Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

CV YAZARKEN YAPILAN BÜYÜK HATALAR


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

CV YAZARKEN YAPILAN BÜYÜK HATALAR

 

İş başvurularında CV'lerin önemi büyüktür. Çoğu iş başvurusu sırasında işveren başvuran kişiyi hiç görmeden, tanıyamadan CV'si ile karşı karşıya gelir. CV, ilk izlenim açısından çok önemlidir. Mutlaka CV'de yazılanlar, o iş pozisyonuna uygun olmak da önem taşır ama yine de CV'nin biçimi ve sunumu dikkatten kaçmaz. Çünkü CV, işe başvuran kişinin vitrinidir ve onun hakkındaki temel ipuçlarını taşır. CV yazarken yapılan kimi hatalar, işverenlerde haksız yere kötü izlenimler yaratabilir. Bu hataları yapmamak için, o hataların ne olduğunu görmek şart.

 

Profesyonellikten Uzak Olmak

 

Siz bir profesyonelseniz, CV'niz de öyle olmalı. Düzensiz bir biçimde, kareli bir kağıda pembe keçeli kalemle yazılan bir CV'yi düşünebiliyor musunuz? Eğer ciddi bir pozisyona başvuruyorsanız, CV'nizin de profesyonel görünmesi şart. Bunun için ise bir parça özen yeterli. CV'ler genellikle A4 boyutunda beyaz düz kağıtlar üzere basılmalıdır. Karakterlerde ve başlıklarda gri, siyah, lacivert gibi tonlar kullanılabilir. Gereksiz süslemelerden kaçınılmalı. Kağıdın her yanında eşit boşluk bırakılmalı, gerekirse sade, ince bir çerçeve de atılabilir. CV'nizde kullanılan karakterlerin okunaklı olmasına da özen gösterin. CV bir düğün davetiyesi değildir, bu nedenle kimse kaligrafi görmeyi beklemez. CV'nizin bütününde tek bir font ve aynı boyda font kullanmanız iyi görünebilir. Bilgi kısa ve kolay okunaklı biçimde yazılmalıdır. Çeşitli internet sitelerinde hazır CV formatları CV yazma işini kolaylaştırır. Bunlardan birini bilgisayarınıza indirip, kendi bilgilerinizle yeniden düzenleyerek profesyonel görünen bir CV elde edebilirsiniz.

 

Dikkatsizlik

 

CV'nizde gramer ve dizgi hataları bulunmamalı. Aksi takdirde karşınızdakine daha ilk bakışta dikkatsiz, özensiz ve umursamaz bir insan olduğunuz izlenimini verirsiniz. Karşınızdaki kişi çok dikkatli bir okur olmayabilir, yine de hemen göze çarpan yazım ve ifade bozukluklarını yakalayabilir. Bu durum anlama zorluğu ve anlam karışıklığı da yaratabilir. Dizgi hataları, yanlışlıkla yer değiştirmiş harfler de sizin ayrıntıları gözden kaçıran biri olduğunuz mesajını taşıdığı için tehlikelidir.

 

Aşırı Şirinlik Ve Zeka Oyunlarına Başvurmak

 

Aşırı şirinlikler çocuklar içindir. Ancak CV'lerde hoş karşılanmaz. Bu nedenle CV'nizi asla üzümlü dosyaların arasına koymayın, süslü mektup kağıtlarına ve zarflara basmayın. Ayrıca CV'nizde gereksiz özlü sözler kullanmaktan da kaçının. CV okuyan insanlar eğlence aramazlar. Çok zekice sözler sarf etmeniz de kimi zaman ukala olduğunuz izlenimini yaratacağı için hoşa gitmeyebilir. Bu nedenle CV yazarken ölçülü olmak, dolaysız bir biçimde net ifadelerle kendini anlatmak gereklidir.

 

Gereksiz Bilgiler Vermek

 

CV okuyan kişilerin zamanı kısıtlı olabilir. Bu yüzden onlara aradıkları yanıtları vermek, sorduklarını yanıtlamak gerekir. Bunu da açık ve öz bir biçimde yapmak gereklidir. Eğer başvurduğunuz pozisyon için önemli olan üniversite eğitiminiz ve bitirdiğiniz bölüm ise, gittiğiniz ilköğretim okulunun adını CV'nize yazmanız kimseye bir şey katmayacaktır. Hobilerinizden de söz etmeniz gerekmez. Çok iyi bir tenis oyuncusu olmanız, dünyanın en etkileyici plak koleksiyonuna sahip olmanız bir akşam yemeği için çok iyi konuşma konuları çıkarabilir ama bir şirkete bilişim müdürü olarak başvuruyorsanız, karşınızdakiler için pek anlamlı bulunmayabilir. Bu nedenle ilgilendiğiniz pozisyonla alakası olmayan yönlerinizi CV'nizde belirtip gereksiz kalabalığa yol açmamalısınız.

 

Belirsizlik ve Anlaşılmazlık Yaratmak

 

CV'nizde sadece eski işyerlerinize özgü ve yeni başvurunuzda anlaşılamayan kısaltmalar ve jargon kullanmak kaçınmalısınız. İş deneyimlerinizin önemli olduğu bir başvuru yapıyorsanız, belirsizlik yaratmadan en son iş yerinizde tam olarak neler yaptığınızı, kaç kişilik bir departmanda çalıştığınızı ve hangi projeleri tamamladığınızı belirtmelisiniz.

 

Yalan Söylemek

 

CV'nizde asla yalan söylemeyin. İşe alınırsanız ve yalan açığa çıkarsa, dönülmez bir noktaya gelebilirsiniz. Gerçekleri saptırmayın, olduğu gibi yazın. Daha önceki deneyimlerinizi abartarak vermeyin. Neyseniz, o olun. Ancak kendinizi hafife de almayın. CV'niz özgüven yansıtsın.

 

Aşırı Kişiselleşmek

 

Başvurduğunuz pozisyon doğrudan özel hayatınızla ilgili değilse, CV'nizde kişisel bilgilerinize fazlaca yer vermeyin. Eğer mankenlik gibi bir meslek için başvurmuyorsanız, kilo ya da boyunuzu CV'nize yazmanıza gerek yok. Genelde CV'lerde ad, adres, telefon numarası ve doğum tarihi yeterlidir. Erkekler askerlik durumlarını da yazmalılar. Bunun dışında medeni hal, çocuklar sayısı, evcil hayvanlar gibi bilgiler kimseyi ilgilendirmez.

Kaynak:efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.