezi'de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren gençler ve Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı savaşırken yaşamlarını yitiren devrimciler anıldı.

HAZİRAN:

1 Haziran:

* "Devletin güvenliğini’ gerekçe gösterip mahkemeden bile gizlenen, Akkuyu nükleer santraline ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) hazırladığı rapor ortaya çıktı.

2 Haziran:

* Rize Çamlıhemşin ilçesinde Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan Samistral Yaylası ve Kavrun Yaylası arasında "Yeşil Yol" projesinin bir ayağı olarak yapılmak istenen yol çalışmasının haberini alan yöre halkı çalışmayı durdurdu.

9 Haziran:

* Çanakkale’nin Biga ilçesinde İÇDAŞ A.Ş tarafından kurulan termik santral ve buna bağlı tesislerin ormanlık alana ve antik eserlere zarar vereceği iddiasıyla yargıya yoluna başvuran aktivist Kenan Taş’a “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlamasıyla şirket tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

18 Haziran:

* İzmir'in tek mesire alanı olan İzmir-Manisa karayolu kenarındaki birinci derece SİT alanı Çiçekliköy arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı.

* Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun yapım aşamasındaki 3. Havaalanı Projesi için verdiği "acele kamulaştırma" kararının, projenin yapımına karşı yürütülen mücadelenin haklılığının ispatı olduğunu belirten Kuzey Ormanları Savunması aktivisti Ceyda Sungur, Danıştay kararının uygulanarak projenin bir an önce durdurulmasını istedi.

24 Haziran:

* Mardin'in Savur ilçesinde 300 dönümlük ormanlık alanda çıkan yangında çok sayıda meşe ağacı yanarak kül oldu.

25 Haziran:

* Karadeniz'de devlet eliyle yapılan doğa katliamlarına karşı duran yaşam savunucuları, dağları ve yaylaları yaralamalarına izin vermeyeceklerini belirterek, "Yeşil Yol" projesinin derhal iptal edilmesini talep etti.

27 Haziran:

* Ankara'da, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılması düşünülen Yeşil Yol Projesi'ni protesto eden yaşam alanı savunucuları etkinlik düzenledi.

* Kazım Koyuncu, ölümünün 10'uncu yıldönümünde Halkevleri'nin "Yaşamı ve doğayı savunmak için yeryüzüne şarkılar söylüyoruz" sloganıyla düzenlediği konserde anıldı.

28 Haziran:

* Derik'e bağlı Yukarı Mezra Mahallesi ile Sîsan ve Siftek mezraları arasında bulunan alanda çıkan orman yangınında yaklaşık 90 dönüm meşelik alan zarar gördü.

29 Haziran:

* Termik santral istemeyen Merzifonlular, bakanlık önünde eylem yaptı

30 Haziran:

* İstanbul ve Ankara’da 16-19 Nisan tarihlerinde Valiliğin düzenlediği Artvin Tanıtım Günleri’nin toplamda 100 bin liralık bir kısmının giderini Cengiz Holding’in ‘yardım ve bağış’ adı altında karşıladığı ortaya çıktı.

* Jandarmayi yanina alarak Artvin Kafkasör’e çıkan Cengiz Holdinge ait iş makinesinden sonra konteyner ve jandarma da bölgeden çekildi. Siyanürlü altın aranmasına karşı tepki gösteren Artvin halkı jandarmayı alandan gönderdikten sonra akordeon eşliğinde horon etti.

Devami var.......

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

TEMMUZ

Kürdistan'da AKP hükümetinin devreye koyduğu topyekun savaş konsepti, sadece insan yaşamına değil, doğaya da yöneldi. Sivil toplum örgütleri ve ekolojistlerin verilerine göre, 14 Temmuz-3 Eylül tarihleri arasında toplam 108 noktada yangın çıktı. Büyük çoğunluğu askeri operasyon sonucu çıkan yangınlarda, yüzlerce hektarlık alan yok oldu, binlerce ağaç küle döndü ve birçok canlı katledildi.

1 Temmuz:

* İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrikası alanında radyoaktif madde gömülmesiyle ilgili davada karar çıktı. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, fabrika arazisine radyasyon barındıran atıkları gömdükleri iddiasıyla yargılanan fabrika sahibinin de aralarında bulunduğu 6 kişi beraat etti.

* Gezi direnişinin sembolü haline gelen "kırmızılı kadın" Ceyda Sungur'a sıktığı biber gazı nedeniyle yargılandığı davada 600 fidan dikme ve altı ay bakımlarını yapma cezası verilen polis memuru Fatih Zengin, karara itiraz etti. Polis memuru, itiraz dilekçesinde "fidan dikme kararının tedbirden çok gönderme" niteliğinde olduğunu belirtti.

* Rize Valisi Ersin Yazıcı 7 köyün muhtarı ile yaptığı toplantı sonucu imzalattığı belge, yaylacılar ve yöre halkı tarafından tepki gördü.

2 Temmuz:

* Artvin Cerattepe'de Cengiz İnşaat’ın maden girişimine karşı nöbet devam ederken şirket araçlarının bölgeye girme çabaları Artvin halkı tarafından engellendi.

3 Temmuz:

* Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Roboski'de devlet eliyle yapılan katır katliamının durdurulması ve katliamı yapan askerlerin ortaya çıkarılıp cezalandırılması amacıyla suç duyurusunda bulundu.

* İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul'un kuzeyindeki yaşam alanlarını katleden mega projelere karşı "İstanbul'a Nefes Ol!" kampanyası başlattı.

* Lice'nin Sığınak (Banêdêran) Mahallesi'nde çıkan yangın bir çok ev ve bahçeyi küle çevirdi.

* Bagok Dağı'nın Omeriyan ve Kalecik bölgesinde çıkan yangın nedeniyle binlerce dönümlük alan kül olurken, yüzlerce yurttaş ve itfaiye ekiplerinin çabasıyla yangın kontrol altına alındı.

5 Temmuz:

* Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması,"İstanbul'a Nefes Ol" kampanyası kapsamında İstanbul'da doğayı talan eden "mega projeleri" yaptıkları yürüyüşle protesto ederek, 3'üncü köprü, 3'üncü havalimanı ve Kanal İstanbul projelerine izin vermeyeceklerini ifade etti.

8 Temmuz:

* Şırnak'ın Silopi ilçesinde Çalışkan Hudut Taburu'nun attığı havan topları sebebiyle çıkan yangın 3'üncü günün sonunda bölge halkı tarafından kontrol altına alındı.

9 Temmuz:

* Silvan ilçesine bağlı Boyunlu (Boşat) köyü yolu üzerinde bulunan kalekol alanında yangın çıktı.

10 Temmuz:

* Yeşil Yol kapsamında Samistal - Kavrun yaylalarını birleştirecek olan çalışmaya bir kez daha geçit verilmedi.

* Hukuksuz bir şekilde Artvin Cerattepe'de maden faaliyetlerine başlayan, yaşam-doğayı talan etmek isteyen Cengiz İnşaat’a karşı direnen Artvin halkına destek vermek için Kadıköy’de Boğa Meydanı’nda eylem yapıldı.

* Diyarbakır’da 1 milyon 230 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan ve kentin akciğeri olarak nitelendirilen Kent Ormanı Projesi'nin yüzde 50'si tamamlandı.

11 Temmuz:

* Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı.

12 Temmuz:

* Fırtına İnisiyatifi Karadeniz’de yapılması planlanan Yeşil Yol projesine karşı İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü düzenledi.

13 Temmuz:

* Rize İdare Mahkemesi, "Yeşil Yol Projesi" kapsamında yapımı süren Çamlıhemşin ilçesindeki iki yayla arasındaki bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini, telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle geçici olarak durdurdu.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, Talaytepe Kent Orman Parkı'ndaki işgale karşı kentin tüm dinamikleriyle birlikte düzenlediği fidan dikme etkinliğine, taşlı ve silahlı saldırıda bulunuldu.

* Manisa ve Aydın’da çıkan orman yangınlarında 23 dekarlık alan yandı.

14 Temmuz:

* Batman'da çıkan yangında 480 hektarlık alan yok oldu.

* Erciş'te döşemelik ağaçların satıldığı alanda meydana gelen ve kısa sürede büyüyen yangın paniğe neden oldu.

16 Temmuz:

* Çalışkan Hudut Taburu'ndan yapılan top atışları nedeniyle Cudi Dağı'nda yangın çıktı. Yangında 5 bin meyve ağacı kül oldu, yüzlerce kaplumbağa yaşamını kaybetti. Yangının etkilediği köylerden biri olan Herbul köyünün de bölgenin en eski Hıristiyan köylerinden biri olması dikkat çekti.

17 Temmuz:

* Şırnak'ta bulunan Çalışkan Hudut Taburu'ndan Cudi Dağı'na yapılan top atışları nedeniyle Cudi Dağı'nda yangın çıktı.

19 Temmuz:

* Baraj tehdidi altında bulunan Geliyê Godernê'ye yakın Barın köyünde orman yangını çıktı. Orman Müdürlüğü'nden yangına müdahale etmesini isteyen Kulp Belediye Eşbaşkanı Sadiye Süer'e, "Can güvenliğimiz yok. Her tarafta yangın var ne yapalım?" yanıtı verildi.

* Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kamuoyunun da devlet gibi Cudî'deki yangına bölgesel yaklaştığına dikkat çekerek, "Doğanın etnik bir kimliği yoktur. Karadeniz'de 'Yeşil yol projesi' ile yok edilmek istenen ağaçlar neyse, Cudî'de yanan ağaçlar da odur" dedi.

* Çalışkan Hudut Taburu'ndan atılan havan topları sonucu Cudi Dağı'nda çıkan yangın, yaşam alanlarını kül etti. Birçok canlıyı yok eden yangın, en çok Asurîlerin yaşadığı Aksu (Herbol) köyünü vurdu. 90'lı yıllarda boşaltılan Herbol'a 4 yıl önce dönüş yapan Pitros Karatay, kendi elleriyle diktiği 4 bin fidanın yandığını söyledi.

* Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Ayvalık köyünde yangın çıktı.

20 Temmuz:

* HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cudi Dağı'nda askerlerin attığı top atışı ile meydana gelen yangını Meclis gündemine taşıyarak, "Yangının çıktığı bölgenin hemen yakınında Ciner Grubu santrallerine ait kömür ocakları bulunmaktadır. Giderek büyüyen santrale yeni kömür havzalarının açılması için ormanlık alanların askerler eli ile yakıldığı" yönündeki iddiaların yanıtlanmasını istedi.

* Geliyê Godernê yakınlarındaki yangında 3 bin dönüm alanın kül olduğu öğrenildi.

21 Temmuz:

* Cudî Dağı'nda Ciner Grubu'na ait bir iş makinesinde meydana gelen patlama sonucu çıkan yangın ormanlık alana sıçradı.

* Siirt'in Baykan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında 100 çam ağacı zarar gördü.

* Lice'nin Yolçatı (Sise) Mahallesi ormanlık alanda, elektrik tellerinin kopması sonucu çıktığı belirtilen yangın yurttaşların müdahalesi sonucu söndürüldü.

* Yıllarca askeri bombardımana tutulan Cudi Dağı, bu kez "yatırım" adı altında bölgeye gelen firmaların hedefi oldu. Doğa katliamının özellikle "askeri yasak bölge"de yapılması, "Yasak kararı doğa katliamını gizlemek için mi alındı" sorusunu getirdi. Cudi Ekoloji ve Kültür Derneği (CEK-DER) Başkanı Fadıl Tay, "Ciner Grubu enerji için yeni çalışma alanları arayışı içinde. Herbol köyünde çıkan yangınla birlikte yok olan doğa onların ilerlemesi için bir fırsat" dedi.

22 Temmuz:

* Dersim'in Hozat (Xozat) ilçesinde Boydaş köyü yakınlarına Yenibaş Jandarma Karakolu'ndan uzun namlulu silahlarla ve havan toplarıyla ateş edilmesi sonucu orman yangını çıktı.

23 Temmuz:

* Dersim Hozat ilçesinde ormanlık alanlarda yangın çıktı. Yangınların "güvenlik" gerekçesi ile askerler tarafından çıkartıldığı kayıtlara geçti.

24 Temmuz:

* Dersim'de karakoldan yapılan atışlar sonucu orman yangını çıktı. Yurttaşların kendi imkanlarıyla kısmen söndürdükleri yangın bölgesine giden HDP ve DBP'liler, yurttaşlara bölgeye gelme çağrısında bulundu.

26 Temmuz:

* Hava saldırıları nedeni ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Cilo Dağı'nın Mêrgezer bölgesinde ve askeri operasyondan kaynaklı Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yangın çıktı. Diyarbakır Valiliği Lice'deki yangına müdahale edilmesine engel oldu. Fis Ovası'nda Lice-Hani-Kocaköy üçgenindeki 15 köyü etkileyen yangınlarda, 5 ev yanarak kullanılmaz hale geldi.

* Amed Ekoloji Meclisi, Fis Ovası'nda çıkan yangınlara ilişkin hazırladığı raporda, tüm geçim kaynaklarının yok edildiğine dikkat çekerek, şu verileri paylaştı: "2 bin 740 dönüm üzüm bağı, 2 bin 500 meyve ağacı, 594 ton saman, 180 ton kuru ot, 10 bin adet kavak ağacı, 4 ton buğday, 10 dönüm ekili tütün alanı, 15 dönüm sebze bahçesi, 6 evin avlusu, 4 köy evi, 9 bağ evi, binlerce dönüm ormanlık alan yanmıştır.”

* Lice'nin Fis Ovası'nda askerlerin top ve obüs atışı sonucu başlayan yangın sürerken, Güçlü ve Arıklı köyleri civarına helikopterden açılan ateş sonucu en az 10 hektarlık alan kül oldu. Güçlü ve Arıklı köylerinin içine kadar sıçrayan yangından evler yanmaya başladı. Lice'nin Kayacık (Firdevs) köyü kırsalında başlayan orman yangını geniş bir alanı kül ettikten sonra itfaiye ve yurttaşların müdahalesi sonucu söndürülebilindi.

27 Temmuz:

* Dersim'de 4. Komando Tugayı'ndaki askerlerin ateşiyle çıkan yangında 50 hektar ağaçlık alan küle dönerken, çıkan yangın kontrol altına alındı.

* Lice'de önceki akşam askerlerin top ve obüs atışları nedeniyle başlayan ve gece saatlerinde yurttaşların yoğun çabası sonucu kontrol altına alınan yangın, bu sabah saatlerinde Pavna Mezrası civarında tekrardan başladı.

* Dersim merkeze bağlı Kuruspi Mevkii'nde karakoldan açılan ateş sonucu ormanlık alanda ve Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalında yangın çıktı. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de 6 köyde yangın çıktı ve 6 ev kül oldu.

28 Temmuz:

* Uludere'nin Ortaköy köyünde, Jandarma Karakolu tarafında atıldığı belirtilen bomba sonucunda yangın çıktı. Yangın köylülerin sabaha kadar süren çalışması sonucunda söndürüldü.

* Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde helikopterlerin bombardımanı sonucu geniş çapta yangın çıktı.

30 Temmuz:

* Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 26 Temmuz'da askerler tarafından ateşe verilen Fis Ovası kırsalında incelemede bulunan ekolojistler, bölgede yangının yarattığı tahribatın bilânçosunu açıkladı. Orman yangınları sonrasında tüm geçim kaynaklarının yok edildiği belirtilen raporda, "2 bin 740 dönüm üzüm bağı, 2 bin 500 meyve ağacı, 594 ton saman, 180 ton kuru ot, 10 bin adet kavak ağacı, 4 ton buğday, 10 dönüm ekili tütün alanı, 15 dönüm sebze bahçesi, 6 evin avlusu, 4 köy evi, 9 bağ evi, binlerce dönüm ormanlık alan yanmıştır" denildi.

* HDP, Türkiye'nin savaş sürecine girmesiyle beraber bölgede şüpheli bir şekilde ardı ardına başlayan ve yüzlerce hektarlık alanı kül eden orman yangınlarına ilişkin Meclis bünyesinde Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

* Ekolojik kıyımın Türkiye'nin batısında ekonomik rant için Kürt coğrafyasında da "terörle mücadele" kılıfına büründürülerek yapıldığını belirten yaşam alanı savunucuları, ormanların yakılmasının insanlık suçu olduğunu söyledi. İstanbul Kent Savunması'ndan Deniz Özgür, "En yakın zamanda Cudi'ye ağaç dikmek istiyoruz" dedi.

* Silvan ilçesine bağlı Çatakköprü Karakolu'ndan yapılan top atışları nedeniyle Malabadi ve Demirkuyu köyleri arasında bulunan ormanlık alanda yangın çıktı.

* Şırnak'ta helikopterlerin bombalaması sonucu Qelhugé ve Şehrevan alanında yangın çıktı.

* Şırnak'ın Gabar Dağı eteklerinde askerin top atışları sonrası başlayıp Fındık beldesindeki Akbirgün ve Ormaniçi köylerini tehdit eden yangın, 11 Ağustos'ta söndürüldü.

31 Temmuz:

* Gabar Dağı'nda helikopter ve uçakların bombalaması sonucunda başlayan yangın, müdahale edilmediği için geniş alanda etkisini arttırarak sürdü.

* Karadeniz İsyandadır Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları, Karadeniz'deki ekolojik kıyıma karşı "Doğa ve yaşam düşmanlarının inadına yola çıkıyoruz" sloganıyla yola çıkma kararını açıkladı.

* Yüksekova'ya bağlı Dağlıca (Oremar) bölgesindeki Kamışlı Karakolu tarafından rastgele yapılan top ve havan atışları yangına neden oldu.

Ağustos:

1 Ağustos:

* Ayın ilk yangın haberi askerlerin bombardımanı sonucu Cudi Dağı'ndan geldi. Ardından da Şemdinli kırsalına obüs ve havan atışı nedeni ile yangın çıktı. İki gün süren yangına yurttaşların müdahale etmesine izin verilmezken, yangın söndürme çalışmaları da yapılamadı.

2 Ağustos:

*Mardin'in Nusaybin ilçesi yakınlarındaki Bagok Dağı eteklerinde yangın çıktı.

3 Ağustos:

* Cudi Dağı'nı bir kez daha alev aldı. Kayıtlara, binlerce dekarlık alanın kül olduğu ve canlıların yaşamını yitirdiği geçti. Şırnak'a yakın Gabar Dağı eteklerinde Kızılsu köyünde, askerlerin açtığı ateş sonucu yangın çıktı. Yine Güçlükonak ilçesinde bulunan Askeri Üst Tepesi'nden yapılan top atışları neticesinde Berêmirê alanında çıkan yangın yaşamı olumsuz etkiledi.

4 Ağustos:

* Mardin'in Bagok Dağı'ndan yangın haberi geldi. Yangın rüzgarın etkisi ile yayılarak Şırnak'ın İdil ilçesine kadar ulaştı. Yine Şemdinli'nin Bağlar (Nehri) köyünün üst tarafında bulunan Gevriyazini Karakolu'ndan yapılan top atışları sonucu Kanyavijga, Girka Gerdimê, Çiyayê Qelê, Sirtê, Kanibutkê, Serêkaniya Dola Gana, Varefele, Basyan Vadisi, Begaltê, Binya Bezelê bölgelerindeki ağaçlık alanlarda çıkan yangın 6 Ağustos'a kadar devam etti.

5 Ağustos:

* Silopi'de Çalışkan Sınır Karakolu'nda bulunan askerlerin, Cudi Dağı'na dönük yaptığı top atışları sonucunda Damlaca (Silip) köyü üzerinde bulunan Sêvokê alanında yangın çıktı.

6 Ağustos:

* Gabar ve Cudi'deki yangınlar devam etti. Dersim'in Karakoç ve Ambar köyleri kırsal alanlarında ve Şemdinli'de askeri karakoldan yapılan top atışlarından yangın çıktı. Dersim'de helikopterden yapılan bombardımandan 40 hektarlık alan kül oldu.

* Şemdinli ilçesinin Bağlar (Nehri) köyünün üst tarafında bulunan Gevriyazini Karakolu'ndan yapılan top atışları sonucu çok sayıda alanda çıkan orman yangını 3 gün sürdü.

7 Ağustos:

*Bitlis'in nefes borusu olarak bilinen Geliyê Şêx Cuman bölgesinde yangın çıktı. Yangında, 200 dönümlük alan yok olurken, yangın, halkın çabaları ile söndürüldü.

8 Ağustos:

* Fatsa siyanürlü maden alanı önünde yapılan basın açıklamasına polis ve jandarma biber gazı ile saldırdı.

11 Ağustos:

* Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Yazlıca Dağı'nda top atışlarından ve Bingöl'ün Yaylıdere'ye bağlı Güneşli köyüne yakın ormanlık alanda yangın çıktı.

12 Ağustos:

* Bingöl'de 5 ayrı bölgede yangın çıktı.

13 Ağustos:

* Şemdinli'deki Durak Jandarma Karakolu'ndan atılan havan topları nedeniyle ormanlık alan yandı. Aynı gece Şırnak'taki Cudi Dağı'nın Beşerê ve Aynega alanlarının helikopterlerce bombalanması sonucu orman yangını çıktı.

* Fırtına İnisiyatifi adı altında Yeşil Yola Karşı mücadele eden yaşam savunucularının işyerlerine belediye yetkilileri tarafından baskı uygulandığı açıklandı.

14 Ağustos:

* Hakkari'nin Yüksekova Gürkavak köyü ve Gabar Dağı'nın Siirt-Eruh sınırlarında bulunan kısmında askerlerin top atışları nedeniyle orman yangınları çıktı. Bitlis'te çıkan yangın kısa sürede söndürülürken, birçok tarla ve bahçe yangından zarar gördü.

* Van Ekoloji Meclisi, Kürdistan'da askerlerce yakılan orman yangınlarını protesto ederek, yangınların devlet eliyle bilinçli bir şekilde çıkartıldığına dikkat çekti.

16 Ağustos:

* Lice-Kulp arasında bulunan Üçdamlar Karakolu'ndan atılan top atışları sonucu karakolun etrafındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

* DTK Ekoloji Komisyonu ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin çağrısıyla Türkiye'nin farklı illerinden gelen yaşam savunucuları, Dersim, Şırnak ve Diyarbakır'daki orman yangınlarını yerinde incelemek amacıyla 3 gruba ayrılarak bölgelere hareket etti.

* Savaş konseptinin devreye konmasıyla başlayan Kürdistan'daki orman yangınları ve doğa tahribatlarını yerinde incelemek için ekoloji heyeti Dersim'e gitti. Kentin yöneticileri ile bir araya gelen heyet, incelemelerinin ardından rapor hazırlayarak ilgili kurumlar hakkında yasal işlem başlatacaklarını belirtti.

17 Ağustos:

* Dersim'in Nazimiye-Bezik ormanlarında yangın çıktı.

18 Ağustos:

* Silopi'de askerlerin top atışı sonucu çıkan ve günlerce süren yangın bölgesinde inceleme yapmak için Görümlü Beldesi'ne gelen ekolojist heyet, söz konusu alana yapılan top atışları nedeniyle bölgeye gidemedi. Alınan "Güvenlik bölgesi" kararı sonucu bölgeye gidişlerinin durdurulmasına tepki gösteren Çevre ve Ekoloji Hareketi Temsilcisi Deniz Gedik, Kürdistan'ın her yerinin yandığını hatırlatarak, " Öncelikle bunun duyulması gerekiyor ki kamuoyunun haberi olsun. Dolayısıyla çağrımız medyaya, Kürdistan yanıyor ve biz bunun haberini almak istiyoruz" dedi.

* Şemdinli'nin girişindeki Şapatan köyü ile Yayla Mahallesi'nde çıkan çatışmalarda askerlerin havan atışlarından dolayı ormanlık alanda yangın çıktı. Askerlerin engellenmesi sonucu müdahale edilemeyen yangın bir hafta sürerken, ilçe merkezinin etrafındaki ormanlık alanın neredeyse tamamı küle döndü.

* Yaşam savunucuları, AKP'nin savaş konseptini devreye sokulmasıyla başlayan doğa tahribatını yerinde incelemek için Eruh'a gitti.

* Hani-Lice-Kocaköy üçgeninde helikopterlerin bombalaması sonucu yangın çıktı.

* Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Bespin (Görümlü) beldesi kırsal alanında bulunan Peşere (Üçkardeşler) Tepesi'nde çıkan yangını yerinde incelemek isteyen ekolojistler, Çalışkan Hudut Taburu'ndan yapılan yoğun top atışlarından kaynaklı bölgeye gidemedi.

* Savaş konsepti ile birlikte Kürdistan'da başlayan orman yangınlarını araştırmak amacıyla bölgeye gelen doğa savunucuları, Bitlis'te köylülerle görüşerek, yangınların çıktığı bölgelerde incelemelerde bulundu.

19 Ağustos:

* Diyarbakır'da Lice-Hani-Kocaköy üçgeninde askerlerin akşam bombalaması sonucu yangın çıktı. Dersim'de Peri Vadisi ve Ilısu Ormanları'nda karakoldan açılan ateş sonucu çıkan ormanlık alanlar alev aldı.

20 Ağustos:

* Bitlis'in Hüsrefpaşa Mahallesi'nde atış talimi yapan polisler, kent merkezindeki ormanlık arazide yangına neden oldu.

* Gabar Dağı'nda askerlerin attığı aydınlatma fişekleri sonucu çıkan yangın devam ederken, askerlerin birçok alana aydınlatma fişeği attığı öğrenildi. Fındık Belediye Eşbaşkanı Ahmet Ece, "Artık gölgesinde oturacağımız bir ağacımız kalmadı" diyerek, ekolojistleri tepki göstermeye çağırdı.

21 Ağustos:

* Hakkari Çukurca'da 3. Komando Tabur Komutanlığı'ndan yapılan ateş sonucu ormanlık alanda yangın çıktı. Dersim'in Peri Vadisi'nde çıkan yangının Aleviler için kutsal olan Düzgün Baba'ya kadar ilerlediği haberleri kayda geçti.

* Çamlıhemşin Samistal yaylası, hukuksuz olarak devam ettirilen Yeşil Yol projesi için abluka altına alındı. Abluka günlerce sürdü.

22 Ağustos:

* Dersim'de bombardıman sonucu Munzur Vadisi ve Hozat'ta yangın çıktı. Hakkari Yüksekova'nın Govê (Gedikli) köyü yaylalarının helikopterler tarafından bombalanmasıyla birçok noktada ve Şırnak Beytüşşebap Zevya köyünde ve Diyarbakır'ın Silvan'da kalekoldan açılan ateş sonucu Sêdeqnê Mahallesi civarında ormanlık alanda yangın çıktı. Silvan'ın Boşat (Boyunlu) ve Şevlera (Babakaya) mahalleleri arasında bulunan kalekoldan açılan ateş sonucu ormanlık alanda başlayan yangın yurttaşların çabalarıyla söndürüldü. Silvanlılar, son 20 gün içinde çıkan yangınlarda 20 bin dönüm alanın kül olduğunu belirtti. Muş Malazgirt'te de yangın çıktı.

24 Ağustos:

* Diyarbakır Çermik ilçesinde ormanlık alan yakıldı.

* Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin zaman zaman tatil yaptığı Urla villalarının bulunduğu bölgeyi 1. derece sit alanı kapsamından çıkararak, 3. derece sit alanına çeviren düzenlemeyle ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararına yapılan itiraz reddedildi.

25 Ağustos:

* AKA-DER, Hopa'da yaşanan sel felaketinin doğal afet olmadığını rant hırsının bir sonucu olduğunu belirterek Hopa halkının yanında olduğunu belirtti.

* Manisa'nın Yırca köyünden doğa katliamına karşı sanatçılardan oluşan 3-5 ağaç kervanı sanatçılarının Antalya ve Burdur'dan sonraki durağı Mersin oldu.

* Artvin'de meydana gelen ve 8 yurttaşın yaşamını yitirdiği sel felaketinin bölgede izin verilen ve plansız bir şekilde inşa edilen HES projelerinden kaynaklandığını belirten Çevre Mühendisler Odası (ÇMO), felaketlerin baş sorumlusunun, yaşananlardan ders almak yerine "yeşil yol" gibi doğa katliam projelerine devam eden AKP hükümeti olduğuna işaret etti.

27 Ağustos:

* Hopa'da can kayıplarına neden olan sel felaketi, AKP'li belediyenin Arhavi yoluna yaptığı çöp yığınlarını ortaya çıkarırken, oluşturulan çöp yığınlarının suyun akışını engellendiği için felaketin boyutunu da büyüttüğü belirtildi.

* Sel felaketinin vurduğu Hopa'ya giden HDP heyeti, dönüş sonrası gözlemlerini aktardı. HDP Milletvekili Beyza Üstün, bölgenin acil olarak Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtirken, HDP milletvekili Garo Paylan ise, "Doğal afetle değil cinayetle karşılaştık" dedi.

* Diyarbakır'da "Su insan hakkıdır satılamaz" sloganıyla yola çıkan Jingeh Ekoloji Kolektifi üyeleri, suyun ticarileştirilmesine karşı "Ava kanî paqije, hewce nakê pet şuşe" (Musluğun suyu temiz, pet şişeye ihtiyaç yok) kampanyası başlattı.

*Şırnak Valiliği tarafından "Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edilen Besta bölgesinde çiftçilikle uğraşan yurttaşlar, giriş-çıkışların yasaklanmasından dolayı ürünlerini merkeze götüremedi.

28 Ağustos:

* Hopa'daki sel felaketinin sorumlusu olarak AKP hükümetini gösteren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç, derelerin acil bir şekilde denize kavuşturulması gerektiği, aksi takdirde yeni felaketlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

30 Ağustos:

* Yeniden yürürlüğe konulan savaş konsepti ile birlikte ormanların yakıldığını ve Kürdistan doğasının yok edilmeye çalışıldığını dile getiren Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Gültekin Aydeniz, hazırlanan haritada yangınların çıkartıldığı alanlar ile kayagazı çıkartılan alanların örtüştüğüne dikkat çekti.

 

EYLÜL:

1 Eylül:

* Hopa'da yaşanan sel felaketinin 10 kişinin yaşamına mal olacak kadar şiddetli hale gelmesinde DSİ'nin sorumluluğunun büyük olduğunu söyleyen gazeteci Mustafa Alp Dağıstanlı, üniversiteler ve uzmanlardan oluşacak bir ekibin acilen kurulması ve Hopa'da yaşananlara ilişkin bir raporlaştırma süreci başlatması çağrısında bulundu.

* Doğa talanına karşı 23 Ağustos'ta Yırca'da yola çıkan "3-5 Ağaç Kervanı" Diyarbakır'a ulaştı. Kervandan Ali Sesal, öldürülen çocuklar ile doğanın katilinin aynı kişi olduğunu söyleyerek, kapitalizme karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

* Amed Ekoloji Meclisi, ileriki süreçlerde çölleşme riski ile karşı karşıya olan Kürdistan doğasının tahrip edilmesini engellemek amacıyla yurttaşların da aktif olarak katılacağı, Doğa Koruma Ekipleri'ni kurma çalışmalarını başlattı.

3 Eylül:

* Askerlerin bombardımanı sonucu Hakkari'nin Marinos bölgesinde yangın çıktı.

4 Eylül:

* Yüksekova'ya bağlı Geliyê Doskî'de çıkan çatışmalar sonrası bombalanan Mêrgan, Weregoz, Memişta, Çarçella, Serengêl, Şagûlord, Oremar, Şitazîn ve Mêrgezer alanlarda çıkan yangın bir hafta boyunca sürerken, 30 kilometrelik yol güzergahı boyunca ormanlık alan küle döndü.

7 Eylül:

* Malatya'da Beydağı Mahallesi (Mamurek Köyü) sınırlarında yer alan Naldöken Dağı'nda kurulan taş ocağının kaldırılmasını isteyen mahalle sakinleri, yaptıkları eylemde Battalgazi Belediyesi'ne de "Siz doğayla barışmadıkça, biz sizinle barışmayacağız" mesajı verdi.

10 Eylül:

* MHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Akdeniz ilçesi Şevket Sümer Mahallesi'nde güvenlik gerekçesiyle ağaçları keserek, logarların üstünü kapattı.

15 Eylül:

* Dersim'de Kanoğlu köyü çevresinde çıkan yangın sonucunda yüzlerce dönümlük alan küle döndü.

16 Eylül:

* Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Mardin'de bir araya gelen çok sayıda sivil toplum örgütü, yerel yönetimlerle birlikte Ekoloji Meclisi'ni kurdu.

* Fatsa’da siyanürlü altın aramaya karşı direniş çadırı kuran yaşam savunucularının çadırlarına kimliği belirsiz kişiler saldırdı.

* Kürdistan'daki ormanların savaş stratejisi çerçevesinde yakıldığına dikkat çeken yaşam alanı savunucuları, "Yarının barış içinde yaşayacak toplumunu savaşlarda tahrip edilmemiş doğa üzerinde kurmak zorundayız" diyerek, savaşın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

17 Eylül:

* Dargeçit'te, HPG'liler ile askerler arasında çıkan çatışmanın ardından bölgede başlayan yangın yurttaşların yoğun çabası ile söndürüldü.

20 Eylül:

* Van'ın Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi'nde her gece aralıksız bir biçimde atılan gaz bombalarından insanlar kadar diğer canlılar da olumsuz etkileniyor. Mahallede kedi, köpek, kuş, kelebek, böcek hatta sinek bile kalmazken, meyve ağaçları çürüdü, sebzeler kurumaya yüz tuttu.

23 Eylül:

* Türkiye'nin uluslararası ödüllere sahip zeytinlerinin üretildiği Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi'ndeki zeytin ağaçları kesilerek, bu alana çimento fabrikası ve bu tesise ham madde sağlamak amacıyla 11 adet taş ocağı açılması planlandığı belirtildi.

29 Eylül:

* İzmir’in kuzey bölgesinde yapılması planlanan termik santral projelerine bir yenisi daha eklendi. Dikili'ye bağlı Çandarlı Beldesi'nde Ege Yıldızı Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş aracılığıyla bir termik santral kurulacağı açıklandı.

 

Devami var.....

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ekim:

2 Ekim:

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatları verilen kum ocaklarını denetledi, ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmalarını durdurdu.

3 Ekim:

* Yüksekova'ya bağlı Geliyê Doskî, Şitazin, Çelareşkê ve Veregoz bölgelerine yapılan bombardımandan dolayı ormanlık alanda yangın çıktı.

* Hıristiyanlar tarafından "hac yeri" olarak kabul edilen İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi, RES türbinlerinin kuşatması altında. Bu RES'lerin tarihi dokuya büyük zarar verdiğini belirten doğa savunucuları, yıkılmalarını istedi.

* Kabataş sahilinde bulunan Fındıklı Parkı'na metro şantiyesi yapılmasını protesto eden ekolojistler, Kabataş İskelesi'nde toplam 15 bin 284 metre karelik sahil ve yeşil alanın inşaat firmasına teslim edildiğini belirterek, hükümete "Doğamıza dokunmayın" uyarısı yaptı.

5 Ekim:

* Sur ilçesindeki polis saldırılarından insanlar gibi tarihi varlıklar da etkilendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Surları'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması sırasında devletin ve yerel bileşenlerin koruma taahhüdü verdiğine dikkat çekerek, Sur ilçesindeki çatışmalardan kaynaklı Surların bazı bölümleri, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi ve Kurşunlu Camii'nin darbelendiğini tespit ettiklerini açıkladı.

* Şemdinli'nin Şapatan köyünde çıkan çatışma sonrası askerlerce bombalanan ormanlık alanda yangın çıktı.

* Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karadeniz’de 8 ili kapsayan Yeşil Yol’a bölge halkının sahip çıktığını iddia ederek tepki gösterenlerin ise dışarıdan gelen provokatörler olduğunu söyledi.

7 Ekim:

* COP21 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı öncesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2030'a kadar sera gazı salınımını yüzde 21 azaltacağını BM'ye bildirirken, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası üyesi Avukat Deniz Bayram, mevcut termik santraller ve planlanan 80'den fazla termik santral projesi ile Türkiye'nin görünüşte verilen taahhütlerinin aksine fiilen sera gazı artırımına devam edecek olmasının bugünü değil, geleceği de tehdit edeceğini belirtti.

10 Ekim:

* Bergama'da ormanlık arazide bulunan Koza Altın A.Ş.'ye ait Ovacık Altın Madeni, 1992 yılından bu yana hakkındaki tüm durdurma kararlarına rağmen faaliyetlerini sürdürdü.

14Ekim:

*Selçuk'a bağlı Çamlık Mahallesi ile Sultaniye arasında bulunan Ördekgediği Mevkii'nde gerçekleştirilen doğa katliamında en büyüğü 30 yaşını bulmamış yüzlerce çam ağacı kesildi.

16 Ekim:

* Yüksekova'ya bağlı Geliyê Doskî'de helikopter ve bölgedeki karakollardan yapılan bombardıman sonucu ormanlık alanda yangın çıktı. Günlerce devam eden operasyonlar yüzünden müdahale edilemeyen yangın bir haftadan fazla sürdü.

20 Ekim:

* Şemdinli'nin Bermis mevkisinde zırhlı aracın geçişi esnasında yaşanan patlama sonrası bombalanan ormanlık alanda yangın çıktı.

21 Ekim:

* Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, Ordu'nun her tarafının talan edildiği vurgulanarak, "Kararlıyız, siyanüre karşıyız" denildi.

23 Ekim:

* Bakırçay İnisiyatifi, İzmir Dikili ilçesi Çandarlı Bölgesi'nde yapılması planlanan termik santrale karşı imza kampanyası başlattı.

* İzmir'de faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni'ne ilişkin yıllardır dile getirdikleri risk tespitlerinin gerçekleşmeye başladığını ve Efemçukuru Köyü'ne içme suyu sağlanan kuyunun aşırı derecede metal içerdiği gerekçesiyle İZSU tarafından mühürlendiğini kaydeden ELELE Hareketi, madenin derhal kapatılmasını istedi.

24 Ekim

* Şemdinli'de Tekeli Taburu'nun top atışları yüzünden ilçe merkezi etrafındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

26 Ekim:

* TEMA Vakfı, seçimlere girecek tüm siyasi partilere, Eko Siyaset 2015 Bildirgesi'ni ileterek partileri doğayla ilgili sorunları ve çözümleri siyasetin merkezine taşımaya çağırdı.

28 Ekim:

* Şırnak Cizre'de dün gece yağan sağanak yağmur sonrası birçok evin su altında kalmasında Dicle Nehri'ne dökülen bir drenaj borusunun çıkış noktasının "güvenlik" nedeniyle polislerce kapatılmış olmasının neden olduğu ortaya çıktı.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, organik tarımı geliştirecek çalışmaların startını Lice'den verdi. Lice'de 3 bin 400 dönüm araziden 320 adet numune alan belediye, analiz sonuçlarının olumlu sonuçlanması halinde organik tarıma başlayacak. Proje kapsamında Lice ve Diyarbakır merkezde organik ürün pazarları kurulacak.

29 Ekim:

* Dağları, sarp kayalıkları ve ormanlık alanları ile bir doğa harikası olan Şemdinli'nin dört bir coğrafyasına kurulan onlarca karakol ve kalekolun yanı sıra ilçede inşaat halindeki Aslandağ ve Beyyurdu barajlarıyla ekolojiye bir darbe daha vuruldu.

KASIM:

4 Kasım:

* Kayapınar Belediyesi'nin bu yıl hizmete sunduğu Kreş ve Gündüz Bakımevi'nde çocukların çevreye karşı duyarlılığını yaratmak amacıyla uygulamalı ekoloji dersleri verildi.

7 Kasım:

* Adana'da "İklim için ben de varım" kampanyası kapsamında düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Ümit Şahin, fosil yakıt tüketiminin azalmaması halinde çevre sorunlarının artacağına dikkat çekerek, "Kömür sevdasıyla yapılan enerji üretimi politikası Türkiye'yi felakete götürür" dedi.

* Urla ve Karaburun'da yapılması planlanan ve yargı kararlarıyla durdurulan rüzgar enerjisi santrali projeleri için bu kez İzmir Valiliği'nden vize çıktı.

* İzmir Dikili'de yapılmak istenen termik santrali projesi geri çekildi.

8 Kasım:

* Yüksekova'ya bağlı Geliyê Doskî'de 3 aya yakın süren operasyonların yoğunlaştığı Mêrgan, Weregoz, Memişta, Çarçella, Serengêl, Şagûlord, Oremar ve Şitazîn alanlarındaki ormanlık alan, bağ ve bahçeler küle dönerken, günlerce müdahale edilemeyen yangın kendiliğinde söndü.

9 Kasım:

* Kürdistan'da halkın direnişine çarpan termik santrallerin hedefinde Çukurova var. 20'yi aşkın termik santralin yapımının planlandığı bölgede verilecek mücadelenin önem taşıdığına dikkat çeken ekolojistler, doğa talanına karşı ses çıkarma çağrısında bulundu.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözleşme bedeli 23 milyon Euro olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yüzde 97'sini tamamladı.

12 Kasım:

* İklim Forumu'nda konuşan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Kürdistan doğasının yok edildiğine dikkat çekerek, "Devlet Kürdistan'ın doğasına adaletli davranmadı" dedi.

13 Kasım:

* İklim Forumu'nun "Yeşil yol projesine karşı Çevre ve Hukuk Mücadelesi" konulu panelinde konuşan Fırtına İnisiyatifi üyesi Gönül Günay, yeşil yol projesinin hayata geçmesinin ölüm olduğunu vurguladı.

* İklim Forumu'nun "Ekoloji Mücadelesi'nde Kadınlar" konulu oturumunda konuşan Çamlıhemşinli kadınlar, "Yeşil Yol Projesi ranttır. Doğayı seven, geleceğini korumak isteyen herkes bu direnişe sahip çıkmalı" çağrısı yaptı.

15 Kasım:

* Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Amed Ekoloji Meclisi'nin 4. Genişletilmiş Meclis Toplantısı'nda, Türkiye'de bulunan tüm ekolojist çevrelere doğa tahribatına karşı tek vücut olma çağrısı yapıldı.

16 Kasım: Termik santral yapılmak istenen İzmir Bergama'da, "Doğayı Sevdiğini Söyleme Günü" adı verilen çocuk etkinliği düzenlendi.

* Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, uzun süredir ağaçlandırılması için çalışma yürütülen Kent Ormanı'nın askeriyeye devredilmesine itiraz ederek, bölgenin gerçekliğine aykırı merkezden hazırlanan yeni planlamaya karşı herkesi Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itirazda bulunmaya çağırdı.

17 Kasım:

* Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Lapseki'nin Çataltepe köyünde "sondajlı maden aramak" için yaptığı başvuruyu "uygun" görerek, ÇED sürecini başlattı.

19 Kasım:

* Tokat Zile'de bulunan Çekerek Çayı üzerinde yapılması planlanan, ancak köylülerin direnişi sonucu gündemden düşen HES projesinin yeniden gündeme alınması ve köylülerin de projeye ikna edilmeye çalışmasına karşı yöre halkı yeniden direnişe geçti.

20 Kasım:

* "Yeşil Yol" projesinin onaylanmasına tepki gösteren çevreciler, AKP'li vekillerin Saray'dan aldıkları talimat üzerine halkın iradesini hiçe sayarak, projeyi onayladığına dikkat çekti. Çevreciler, halkları katledenlerin "Yeşil Yol" ile yaylaları talan ettiğini, buna karşı direnişin büyütülmesi çağrısında bulundu.

* İzmir'de tüm uyarılara rağmen faaliyetine devam eden Efemçukuru Altın Madeni'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapasite artışı için onay verirken, "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen Gaziemir eski kurşun fabrikasının da, mahkeme kararı olmasına rağmen alanda çalışma yaptığı ve atıkları ayrıştırdığı ortaya çıktı.

22 Kasım:

* Kent Ormanı'nın talanına karşı Diyarbakır Kent Konseyi ve Ekoloji Meclisi tarafından düzenlenen fidan dikme etkinliğinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kent Ormanı'nın belediyeye devredilmesi gerektiğini belirtti.

24 Kasım:

* 2. Dönem Genişletilmiş Meclis Toplantısı sonuç bildirgesini açıklayan Batman Mezopotamya Ekoloji Hareketi Meclisi, doğayı katleden zihniyetlere "dur" demekte yetersiz kaldıklarını kaydetti.

* Bismil'de Dicle Nehri kıyısında bulunan 180 dönümlük alan, yeşillendirilmesi için çöp ve molozlardan temizlendi.

* TMMOB'ye bağlı odalar ve Haliç Dayanışması bileşenleri, "İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Özel Proje Alanı İmar Planı" olarak bilinen HaliçPort projesi kapsamındaki imar değişiklerinin durdurulması ve iptali istemiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

25 Kasım:

* Mahkeme kararına rağmen inşaatı durmayan "Maslak 1453 Projesi"ni, inşaat alanında protesto eden Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri, şirketin güvenlik görevlilerince darp edildi.

26 Kasım:

* MNG tarafından Arhavi'de yapılmak istenen Kavak HES projesi Jandarma gözetiminde ve koruması altında ÇED Raporu olmadan hukuksuz bir şekilde inşaata başladı.

* Amasra’ya yapılmak istenen Termik Santral Lavvar Tesisinin “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile ilgili dava zaferle sonuçlandı. Mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

* Diyarbakır Kent Konseyi, Amed Ekoloji Meclisi bileşenleri ve sivil toplum örgütleri, Kent Ormanı'nın askeriyeye peşkeş çekilmesine itirazda bulunmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün önünde eylem yaptı.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kent Ormanı'nın 240 hektarlık alanını askeriyeye tahsis eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz etti.

* Sur'da polis ve özel hareket timleri, tarihi Dört Ayaklı Minare'ye saldırdı.

* Fis Ovası'na hâkim tarihi Dakyanus Harabeleri'nin üzerine "Özel Güvenlik Bölgesi" bahanesiyle yerleşip üs kuran askeriyenin, arkeolojik sit alanı kapsamında olan tepenin altına tünel biçiminde bir karakol inşa ettiği öğrenildi.

30 Kasım:

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kütahyalı Güral Porselen'in Çeşme Germiyan'da ve Akbaş Holding'in Bergama'da yapacağı RES projelerine izin verdi.

* Paris'te düzenlenen İklim Zirvesi'ne dikkat çeken Adana Çevre Platformu üyeleri, kar uğruna tüm canlı hayatının hiçe sayıldığına vurgu yaptı.

* Tarihi Haliç Tersanesi'ni yok edecek olan Haliçport Projesi için Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çevresel Etik Değerlendirme (ÇED) toplantısı "Haliç bizimdir bizim kalacak" pankartı açan kent savunucuları tarafından engellendi.

ARALIK:

2 Aralık:

* İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "sosyal belediyecilik" adı altında kentsel yaşamda ayrılıkçı bir süreci işlettiğini belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Tuncay Karaçorlu, rant merkezli projelerin önüne geçmek ve kentin sağlıklı gelişimini sağlamak için özyönetimlerin örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

* Termik santraller tarafından 2014 yılında çekilen su miktarı 6,5 milyar metreküp, oluşan atık miktarı ise 24,2 milyon ton oldu.

* Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından 3-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenen "10. Enerji Sempozyumu", Samsun Devlet Bale ve Opera Müdürlüğü AKM Binası'nda başladı.

3 Aralık:

* Artvin Cerattepe'de Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen altın madenine karşı direnen yurttaşlara "iş ve çalışma hürriyetini ihlal ve suçu bildirmeme" gerekçeleriyle dava açıldı.

* Bir dönem Rum, Ermeni ve Türklerin bir arada yaşadığı ve Eski Gümüşhane olarak da bilinen tarihi Süleymaniye Mahallesi’nin "Yeşil Yol" çalışmaları nedeniyle heyelan tehlikesi altında olduğu açıklandı.

4 Aralık:

* Enerji Sempozyumu'nda konuşan Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen, Dersim'in 1896 Osmanlı Umum Müfettişleri ve 1930 yılında Fevzi Çakmak tarafından hazırlanan raporlardan bu yana doğasının katledildiğini ve insansızlaştırıldığını söyledi. Munzur'da şu anda 26 baraj ve HES planlandığını ve amacın enerji değil doğa-insan katliamı olduğunu ifade eden Esen, "Munzur'dan Karadeniz'e mücadele edenler kazanacak" dedi.

* İzmir Torbalı'ya bağlı Göllüce köyü sakinlerinin meralarının Defne Tarım tarafından gasp edilmesine karşı başlattıkları direniş devam ederken köylüler, direnişlerini sistemleştirmek ve devamlılık sağlamak amacıyla köy meclisleri oluşturdu.

5 Aralık:

* 10. Enerji Sempozyumu'nda konuşan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) temsilcisi Zeki Karataş, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral ve 4 adet termik santrali yaptırmamak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

* Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bölge kentlerinde hayata geçirdiği örgütlenme ve yeni alan açma çalışmaları kapsamında Antep Ekoloji Meclisi'nin kuruluşunu ilan etti.

* Urfa merkez Karaköprü ilçesine bağlı Kabahaydar'da 5 mahallenin ortak alan olarak faydalandığı mera alanının tüm itirazlara rağmen taş ocağına dönüştürülmesine yurttaşlar tepki gösterdi.

6 Aralık:

* Dersim'de bulunan Peri Suyu üzerine kurulan Tatar Barajı'nın kapaklarının kapanmasından dolayı kuruyan nehirde binlerce balık ölürken, tarlalarını sulayamadıkları için hiçbir şey ekemeyen köylüler ise yaşam kaynakları olan suya ulaşmak için ya baraj kapaklarının açılmasını ya da barajların kapatılmasını istediklerini açıkladı.

14 Aralık:

*Fatsa ve Ünye halkının ÇED olumlu kararı için açmış olduğu iptal davası red edildi. Karar Danıştay'a taşındı.

*Yaşam savunucuları İğneada'da bir araya gelerek “Nükleere inat, longozlar yaşayacak” mesajı verdi.

8 Aralık:

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 240 hektarlık alanı Kent Ormanı'ndan çıkarıp askeri alan ilan etmesine itiraz ederek bakanlıktan kararını geri almasını isteyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ağaç dikmeyi sürdürdü.

9 Aralık:

* DANIŞTAY, Tema Vakfı tarafından Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Planı' için açılan davada “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

* Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, bölgelerinde kurulmak istenen termik santrale karşı dayanışmaya çağırdı.

10 Aralık:

* Ekoloji Kolektifi'nin “Herkes için iklim adaleti” şiarıyla hazırladığı iklimadaleti.org yayına başladı.

* Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin ’Çevre Düzeni Planı’ için açılan davada ’yürütmeyi durdurma’ kararı verildi.

11 Aralık:

* Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 9 gün süren sokağa çıkma yasağının kısa süreliğine kaldırılması ardından girilen mahallerde devlettin kolluk birimleri tarafından uygulanan vahşet de ortaya çıktı. Saldırılar boyunca bir çok ev ve işyeri gibi tarihi mekanlar da özel harekat timleri ve polisin hedefi oldu. Tamamen yanan tarihi Kurşunlu Camii'nin yanı sıra Keldani Kilisesi, Yeni Paşa Hamamı'na da özel harekat timleri tarafından yakılarak zarar verildi. Yine Paşa Hamamı atılan bomba atarların isabet etmesi sonucu yanarken, onarılan duvarları ise yeniden çöktü.

* Bandırma'da termik santral ÇED toplantısı, milletvekilleri, belediye başkanları, çevreciler ve mahalle sakinlerinin tepkisi altında gerçekleşti.

* Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP21) üzerinde görüşmelerin sürdüğü anlaşma, katılımcı ülkelerin bakanlarının oylamasına sunuldu ve kabul edildi.

12 Aralık:

* Çeşme'nin Germiyan Mahallesi'ni kuşatan Rüzgar Enerji Santralleri (RES), sağlıktan sonra tarımı da vurdu. RES'lere tepki gösteren mahalle sakinleri, "Sebzelerimiz erken çürümeye başladı" diyerek, Germiyan'a sahip çıkma çağrısı yaptı.

13 Aralık:

* Devlet güçlerinin saldırıları sonucu Suriçi'nde birçok tarihi mekan ağır tahribat yaşarken, askerler onlarca zırhlı araçla UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Hevsel Bahçeleri'ne konuşlandı.

* Yaşam savunucuları, İstanbul'da 3. köprü inşaatının Garipçe'deki bölümünde şantiyeyi işgal etti.

14 Aralık:

* Kocaeli'de tepkilere rağmen, taşocaklarının ya süresi uzatılıyor ya da yenileri için izin veriliyor. Gölcük ilçesinde, işletmesi 20 Eylül 2015'te biten taş ocağının süresinin 2037 yılına kadar uzatılmasının eleştirileri sıcaklığını korurken, Körfez ilçesinin Hereke bölgesine yeni taşocağına izin verilmesi vatandaşları isyan ettirdi.

15 Aralık:

* Diyarbakır Sur'da 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii'nden sonra özel harekât timlerinin Hacı Hamit Camii'ne de saldırdığı ortaya çıktı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.