Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

GÜNLÜK YAZMAK İNSANI GELİŞTİRİR


Önerilen İletiler

  • Admin

GÜNLÜK YAZMAK İNSANI GELİŞTİRİR

 

Brigitte Jones'un Günlüğü filminin ikincisinin çekildiği şu günlerde, yine günlükler gündeme geliyor. Günlükler kilitli hatıra defterlerinden, sanatsal değer taşıyan yayınlara, çizgi dizilerden online web sitelerine pek çok farklı konseptin ilgi alanı ve kilit konusu halinde, hala. İnternette yayınlanan günlükleri, evet, ünlülerin değil, sıradan kimselerin günlüklerinin bile büyük ilgi gördüğü düşünülürse, günlük tutmanın öylesine yapılan bir eylemden farklı değerlendirilmesi gerektiği anlaşılır. Hem, bakın uzmanlar günlük yazmanın kişi için geliştirici ve organizasyonu kolaylaştırıcı bir yanı olduğunu da söylüyorlar... Doktor Phil Rich gibi pek çok uzman, her gün duygu ve düşünceleri yazılı olarak kaydetmenin kişiler için çok geliştirici ve yönlendirici olduğunu savunuyor. Duygu ve düşüncelerinizi kaydederken, kendinizi yeniden gözden geçirebiliyorsunuz.

 

Günlük yazarken

 

Günlük yazmak kendini ifade etme,geliştirme ve keşfetme yolunda oldukça etkili ve güçlü bir yol. Bir günlük insanın en derin düşüncelerini, hislerini, fikirlerini, kuşkularını ve kaygılarını iletmek ve daha sonradan yeni baştan incelemek için bir yer sağlamakta. Başka koşullarda zor olabilecek bir yolla insanların konuşmak ve kendilerine karşı dürüst olma konusunda bir yer sağlıyor. Günlükler insanların görünen yüzlerinin arkasında parçalarıyla iletişime geçmesini sağlıyor.

 

Kendini ifade etme

 

Kendini dışa vurmak bilinmenin ve açılmanın bir yolu. Bir kere kafanızdan çıktı mı kelimeler hislerinize ve düşüncelerinize bir açıklık kazandırmakta ve bazen onların yarattığı sıkıntıdan kurtulmanızı sağlamakta. Peki hislerinizi açıklamak neden bu kadar önemli? Bizi etkileyen şeyler hakkında konuşmak etrafımızdaki dünyada pek birşey değiştirmiyor ve insanların "Eğer hiçbirşeyi değiştirmiyorsa o zaman bunun hakkında konuşmanın yararı ne?" diye konuştuklarını pek sık duymuşsunuzdur.

 

İşin aslı şu ki kendini ifade etme - olan şeyler hakkında konuşma - dünyayı değiştirmiyor. Ama kendini ifade etme kendinizi ve dünyayı görüp tecrübe etme yolunu değiştirme gücüne sahip. Hislerinizi kelimelere dökmek onlara bir şekil ve anlam kazandırmakta. Bu sizin hislerinizi ve düşünceleriniz çevrenizdeki dünyaya sokmanıza izin veriyor ve bu yolla çevrenizi ve etrafınızdaki insanları birbirine bağlama şansına sahip oluyorsunuz.

Kaynak:efeslight.com.tr

Ne şekilde ve nasıl günlük kullanmak gerekiyor

 

Eğer günlük yazma işini ciddiye alıyorsanız, yazmak gününüzün belli bir zamanını ayırmanız gerekiyor. Her gün yazmak sizin kendizi daha çok yansıtmanızı ve günün belli bir kısmını nasıl hissettiğinizi düşünmenize yol açacaktır.

 

Günlük yazma işi önemli bir görüşme veya olaydan önce işe yarar bir hale geliyor. Bunun sebebi konuşmak istediğini konular hakkında düşünmenize ve düşünceleriniz ve hisleriniz hakkında daha açık olamanıza yol açması. Kendinizin farkında olamnız ve açık olmanız gereken her durumda daha önceden günlüğünüze yazmanız bazı hislerin ve duygularınızın netleşmesine yardım ediyor.

 

Kendinizi rahatlatmak

 

Günlük tutmaya alışkın olmuyor olabilirsiniz ve belki de nasıl başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz. İlk önce hangi koşulların ve çevrenin sizin günlük tutmanıza en uygun olduğuna karar verin. İşte sizin için bu işi daha rahat ve kolay yapabilmenin bir kaç yolu;

 

Gün içinde düzenli bir yazma zamanı belirleyin, bu zamanın sizin en taze ve en çok enerjiye sahip olduğunuz bir zaman olmasına dikkat edin

 

Yazarken molalar vermeyi ihma etmeyin. Bacaklarınızı uzatmak, aklınızı dinlendirmek için bir fırsat olabilir

 

Duygusal olarak rahat olduğunuz bir çevre yaratın. Arka planda sizi rahatlatan bir müzik olmasına özen gösterin. Güneşli aydınlı bir odayı mı, yoksa mumlarla aydınlatılmış bir odayı mı tercih edersiniz?

 

Fiziksel olarak da rahat olmaya özen gösterin. Bir çokları için yazmak üstünüzde rahat bir giysi ve sevdiğiniz bir sandalyenin üzerinde daha fazla verim getiren bir iş haline gelir.

 

Yazmak ve okumanın sizin için ruhsal olarak da rahatlatıcı olduğu bir yer seçin. Sessiz özel bir yeri mi, insan içinde yazmayı mı seviyorsunuz?

 

Bir yazıyı tamamladığınızda onu tekrar okuyun. Yazdıklarınızı okumak size yeni fikirler kazandırabilir.

 

Kendiniz için yazın

 

Günlüğünüzün hep aynı şey, yani sadece bir günlük olduğu gerçeğini unutmayın. Günlüğünüzü sadece kendiniz için yazdığınızı aklınıdan çıkarmayın. Yazdıklarınızı daha sonradan başkalarının okuyabileceği gerçeğinden etkilenmeyin. Günlüğünüzü daha sonradan okuyacak olan biri için değil, sırf kendiniz için yazın.

 

Düzenli ve dürüst bir şekilde yazarsanız günlüğünüz yaşam içindeki yolculuğunuzun ayrılmaz bir parçası haline gelebilir.

 

"Düşüncelerimi yazdığımda onlar benden kaçmıyorlar. Bu da bana kendi güçümü hatırlatıyor." Isodore Ducasse

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.