Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mehmet Cengiz’in ‘sıfırlamak’ istediği foklar için seferberlik....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

10393702_10153189091412048_6177224622725

 

 

İstanbul’un enerji gereksinimini karşılamak için planlanan termik santralların işgaline uğrayan Marmara Bölgesi’nde yaşamları tehlikeye giren Akdeniz fokları için bilim insanları 14-15 Nisan tarihlerinde Çanakkale’de bir araya geliyor.

Çalıştayda, daha önce termik santralların planlama süreçlerinde varlıkları görmezden gelinen, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndan çıkartılan Akdeniz foku yaşam alanları için alınabilecek tedbirler görüşülecek. Yaşamlarını sürdürebilmek için hem mağaralarında hem de sularda rahatsız edilmemeleri gereken Akdeniz fokları, Marmara Bölgesi kıyı şeridine planlanan onlarca termik santralın inşa edilmesi halinde gidecek bir adresleri olmamasına karşın göç etmek zorunda kalacak. Uzmanlar bu göçün Türkiye kıyılarında yaşayan Akdeniz foku nüfusunun büyük çoğunluğunun yok olmasına sebep olacağı görüşünde.
TEDBİRLER KONUŞULACAK 
Kuzey Ege ve Marmara Denizi’nde Akdeniz Fokunun Güncel Durumu ve Tehditler Çalıştayı, 14-15 Nisan tarihlerinde Çanakkale’de düzenlenecek. Odağında planlanan enerji yatırımlarıyla tehlike altına giren Akdeniz fokunun bulunacağı çalıştay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Çalıştayda Akdeniz foku araştırmacıları deneyimlerini aktaracak, Akdeniz fokunun ölüm nedenleriyle ilgili karşılaştırmalı örneklerse masaya yatırılacak. Öte yandan kıyı habitatlarının geliştirilecek yönetim planları yoluyla nasıl korunabileceği, balıkçılığın Akdeniz foklarına olan etkileri de çalıştayda değerlendirilecek. Bilim insanlarına ek olarak, öğrencilerin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ve yerel balıkçıların da katılması beklenen çalıştayda, Akdeniz fokları hakkında çalışma yürüten ve bir şekilde fokların yaşamlarına dokunan grupların ortaklaşarak koruma tedbirleri için ortak çalışma yürütmesinin yolları aranacak.

TERMİK SANTRALLAR HIZLANIYOR 
Deniz biyoloğu ve çalıştayın düzenleyicilerinden Dr. Özgür Emek İnanmaz, çalıştayın gündemiyle ilgili BirGün’e konuştu. Özellikle bölgedeki termik santral yapılaşmasının çok hızlı biçimde ilerlediğinin altını çizen İnanmaz, “Mevcut termik santral inşaatları dışında yenileri için de ruhsatlar alınmaya çalışılıyor. Fokların Marmara Denizi’ndeki son yaşam alanları bu yüzden tehlike altında. Bu süreçte biz bilim insanları olarak buradaki doğal fok yaşam alanlarının tespiti, izlenmesi ve korunması için bilimsel gereksinimleri tartışmak ve paylaşmak için bu çalıştayda bir araya geliyoruz” açıklamasını yaptı.

FOKLAR KAYBOLDU
Enerji yatırımları sebebiyle fokları kamuoyundan gizleme girişimlerinin bir diğeriyse Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmasında yaşandı. Bölgedeki termik santrallara ilişkin idari süreçler sırasında da gizlenmeye çalışan foklar, 2014’te onaylanan planın askı süresinin ardından yapılan revizyonda plandan çıkartılmıştı. Planda, Biga açıklarında yer alan ve bölgede Akdeniz foklarının yaşadığını gösterir simge, revizyonla birlikte plandan silinmişti.
Cengiz ‘sıfırlamak’ istemişti
Marmara Denizi’ndeki Akdeniz fokları, bölgeye planlanan enerji yatırımlarıyla gündeme gelmişti. İlk olarak Cengiz Holding’in Çanakkale Karabiga’da kurmak istediği termik santral yatırımı için fokların varlığı kamuoyundan gizlenmek istenmişti. Hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararları iki defa iptal edilen Cenal Termik Santralı için üçüncü defa ÇED Raporu hazırlandığı sırada resmi kurumlar, santralın kurulacağı alanda Akdeniz fokunun yaşadığını belirtmişti. Buna karşın hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan raporda geçen “Proje sahası ve çevresinde Bern Sözleşmesi gereği koruma altına alınmış alan bulunmamaktadır” dendi ve foklar kamuoyundan gizlendi. Daha sonra denizdeki mağaralarda yaşayan Akdeniz fokları fotoğraf ve video kayıtlarıyla belgelendi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.