Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

cemmat ve meshep


turkmete

Önerilen İletiler

  • 1 ay sonra...

benim sorum şu: Bir müslümanın nasıl bir tarikata yada cemaate girme zorunluluğu yoksa peki bir müslümanın bir meshebe girme zorunluluğu var mıdır ???

 

Sevgili turkmete,

Bir müslümanın herhangi bir mezhebe girme zorunluluğu yoktur. Çünkü mezhepler Peygamber efendimizden yaklaşık olarak yanılmıyorsam 300 yıl sonra ortaya çıktığı bilinmektedir. Çıkış sebebi de peygamber döneminde yaşayan kişilerin hayata olmadıklarından dolayı bilgiye doğrudan ulaşma imkanı yoktu. İlk başlarda bir sorun ortaya çıktığında aşere-i mübeşerden kişilerin bilgisine başvurulurdu. Daha sonraları sahabelerin hayatta olmayışı bu imkanı ortadan kaldırmıştır. Bundan sonra bir bilgiye veya sorunun çözümüne ihtiyaç duyulduğunda müctehidlerin bilgisine başvurulurdu. Mezhep İmamlarıda bu bilgileri derleyip toparladılar ve kolaylık olmasını sağladılar. Bu imamlar sadece günün coğrafik iklim ve çevre şartlarını göz önünde bulundurarak peygamberimizin hadislerinden esintilenerek bir yol göstermişlerdir. Ben bu yolu takip etmek istemiyorum ve kendim hadis ve ayetlerden yararlanarak ta bir sonuca ulaşabilirim diyorsan ve bunu yapabilecek kapasitede isen sorun yok mmezhep takip etmene de gerek yok. Ama acaba bu bilgileri yorumlayacak kadar bir ilme haiz misin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hımmm.... Vay bee pale, demek öyle... Kur'an okumanı tavsiye ederim.

 

7.3: Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden birtakım velilerin ardına düşmeyin. Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!

 

6.159: Dinlerini parça parça edip fırkalara, hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah'a kalmıştır. Allah onlara, yapıp ettiklerini haber verecektir.

 

42.14: Kendilerine ilim geldikten sonra, sadece aralarındaki kıskançlık ve azgınlık yüzünden fırkalara bölündüler. Eğer belli bir süreye kadar erteleme sözü Rabbinden gelmiş olmasaydı, aralarında iş mutlaka bitirilirdi. Onların ardından Kitap'a mirasçı olanlar da onun hakkında, işkillendiren bir kuşku içindedirler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

merak etme Cengizhan212

Kuranın tamamını okumuşum. Senin burda zikr ettiğin ayetlerin mezheplerle hiç bir ilgisi yoktur. Mezhepler dini fırkalara ayırmamışlardır sadece kolaylık sağlamışlardır. Hepsinde hedef aynı zaten sadece hedefe giden yollar farklı kimsenin islamın temel hükümlerini değiştirdiği, fırkalara ayırdığı yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Selamlar....Mezhepleri şöyle bir düşünürsek Hristiyanların ve Yahudilerin dinleri gibi dinimizin bölündüğünü görürüz...Oysa ki Peygamber Efendimizin zamanında mezhep kavramı olmadığı gibi Kur'an'ın da hiçbir ayetinde bulunmamaktadır....Gerçek şu'dur ; Mezheb'e gerek yoktur...Kur'an da hükümler açıkça bellidir...Dileyen islamı olması gerektiği yerden yani Kur'an dan öğrenebilir...Türkçe meal de okumak çok normaldir...Efendimiz nasıl ki Kur'an'ı yaşadıysa bizde onun sünnetine uymalı yani hayatımızı Kur'an a göre düzenlemelyiiz...Selam ve sevgilerle..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

selam aleyküm arkadaşlar!

aslında dinimizde herkes istediği mezhebi yaşayabilir. isterse hiç bir mezhebe mensup olmayabilir.lakin böle yaşayan kişiler vardır sadece Kuran'a ve Peygamber Efenedimiz(a.s) uyarak yaşarlar tereddüte düştükleri konularda ise o konu hakkındaki tüm hadislere bakıp o konu hakkında hangi hadis kaynağının söylediği diğer kaynaklarda da fazlasıyla geçiyorsa onu uygularlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Oldukça merak ettim Pale, ne imiş acaba o zorluklarda mezhepler kolaylaştırmışlar? Birinin haram dediğine diğeri helal diyor bu nasıl kolaylaştırmaktır anlat hele..!

 

:22.78 Allah uğrunda O'na yaraşır bir gayretle didinin. O sizi seçmiş ve dinde size hiçbir güçlük çıkarmamıştır. Babanız İbrahim'in milletini esas alın. Allah sizi, önceden de şu Kitap'ta da "Müslümanlar/Allah'a teslim olanlar" diye adlandırdı ki, resul sizin üzerinize bir tanık olsun, siz de insanlar üzerine tanıklar olasınız. O halde namazı kılın, zekâtı verin ve Allah'a sarılın. O'dur sizin Mevlâ'nız. Ne güzel Mevlâ'dır O, ne güzel yardımcıdır O!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kardeş, mezhepler dini kolaylaştırmak için kurulmuş sistemler değidir bunu kimse yanlış tevil etmesin.mezhepleri kuran zatlar biz mezhep kuralım diye ortaya çıkan kimseler değilki bu zatlar sadece ilim ve islam sevdasıyla mutlak müçtehidlik mertebesine ulaşmış kimselerdir ve sahabiden kendi ulaştıkları kanallarlla görüşlerinide birleştirirerek mezheplerini kurmuşlardır.fakat burdaki görüşleri derken içtihat olarak demek istiyorum yani dine yapılan bir ilave söz konusu değil...ayrıca mecburda değildir kimse bir mezhebe girmeye ve fakat şu kadar varki ; günümüze en sağlam tarikle gelen dört mezhep vardır.ve tutupta ibadetleri nasıl yapacağız KAYGISIYLA ORTAYA çıkıp kendimizi heba edeceğimize ve muhtemelende yanlış yapacağımıza göre bir mezhebe ittiba etmek gereklıdır dıyorlar ve bende diyorum ...hepinize saygılar hürmetler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.