Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"TELEPORTASYON" - Bast-ı zaman ve Tayy-ı mekân


ese*

Önerilen İletiler

1.jpg

 

 

Bast-ı zaman: “zamanın genişlemesi, bereketlenmesi”,“az zamanda uzun bir zaman yaşamış olma hâli” (Bast:Genişlemek, açmak, yaymak)

 

Tayy-ı mekân: “Mekânı aşarak bir anda değişik yerlerde görünebilmek.” ...

 

Tasavvuf ehlinin “tayyi mekan”, “bast-ı zaman” dedikleri bir takım fiziksel tanımlamalarla adlandırılamamış meselelerdir.

 

Bast-ı zaman,maddenin ışık geçmesi neticesi, aynı anda birden çok yerde bulunulabileceği temeline dayanan kavram.

 

Her iki durum da zamanda yolculuk yapıldığının delili olarak adlandırılmaktadır.(Hz.Muhammed'in gelecekten verdiği haberler de bu deliller arasında sayılır)

 

İnsanın beden yönü zamana bağlıdır. Fakat ruh zamanla kayıtlı değildir.

 

Ruh, hayal ve kalp geçmiş ve geleceğe uzanarak cisimden çok farklı bir zaman diliminde ve süratli bir şekilde dolaşarak bast-ı zaman denilen zaman genişlemesine, bereketlenmesine, kısa zamanda uzun işler yaparak zamanın genişlemesine mahzar olabilir.

 

Evliyaullah'tan bazı zatların da aynı anda birden çok yerde görüldüğü şahitlerce deklare edilmiştir.Bursa yeşil caminin üç kapısından aynı anda çıktığı müşahade edilen Somuncu baba, hiç hacca gitmedigi halde, o sene hacca giden türk hacılar tarafindan hacda görülen kişiler...

 

Bunun gibi pek çok olay anlatılmaktadır.Özellikle Çanakkale savaşı sırasında bu tür olayların yaşandığı bilinmektedir.Bunlardan bir kısmını da yabancı tarihçiler kaydetmektedir ve "Bizler,Çanakkale'de sadece Türklerle değil,gökten inen yeşil cübbeli ve beyaz sarıklı kimselerle de savaştık..." demektedirler.

 

Daha bilinen örneği ise Peygamber Efendimizin (sav) daha yatağı soğumadan Kudüs’e gidip(isra) ve göğe yükselerek (mirac) yedi kat semayı, cennet ve cehennemleri gezmiş olduğudur.

 

Tayy-ı mekan aynı zamanda mekanları çok hızlı bir şekilde aşmayı ve diğer mekanlara ulaşmayı anlatır.

 

Urfa’da yaşamış ve Harrani ismiyle meşhur büyük evliyanın bir adadan kurtarmaya gidip yanında getirdiği kişinin ifadesiyle “dağlar, yollar ayaklarımızın altında dürülüyordu” demesi de Tayy-ı mekâna örnek veriliyor.

 

İsa Aleyhissamın hayatı ‘bast-ı zaman’ hakikatine ilginç bir örnek olarak veriliyor.

 

Mevlânâ'nın dost ve akrabalarına, yazdığı 147 adet mektupta (Mektûbât),İsa Aleyhissam'a dair “cism-i dünyevîleriyle semâvatta bulunurlar” tabiri yer alır.İfadeden yapılan yorumda İsa(as) bu dünya cismi ile semavatta, yani kainatın başka bir mekan ve boyutunda yaşamaya devam etmektedir. Bir ölçüde bast-ı zaman hakikatine göre hayat sürmektedir. Bu dünya şartlarında 2000 yıl geçmesine rağmen, belki de İsa(as) iki gün yaşamıştır. Yani bir günü bin sene olan iki gün. madem zaman ifazidir. böyle bir durum akıldan uzak gözükmüyor. Bize göre dünya şartlarında 2000 yıl geçtiği halde, İsa (as)’ın kendi zaman ve mekan boyutunda 2 günlük bir süre geçmiş olabilir. Semaya çekildiği yaş olan 33 yaşında tekrar dünyaya, hem de aynı yaşta dönmesinin hakikati bu olsa gerektir. Bütün bunlar bir görüş elbette.

 

Meselâ, Ashab–ı Kehf, Leyle–i Kadir ve Miraç hakikatinde olduğu gibi…

 

Ashab-ı Kehf de bir gün, yani bir gece içinde 309 yıl yaşanmıştır. Zaman genişlemesinden biraz daha farklı olarak ‘zaman sıçramasına’ mahzar olmuşlardır.

 

Bast-ı zaman herkesçe musaddak (onaylı) bir nevi rüyada görünüyor. Bazan bir dakikada insanın gördüğü rüyayı, geçirdiği ahvali, konuştuğu sözleri, gördüğü lezzetleri veya çektiği elemleri görmek için yakaza âleminde bir gün, belki günler lâzımdır

 

Hz. Hızır (as) da aslında zaman yolcusu olarak bilinir. Ona zamanda ileri ve geri gitme kabiliyeti ve hadislerin iç yüzünü anlama ilmi verilmiştir. Ta Musa Aleyhisselâm zamanından bu yana yaşadığı bilinmektedir. Bir çok insan da, çeşitli zaman ve mekânlarda, Hz. Hızır ile sohbet edip konuştuklarını bildirmişlerdir.

 

Teleportasyonun anlamı,uzağa taşınım demektir.İslam literatüründe "Bast-ı Zaman" olarak ifade edilen olaydır.Ancak bu,metapsişik literatürde "Teleportasyon" olarak ifade ediliyor.

 

Buna göre Teleportasyon,ruhsal enerjiyle maddeye hakimiyet sağlayabilmiş kişilerin,bedenlerini ve eşyayı parçacıklarına ayırarak (atomize ederek),arzu ettikleri yere transfer edip tekrar oluşturmalarına teleportasyon denir.

 

Başka bir görüşe göre de teleportasyon,zaman ve mekan bakımından üçüncü boyutun dışına çıkarak,başka bir boyutta yolculuk etmek yada eşyayı eşyayı oradan nakletmek demektir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.