Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

VETLUGA IRMAĞI KAFKAS CEPHESİNDE SARIKAMIŞ VE SONRASI 1916-1918


Xemci

Önerilen İletiler

Vetluga ırmağı Kafkas cephesinde Rus birliklerine tutsak olan Mehmet Arif(Ölçen)'in acılarla geçen yaşam öyküsünü yansıtmaktadır.Rus ve Osmanlı orduları savaşırken, Vetluga ırmağı kıyısındaki Varnavin kasabasında devletlerin kan dökücü düşmanlıklarına karşın halkların dost kalabilmelerinin de öyküsüdür.Bu dostluğun kaynağında sanatın resimin müziğinde yer aldığını görüyoruz Vetluga ırmağı salt bir askerin anılarını değil birbirine her açıdan yabancı olan insanların savaş yıllarındak,i düşmanca duyguları aşıp nasıl kaynaştıklarınında belgesidir.

Mehmet Arif Çarlık Rusyasındaki Kerensky ve bolşevik devrimlerinin sıcak günlerini yaşamıştır. Gözlemlerini not ettiği içinRus halkı tarafından her iki devrimin yeterince özümsenmediği ve sistemin günün birinde yıkılacağı gerçeği onun kaleminde ortaya çıkmaktadır.

Orta Doğu tarih uzmanı Gary Leiser tarafından da ingilizceye çevrilen ve Florida ünüversitesi tarafından "VETLUGA MEMOİR" adıyla yayımlanan kitabın tanıtımında haklı olarak:

"mehmet arif sadece tutsaklık yaşamının değil, ayrıca devrimle sürüklenen Rusyanın kargaşasını da not etmiştir.yazdıkları 70 yıl kayıpta kalmış ta ki aile üyeleri onu buluncaya kadar Vetluga anıları Büyük savaşın çok az bilinen bölümüne ilişkin bakış açısı sunan bir ilk kaynak niteliğindedir.. 90 ay süren tutsaklıpın anlatıldığı eşsiz tarihsel bir belgedir."deniyor.

ne var ki,Mehmet Arif Vetluga ırmağı yapıtıyla tarihe tanıklık ettiği okuyucuların yüzüne yansıyacak hayranlığı ve hüznü görmeyecek.

 

 

 

BURAYA KİTABIN HEPSİNİ YAZMAK İSTERDİM AMA MAALESEF BUNU BECEREMEM herkesin okumasını isterim daha bitirmedim ama içinden tarih aktığı belli bir kitap

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.