Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

ATATÜRK VE ÇOCUK

 

Anıtkabir Komutanlığı Atatürk ve Çocuk isimli bir kitap hazırladı. Kitabı 23 Nisan'da Anıtkabir'i ve 81 ildeki garnizon komutanlıklarını ziyaret edecek çocuklara armağan edecek. 

 

Kitabın ilk bölümü “Atatürk de bir çocuktu” ismini almış.  Bu bölümde Mustafa Kemal'in soy kütüğünden ve çocukluk anılarından bahsediliyor. Bölüm şu şekilde başlıyor: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1881’de Selanik’te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu.
 
Atatürk'ün soy kütüğü hakkında yazılanlar şöyle:  "Babası Ali Rıza Efendi, Annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi 14. ve 15. yüzyıllarda Karaman’dan Makedonya’ya, Kocacık’a yerleşmiş Kızıl Oğuz (Kocacık) Yörükleri’ndendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selanik yakınlarındaki Lazgana kasabında yerleşmiş köklü bir Türk ailesinin kızıdır. Annesinin dedesi de Karaman’dan gelen ve Rumeli’ de ‘Konyarlar’ diye bilinen Türkmenlerdendir” 
 
Çocukların Atatürk'e yazdığı mektupların da olduğu kitapta Atatürk'ün  “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim, bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım” sözlerine yer vererek okuduğu kitapların 3 bin 123 adedinin Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Müzesi’nde sergilendiği ifade ediliyor. 
 
Kitaptaki dikkat çekici ayrıntılardan birisi  İstanbullu çocukların 23 Nisan 1929 yılında, TBMM’ye iletilmek üzere bildirdikleri istekleri: 
“Büyük Türk milletinin muhterem vekilleri, biz Çocuk Bayramı’nı kutlayan 4 bin çocuk, aşağıdaki ihtiyaçlarımızı kabul için milletin büyük vekillerine müracaat ediyoruz.
- Her çocuğa eşit gıda, sağlık ve hayat isteriz. 

- Çocukların dilenmesini yasaklayan kanunların şiddetle tatbik edilmesini isteriz. 

- Çocukları evlerde, okullarda, sokaklarda, her yerde dövenlere karşı tarafsız davranmanızı, çocuklara işkenceyi yasaklayacak ve cezalandıracak bir kanun çıkarmanızı isteriz.

- Küçük çocukların hamallığına, yük taşımasına mani olmanızı isteriz. 

- Çocuk sinemaları isteriz. 
- Fakir, zengin her çocuk için izci teşkilatı isteriz. 
- Her çocuğa okul isteriz

- Fakir çocukları koruma için Çocuk Esirgeme Kurumu’nun her tarafa yayılmasını ve kuvvetlenmesini isteriz. 

Türk çocuklarının bu isteklerinin TBMM’ye yaptığımız bu ilk müracaatımızın geri çevrilmemesini rica eder, hepinize hürmetlerimizi bildiririz."

 

7mPa7L.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.