Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Milliyetcilik-Irkcilik Soyutunun, Somut Bagi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Daha once de cogu yazimda belirttigim gibi; tum etik metafizik ideolojik inanclar, soyut oldugundan ve de inanabilirligini en azindan inanana inandirma zorunlulugundan, somuta dayanmak zorundadir.

Insanoglunu kisilik ve kimlik degeri acisindan hem toplumsal birlestiren, hem de ayristiran; milliyetcilik-irkcilik baginin soyut/somut iliskisini ortaya koyacagim.

Milliyetcilik, soyut bir kavramdir ve insanoglunun bir urunudur. Cesitlenisi ve kendi icindeki ayrimi da; ideolojik/inancsal dogrusallarin, dogru eliyledir.

Peki o zaman, bir milliyetcinin; milliyetcilige inanmasi ve "teslim olmasi icin nasil bir somut gerekir? Iste burada irkcilik devreye girer.

Irk konusu, biolojiktir ve bilimin konusudur. Kisaca; bilimsel temelde; bes duyuya hitabeden ozelligi vardir. Fakat bu biyolojik ozellik bir FARKTIR, AYRIM DEGILDIR. Beyaz deri ile, siyah deri arasinda renk farki vardir. Iste bilim burada biter. Bundan sonrasi; bu farkin ayrimi temelinde inanca girer.

Son zamanlarda bilim; bilhassa milliyetciligi "koruklemek icin" bu biyolojik farki; baska organlara tasimaya cabalamakta ve bu cabanin altinda FARK DEGIL; AYRIM YATMAKTADIR. Deri renk farki bilinen bir farktir. Ama Kan konusunda nasil bir fark yaratilir? Iste burada devreye, psikoloji ve duygusallikla icerik vermek gerekir. Mesela, "asil kan" buradaki asil; tamamen soyut bir kavramdir ve inanci somuta dayandirilmak zorundadir.

Burada o zaman; kanin "asilligini" gostermek; o kani tasiyanlarin dusunce ve davranisini bunu "islemek ve ezberletmekle" mumkundur. Sonrasi "asil" sifatinin icerigidir. Bu da rahatlikla, cesitli; duygusal, gonul oksayici, hosa gidici v.s. ifadelerle beslenir.

Simdi, bu FARKI AYRIMA TASIMA cabasi; gen, DNA, Kafatasinda surmektedir. Yarin bunun beyin yapisina "ileri-geri; akilli-akilsiz, yoneten-yonetilen ve yonlendiren-yonlendirilen, v.s. seklinde siniflandirilmayacagini kim garanti edebilir.

Butun bu anlatilanlardan, su sonuc cikmaktadir. Herhangibir inanctan "kurtulmak, arinmak" icin; yapilacak seyin; o soyutu veren somut ile baginin kesilmesi ve o somutun eger varsa; verdiginin FARK OLDUGU, AYRIM OLMADIGINI algilamak gerekir.

Iste, o masum gorunen milliyetcilik soyutunun da, dayanagi bir somuttur.

Iste, bu somutu bulup ortaya cikarmak ve bu somutun varsa, bir FARK OLDUGUNU VE AYRIM OLMADIGINI ortaya koymak gerekir.

Bu da bize, soyutlara karsi verilen savasimin; soyuta degil; onun bagli oldugu somuta karsi verilmesi gerektigini gosterir. Cunku SOMUTLA OLAN BAGI KESILEN SOYUTUN INANIRLIGI ORTADAN KALKAR.

Osmanlinin dini teklestirme bilincini; Ataturk milliyeti teklestirme bilinciyle degistirmis, ustelik dinin teklesmesinin de onunu alamamistir.

Ama; tarih bizlere; icinde bulundugumuz cografyanin tarihsel yapilanisindan dolayi hic bir tekligin; hic bir surette; bir butunlugu, birligi, beraberligi ve uniter yapiyi koruyamayacagini gostermistir ve gostermektedir.

Cunku bu kadar farklarin oldugu bir evrende, dunya ve cografyamizda; hic bir bilimsel, felsefi gerekce; hic bir seyi tek bir farkin iktidarina, gucune, otoritesine ve yonetip-yonlendirmesine neden gosteremez. Onemli olan FARKLARIN BUTUNLUGU MU?, yoksa FARKLARIN AYRIMI MI? oldugu sorusudur.

Farklarin ayrimini istemiyorsak; hic bir farka oncelik, onculuk, v.s. gibi bir sifat veremeyiz. Tum farklar; biribiri ile esittir, antiayrimcidir ve biribirinin hak ve ozgurluklerini hukuk guvencesinde saglamak durumundadir.

Iste bunu yapacak ve saglayacak bir guc-otorite-yoneten ve yonlendiren; ancak; bu farklarin esitligini saglar. Cunku bu dusuncenin; ayrimci, cikarci, v.s. bir amaci olamaz ve olmadigi icinde; kendi farkini, digerleriyle es tutar. Bu gucde ancak; tum farklardan arinmis/kurtulmus ve farklarin aslinda bir tabu oldugunu gorebilen, farklara disaridan bakabilen ve onlari notr algilayabilen bir dusunce urunudur.

Sorun; boyle bir dusuncenin ortaya cikipta; bir guc olup olamayacagi sorunudur. Bu da bireylerin olusturacagi bireyler toplumunun bir gucu demektir.

 

Milliyetcilik ve irkcilik soyutunun, somutlari milliyet ve irktir. Ilki bir ideolojik inanc temelli ulke ve toplum aidati iken, ikincisi sadece biyolojik farktir. Yani bir kisi dunyanin neresinde dogarsa dogsun; hem bir milliyete hem de bir irka mensuptur. Yalniz bu onun milliyet ve irkini diger milliyetlerden ustun/alt v.s. temelli bir mukayeseye koymaz. Cunku bu bir aidattir ve hak ve ozgurluktur. 

 

Iste irkcilik ve milliyetcilik bu somutu soyuta yani zihniyete tasiyan ve tasitan tabandir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Irk nedir,saf irk varmi dir?Türk irki derken ne anlasiliyor,Türk irki nasil olusmustur,bunlari bilmezler,bunlarin bildikleri tek sey,Türkler irkcilik yapiyordan öteye degildir.

 

Öncelikle sunu belirtmekte yarar vardir:Irk demek direkt olarak halk veya millet olmayip,su anda varolan bütün insan topluluklari ve hatta tarih boyunca ögrenilen bütün millet ve kavim aileleri cesitli irklarin karisip melezlesmesiyle meydana cikmislardir.Üstelik toplumlarin hicbirinin gen havuzu tarih boyunca ayni kalmamis,sürekli olarak yeniden yapilanmistir.

 

Bu yukaridaki tespit irkciligi cok kullananlara bilmem birsey ifade eder mi?

 

Avusturalyadaki birkac izole ada sekenesi ve Amazon ormanlarinin yerlileri gibi az sayida istisna hesaba katilmazsa,genetik acidan tam bir kapali toplumun bulunmadigi,her irkin karistigi ve halen de karismakta oldugu kesindir.Asla duraksamayan demografik hareketlilik ve nüfuslar arasi evlilikler,özellikle komsu halklar arasindaki farklari en aza indirecek sekilde islemektedir.

 

Bu bilimsel gercekler ortada dururken,ülkemizde hala Kürtlükten dem vurmak ayrimciliktir.Kürtlerin Türklestirilmelerinden bahsedenlerin,Kürtlestirilmis Türklerin varligini dile getirmemeleri de ayri bir ayrimciliktir.1000 yildir iciice,et tirnak olmus,tek bir millet anlayisi ile yasamis olan bu toplumlari birbirne HAK VE ÖZGÜRLÜK söylemleriyle düsürmeye calismak emperyalizme hizmettir,bunun aksini iddia etmek bile emperyalizmin ekmegine yag sürmektir.

 

Yok efendim,Kürt,Türk olmazmis,Türk Kürt olmazmis olur efendim!Bugün yapilan onca arastirma ve anketlerin ortaya cikardigi sonuc,Kürtlerin icinde kendini Türk olarak tanimlayanlarin oraninin Kürt olarak tanimlayanlardan cok fazla oldugunu bize anlatiyor.Ülkenin her kösesinde özgürce yasayabilen,her isi yapabilen ve soruldugunda ben Kürt'üm diyebilen bu insanlari hak ve özgürlük yalanlari ile aldatarak bir düsmanlik yaratmak insanlik degildir.Kürt'ün Kürt olabilmesi icin illaki elinde bir Kürt kimligimi olmasi gerekiyor o zaman devletin yapisi ne olacak.Gidin ayni seyleri diger ülkelerden de isteyin bakalim.Milleti bölmek cok kolaydir ama birlestirmek hüner ister.Kürtüyle,Türkiyle,Lazi,Cerkezi ile bir millet yaratan nesil onurlu bir nesildir.

 

Bakin Kürt isyanlarina hepsi, din kisvesi altinda Kürtcülük davasi gütmüstür ve emperyalislter tarafindan desteklenmis ve hala desteklenmektedir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kürt'ün Kürt olabilmesi icin illaki elinde bir Kürt kimligimi olmasi gerekiyor o zaman devletin yapisi ne olacak.Gidin ayni seyleri diger ülkelerden de isteyin bakalim.Milleti bölmek cok kolaydir ama birlestirmek hüner ister.Kürtüyle,Türkiyle,Lazi,Cerkezi ile bir millet yaratan nesil onurlu bir nesildir.

 

Devletin yapısına hiç bir şey olmaz.

 

Bizim söylediğimize neden karşı çıkıyorsun peki? Neden kimliğe karşısın? Varsın Hristriyan olsun. Varsın Musevi, Ateist, Kürt, Ermeni, Çerkez, Rum olsun. Vatandaş kimliğini bilsin. Neden Türk, Müslüman dayatması? Asıl "sen Türkiyeli Türksün" dayatması böler halkı. Karşı çıkar kimliğinin yok sayılmasına. Emperyalizmin yaptığı da bu değilmi? Sen dayatıyorsun emperyalizmin ekmeğine yağ sürüyorsun. O da kışkırtıyor.

 

"Türkiye halkı" demenin ne mahsuru var? Türkiyeli Hristiyan, Türkiyeli Ateist, Türkiyeli Kürt, Türkiyeli Ermeni veya Türkiyeli Türk diye çağırmanın olumsuz tarafı ne? Veya "Anadolu halkı" demenin olumsuzu ne? Neden bu takıntı? Ne sağlıyor? İnsanlar bu şekilde yurdunu sevemez mi?

 

Her kimliğin, Türk halkı gibi hak ve özgürlükleri eşit olsun.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Varsa bir örnegi verin de bakalim nasilmis bu?

 

Fransali denmiyor Fas'liya Fransiz vatandasi deniyor,Almanyali Türk denmiyor Türk'e Alman vatandasi deniyor ama sizin sorununuz Türklerle gerceklerle degil bu nedenle her türlü gerekce koyarsiniz argüman olarak.

 

TÜRKIYE CUMHURIYETI VATANDASI OLMAK zorunuza gidiyor cünkü Türkiye'yi bir devlet olarak kabul edemiyor Türkiye'yi her irktan insanlarin yasadigi bir kara parcssi olarak görmek sizin ideoljinize daha uygun oluyor.

 

Türkiye CUMHURIYETI mesru bir devlettir,Kimligi Türkiye'dir vatandaslarinda Türkiye Cumhuriyeti vatandasi denir.TÜRKIYELI DEGIL.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Irk nedir,saf irk varmi dir?Türk irki derken ne anlasiliyor,Türk irki nasil olusmustur,bunlari bilmezler,bunlarin bildikleri tek sey,Türkler irkcilik yapiyordan öteye degildir.

.

.

.

saygilarla

 

Turk irki diye bilimsel bir fark ve ayrim yoktur. Anadolu da yasayan topluim ve farkli halklari beyaz irka dahildir. Beyaz irkin kollari olan sari ve kahverengi deri gorunumu de Anadolunun yerlisidir. Dolayisi ile irkj bazinda, Anadolu iklim ve tarihinde yasam surmus deri rengi beyaz ve kollari sari ve kahverengidir. Bu temelde bu irk farkina tum anadolu'nuin tum etik ve etnik farklari da dahildir.

 

Anadoludaki fark IRKSAL DEGIL; YANI BIYOLOJIK DEGIL; TAMAMAN ZIHINSEL INANCSAL VE IDEOLOJIKTIR.  Bu da sadece ve sadece tarihi ve kulturel etik farkidir. Bu temelde herkes devletin ve ulkenin vatandasidir. Her vatandasin da kendi kimliginin etik farki vardir. Bunun basinda da din ve etnisite gelir.

 

Iste BU FARKLARI ZIHINDE AYRIMA VE BIRLESTIRIME TASIMAK VE DE SADECE BIR FARK TEMELINDE (TURK VE SUNNI) BUNU YAPMAK DIKTATORLUKTUR, BASKIDIR, ZORLAMADIR, MUDAHELEDIR VE INSAN HAKLARININ VE DE EVRENSEL HUKUKUN CAGDAS HAK VE OZGURLUKLERINE TERSTIR.

 

Bu algilanamadikca da yapilan her turlu tartisma ideolojik inancsal ve politiktir. Algilanmasi gereken ise bu farklarin ideolojik inancsal ve politik degil; insan haklarinin evrensel hukukunun hak ve ozgurlugu oldugu ve taninmassi temsili gerektigidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

TÜRKIYE CUMHURIYETI VATANDASI OLMAK zorunuza gidiyor cünkü Türkiye'yi bir devlet olarak kabul edemiyor Türkiye'yi her irktan insanlarin yasadigi bir kara parcssi olarak görmek sizin ideoljinize daha uygun oluyor.

 

Biz ideolojik bakmıyoruz ki..

 

Asıl ideolojik bakan sensin. İlk ve Son iletisinde Evrensel-insan bunu çok açıkça anlatmış. Nasıl bilimsel bakılır, nasıl ideolojik bakılır. Lütfen anlaşılana kadar, kavranılana kadar oku. Ben de iki üç kez okudum.

 

Seni temin ederiz ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorumuza gitmiyor. Hatta senden eksik kalmayacak şekilde T.C'yi seviyoruz. Bizim ülkemiz burası. Ben Türk'üm. Diğer etnik gurupların da en az benim kadar T.C'yi sevdiğine de inanıyorum.

 

İnanç ve etnisite soyut kültürel değerler olduğundan, her hangi bir kültürel değerin(inanç, milliyet, töre vs.) diğer insanlara baskı ve dayatma yoluyla kabule zorlanması, demokratik değil tam aksine faşist bir uygulamadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Varsa bir örnegi verin de bakalim nasilmis bu?

 

Örnek bilimsel bakış..

 

Devrimci insanda bilimsel bakış olmalı. Devrimci, ilerici, yenilikçi, çağdaş olmalı..

 

Feodalitenin hüküm sürdüğü çağlarda, devrimciler köleci/dikta düzenlerin insani düzen olmadığını, demokratik düzene geçilmesinin daha bilmsel, devrimci duruş olduğunu belirtiyorlardı.

 

Eskicilere/gelenekçilere örnek mi verilmesi gerekiyordu?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Varsa bir örnegi verin de bakalim nasilmis bu?

 

Fransali denmiyor Fas'liya Fransiz vatandasi deniyor,Almanyali Türk denmiyor Türk'e Alman vatandasi deniyor ama sizin sorununuz Türklerle gerceklerle degil bu nedenle her türlü gerekce koyarsiniz argüman olarak.

 

TÜRKIYE CUMHURIYETI VATANDASI OLMAK zorunuza gidiyor cünkü Türkiye'yi bir devlet olarak kabul edemiyor Türkiye'yi her irktan insanlarin yasadigi bir kara parcssi olarak görmek sizin ideoljinize daha uygun oluyor.

 

Türkiye CUMHURIYETI mesru bir devlettir,Kimligi Türkiye'dir vatandaslarinda Türkiye Cumhuriyeti vatandasi denir.TÜRKIYELI DEGIL.

 

saygilarla

Var, Buyuk Britanya. Buyuk Britanyanin vatandasligi british'dir. Her vatandasin da kendi milli ve de etnik hem ulke hem de kisilik kimligi vardir.

 

Ornek mi? Bir britanya vatandasi briton, mesela ingiliz etnik kimligine ve milletine sahiptir. Ya da bir baska briton, gallere, iskocya'ya, Irlanda'ya, Bengaldes'e, Somaliye, Hindistan'a, Jamaica'ya v.s.

 

Ustelik isteyen hem bir briton hem de kendi ulkesinin vatandasi olarak cift vatandaslikta tasiyabilir.

 

Hatta bu oyle yaygindir ki, eger bir bolgede bir etnisite ya da milliyet cogunlukta ise, devlet okullarinda o millitin dilinin dersi bile vardir.

 

Mesela Londra'da TC vatandaslarinin yogun oldugu yerlerde devlet okullarinda, turkce ve kurtce ogrenme ve etniklere katilma/duzenleme olanagi vardir. Dernek kurabilir ve devletten maddi yardim alabilirler.

 

Mesela yazili ehliyet imtihanina hem turkce hem de kurtce girilebilir.

 

Iste devlet her turlu etik farkin farkini koruyacak kurumlara sahiptir. Herkesin etik farki onun kimlik degeridir ve tartisma disidir. Her turlu etik fark baskisi ustunluk gosterisi v.s. discrimination yani ayrimcilik olarak suca tabidir.

 

Ustelik hic bir iktidara ya da hukumete etik farklarin politikanin araci cikari oy avi v.s. yapilmasina izin verilmez.

 

Ayrica bir kisinin sartlara uydugunda britanya vatandasligini kazanmasi soydan, adaptasyondan ve tabilesmekten mumkundur. Ama bu o kisinin kendi kimlik degeri olan etik gecmisini unutmasi anlamina gelmez. Cunku o onun hak ve ozgurlugudur ve ihlali suctur.

 

Din de oyledir. Herkes herkesin etik farkini her ne olursa olsun saygi ile karsilar ve tartismaz. Cunku bu farkjin onun hak ve ozgurlugu oldugunun ve evrensel hukuk ile devletin kurumlarinca korundugunun farkinda ve bilincindedir.

 

O yuzden ETIK FARKLAR (aslen milliyet/etnisite ve din/dinsizlik ve diger farklar) HIC BIR ZAMAN TOPLUMSAL VE KUTUPLU (BIZ/OTEKI) DEGILDIR, BIREYSELDIR/KISISELDIR VE KIMSE KIMSEYI OTEKILESTIRMEZ.

 

Iste farklarin farkindaliginin birlikte yasaminin antiayrimciligi budur. Ustelik bu bilince erismis bir toplumdan emperyalizm politik/diplomatik ya da ekonomik olarak hem nemalanamaz, hem de mikro ayrimci ulke ici kiskirtma ve orgutleme/orgutlenme gerceklestiremez.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

VVar, Buyuk Britanya. Buyuk Britanyanin vatandasligi british'dir. Her vatandasin da kendi milli ve de etnik hem ulke hem de kisilik kimligi vardir.

 

BK bir uluslar birliğidir, bir nevi Konfederasyondur.  Dolayısıyla, İngilizler, İskoçlar, Galliler, İrlandalılar BB ulusu içerisinde birer etnisite değil, dış siyasette birlik olan ama ayrı devleti olan ayrı uluslardır.

 

Ulus ( Millet ) ile Etnisite farklıdır. Keza, BK'yı oluşturan ulusların etnik yapılarına da bakıldığında;

 

İngilizlerin Angl ve Sakson ve Norman kökenleri olduğu, İskoçların Kelt ve Kuzey Germen ( Viking ) kökeni olduğu, İrlandalı ve Galilerin ise Kelt kökenli olduğu ve dillerinin farklı olduğu görülür.

 

Ortada ilginç bir şey yoktur. Spor dallarında her ulus kendi ulusunun mücadelesini vermektedir.

 

BK’da Hindistanlilar, bengaldesliler, G.Amerikalilar, Afrikalilar, Diger Avrupa ulkesi yerlileri, Turkler, kurdler, Iranlilar v.s. ise vatandaslik haklarini almis ve birer british olmuşlarsa yasalar önünde tıpkı diğer British vatandaşları gibi eşit haklara sahiptirler. Hukuken azınlık statüsüne tabi değillerdir.

 

Bunlarla, İngilizler, İskoçlar, Galliler, İrlandalılar gibi uluslar arasındaki tek fark, İskoçya, Galler, K.İrlanda gibi ulusal parlementoları olmamasıdır. Çünkü; Uluslar Birliği içinde ayrı ayrı birer ulus olmaları değil, yalnızca British vatandaşı olmaları söz konusudur.

 

Bir de eski İngiliz sömürgelerinden gelen İngiliz Milletler Topluluğuna (Commonwealth of Nations ) bağlı ama BK vatandaşı olmayanlar vardır. Bunlara da vatandaş olmamalarına rağmen bazı haklar ( seçimlere katılma, oy verme gibi ) tanınmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.