Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şişmanlık,Kilo almak ve Obezite


Dr Recep Celik

Önerilen İletiler

Obezite günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında birinci sirayi almaktadır. Bugün  toplum sorunu olan ,kilo alirken de  kilo  verirken de para odedigimiz Obeziteyi konusalim . Sismanlik veya  obezite genel olarak ,beden yağ oraninin yağsız kisma göre  aşırı artması dir .Baska  bir tarifi ise  boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.Basit bir ifade ile kilo artisinin istenenden fazla olması.

obezite  deyip geçmemek gerek , obezite  metabolik  bir  hastaliktir.  Yani vücudun  tamamını bütün vucut fonksiyonlarını  ilgilendirir. Metabolizmanın çalışmasını , ahengini   bozar .Hastaliklarin habercisidir.hastaliklarin daha kolay gelmesine öncülük eder.Örnek vermek gerekir ise şeker hastaligi , tansiyon hastaliklari  kalp hastaliklari  vs  cogunlukla  sismanlik la ya beraber veya şişmanlık sonrasi  oluşur. Sağlıklı olmanın  sağlıkı  yaşamanın birinci kuralı  normal kiloda olmaktır.

NEDEN KİLO ALDIĞIMIZA CEVAP ARAYALIM?

 

--- Tüm canlılarda olduğu gibi, insan da yaşaması için gerekli olan enerjiyi besinlerden alarak hayatını sürdürür.Gerekli olan enerji miktari,  kişinin yaşına cinsiyetine kişinin yaptığı  işin  mahiyetine göre değişir. Ortalama olarak günlük 2000 -2500 kalorilik bir besin alması gerekir  , alınan kalori miktari yapılan işin  mahiyetine göre artabilir  yada  azalabilir.Fiziksel güç gerektiren işte

çalışan  daha fazla enerji ye  ihtiyacı  vardır.Masa  başında memur daha az enerji kullanır..Besinlerle aldığımız  enerji    ,vücudun kullandığı enerjiden fazla ise  , fazla enerji vücudumuzda     yağ olarak birikir . Çünkü vucut çok pintidir  hep yarın  için  hazırlık yapar hep yarını  düşünür   ve   böylece  kilo almış olur.  

 

BESİNLERLE ALINAN ENERJİYİ  VUCUT NASIL KULLANILIR?

 

1 ) Bazal metabolizma İle kullanılır( Vücudun tam istirahat durumunda ( uykuda ) kullandığı enerji miktarı.    

2) Yenen GIDALARIN  sindirimleri  için kullanilan  enerji miktarı    .                      

3) Fiziksel  aktivitesinde  kullanılan enerji miktarı.

Vücut  için gerekli olan enerji miktarı yukarıdaki üçünün toplamı  kadardır.

 

Eğer bundan  fazla enerji alınıyor ise  ( yani fazla yemek yeniyor ise) kısır döngü  devam eder ,OBEZİTE oluşur.

                   

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eder ,yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.

Beslenme İnsanın   büyümesi, gelişmesi ,üretken olması için  sağlıklı olarak  yaşantısını  devam ettirebilmesi  besinlerden aldığı enerjidir . Yenen besinler yeterli  ,  dengeli , DOĞAL ,vucudun kullanabileceği ( toleraedebildiği ) türden olması  gerekir.

Ancak beslenmek karin  doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.    

Beslenmenin kuralları olmalıdır.                                                                                                                                      

1----Beslenmenin birinci kuralı   yaradılış  fıtratına uygun olarak beslenmek olmalıdır. Bunu ifadeyi açacak  olursak  her canlı türünün  hangi  tip  besinlerle beslenecegi  yaradılışdan  planlanmıştır. Yani yaşayan her canlı

ne yiyeceğini bilir ve secerek yer..Eger doğudaki  canlıların beslenme biçimlerine göz  atacak olursak ,dikkat le bakarsak anlariz  (bir kısmı otcul , bir kısmı etçil dir   Bir kısmı  böcekcil  bir kismi  kemirgendir vs . Yırtıcılar ot yemez, otcullar et  yemez, zira  her canlının beslenmesi için  agiz yapısı ,dişleri ,yutak ,mide  bagirsaklari özel olarak planlanmistir ve oluşturulmuştur)

 2----Vucut icin uyumlu gidalarla beslenmek gerekli, bir besin  bir kisiye iyi ,faydali  diğer kisiye  faydasiz hatta ZARARLI olabilir, uyumsuz olabilir ,zira her vucut birbirine benzemez..Uyumsuz olan besinler bedeni bazen strese sokar, bazende zayiflatabilir. Buda devamlı  ise  hastaliklar geliyor demektir.

3---- Obeziteyi oluşturan sebep sadece çok yemek DEĞİL. Dengesiz ve  vücuda uygun olmayan besinlere  beslenmedir,daha ziyade tek tip beslenmedir,mesela düşük degerli karbonhidratla fazlaca  şekerli  ve nisastalı  abur cubur denen beslenme gibi.vs)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.