Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İntihar mitleri - Yanlış bilinenler


gloria

Önerilen İletiler

İntihar hakkında yanlış bildiklerimiz

 

Sizce intihar etmek isteyen kişi ilgi mi çekmek istiyordur ya da neşeli insanlar intihar etmez mi? İntihar hakkında ne biliyoruz ya da neyi yanlış biliyoruz. 

 

İntihar etmek isteyen kişi ilgi çekmek istiyordur.

Yanlış. Eğer bir kişi size intihar edeceğini söylüyorsa bu ilgi çekmek için değil, sizden yardım istemek için yapılıyordur. Bunu sakın aklınızdan çıkarmayın.

 

İnsanların intiharla ilgili niyetlerini asla küçümsememeliyiz. Tabii ki intihardan söz eden her kişi illa intihar edecek değil ama bunu paylaştığı anda içinde bulunduğu duruma karşı bir tahammülsüzlüğü, katlanamazlığı olduğu ve acı çektiği gerçeğini görmezden gelmemek gerekir. O nedenle kendinizi böyle bir durumla karşı karşıya bulduğunuzda karşınızdakinin çağrısının dikkat çekmek değil yardım istemek olduğu yönünde değerlendirin. 

 

İntihara teşebbüs eden kişi ölmek istiyordur ve artık kararından vazgeçirilemez.

Yanlış. İntihara teşebbüs eden kişinin arzusu ölmek değil, içinde bulunduğu dayanılmaz duruma ve çektiği tarifi mümkün olmayan acıya son vermektir. Bunu nasıl yapacağını bilmediği için de çareyi ölmekte arıyormuş gibi görünür ama aslında istediği tam olarak ‘yaşamaya son vermek'tir. İçinde bulunduğu durum değiştirilebilirse ya da çektiği acı hafifletilebilirse intihar etme düşüncesi de değişebilir. 

 

İntihar kişisel bir seçimdir. Bu seçime engel olmaya çalışmak hiçbir işe yaramaz.

İntihar bir seçim değil, seçilecek bir şeyinin kalmama durumudur. Kişi acı çekmeyi sona erdirmek için hatalı bir bilişsel çıkarımla intihardan başka yol kalmadığını düşünür. Oysaki geçici bir soruna kalıcı ancak kötü bir çözüm olan intihara engel olmak mümkündür ve engelleme girişimi de çoğu zaman işe yarar.

 

İntihar engellenemez çünkü önceden kestirilemez.

İntihar genellikle önceden kestirilebilir bir eylemdir. Sevdiğiniz kişinin intihar edeceğine dair düşünce veya ihtimal korkutucudur ancak duyu ve algılarımızı da açık tutmakta fayda var. Çünkü  İntihar arzusu/niyeti taşıyan kişiyi iyi tanıyorsanız genel hali ve davranışlarındaki değişimleri  fark etmeniz olasıdır. Önemli olan bu değişimlerin farkına varabilmek için duyularınızı ve algılarınızı açık tutmaktır. Zaten sorun çoğunlukla bu işaretleri fark edememekte değil fark etmek istememekte yatar. 

 

Neşeli insanlar intihar riski taşımaz.

Hep deriz çok gülen ya da fazla neşeli olan insanların içlerine genelde çok güçlü bir hüzün duygusu hakimdir diye. Evet herkes için olmasa da genel olarak bu durum geçerlidir. Kimi zaman mizahı fazlasıyla kullanan kişiler içlerinde derin bir acıyı barındırmaktadır; espri yaparlar, gülerler, güldürürler. Ne var ki bu durumda kişinin iç dünyasıyla dışarıya verdiği mesaj arasında çoğunlukla derin bir uçurum vardır. Bir anlamda, mizah bu insanlar için acımasız dünyaya karşı takındıkları bir maske işlevi görmektedir. Mizah onları yatıştırırken bir yandan da etraflarına onların iyi ve mutlu olduğu mesajını verir.

tumblr_n5xzv3ticD1sa04y4o1_1280.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.