Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Diktatorun "Farkli" Ideolojisi/Politikasi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Diktatorun bugun neden boyle dusunup davrandigini ve kendini orgutledigini algilamak adina, T.C.Devleti tarihini iyi algilamak gerekir.

Diktatoru ve bugununu algilamak adina, T.C.Devleti tarihini iki farkli ana donemde toplayacagim.

Birinci donem-1927-1979 donemi
Ikinci donem-1980-Gunumuz donemi.

T.C.Develet 1923 yilinda kurulduktan sonra 1925'le baslayan ve 1927 ile tamamen devletin eliyle TEKLESTIRME politikasina yonelmistir.

Burada ilk algilanmasi gereken bu teklestirme politikasinin ve ideolojisinin BUTUNLUK amaciyla yapilmasiydi.

Neydi bu teklestirme ve bu tekletirme altinda toplumu butunlestirme politikasi?

Bu ideolojik poolitika etigin iki ana degeri verisi ve tabusu olan milli ve dini temele dayaniyordu.

Milli temel, "herkes turktur/ne mutlu turkum diyene" v.s. temelli toplumu turkluk ve turk milliligi altinda ve "toplumun %99'u muslumandir" temelli tek bir laik muslumanlik altinda butunlestirme politikasiydi.

Bu donem icindeki Menderes ve genclerin sag-sol catismasini bir yerde "amerikanci/antiamerikanci" olarak algilamakla beraber; one cikmis turk milliliginin ikinci plana dusurulerek muslumanligin koruklenmesi olarak ta algilayabiliriz.

1980'ler ile birlikte, T.C.Devleti daha oncekine tam ters olarak TEKLESTIRME politikasini BUTUNLUK ALTIUNDA DEGIL; AYRISTIRMA altinda devlet hukumet ve asker eliyle yasama gecirdi.

Burada konunun devlet ayagi iki yonlu idi.

T.Ozal eli ile Kurdculuk ve kurd milliyetciliginin baslatilmasi ve Turklesmeye ve onun butunlemesine karsait olarak AYRISTIRILMASI

MIT eliyle ve Ocalan onculugunde PKK'nin olusumunun bu kurdculugu ve kurd milliyetciligini harekete gecirici terorist orgutun kurulmasi.

Diger bir ayagi da asker ayagiydi. F.Gulen eliyle cemati dini orgutlenmenin asker icinde yapilanmasi.

Boylece T.C.Devleti tarihi "yeni" bir ideolojik politika ile BUTUNLESTIRME yerine AYRISTIRMA YA yoneliyordu.

Iste 1980 Askeri diktasinin ortaligi "suskunluga" burundurmesinin altinda yatan buydu.

Boylece 1927'den beri suregelen ve butunlestirmeye yonelik turklestirme politikasinin yerini KURDCULUK VE KURD MILLIYETCILIGI AYRISTIRMASI ALIYOR VE BU AYRISTIRMA PKK TERORU ILE CANLI TUTULUYORDU.

Diger taraftan irtica olarak adlanan laik muslumanliga karsi da yeni bir sunni teklestirmeli ve ayristirmali dini inanctan ideolojik politikaya tasiyan ve O.Dogu mensei olan militan/radikal sunnilik orgutleniyordu.

AKP nin sahneye cikisi ile birlikte milli ayristirma koruklendigi gibi, militan sunni orgutlenme de cemaatin evengalist icerikli F.Gulen kaynakli iceriginin yaninda; Musluman kardesler radikal/militan tipi bir teokratik polis ve devlet orgutlenmesi basliyordu.

Boylece ilk celiski iktidarda olustu. Bir yanda F.Gulen, A.Gul ve cemaat icerikli ABD destekli cemaat, diger yanda RTE ve O.Dogu destekli radikal/militan sunni islamin polis devleti.

Bu ikisi el ele, tamamen 1927 ile basliyan ideolojik politik butunlestirici teklestirme politikasinin basta milli icerigini her turlu devlet hukumet kurum ve kurulusunu elde ederek mahkum ediyor, laik muslumanligi da militan/radikal O.Dogu sunni teokrasisi ile AYRISTIRIYORDU.

Bu teokratik militan/radikal sunni islam AYRISTIRMA politikasi bir de "baskanlik sistemi" adi altinda otokrasiu ile taclandirilmak ve Turk milliligini ayristirma adina da kurdculuk ve kurd milliyetciluigi ile PKK destekli Turk milliligine darbe vuruyordu.

2010 lar ile ilk "uyanan" 1927 ideolojik politikasinin butunleyici teklestirmesini savunanlar oldu. Bunun basini ulusalcilik, TGB ve I.Partisi cekti ve bir suru bu temeldeki ideolojik politik kitlesel eylemlere onculuk yapti.

Bugun geldigimiz gezi parki halk direnisi ise tamamen farkli bir direnis.

Belki de bu direnisin her turlu etik milli dini v.s. mozayigi bunyesinde toplayabilmesi de burdan kaynaklaniyor.

Genelde 90 nesli gencligin onculuk ettigi gezi parki halk direnisi;

Basta bu teokratik otokratik temeldeki O.Dogu militan/radikal sunni Islamin her turlu dayatmasina ve AYRISTIRMASINA karsi cikiyor ve bu ayristirmaya karsi, bunun karsisinda olan her bir farkli etigi bunyesinde barindiriyor. Yani bu halk hareketi HER TURLU ETIK FARKA SAYGI DUYARAK hem kendi bireysel hak ve ozgurlugunu talep ediyor, hem kendinden farkli olanin hak ve ozgurlugunu destekliyor, hem her bir farkin hak ve ozgurlugunu savunuyor; hem de bu DAYATMACI AYRISTIRMAYA FARKLARINI BIRLESTIREREK DIRENIYOR.

Buradailginc olan bu 90 kusagi onderli gezi parki halk direnisinin diger bilinc ve farkindaligi.

Bu dierenis ayni zamanda 1927-1979 arasi olan TEKLESTIRME BUTUNLEMESINE de karsi cikiyor. Yani " beni ve toplumumu sosyal iliski temelinde herhanginbir milli ya da dini teklestirme adina ne butunlestir ne de ayristir. Her turlu etik farkin farkini tani temsil et ve birini digerlerine ustun ve hakim kilma" diyor.

Yani bu gezi parki halk direnisi ne 1927-1979 donemindeki turk milliligi ve laik muslumanlik temelinde butunlesmeyi, ne de teokratik otokratik ideoloijik politik O.Dogu militan/radikal sunni diktatorlugun ayristirmasi altinda toplanmak istiyor.

Kisaca 1990 neslinin onculuk ettigi bu gezi parki halk direnisi, T.C.Devleti tarihinde hem TEKLESTIRMENIN BUTUNLESMESI HEM DE AYRISTIRMASINA KARSI olan ve farkli milli dini degerler olarak bu AYRISTIRMAYA karsi birlesen ilk halk hareketi oluyor.

O yuzden kimse AKP'nin Teokratik otokratik ideolojik politik sunni diktatorlugu yikildiginda, bu halk direnisinden ideolojik politik olarak turk milliligi ve laik muslumanlik altinda birlesmesini de beklemesin.

Cunku bu halk direnisi, yepyeni bir anlayis ve devlet/hukumet yapilanmasi talep ediyor. Bu da hic bir milli dini degerin diger farklari NE BUTUNLEMESI NE DE AYRISTIRMASI.

Her bir etik milli dini v.s. farkin farkina varilarak ve bir farkin digerlerine saygi gostererek tum farklarin farklari ile birlikte yasam ve iliski kurabilecegi bir devlet ve hukumet.

Kisaca gezi parki halk direnisi HERHANGI BIR POLITIKANIN DEVLETIN VE HUKUMETIN POLITIKASI OLMASINI VE DEVLET VE HUKUMETIN TEK BIR ETIK FARKLA POLITIK OLARAK YONETILMEMESINI, AKSINE, DEVLET VE HUKUMETIN TOPLUMUN TUKM SOSYO-ETIK FARKLARINI KUCAKLAMASINI VE HEPSINE ESIT ADIL TEMELDE BIR INSAN HAKLARI VE EVRENSEL HUKUK UYGULAMASINI istiyor.

T.C. tarihi yepyeni bir doneme giriyor. Isteyenler buna 3. CUMHURIYET DONEMI diyebilir. Buradaki CUMHURIYET ideolojik politik dini milli teklestirmeli ayrimci/butunleyici degil; tamamen cumhur temelli ve cumhurun her bir etik milli dini farkini esit kucalklayan kollayan koruyan ve biri biri ile saygi ile yasayan ve iliski kuran bir HALK SISTEMI IRADESI DEVLETI HUKUMETI CUMHUIYETIDIR.

Iste bu gezi parki halk direnisinin farki ve talebi budur.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.